Welkom op het GitaarNet.
 • Fernando Neris

   DE GITAAR VAN...

  Fernando Neris

  "Ik, Fernando Neris, a.k.a. De Ferre, ben de gitarist en componist van de Belgische groep The Hoodoogang, waar we blues muziek en surrogaten spelen en drie CD's hebben opgenomen sinds 2002. Ik kom uit Spanje, waar ik mijn eigen bluesband leidde tot 2000. Daarna ging ik naar België. Live maak ik gebruik van twee versterkers en drie gitaren: een strat, een jazz-box en een lap steel. De lap steel gitaar, het doel van dit interview, speel ik sinds een paar jaar als hét slide instrument binnen de show. Ik speel er zowel eigen composities als klassiekers op."

  "Waarom deze gitaar mijn geliefde instrument is?Telkens, wanneer ik op de lap steel zit te spelen, komen de fotografen op elk festival op me af om er foto's van te nemen. 90% van de vragen die na de show worden gesteld, door publiek of journalisten, gaan over de lap steel. Critici schrijven daarover als het beste deel van de show. Het is een nog vreemd instrument in Europa, echter toch al vrij gewoon in Amerika. Deze aantrekkelijkheidsfactor is een extra bonus om van zo een gitaar te houden.

  Het slide spel op een lap geeft veel vrijheid. Je kunt de fretten niet meer gebruiken, want er zijn er geen, en daarom moet je focussen op de slide zelf. Door je lichaamspositie kan je alle snaren op een eenvoudiger manier spelen dan met bottleneck. Ook is de sustain wat langer door het gebruik van een solide steel bar. De dynamiek van de gitaar is ook groter, want de afstand tussen snaar en neck is virtueel oneindig. Mogelijkheden voor expressie zijn dus heel uitgebreid. Het grote nadeel is natuurlijk dat het aantal akkoorden dat men kan spelen heel beperkt is en afhankelijk van de stemming van de gitaar. Geen instrument voldoet helaas aan alle eisen."

  Website: The Hoodoogang  Fernando Neris in actie

  ABM slider lap steel gitaar
  Live speel ik op een ABM slider lap steel gitaar.Gemaakt in Duitsland is ze de kleinste van de ABM catalogus: (alleen maar) 6 snaren en een heel kleine zwarte body. Alle bruggen zijn van staal.


  Elementen:
  Shadow (ook Duits, passief element) mini humbucker, met gewone volume en toon controle. De schaal is vrij kort: 22 3/4'': '52 re-issue

  setup (versterkers/effecten):
  Ik gebruik geen toegevoegde effecten, alleen maar een beetje oversturing van de versterker en de reverb. Het is dus een vettige blues klank, geen clean Hawaiiaanse klanken, jammer genoeg.De lap steel word aangesloten op een Peavey Delta Blues 30W buizenversterker, met een 15' luidspreker. De enige pedalen die ik gebruik zijn een AB- en kanaalschakelaars om te kiezen tussen gitaar en clean/distortion.

  favoriete snaren+dikte
  Traditiegetrouw (slide repertoire was in de G key) moest ik in open G stemmen. Maar ik speel lap style liever in open D (voor bottleneck heb ik open G liever, maniak die ik ben) Ik had daar dus een klein probleem. Mijn oplossing was de open D gewoon gebruiken maar tuned-up tot G!!! Dat is: GDGBDG. Daarvoor kon ik geen dikke snaren gebruiken. Uiteindelijk koos ik voor een set van gewone nikkelen electric light-10. Dikkere snaren zullen zo hoog niet gestemd worden. Door het zware kontact met de steel bar worden de snaren snel dunner. Dus moet ik ze vaak vervangen.Ik gebruik een Dunlop Twang steel bar: handig en met veel sustain.Met de elektrische lap steel gebruik ik geen fingerpicks (wel met de akoestische), maar een gewoon plectrum.

  luister naar geluidssample:
  'Fernando Neris'
  met: Her You

  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Op internet gekocht, na enkele vergelijkingen, in een gewone winkel. Lap steels zijn geen dure gitaren. Ze zijn eenvoudig om te bouwen. Standaardconfiguratie moet OK zijn.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  De standaardconfiguratie klinkt heel ruisvrij en warm. Ook is de gitaar heel stabiel, qua stemming, heel betrouwbaar. Waarom zou ik dat willen veranderen?
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Een reparatie, die ik deed was een stuk van de pick-up met plastiek herstellen. Die was kapot door de postverzending. Vijf minuten werk.Ik klus wel veel thuis met gitaren. Tegenwoordig ben ik bezig om een nieuwe lap steel te ontwerpen. Ook heb ik een 12-snaar prototype gebouwd. Ook heb ik een akoestische oude Epiphone tot lap steel laten verbouwen. Klinkt lekker!
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Belangrijkste zijn de snaren: ze moeten proper zijn. Anders zal je geen juiste noten horen. Ik kuis de snaren regelmatig: voor en na elke sessie. Andere delen van de gitaar maak ik minder vaak schoon.
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Ik gebruik vloeibare vaseline voor de snaren, elke keer als ik ze schoon gemaakt heb. De vaseline maakt de gitaar zachter om te spelen. Een trucje dat ik van een Amerikaanse bluesman leerde, jaren geleden in Málaga. Tot nu toe kijken ze me een beetje vreemd aan als ik vloeibare vaseline in een apotheek bestel. Ik vraag me af waarom.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Ik probeer altijd nieuwe dingen te oefenen. Ik luister regelmatig naar nieuwe artiesten (nieuwe voor mij bedoel ik) en daarna probeer ik hun stijl te begrijpen en hier en daar iets te steelen. Wat lap steel betreft, luister ik de laatste maanden vaak naar Kelly Joe Phelps, een interessante akoestische virtuoos. Zijn akkoorden-voicings vind ik heel uitdagend.
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Typische vettige blues-rock klank, met buizen-oversturing
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  De versterkeroversturing, zoals ik zei, plus de steel bar en mijn handen, natuurlijk.
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Dat moet waar zijn, want ze beginnen kindjes te hebben! Ik heb elk jaar meer en meer gitaren thuis.
  Ooit wil ik graag nog een...
  ... lange tijdsperiode om meer te kunnen spelen en componeren. Tijd is heel beperkt hedendaags. Dat is zeker mijn belangrijkste probleem nu: ik heb te weinig tijd. Stressssss...


Back to top