Welkom op het GitaarNet.
 • Johnny Bernhard

   DE GITAAR VAN...

  Johnny Bernhard
  "De Enschedese gitarist Johnny Bernhard werd door de DCMA verkozenals beste country instrumentalist van het jaar 2001 en 2002.Zijn inmiddels jarenlange podiumervaring deed Johnny op in de volgende bands: Aces, Soultrain, Alabama Rain( waarmee Johnny zelfs op uitnodiging speelde in het mekka van de Countrymuziek, The Grand Ole Opry in Nashville U.S.A), Crackers, Waylon Young .En als laatste, tot hij in 2005 zijn eigen band oprichtte, als leadgitarist van Savannah.

  Hij heeft gewerkt met bekende artiesten zoals:Ruud Hermans, George Baker, Lee Towers en Sandra Vanreys, Jan Rietman.

  Daarnaast deelde hij het podium met o.a.;Don Williams, Freddy Fender, The Bellamy Brothers, The Tractors,Billy Yates, Ilse Delange en Rob Crosby.

  Op dit moment is de Johnny Bernhard Band te zien op diverse Country-Festivals in het land.

  Voor meer info: www.johnnybernhardband.com


  Johnny Bernhard

  Johnny Bernhard
  Fender Telecaster
  Fender Telecaster met een maple nek uit 1984 en een Fender Telecaster van eind jaren '60 met een rosewood hals.Elementen:
  zie hierna, bij vragen.
  Snaren:
  Mijn snaren zijn van Ernie Ball, de dikte is 0.10 t/m 0.46
  Versterker:
  Matchless John Jorgenson Signature met tremelo en reverb
  Effecten:
  1. MXR Dynacomp ( gebruik ik af en toe)
  2. Diverse Ibanez Tubescreamers, TS808, TS9 en jawel de TS5 van de soundtank serie die in combinatie met een Matchless of een Vox te gek klinkt en niet duur is.
  In de oudere modellen zit zelfs het zelfde circuit in als van een TS808.
  Later hebben ze dat natuurlijk veranderd, want anders zou dat de verkooptegen houden van op de nieuw uit gebrachte TS 808.
  3. Boss DC2 Dimension C .
  4. Boss DD2 Delay.
  5. Boss RV2 Reverb.
  Vroeger heb ik een heel 19" rack gehad, maar nu dus weer terugnaar de pedalen met een buizenbak. Kabels zijn van Spectra-flex.
  Tussen de pedalen zitten kabels van George' L.
  Plectrum:
  Mijn favoriete plectrum is een Dunlop 2.0 mm.
  Verdere instrumenten:
  ASAT G&L Silver Sparkle John JorgensonFender Hellecaster John JorgensonDick Dijkman StratocasterTaylor Big BabyJohnson DobroFender Mandoline

  Geluidsfragment:
  Sweet Dreams luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Ik heb eigenlijk een hele tijd maar een gitaar gebruikt voor bijna alle klussen een Fender Telecaster uit '84, op dit moment gebruik ik er twee die ik veel inzet bij bepaalde klussen.

  Ik zal ze even voorstellen:
  De eerste is dus de Fender Telecaster met een maple nek uit 1984 die ik heb gekregen van mijn oma toen ik 16 jaar werd, deze is mij heel dierbaar, want mijn oma leeft inmiddels niet meer. Waarom een Telecaster, omdat ik destijds helemaal fan was van Andy Summers van The Police. Hij was standaard, maar nu niet meer, het volgende is gebeurd:
  - Brug is vervangen, met de snaren door de body met 3 zadeltjes meer massa voor een beter sustain.
  - Brug element: Seymour Duncan Jerry Donahue Lead pick-up.(Ben een fan van The Hellecaster)
  - Midden element: Seymour Duncan Strat Pick-up.
  - Hals element: Seymour Duncan P.A.F. '59 (kan ik ook 'splitten' naar singlecoil) Verflaag eraf gehaald, de body heeft nu een houtkleur. Deze gitaar klinkt goed en is inzetbaar voor diverse stijlen.

  De tweede gitaar is een Fender Telecaster van eind jaren '60 met een rosewood hals. De elementen zijn vervangen dooreen setje Fender Original Vintage Tele Pickups en de hals is voorzien van nieuwe frets. Is wel grappig eigenlijk iedereen is op zoek naar die vintagesound, alle merken uit proberen, net als ik hoor, maar je moet gewoon Fender elementen kopen als je een Fender sound zoek. Niet duur, wel goed. Daarnaast wordt het uiteindelijke geluid door je vingers bepaalt, wat veel mensen ook wel eens vergeten.
  De Fender Telecaster is in al die jaren mijn gitaar geworden, ik hou van dat typische Tele geluid, ondanks dat er maar 2 elementenop zitten is de Tele een veelzijdige gitaar inzetbaar voor vele stijlen. Naast Country speel ik natuurlijk ook andere muziek en in de studio wat er van mij gevraagd of verlangd wordt met ook wel andere gitaren, maar de Tele blijft mijn favoriet.

  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Zie vorige vraag.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Kleine dingetjes als intoneren, zadeltjes vervangen doe ik zelf, maar de kritischedingen laat ik aan een vakman over.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  In het begin ben ik altijd voorzichtig, maar ach een krasje heeft ook wel wat
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Soms gebruik ik een oude theedoek met wat polish van Dunlop en daar poets ik de gitaar mee.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Ik betrap me er steeds op dat ik met een E-akkoord of een A- akkoord begin te spelen in de 1e positie.
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Tele Twangy met een randje.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Ik denk mezelf, naast de spullen die je heb, ik heb wel eens na een optredenwat gesprekken met mensen die alleen maar kijken naar wat voor spullen je gebruikt,en denken als je dat ook koop net zo gaat klinken als mij. Ik zelf ben helemaal fan vanJohn Jorgenson, heb dezelfde gitaren en effecten maar klink toch anders.In het begin is het goed om bepaalde gitaristen te imiteren, op een gegeven momentmoet je je eigen weg gaan, en je alleen te laten inspireren door zo'n gitaar-held, niet imiteren.
  Verdere invloeden: Eric Johnson, Brent Mason, George Benson, Jan Akkerman.
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Tijdens oefenen wel eens bijna in slaap gevallen met de gitaar, verder niet.Stel je voor dat je gitaar op de grond valt.Maar ik slaap liever met mijn vrouw.
  Ooit wil ik graag nog een...
  Ik wil nog zoveel....................., ik kan nog niet kiezen wat ik als eerste wil hebben.Of een bepaalde versterker of een andere gitaar, of weer het zoveelste effect-pedaaltje.Ik vrees dat het nooit ophoud met deze 'verslaving'.


Back to top