Welkom op het GitaarNet.
 • NATHASJA VAN ROSSE

   DE GITAAR VAN...

  NATHASJA VAN ROSSE
  Ik speel sinds mijn achtste jaar gitaar. Vanaf mijn twaalfde koos ik echt voor de gitaar en begon met een vooropleiding aan de Havo voor Muziek en Dans te Rotterdam. Intussen heb ik gestudeerd aan drie Conservatoria in binnen- en buitenland (Rotterdam, Graz/ Oostenrijk, en Den Haag), volgde masterclasses bij o.a. L. Brouwer, D. Russell, H. Kaeppel, P. Romero en veel meer, en was finaliste op concoursen in heel Europa. Nu speel ik voornamelijk solo- concerten en er komen dit jaar concerten aan in o.a. Amerika, Canada, Duitsland en Nederland. Mijn eerste CD, Guitar music of South-America nam ik december 1999 op. In 2003 hoop ik een nieuwe CD op te nemen. Ik speel sinds 1996 op gitaren van Kolya Panhuyzen, sinds 28 januari (ja, dat was een speciale dag!) op het eerste Pandora model dat hij speciaal voor mij maakte met een verhoogde en "curved" toets (net zoals steel-string gitaren). Ik denk dat ik het instrument van mij leven gevonden heb in deze gitaar!
  Ik gebruik al jaren de silver 200 set van Hannabach. Deze snaren klinken heel mooi warm en hebben ook hele gladde trebles, iets dat en heerlijk speelt (weinig bijgeluid) en lang goed blijft. Het fijne is ook dat deze set tussen high en medium tension inzit, iets wat mij ook erg goed bevalt: een volle luide klank gecombineerd met makkelijke speelbaarheid. Ze komen ook snel op klank en verstemmen niet al te veel in het begin waardoor je je concerten op vrijwel onbespeelde snaren kunt geven. Ze zijn ook over het algemeen heel zuiver en makkelijk te stemmen. Ik blijf wel altijd allert op nieuwe uitvindingen (zoals de Hannabach Gold serie of de D'Addario composites) maar tot nu toe: I'm stucked to the Silver 200's...

  Website: www.guitarosse.com


  Nathasja van Rosse
  Gitaren van Kolya Panhuyzen
  Model: Pandora
  Houtsoorten: hazel-fichte bovenblad en rio-pallisander achter/zijkant
  Snaren: Silver 200 set van Hannabach

  Geluidsfragment:
  Milonga del Angel
  [Guitar music of South-America]

  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Mijn gitaar is helemaal voor mij gebouwd, ik wilde perse een verhoogde toets, "curved" toets, hazel-fichte bovenblad en rio-pallisander achter/zijkant en heb het bovenblad 3 jaar geleden laten reserveren. Het eerste, de verhoogde toets betekende een geheel nieuw ontwerp voor Kolya Panhuyzen, zowel van binnen (zangbalkjes, versterking) als van buiten. Maar we zijn beiden heel erg blij met het verbluffende resultaat! Dit ontwerp bevalt de bouwer zo goed dat het een eigen lijn, Pandora model genaamd, is geworden. Ik kreeg deze gitaar eind januari 2002.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Ik zoek altijd naar de juiste "aktie", de hoogte van het kambeentje wordt bij mij altijd helemaal uitgespit tot ik de voor mij juiste hoogte in verhouding met de klank en speelbaarheid heb gevonden. In dit geval heb ik vier kambeentjes en ben nu geloof ik klaar. Natuurlijk experimenteer ik ook nog met de snaren want ieder instrument heeft andere snaren die het mooist klinken/fijnst spelen.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Eh, zie boven, al is dat natuurlijk erg beperkt (het boren en elementen inbouwen laat ik wanneer nodig maar aan de bouwer over, slik maar ik denk niet dat dat gebeurd).
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Liever maar voorzichtig, de snaren zitten bij dit instrument flink hoog boven het bovenblad en daardoor blijven rasguado krassen uit, bevalt me goed! Het blijf een gebruiks-instrument dus ik ben niet vreselijk voorzichtig, maar aangezien de klank niet beter wordt van krassen en beschadigingen en het gevaar voor "blessures" van de gitaar hoog is, zorg ik goed voor mijn "kindje".
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Voor de hals gebruik ik wel de z.g. miracle-cloth (zie Casa Benelly),voor de rest eigenlijk alleen een vochtige doek.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Ja, ik begin altijd na het stemmen (waarom weet ik echt niet) met een aantal akkoorden en standaard de toonladder van E (just sounds good) naar beneden. Strange maar waar!
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Was mijn vorige Panhuyzen meer de volle pure chocolade kleur, deze is een stuk lichter, meer de kleur van caramel, licht, warm, transparant en vol.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Alles aan dit instrument helpt mee aan het eindresultaat, mits mijn nagels in orde zijn want de toonvorming wordt het meest beinvloedt door de conditie van mijn nagels: een grote zorg!
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Eén keer in Istanbul ben ik ingeslapen met de gitaar (in koffer want het slot was kapot en daar had ik net uren tevergeefs aan zitten friemelen) in mijn hand, maar of dat slapen met mijn gitaar is???? Was ook niet echt erotisch....meer uitputting na hevige paniek (koffer was niet open te krijgen en ik moest de volgende ochtend het openings-concert op het internationale festival van Istanbul spelen).Na een hele korte nachtrust ben ik vervolgens door Istanbul gescheurd met een medewerker van het festival om de gitaarkoffer open te slopen...... hulde aan de maker van deze koffer, dat is een hele klus.....nu nog een beter slotje erop.... Het concert is gelukkig prima verlopen en gitaar en koffer waren onbeschadigd!
  Ooit wil ik graag nog een...
  Exacte kopie van dit instrument maar: een Friedrich is natuurlijk ook niet slecht, of een Danmann, of een Hernandez, ....of, of........nee hoor, ik ben een erg tevreden gitaristje!


Back to top