Welkom op het GitaarNet.
 • Loes Schat - Boilersuit

   DE GITAAR VAN...

  Loes Schat - Boilersuit

  Loes (1982), studente Engeltalige letterkunde, en werkzaam in cd-specialzaak Pop-Eye in Alkmaar. Sinds tweeënhalf jaar is ze zangeres/gitariste bij de band Boilersuit. Met deze band kwam ze ruim honderd keer op podia door het hele land, zoals Bolwerk Sneek, De Kade Zaandam, Atlantis Alkmaar, Eurosonic Groningen, De Kroeg Arnhem en De Buut in Eindhoven. Het tijdschrift Viva wijdde zelfs een artikel aan Loes' 'leven met een gitaarband'.Ook de teksten en een deel van de muziek neemt ze voor haar rekening.

  Na ruim twee jaar met een Epiphone SG en Sheraton op het podium gestaan te hebben (wat haar de bijnaam "de bitch met een Gibson" opleverde), is ze sinds kort de trotse eigenaar van een Fender Telecaster Thinline. "Koop een Fender en je ben d'r," of zoals 'Shaver' Cock de Jong altijd zegt: "uiteindelijk kom je toch bij de Telecaster uit".

  Met een vers boekingscontract en nieuwe opnames op zak gaat Boilersuit een goede toekomst tegemoet.

  Biografie en meer info: www.boilersuit.nl  Loes Schat
  Fender Tele Thinline '72 reissue (MIM)

  effecten: Met m'n effecten staat het er eerlijk gezegd een beetje slecht voor. Ik had ooit een Marshall Guv'nor 2, maar die is stuk en ik moet hem nog steeds eens nakijken. Dus nu heb ik alleen maar een stempedaaltje. Maar omdat er in m'n versterker een erg lekker geluid zit, ben ik erg blij met hoe het klinkt. En ik speel alleen slaggitaar, dus het hoeft ook niet zo uitgebreid. Ik hou van een basic, goede sound.
  snaren: D'addario EXL .011 met omwonden G. Alex Pasveer (Mannix, Mr. Randy) heeft me ooit weten te overtuigen dat het warmer klinkt. Misschien is het psychologisch, maar het speelt lekker en ik vind het mooi klinken, dus nu zit er op al mijn gitaren een setje .011 met omwonden G.
  versterking: Bedrock BC50 2x12 combo (volledig buizen), Bedrock 2x12 extension cab

  luister naar geluidssample:
  'For the Love' (intro)
  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Het is een tweedehandsje, maar wel een die nog met alle plasticjes en originele labels eraan in de tas zat. Voor zover ik weet is het een standaardconfiguratie.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Ik heb hem nog eens goed laten afstellen op mijn snaren (er zat 0.10 op). Er is een fret gevlakt en verder is een van de zadeltjes een beetje bijgevijld omdat er een braampje op zat.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Dat valt wel mee. Ik vervang de snaren zelf en ik hou de gitaar schoon, maar ik laat hem wel ongeveer eens per jaar nakijken door gitaarbouwer Piet Visser in Egmond. Als je veel speelt is het wel fijn om te weten dat alles nog goed werkt. Het is een vrij nieuwe gitaar, dus ik verwacht dat hij wel een tijdje meegaat. Ik heb wel een gitaar waarvan bijna alle hardware al eens vervangen is, maar bij deze was dat niet nodig. Nog niet, in ieder geval.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Ik heb geen probleem met krassen, als ik ze maar zelf heb gemaakt. De eerste kras doet altijd even pijn, maar daarna is het wel echt jouw gitaar...
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Ik gebruik Fastfret voor m'n snaren als ik ze nog niet wil vervangen en verder gewoon een vochtige doek; niet te vochtig, natuurlijk.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Ja, zeker om op te warmen. Ik speel ook vaak heel lang één accoord met alle toevoegingen en in omkeringen, enzo, gewoon om op ideeën te komen. Maar ik hoef niet altijd iets nieuws te bedenken.
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Warm, maar goed gedefineerd.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  De manier waar ik erop speel. Dit bedoel ik niet arrogant, maar geef Pete Townshend een willekeurige gitaar en het klinkt als Pete Townshend. "Who's Next" van The Who is met een dikke Gretsch en een Fender versterker opgenomen, maar het klinkt eigenlijk net zo als live met SG en Hiwatt. Ik ben vreselijk blij met de gitaren die ik heb, maar je moet er niet teveel aan ophangen. Je eigen techniek blijft het meest belangrijk.
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Nee. Ik heb het wel overwogen, maar ik woel nogal veel en ik heb nog een hoogslaper ook.
  Ooit wil ik graag nog een...
  Ik ben blij met wat ik heb: Tele Thinline, Epiphone Sheraton en SG, een sparkle-top Les Paul en een semi-akoestische Crafter. Maar ik heb natuurlijk wel een verlanglijstje: Gibson SG, J-200, ES-335, een 12-snarige Rickenbacker en ga zo maar door. Het gebeurt me zo vaak dat ik naar de etalage van een muziekwinkel kijk en denk: "Later komt het er nog eens van dat ik die gitaar koop..."


Back to top