Welkom op het GitaarNet.
 • HAROLD BERGHUIS

   DE GITAAR VAN...

  HAROLD BERGHUIS
  Harold Berghuis is vooral bekend als gitarist van de Hot Club de Frank en Klezmerband Mazzeltov. Met de Hot Club de Frank is hij regelmatig te zien op de bekende Europese festivals, zoals het North Sea Jazzfestival en het Montreux Jazzfestival. Met Mazzeltov toert hij langs de Nederlandse theaters en concertzalen, onder andere Vredenburg en het Amsterdams Concertgebouw. Hun laatste CD 'Mishpoge' is dit najaar (2005) genomineerd voor een Edison.

  Sinds 2005 timmert Harold ook hard aan de weg met zijn eigen New Hot Trio. Harold: 'Ik heb in de loop der jaren veel stukken geschreven. Sommige passen goed in het repertoire van mijn andere bands. Maar veel nummers vallen er toch een beetje buiten. Daar heb ik dus nu mijn eigen trio voor.' Harold beschrijft de muziek van het New Hot Trio als eigentijdse Hot Club muziek. Anderen vinden het helemaal geen Hot Club muziek meer. Maar dat vindt Harold geen probleem. 'Ik wil ook graag iets anders doen. Goede gitaristen zijn er op zich wel binnen dat genre, maar hun repertoire is meestal weinig verassend.'

  Harold speelt op een Favino uit 1982. Met de gitaar is wel iets merkwaardigs aan de hand, want in de klankkast staat de naam van vader Favino (Jaques) en op de hals staat de naam van zoon Favino (Jean- Pierre). Nu is 1982 zo'n beetje de periode dat Jean-Pierre het Parijse atelier van zijn vader overnam. Het lijkt er dus op dat de gitaar een gezamenlijke produktie is geweest. Een andere mogelijkheid is dat de gitaar helemaal door Jean-Pierre is gebouwd, maar dat hij nog een stapeltje etiketjes van zijn beroemde vader had liggen en dat hij die in de gitaar heeft geplakt. En dat zou best slim zijn geweest, want de gitaren van vader Jaques zijn zeer gewild en staan tot op de dag van vandaag iets beter aangeschreven dan die van zijn zoon. 'Maar', vindt Harold, 'vader en zoon hebben allebei pracht-instrumenten gemaakt. Hun gitaren zijn natuurlijk gebaseerd op het beroemde Selmer-model waar Django Reinhardt op speelde in de jaren '30 en '40. Maar de Favino's zijn net iets anders. Ze zijn groter van klankkast en ze klinken vaak iets warmer.'

  Meer info: www.haroldberghuis.nl  Harold Berghuis
  Jaques en Jean-Pierre Favino

  bouwjaar: 1982
  nummer: 897
  versterking: In een grote zaal het liefst met microfoon, anders lekker makkelijk: met een big-tone element, ingebouwd in de kam.
  plectrum: Een mooie dikke, speciaal voor mij gemaakt uit het materiaal van een oude rode biljartbal.

  geluidsfragment:
  Het bloemenmeisje (New hot trio)

  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Het is een oude akoestische gitaar. Niet speciaal voor mij gebouwd hoor! Er hebben vele gitaristen vóór mij op gespeeld. En dat is natuurlijk hartstikke leuk.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Jazeker. Toen ik 'm kocht was het bovenblad een beetje ingezakt en zaten er wat scheurtjes is. Gitaarbouwer Ger Boonstra uit Uithoorn heeft de gitaar heel mooi voor me gerestaureerd. Overigens heb ik ook een mooie gitaar die door Ger zelf gebouwd is en waar ik ook veel op speel.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Nee eigenlijk niet. Ik heb er de spullen niet voor en het lijkt me ook niet verstandig als ik dat soort dingen ga proberen. Ik ga dus naar een gitaarbouwer.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Oppervlakkige krasjes vind ik niet erg. Maar ik ben heus voorzichtig hoor. Meer dan voor krassen ben ik beducht voor heftige schommelingen in luchtvochtigheid. Bij droog winterweer, als het kacheeltje snort, hou ik mijn gitaar het liefst in de koffer.
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Als ik de snaren verwissel maak ik standaard de hals en de klankkast schoon met een doekje en een heel kleine beetje warm water. De hals wrijf ik daarna in met een beetje lijnolie of olie voor houten vloeren. Zo voorkom je dat je toets uitdroogt en de hals een beetje krom gaat trekken.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Ik begin een beetje warm te spelen met een stuk dat ik toevallig in mijn hoofd heb. Vaak is dat een stuk dat ik aan het schrijven ben, maar waar ik nog net niet helemaal tevreden over ben. Door het een beetje gedachteloos door te spelen kom je soms opeens op een goed idee.
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Mooi in de laagte, mooi in het midden, mooi in de hoogte. Het is niet echt een kanon in de zin dat er een keihard geluid uit te halen is, maar dat vind ik geen punt. Ik ben denk ik ook een relatief kalme gitarist in dit genre. D'er zijn er bij, die zitten zo ongelooflijk te hakken op zo'n ding!
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  De bespeler is natuurlijk het belangrijkst: de plectrumtechniek en het plectrum dat hij gebruikt, de netheid van zijn linkerhand. Maar verder is de houtsoort wel een belangrijk punt. Mijn gitaar is van voren, van opzij en van achteren van dat lichte fichte-hout. Je hebt ook selmer-gitaren met zij- en achterkanten van donkerder, tropisch hout. Die klinken vaak harder.
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Nee, maar mijn gitaar wel 's met mij. Ik ben bij een studio-sessie die tot diep in de nacht duurde wel 's met gitaar op schoot in slaap gevallen.
  Ooit wil ik graag nog een...
  Andere gitaar? Zou best kunnen! Dan kom ik het jullie weer vertellen!


Back to top