Welkom op het GitaarNet.
 • MATERN OTTEN

   DE GITAAR VAN... elferink

  MATERN OTTEN

  Na enige twijfel als prille tiener of ik nu contrabas, piano of gitaar wildespelen (toen al jazzliefhebber!) begonik op mijn 12e serieus met gitaar. Behalve ca 8 jaar klassiek gitaar heb ikverder geen formele opleiding op het gebied van jazz gevolgd,geen leraar gehad. Ik leerde dus op de 'ouderwetse' manier, met heel veelluisteren naar platen en heel veel proberen. Wonend in Eindhoven begon ik met jammen, toen watgigs en zat ineens in allerlei bands, soms ook alsbasgitarist. Heb daar ook even jazz-gitaar workshops gehouden. In 86 kwam ikin Den Haag te wonen en ontmoette ik nog veelmeer hele goede muzikanten wat ook weer een grote stimulans was. Ook daarkwam ik in allerlei te gekke groepen met super musici,had een tijdje een eigen kwartet en ontmoette in die periode ook zangeresMaria Harp met wie ik nu al vele jaren samenwerk.Deze langdurige samenwerking heeft mijn muzikale interesse zeker verbreed:van een echte jazzfreak werd ik steeds meergewoon een liefhebber van goede muziek, wat voor stijl het ook is! Jazz isnog wel steeds mijn belangrijkste inspiratiebron.

  Met Maria Harp heb ik 3 CD's gemaakt; een hele speciale was wel die met 4wereld-bassisten:Hein van de Geyn, Niels-Henning Orsted Pedersen, Gary Willis en Pino Palladino.Wat een kick om met hen te werken en ze speelden ook nog mijn muziek!Verder heb ik aan enkele andere CD's meegewerkt. Jaren geleden ontmoette ikgitaarbouwer Frans Elferink, die prachtigearchtops bouwt. Sindsdien heb ik diverse van zijn instrumenten mogenbespelen. Omdat ze zo mooi klinken heb iker een aantal speciale solo-opnamen aan gewijd, met name de 18" Excalibur.Dit is echt een machtig instrument, waar je even aan moet wennen (groot!),maar dan heb je ook wat!Krachtige toon en met de ingebouwde mic en pre-amp kun je een mooieelektrische/acoustische mix maken.

  www.otten-harp.demon.nl
  www.go.to/matern-otten  Matern Otten
  Elferink 18" Excalibur

  gitaar: Elferink 18" Excalibur, massief handgstoken achterblad enbovenblad, de pickup is een gereviseerde De Armond 1000 uit 1962. In deklankkast ziteen miniatuur condensator microfoon. Het signaal van de microfon kan meteen speciale preamp gemengd worden met de pickup.

  luister naar geluidssample:
  Archtop sound's

  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Hij is niet speciaal voor mij gebouwd, maar het 18" model is wel eenuitzondering (normaal 17"), dus niet zo standaard wat dat betreft.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Nee, maar dankzij mijn goede relatie met Frans, de maker, kan ik nog weleens van gitaar wisselen.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Nee, tenzij er echt iets mis is, maar dat komt zelden voor.(Als tiener heb ik wel wat gitaren verbouwd, totdat er weinig meer vanover was...)
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Ben wel redelijk voorzichtig maar vind een krasje absoluut niet erg.
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Nee. Ik veeg de snaren wel vaak (bv na iedere set) droog, ik krijg anderssnel last van een lichte aanslag op de snaren.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Ik hoop/denk het niet; ik speel om snel op te warmen wel vaak een stukjevan een technisch moeilijk arrangement, bv iets waar ik op dat moment meebezig ben.
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  De Excalibur heeft een hele stevige jazz toon, heel jazzy maar niet dof,juist heel helder, ik stel hem voor combo-werk iets meer electrisch in, voorsolo iets meer akoustisch.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Ik denk het massive hand-getunede onder- en bovenblad, .013 snarenset en hetD'Armond element en ingebouwde mic.Ik houd van een helder, bijna acoustisch geluid en daarom is decondensator mic zo fijn, dat voegt extra helderheid toe. Vooral voorsolo-werk erg mooi.Ik denk wel dat mijn klassieke jaren veel hebben gedaan aan mijntechniek/toonvorming. Deze gitaar maakt het mogelijk juist die nuances tebenutten.
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Niet in bed, misschien wel eens op een te lange gig.
  Ooit wil ik graag nog een...
  'Montgomery-gitaar': jaren geleden, op bezoek bij gitarist Jerry Byrd inAtlanta, Georgia, liet hij me spelen op een Gibsondie hij beweerde persoonlijk gekregen te hebben van Wes Montgomery.Dat zou ik ook wel willen, alleen al voor de inspiratie.


Back to top