Welkom op het GitaarNet.
 • Maarten van der Grinten

   DE GITAAR VAN...

  Maarten van der Grinten

  Gitarist. Jazz is als een taal voor me, geen begrenst stilistisch verhaal. Voel me dus bepaald geen dogmatisch jazzo.Ik houd van het instrument. In het begin dacht ik vaak dat ik eigenlijk pianist had willen worden. In de loop van de tijd hebben de charmes van het instrument me overwonnen. Ik houd van de pure klank, de overwachte boventonen en de ingebouwde barrieres van de gitaar. Wat voor stijl ook.Maar ik ben bepaalde geen gitaarfreak hoor. In mijn cd-kast zul je niet meer gitaarcd's aantreffen dan cd's met saxofoon of piano in de hoofdrol. Ik luister veel naar vocale muziek.

  Biografie en meer info: www.grinten.com  Maarten van der Grinten
  Elferink gitaar

  pick up: Kent Armstrong
  kenmerken: Rio Pallisander (toets), 17 inch, gestoken bovenblad
  snaren: D'Addario Chromes 0.11 maar dan met 0.12 en 0.16 als e- en b-sn
  versterking: meestal tegenwoordig Koch Twintone -dat maakt het een geheel Nederlandse setup.maar ook vaak Theo Scharpach voorversterker met X-act actieve boxjes (ook alweer nederlands dus). Die gebruik ik vooral in grote zalen waar ik doorverbonden word met het P.A. systeem. De voorversterker is namelijk dubbel, voor zowel de p.u. als de in de Elferink ingebouwde microfoon. Gaat met een stereokabeltje de voorversterker in alwaar het gesplitst wordt voor een separate toonregeling. Dan is het randje akoestische geluid dat het versterkergeluid complementeerd ook in de zaal te horen. Als de Scharpach versterker het begeeft (wat wellicht niet lang meer zal duren) koop ik waarschijnlijk zo'n Acoustic Image versterkertje. Die zijn zo handzaam en licht dat ik 'm ook mee op reis kan nemen en bovendien omschakelbaar naar 110V. Dat scheelt weer zorgen over een versterker op verre plaatsen (wat hebben ze nu weer voor me geregeld).Ik heb ook een prachtige Holland buizen top (type oude bassman) met 4 x 10 box, maar die past gek genoeg beter bij die Epiphone.

  luister naar geluidssample:
  'Hoog' (uit: Lost Languages)
  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Ik heb een geweldige New Yorkse Epiphone Triumph uit 1951, hollowbody, blond met D'Armond-p.u. Sinds 1988 my buddy, maar wel een beetjeaan de tere kant en al behoorlijk gehavend (never ever je gitaar metsoftcover inchecken in een vliegtuig!).

  Daarom stond ik open voor een alternatief, in eerste instantie alsreserve.

  De Noordwijkhoutse gitaarbouwer Frans Elferink heeft een geweldigegitaar voor me gebouwd. Precies zoals ik het wilde.

  17 inch, gestoken bovenblad, één enkelspoels p.u. van Kent Armstrong(vergelijkbaar met de D'Armond), scale als es-175, Rio pallisander(rosewood) toets, bruine cello-achtige finish. De houtsoort van detoets bleek erg belangrijk m.b.t. het geluid. Normaal zit het keihardeen boventoonarme ebbenhout de warmte van het geluid in de weg. Metebben klinkt het vaak te steriel. De hardheid van ebben is voorbefrette instrumenten helemaal niet nodig. Al dat ebben-gedoe op detoetsen van handgebouwde gitaren is m.i. een historische fout.

  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  De gitaar bevalt uitstekend en heeft inmiddels toch langzamerhand eenpromotie gemaakt van reservegitaar naar meestal eerste keus. Ik heber sinds de aanschaf niets aan hoeven te veranderen.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Ik klus niet veel aan de gitaar. Een enkele keer stel ik de hals watbij.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Wat mij betreft mag een gitaar leven. Ze is nog nieuw dus ik benvoorzichtig maar bepaald niet angstig. Het is jammer als een tik ofval een rammel met zich meebrengt. Want rammeltjes vind ik welvreselijk.
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Nee, gewoon standaard polisher.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Ja, mijn ontwakingsakkoord is een Em met een 7, 9 en 11, met losse g-en lage E-snaar. Meestal gevolgd door hetzelfde akkoord in een anderligging. Namelijk met linkerduim over de lage E- en A-snaar op 7efret, d-sn 5e fret, g-en b-sn 7e fret en e-sn weer 5e.
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Warm en vol met mooie akoestische boventoon. Laat dat mooie'jazzplopje' aan zich ontlokken, een soort attack die vele nieuwegitaren vaak missen.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  De combinatie van de grootte van de kast, dikte van het hout, soorthout, element en ook wel versterker. Alles dus eigenlijk,maar ik denk dat het type plectrum en je plectrumvoering en delinkerhand misschien nog wel de belangrijkste faktoren zijn.
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Hoewel mijn gitaar behoorlijk vrouwelijk vormen heeft (heb het ookaltijd over 'haar') heb ik nooit de neiging gehad om met haar het bedin te duiken. Wel ben ik met haar op schoot wel in slaap gevallen. Dusis het antwoord eigenlijk ja.
  Ooit wil ik graag nog een...
  Het lijkt me best geinig om weer eens iets met een GK-achtig elementte doen. Ik heb er vroeger veel mee geëxperimenteerd maar werd hetgesleep een beetje zat. Gitaar- en keyboardachtige versterking etc.Tegenwoordig is het allemaal veel compacter. Ik had Elferink ookgevraagd om te informeren naar een hexafonisch element in de brug maardat hebben we toen maar even gelaten voor wat het was. Zo'n GK-2 zitmijn handpalm te veel in de weg. Dat klooien met VG- of synthetischgeluiden vind ik m.n. in live-situaties altijd wel geestig.


Back to top