Welkom op het GitaarNet.
 • JAN WIJTE

  Jan Wijte
  Jan Wijte
   DE GITAAR VAN... Jan Wijte

  JAN WIJTE
  Mijn naam is Jan Wijte. Ik ben intussen 58 jaar. In twee periodes in de oudste Nederlands rockband de Bintangs gespeeld. Tussen 1965 en 1972 en vanaf 1989 tot nu. Tussendoor in allerlei regionale groepen gespeeld in de IJmond. De langste tijd daarvan was in Cockney Pride, genoemd naar een pub in Londen. In Cockney Pride heb ik o.a. gespeeld met Aad Hooft (ex-Bintangs), Herman Schoone (nu Bloes Broers), John Bouwman en Henk Kuip. In de eerste Bintang-periode met Frank en Arti Kraaijeveld, Wil Nimitz en Henk van Bezu. Met deze groep namen we de eerste singles op. Met Frank, Aad Hooft en Gus Pleines de eerste LP "Blues on the ceiling" opgenomen met Tony Vos als producer. Later kwam Rob van Donselaar (nu eigenaar Studio Zeezicht) erbij. Met hem namen we de hit "Ridin'on the L&N op. Na een korte tijd met Arti erbij "Travelling in the USA".

  Vanaf 1989 treed ik weer op met de Bintangs. Aanvankelijk met Frank en Gus van de eerste bezetting en met Jack van Schie en Cees Brouwer. Sinds vorig jaar met Frank, Dagomar Jansen, Gerben en Maarten Ibelings. Gerben zat in Tröckener Kecks en Maarten zit nog in Bad to the Bone. We hebben net weer een nieuwe CD in de maak. Hij heet DOC.Wat in 1989 begon als een aardigheidje, een jaartje toeren door Nederland, is behoorlijk uit de hand gelopen en intussen zijn we 17 jaar en alweer tig CD-s verder. Kijk maar eens op www.bintangs.nl voor meer bijzonderheden.

  Ik ben begonnen met gitaar spelen op mijn 14e. Daarvoor een beetje leren drummen. Tot verdriet van mijn vader, want ik was een redelijk goed voetballer, kreeg ik steeds meer belangstelling voor muziek maken. Toch kreeg ik van hem voor mijn verjaardag mijn eerste gitaar. Een knalrode Egmond. Zag er goed uit. Niet elektrisch, maar wel met een plattere klankkast en een enkele cut-away. Veel geluisterd naar Animals, Stones, Beatles en later John Mayal. Een beetje begonnen met een schoolbandje, waarbij Astrid de Bakker (later Nijgh) ook nog gezongen heeft. Via bassist in The Relations als slaggitarist in de Bintangs gekomen. En al spelende steeds meer gitaar leren spelen. Verder geen les gehad. Ik vind mijzelf dan ook geen gitarist, maar meer iemand die gitaar speelt. Later, bij "Riding" o.a. ook een beetje dwarsfluit en mondharmonica gaan spelen. Nu, in de huidige Bintangs, ook vrij veel slide-gitaar. Van Jack van Schie een mooie oude Framus overgenomen en via E-Bay een Duitse slidegitaar Artisan gekocht.

  Ik gebruik verder drie elektrische gitaren. Ze zijn alle drie gebouwd door Henk Kuip.Henk is begonnen met gitaren repareren en bouwen toen we samen in Cockney Pride zaten.Ik, sologitarist in CP, speelde op een oude omgebouwde country-gitaar, terwijl de slaggitarist op een Gibson stond te spelen. Dat kon Henk niet aanzien en hij bouwde voor mij een echte gitaar. Ik speel er nu nog op. Het is mijn "grijze werkpaard". Daarnaast een Fender Mustang en een Telecaster, maar allebei met andere elementen en elektronica.

  Meer info: www.bintangs.nl

  Jan Wijte
  met zijn 'grijze werkpaard'
  Jan Wijte
  Jan Wijte
  Jan Wijte
  met de Bintangs


  Q-guitar Special

  Mahonie body en hals.

  kleur:
  Grijs metalic.

  Pick-ups:
  voor Gibson Paf;
  achter S.Duncan Jeff Beck

  andere gitaren:
  - Telecaster Q-Guitar. Naturel.
  Massief pallisander body.
  Twee S.Duncan pick-ups.

  - Fender Mustang.
  Donkerblauw
  Pick-ups: voor S.Duncan Paf; achter OBL-400

  Alle gitaren gebouwd/geassembleerd door Henk Kuip.

  Snaren:
  D'Dario 0.10 of Boomers 0.10.

  Versterkers:
  Vox AC-30 Top Boost uit ong. 1965. Speakers: Jennings JMI Specially disigned for Vox. Met Power Pot mastervolume. Serienr.:22587

  Vox AC-30 Top Boost uit ong. 1975. Speakers: Celestion G12 25 W

  Slidegitaren:
  Framus original
  Artisan met Fender pick-up.
  Snaren: Set 0.13 gepolijst.

  Plectrums:
  Gibson USA Heavy.

  Effectenbak:
  Dunlop Wah Wah
  Delay Arion SAD-1 Stereo
  Chorus Aria ACH-1
  Stemapparaat HU 8500 Arion Stage Tuner
  Voeding 9 V Adapter.

  mp3: ( DOC: titelnummer van de nieuwe CD van de nieuwste cd van de Bintangs)

  luister naar geluidsfragment

  mp3: (Blue Blue; Hierin speelt Jan dwarsfluit en de gitaarsolo )

  luister naar geluidsfragment

  Gear!  Jan Wijte Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Mijn gitaren zijn dus voor mij gebouwd door Henk Kuip. Als laatste de Telecaster. Kreeg ik van mijn vrouw Marijke en kinderen, toen we 25 jaar getrouwd waren. Hij hing bij Henk in zijn hok, half afgebouwd, en ik zei al steeds dat ik het zo'n mooi ding vond en hem wel wilde kopen. Op een dag was de Telecaster ineens weg; verkocht zei Henk. Ik had er goed de smoor over in. Bleek dat Marijke hem had gekocht.
  Jan Wijte
  Jan Wijte Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  De gitaar waar ik het meest op speel is een aantal keren van vorm en kleur veranderd. Nu dus grijs. Kleine body en doorlopende hals. Eén knop; alleen volume. Plus een drie-standenschakelaar voor de pick-ups.
  Jan Wijte
  Jan Wijte 'Klus' je veel aan je gitaar?
  Ik klus zelf nooit aan gitaren, behalve snaren vervangen of een batterijtje.
  Jan Wijte
  Jan Wijte Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Ik ben voorzichtig met mijn gitaren. Alles in een goede koffer. Maar een krasje meer of minder vind ik niet belangrijk. Je mag wel zien dat er mee gespeeld en opgetreden wordt.
  Jan Wijte
  Jan Wijte Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Ik maak mijn gitaren (te) weinig schoon. Bij verwisselen van snaren gaat er wel eens een lap overheen. Als mijn gitaren voor onderhoud naar Henk gaan krijgen ze ook meteen een grote schoonmaakbeurt.
  Jan Wijte
  Jan Wijte Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Ik pak elke dag wel even een gitaar. Meestal thuis mijn countrygitaar Morris. Ook met een 0.10 set waardoor ik een beetje "elektrisch" kan spelen. Ik speel hele soli en hoor in mijn achterhoofd en in gedachten een heel begeleidingsorkest. Soms tot ergernis van mijn vrouw, want die moet het alleen met mijn "gepingel" doen. Ik zoek thuis wel veel dingen uit voor bepaalde nummers.
  Jan Wijte
  Jan Wijte Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Mijn gitaargeluid is soepel, een mooie donkere ondertoon en een lekker fel randje erop. Met het achterste element kan ik stevig beuken; combinatie met voorste element levert een warmer geluid op. Met het voorste element kan ik de gitaar jazzy laten klinken en een toon zeer lang aanhouden.
  Jan Wijte
  Jan Wijte Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Mijn gitaargeluid wordt bepaald door het instrument zelf, de VOX waar ik op speel, maar toch zeker ook door mijn manier van aanslaan. Ik gebruik plectrums van Gibson USA Heavy. Lekkere grote zwarte driehoeken. Voor optredens boor ik er ook een gaatje in, doe er een touwtje door en dan met een elastiekje om de pols. Dan ben ik hem nooit kwijt als ik fluit of harp moet spelen.
  Jan Wijte
  Jan Wijte Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Bij optredens vroeger op Texel in Sarasani heb ik wel op het podium geslapen, met mijn hoofd in de basedrum, want daar lag een kussen in en met de gitaren om mij heen. Verder niet.
  Jan Wijte
  Jan Wijte Ooit wil ik graag nog een...
  Over een paar jaar wil ik definitief in Frankrijk wonen. We hebben daar al een huis en gaan wat verhuren. Ik heb wat connecties met Franse muzikanten. Ze zitten daar (bij Sisteron) te springen om een gitarist, die een beetje lekker blues en rhytm en blues kan spelen. Kortom…… ik ga daar gewoon weer verder na de Bintangs.


Back to top