Welkom op het GitaarNet.
 • FERDI JOLY

  Ferdi Joly
  Ferdi Joly
   DE GITAAR VAN... Ferdi Joly

  FERDI JOLY
  Ferdi Joly is een van de mannen van het allereerste uur van de Achterhoekse rockformatie Normaal. Tijdens een recente tv-documentaire naar aanleiding van de verschenen biografie van zanger Ben Jolink deed een van de telgen uit de illustere familie van Johnny Hoes nog eens uit de doeken wat nu eigenlijk het geheim was achter het succes van Normaal. Dat blijkt een combinatie van factoren: de teksten in het Achterhoekse dialect, de uitstraling van voorman Ben Jolink en niet in de laatste plaats het meer dan verdienstelijke gitaarspel van Ferdi Joly.

  "Ik speel meestal op een Mesa Boogie, daar heb ik er twee van. Een Blue Angel met één kanaal en een Caliber 50 of zoiets. De Blue Angel is mijn favoriet. Ik heb een Les Paul standard Heritage waar ik graag op speel, een USA Strat, en een Gibson 175 met een element voor het mooie werk. Ik gebruik verder geen effectapparatuur. Heb ik wel gedaan, maar ben ik weer mee gestopt. Het is allemaal tijdelijk. Vroeger had ik meer gitaren, maar nu heb ik alleen nog dat waar ik genoeg tijd voor heb om op te spelen. Dan heb ik nog twee Ovation akoestische gitaren, verschillende types, en een dobro. Maar voor live gebruik ik de helft van de tijd de Blade en de andere helft verdeel ik tussen die andere twee... "

  Website Normaal: www.normaal.nl/


  Ferdi Joly


  Blade H4

  versterkers/setup/effecten:
  Mesa Boogie Blue Angel,
  Mesa Boogie Caliber 50

  snaren:
  D'ádario 0.10 of 0.9.

  plectrums:
  meestal van Dunlop en ik heb een hele verzameling rariteiten op plectrumgebied in huis. Maar het blijft Dunlop....

  Geluidsfragment:

  A wa weg

  luister naar geluidsfragment

  Ferdi Joly Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Nee, ik heb mijn gitaar die ik tegenwoordig het vaakst gebruik gewoon tweedehands gekocht in de winkel. Het is een Blade H4, één van de eerste die gebouwd is. Tenminste, dat werd mij toen verteld. Dat schijnt een garantie te zijn voor kwaliteit. Ik liep er toevallig tegenaan, pakte hem van het rek en hij beviel me bijzonder goed. Ik had nog nooit van het merk gehoord. Trouwens niet zo vreemd, want ik zie tegenwoordig veel merken waar ik nog nooit van heb gehoord. Toen je alleen Fender, Gibson, Hofner en nog ongeveer drie andere merken had, was ik nog echt goed op de hoogte.
  Ferdi Joly
  Ferdi Joly Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Ja, in die zin dat het eerste element bij de hals al een hele poos niet meer in te schakelen valt, maar dat is een verandering die ik niet heb aangebracht maar door het achterwege laten van onderhoud heb laten ontstaan...
  Ferdi Joly
  Ferdi Joly 'Klus' je veel aan je gitaar?
  Nee, als alles goed is moet je er gewoon van af blijven en met de gebreken leren leven. Ik durf er niet meer aan te klussen want dat leverde alleen maar ramspoed op. Zoals bijvoorbeeld ooit het inspuiten met contactspray van de schakelaar waarmee je de elementen inschakelt van mijn oude strat. Vervolgens deden alle elementen het tegelijk. Als je dat geluid hoorde snapte je meteen waarom dat geen optie is. En dat met een optreden. Dan leer je dat geëxperimenteer wel af.
  Ferdi Joly
  Ferdi Joly Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Ik ben altijd erg voorzichtig met mijn gitaren. Ik hou niet van karakter bij instrumenten of bij motoren. De term karakter is te vaak een smoesje om tekortkomingen te verdoezelen of goed te praten.
  Ferdi Joly
  Ferdi Joly Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Nee, ik heb geen enkel middel ter beschikking. Vroeger gebruikte ik wel eens meubelolie maar dan kreeg je zo'n vies plakkerig apparaat van. Of Glassex?? Ik zou het niet weten. Ik treed al vanaf mijn zestiende op, ben nu zesenvijftig, maar ik weet nog steeds niet hoe je eigenlijk je gitaar moet schoonmaken.
  Ferdi Joly
  Ferdi Joly Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Absoluut, ik doe altijd hetzelfde. En als dat goed klinkt dan ga ik over tot het doornemen van wat ik pas bedacht heb, om te horen hoe dat op een groot podium klinkt. En daarna zoek ik instrumentaal contact met andere bandleden en hoop op een spontane lekkere sessie. Dat vind ik fantastisch.
  Ferdi Joly
  Ferdi Joly Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Prachtige Gibson-achtige feedback, echte vette humbucker, en een sprankelende Fender-sound.
  Ferdi Joly
  Ferdi Joly Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Het hout waar hij van gemaakt is.
  Ferdi Joly
  Ferdi Joly Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Ik kan me slechter gezelschap in bed voorstellen maar zonder gekheid, dat is toch onzin. Geef mij maar wat anders.
  Ferdi Joly
  Ferdi Joly Ooit wil ik graag nog een...
  Goede Gibson ES335, Gretsch, Martin, en er zijn er nog wel meer.


Back to top