Welkom op het GitaarNet.
 • NIELS VAN DER STEENHOVEN

   DE GITAAR VAN...

  NIELS VAN DER STEENHOVEN

  Niels van der Steenhoven geboren op 15 september 1979 te Rotterdam studeerde op zijn 22ste af aan het Rotterdams Conservatorium. Hij hoorde daar bij de eerste lichting musici die de popopleiding volgden. Zijn docenten waren oa. Leendert Haaksma (Anouk, Sita, Loïs Lane), Age Kat (Jan Rietman band, sessiewerk), Martijn van Agt (Anouk, Madigan) en Menno Gootjes (Judith, Solitude). Ook heeft hij de laatste 2 jaar van zijn studie hoofdvak lichte muziek gevolgd bij Ben de Bruin en Claus Flenter.

  Tijdens zijn studie werd hij in 1999 benoemd tot 2de gitarist van Nederland door een vakjury bestaande uit oa. Noel Redding (ex bassist Jimi Hendrix), Adje van den Berg, Harry Sacksioni en Leonardo Amuedo. Ook heeft hij een beurs in de wacht gesleept bij de "Voorziening voor Excellerende Jonge Musici". Hiervoor moest hij voorspelen voor een commissie bestaande uit oa. Eef Alberts en Maarten van der Grinten. Met die beurs zou hij in Hollywood aan het fameuze GIT kunnen studeren met Scott Henderson als hoofdvakdocent. Helaas ging de reis niet door omdat de kosten te hoog zouden worden voor het budget. Na verschillende fondsen te hebben gecontacteerd voor een extra bijdrage geeft Niels de moed op.

  Na een tijdje in verschillende bandjes te hebben gespeeld belandt Niels na zijn studie bij Edsilia Rombley in de band die net een nieuwe CD uit heeft, "Face to Face" genaamd. Hiermee was hij oa. te zien bij "Barend en van Dorp".

  Niels is de laatste tijd veel bezig met het schrijven van eigen composities, zowel vocaal als instrumentaal. 'Ik heb meerdere ambities' zegt hij. 'Ik zou dolgraag een pop/rockster willen worden, maar ik hou er ook ontzettend van gewoon goede muziek te maken zonder me bewust te zijn van een zogenaamde hype of trend'.

  'Wat gitaren betreft ben ik nooit zo doelbewust geweest. Ik hou van heel veel verschillende instrumenten. Stratocasters hebben toch wel mijn voorkeur, omdat ze zo veelzijdig zijn. Ik heb een Clapton Strat uit '89 die erg goed is. Ik heb er de actieve elektronica uitgehaald en er passieve Seymour Duncan Alnico Pro II's in gezet met een Suhr (oude customshop directeur van Fender) V60 singlecoil in de brug. Een hele verbetering moet ik zeggen.Ook heb ik een handbouw stratocaster van Erik van der Haar die erg goed is. Alder body, birdseye maple neck en een rio pallisander toets. Er zitten 2 Suhr V60 singlecoils in en er komt een humbucker in de brug voor nog meer veelzijdigheid. Deze gitaar gebruik ik in coverbands en projecten waar ik heel veel verschillende sounds nodig heb. Dit is op het moment mijn 'main guitar'.

  Als 3de gitaar heb ik een gibson les paul standard ebony uit 2002. Deze gitaar heb ik nog niet zo lang, maar ik ben er nu al helemaal verliefd op. Wat een geluid (burstbucker pro pickups) en een sustain komt er uit dat ding zeg! Moddervet gewoon!'

  Edsilia Rombley
  Erik van der Haar guitars

  website: www.nielsvdsteenhoven.com  Niels van der Steenhoven
  Van der Haar Stratocaster

  bouwjaar: 2003
  pickups: Suhr V60's
  snaren: D'Addario XL 010-046

  luister naar geluidssample:
  Like magic

  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Ik heb hem laten bouwen bij Erik van der Haar in IJsselstein (check www.haarguitars.nl), en ben erg blij met het resultaat. Dat is altijd maar afwachten natuurlijk met een handgebouwd instrument. De klank en bespeelbaarheid zijn fenomenaal.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Ja! Ik had eerst 3 singlecoils en de brug tegen de body aan omdat ik de tremolo niet gebruikte, tot ik laatst in een muziekwinkel was en een gitaar pakte met werkende tremolo en humbucker bij de brug. Hier haalde ik toch zulke te gekke geluiden uit dat ik besloot mijn gitaar aan te laten passen. Hij ligt op dit moment bij de bouwer waar een humbucker en een zwevende brug gerealiseerd worden.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Bijna Nooit! Ik stelde vroeger mijn gitaren nog wel af en schuwde er niet voor de halspen te verstellen en met veren en tremolo te klooien, de action af te stellen en hem te intoneren. Maar nu ben ik niet meer zo zeker van mezelf op afstel gebied, ik denk dat dat komt omdat mijn gitaren steeds duurder worden. Solderen doe ik in ieder geval nooit, want ik heb 2 linker handen als het om klussen gaat.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Ik zal nooit express een kras maken of onvoorzichtig zijn met mijn gitaren, maar ik vind het niet erg als er een kras op komt. Het is een gebruiksvoorwerp, en ik vind een beetje afgeleefde gitaar er wel stoer uitzien. Althans bij een Strat. Bij mijn Les Paul moet ik er niet aan denken, auw!
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Ik maak ze bijna nooit schoon, want dan gaan ze teveel glimmen, en dan lijkt het alsof je er nooit op speelt, maar als ik ze schoonmaak gebruik ik Guitar polish van SIT strings, ik heb ook GHS Fastfret wat erg goed helpt tegen het oxideren van de snaren en DR. Stringfellow fretboard conditioner wat citroentjes fris ruikt.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Nee! Mijn grote angst is 2 keer hetzelfde te spelen, en ik vind het al eng worden als ik een bepaalde 'lick' krijg die ik heel veel begin te gebruiken. Ik ben altijd bang dat mensen me te eentonig vinden spelen, en daarom ben ik er extra alert op dat niet te doen.
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Diep, Strak, Helder, Vet, Twinkelend, Twangy en nog veel meer niet te beschrijven geluiden.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Mijn stemming op dat moment. Ook ben ik van mening dat je vingers het allerbelangrijkste deel van je geluid zijn. Je kunt een goede gitarist op elke gitaar of versterker eruit pikken, puur om de vingers die hij gebruikt. Wonderlijk toch hè...
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Dat zou mijn vriendin nooit goed vinden!! Ik hou het maar op spelen en af en toe een 'goodnight kiss'. Maar ik heb toen ik een jaar of 16 was wel bijna met mijn gitaar geslapen. Ik oefende toen een tijd lang 8 uur per dag! 7 dagen in de week. Heftig hé!
  Ooit wil ik graag nog een...
  Ik wil graag nog een goede zanger en songwriter worden. Ook ben ik gek op produceren en arrangeren. Er zijn zoveel leuke dingen te doen in de music industry, en ik wil ze allemaal beheersen! Ben thuis veel aan het opnemen met ProTools. Wat een vet programma is dat!


Back to top