Welkom op het GitaarNet.
 • Jeroen Schmohl

   DE GITAAR VAN...

  Jeroen Schmohl

  In 1972 werd ik 8 en kreeg ik mijn eerste flamenco gitaar van mijn ouders en lessen van Rijn Ree. Enkele jaren later luisterde ik naar de Stones, Bob Dylan, Ry Cooder en Zappa. Samen met o.a. Roland van Beveren richtten we ons eerste bandje op, "Bunnie Buks & Psychedelic Parrots". Mijn eerste optreden was al snel een feit. Door de jazz collectie van mijn vader raakte ik ook ge´nteresseerd in Jazz. Miles Davis, John Coltrane & Art Blakey vond ik te gek. Op mijn 18e kocht ik een semi akoestische jazz gitaar. Een Ibanez AS50. Daar speelde ik o.a. op in "Razzamatazz". Een fusion band waarin jazz zangeres "Fleurine" ook nog een tijdje mee deed. In de jaren 90 werden we meegezogen in de gitaarpop stroom en startten we "De Noisos". Mijn vader overleed in 1985 en van de erfenis kocht ik mijn Fender Stratocaster. Die kwam nu goed van pas. Na een aantal jaren in een akoestisch georiŰnteerd duo te hebben opgetreden startten we in 1999 met "The Tennessee Studs". Vier vrienden van de middelbare school begonnen aan een country & bluegrass project. We bestaan nog steeds, net zoals mijn onverwoestbare akoestische Ovation Ultra. In maart gaan we op (mini) toernee door de USA samen met "Whiskeypuppy". Zie ook www.tennesseestuds.com.

  Door de bluegrass raakte ik helemaal verliefd op de dobro. Jerry Douglas, Rob Ickes maar ook bijvoorbeeld veteraan Josh Graves insprireerden mij om ook dobro te gaan spelen. Van Amsterdams gitaren wonder Peter van Weerdenburg nam ik enkele introductie lessen en kocht ik mijn eerste resonator gitaar die Arie van Spronssen uit Alphen aan de Rijn had gebouwd. In 2004 heb ik met mijn "Lebeda" de muziek verzorgd bij een mini documentaire van Robbert Terweijden over Juvenile Deathrow. Ge´nspireerd door Ry Cooder's bijdrage aan de film "Paris Texas". Naast The Tennessee Studs speel ik veel op bluegrass jamsessies. O.a. in de gelegenheids bluegrass groep "Devils Dream Stringband" van mandoline wonder Jeff Cardey die recent ook bij de Studs is gekomen.

  Sinds juni 2008 speel ik op de allermooiste gitaar die ik in mijn hele leven heb gezien. Een custom made solid maple "Clinesmith" resonator. Todd Clinesmith uit Oregon, USA bouwt ongekend mooie instrumenten. www.clinesmithinstruments.com. Ik hoef echt nooit meer een andere dobro!  Jeroen Schmohl
  Clinesmith Resonator

  strings & amps:

 • GHS PL 1650 Phil Leadbetter strings 16, 18, 28, 36, 44, 56
 • Dunlop zookie -10 thumbpicks
 • National cobalt plated .25 finger picks
 • Fishman spiderbridge pick-up
 • Fishman Jerry Douglas aura pedal
 • AER compact 60 versterker
 • luister naar geluidssample:
  'Johnny (solo van Jeroen)'
  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Mijn gitaar is custom made door Todd Clinesmith. www.clinesmithinstruments.com
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Ik zou niet durven.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Nee, alleen veel snaren wisselen. Die gaan hard bij een dobro!
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Ik ben wel voorzichtig maar krassen horen erbij. Dobro gitaristen gebeurt het regelmatigdat ze hun "bar" uit hun handen laten vallen en dan heb je al snel een serieuze deuk!
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  De theedoek en "dayafter adem" :-). Veel middelen maken je gitaar erg glad en dat speelt heel vervelend. Je gitaar glijdt steeds van je schoot.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Ik sla heel vaak een G akkoord aan. Dat zijn dus alle losse snaren. De gitaar is gestemd in G en ik weet dan meteen of ik "in tune ben".
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Crystal clear!
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Je techniek, je gevoel, je hart, je vingers, je hersens. Maar ook de houtsoort, de cone, je bar,je pick's en je capo. En soms helaas ook de manier waarop je jezelf versterkt. Je versterker, je pick-up, de PA, je DI, de geluidsmanůů.
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Ik zou het onmiddellijk doen als er negen maanden later baby's van zouden komen.
  Ooit wil ik graag nog een...
  keer les hebben van Jerry Douglas.


Back to top