Welkom op het GitaarNet.
 • PATRICK WALTMANS

  Patrick Waltmans
  Patrick Waltmans
   DE GITAAR VAN... Patrick Waltmans

  PATRICK WALTMANS
  Patrick Waltmans is hoofdzakelijk een slaggitarist; in rock/metal kringen ook wel "riffer" genoemd. Samen met bandmate Ruud Banziger vormen zij de groovy-thrashtandem van metalband Engine of Pain. Engine of Pain is geen onbekende in de scene: zij speelden reeds op het prestigieuze Wacken Open Air (15th anniversary met o.a. Death Angel, Arch Enemy, Anthrax, Nevermore, Saxon, Motorhead en vele anderen) en stond in de finale van Aardschok/Jagermeister Metalbash 2004. De band is te zien op vele podia in het land en is reeds geinterviewed door de diverse E-zines en vakbladen. Tevens hebben Waltmans/Banziger reeds een interview mogen doen met muzikantenvakblad Gitarist.

  Patrick is door Dean Zelinski (directeur/eigenaar van Dean Guitars) persoonlijk gevraagd of hij Official Dean Guitars Artist wilde zijn om zo Dean Guitars te promoten en vice versa.Zie www.deanguitars.com - Engine of Pain Tussen gitaarhelden als Dimebag, Eric Peterson, Dan Spitz, Dave Murray, Kerry Livgren, Michael Schenker, Sammy Hagar, etc....!

  Engine of Pain heeft in 2004 een MCD uitgebracht genaamd "Here is the Pain!". Deze MCD krijgt nog steeds ver boven gemiddelde recensies uit binnen- en buitenland. Tevens worden hun live gigs als zeer energiek, strak en dynamisch omschreven.Website: www.engineofpain.com


  Patrick Waltmans
  credits: www.stagepicts.nl


  Dean Phantom V
  (main axe)

  "reserve" axes:
  Jackson DR3 met 2xEMG81
  Washburn N2 'Nuno Bettencourt'

  versterkers/setup/effecten:
  Stereo Marshall 1960A (cabinet), Marshall JPM-1 (pre-amp), Rocktron Repliflex (effect), Mesa-Boogie 50/50 (eindtrap), Korg DT-1 Pro (tuner)

  snaren:
  DR 046-010 (in D gestemd)

  picks:
  Jim Dunlop Tortex 0.73

  Geluidsfragmenten:

  1:

  (Evocation)

  luister naar geluidsfragment

  2:

  (Land of the free )

  luister naar geluidsfragment  Patrick Waltmans Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Het is een standaardconfiguratie.
  Patrick Waltmans
  Patrick Waltmans Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  NNou, niet echt hardwarematig veranderd, maar wel wat standaard kneepjes er op losgelaten die ik in de loop van de tijd heb geleerd. Dat zijn o.a. een zakdoek achter de veren van de tremolo (dus tussen veren en de body) en een strook zelfklevende tochtband direct achter de kam (dus tussen snaren en kop). Ik probeer alle oorzaken van bijgeluiden in de sound weg te werken. Dus de hoofdveroorzakers aan de gitaarzijde welke niet met de handen af te dempen zijn, demp ik zo geforceerd af.
  Patrick Waltmans
  Patrick Waltmans 'Klus' je veel aan je gitaar?
  Nee, buiten het ongeveer maandelijks afstellen (de grote beurt zeg maar)
  Patrick Waltmans
  Patrick Waltmans Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Vooraf: deze gitaar is eigenlijk alleen voor metalheads J! Ik ben met de V niet voorzichtig maar van onnodige beschadigingen baal ik wel. Eigenlijk geeft het een gitaar wel karakter: kijk maar eens naar sommige gitaren van Dimebag of de oude Kramers van Eddie van Halen; het lijkt wel of ze overreden zijn door een vrachtwagen, met whiskey overgoten en daarna in de brand gestoken...ruig om te zien.
  Patrick Waltmans
  Patrick Waltmans Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Nee, alleen een wat vochtige doek en soms Dunlop 65 snarenreiniger. Maar af en toe is het te gortig... dan zie ik 'm in het volle licht en denk ik; man, man... dit is goor!! Bier, zweet en weet ik wat. Dan maak ik 'm weer eens echt goed schoon tussendoor. Vooral de brug van de tremolo is dan heftig omdat ik in dat gebied veel afdemp met mijn handpalm: dat reinig ik dan met een ouwe tandenborstel, zonder tandenpasta .
  Patrick Waltmans
  Patrick Waltmans Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Niet hetzelfde accoord of riff, maar wel altijd hetzelfde soort type ritme-aanslag. Vóór een optreden moet ik ca. 10 minuten op een voor mij speciale manier "warm-riffen" om het klemspelen tijdens de gig te voorkomen. Dat heb ik in de loop van de jaren zelf ontdekt. In de muziek van Engine of Pain zitten veel strakke, snelle (vaak staccato) riffs. Luister maar eens naar de samples en dat zijn nog niet eens de snelste riffs. Als ik die "koud" moet spelen, bestaat er een reële kans dat m'n armspieren op slot slaan. Althans, bij mij... en dat wil ik natuurlijk voorkomen...
  Patrick Waltmans
  Patrick Waltmans Beschrijf het geluid van je gitaar.
  De sound is droog, strak, helder, met relatief weinig distortion en vooral veel buizenstuwing. Ik ben echt tevreden met mijn totaalgeluid. Geluid is belangrijk maar de absolute stilte in de breaks ook. Vooral de Hush in de Rocktron is een zeer goede noisegate en doet zijn werk perfect. Bij breaks moet het gewoon doodstil zijn; helemaal geen bijgeluiden dus. Af en toe gebruik ik een clean geluid. Dat is warm en ingekleurd met wat chorus en delay.
  Patrick Waltmans
  Patrick Waltmans Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Mijn aanslag met de rechterhand. Dus het afdempen met de palm en een strakke, rechte plectrumaanslag. Verder het brugelement (ik gebruik nooit een halselement). Meestal laat ik een actieve EMG inbouwen maar geloof het of niet; de standaard passieve elementen op de Dean V zijn ongeveer net zo goed (wat minder output). Verder de set-up natuurlijk: Marcel Coenen heeft mij hiermee goed op weg geholpen toen ik samen met hem speelde in de band Fifth.
  Patrick Waltmans
  Patrick Waltmans Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Nee, niet dat ik weet...maar ik zal het voor de zekerheid eens navragen
  Patrick Waltmans
  Patrick Waltmans Ooit wil ik graag nog een...
  Uhmmm... Ik neem aan dat je op muziekgerelateerde zaken doelt...Anders wist ik wel wat leuke dingen...Een Dean V Time Capsule Blueburst; maar die is al in het zicht.Laat ik dan zeggen... een full-lenght CD die wereldwijde distributie en dito promotie heeft.En natuurlijk een worldtour met Engine of Pain, Slayer, Testament, Megadeth, Exodus.Verder mag ik me echt gelukkig prijzen dat ik daarnaast momenteel niks te wensen over heb haha.


Back to top