Welkom op het GitaarNet.
 • EMIEL STOPLER

   DE GITAAR VAN...

  EMIEL STÖPLER
  Emiel Stöpler studeerde klassiek gitaar aan het Rotterdams Conservatorium en compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Gent, België. Momenteel voltooit hij zijn gitaarstudie aan de Schumann Akademie.Emiel schrijft muziek voor uiteenlopende bezettingen en niet zonder resultaat: dit jaar verscheen een eerste uitgave van een werk voor sologitaar bij de Canadese uitgever Les Productions d’Oz. Bij dezelfde uitgever zullen de komende tijd nog twee werken worden uitgebracht. Bij Golden River Music in België staat voor nu de uitgave gepland van een werk voor viool, klarinet, piano en contrabas genaamd 'Voorbij Twee Windstreken'.Naast componeren treedt Emiel Stöpler ook op, zowel solo als in ensembleverband. Meest recentelijk was een televisieoptreden bij RTV Oost (Overijssel) met een werk voor gitaar, viool en verteller.

  Website: Emiel Stöpler


  Emiel Stöpler
  Vowinkel
  Bouwjaar: 1999
  Snaren: D'Addario High Tension
  Rozet: ingelegd met 3 kruisjes (Amsterdam)

  Geluidsfragment:
  Escher's dream (I)
  uit: Escher's dream

  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Ik speel een handgebouwde Vowinkel die ik heb overgenomen van een kennis. Toen die gitaar werd gebouwd heeft hij (mijn kennis) contact gehad met de bouwer Otto Vowinkel en zelf de houtsoorten uitgezocht. Ondanks dat lijkt mijn Vowinkel sprekend op andere Vowinkels die ik heb gezien, dus volgens mij is het gewoon een 'standaard' klassieke gitaar.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Nee! Als ik een element in deze gitaar zou zetten, dan krijg ik waarschijnlijk boze brieven van gitaarpuristen dat je zo’n mooi klassiek instrument niet naar de vernieling mag helpen door er een gat in te boren voor een plug.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Ook niet, nee. Als er moet worden geklust, dan ga ik naar een gitaarbouwer.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Tamelijk voorzichtig. Zonder krassen is mijn Vowinkel een lust voor het oog. Ik vind ‘m echt uniek onder de klassieke gitaren.
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Mijn Vowinkel is gepolitoerd, hetgeen vrij kwetsbaar is. Kwetsbaarder dan gewone lak bijvoorbeeld. Om ‘m schoon te maken gebruik ik een vochtige doek. Schoonmaakmiddelen zijn uit den boze.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Wel, ik hou erg van sus-akkoorden, dus die komen wel vaak terug. Wanneer ik studeer voor een concert, dan heb ik een tamelijk strak repetitieschema en weet ik wat ik ga spelen. Om op te warmen speel ik een improvisatie, en soms verras ik mezelf met klanken die ik nog niet vaak heb gemaakt.
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Vowinkel word geroemd om zijn heldere hoge register. Ik zou het geluid willen omschrijven als transparant en vrij strak. Deze gitaar is gebouwd in 1999 en moet daarom nog wat 'rijpen'. Als-ie vijf jaar oud is, moet die op klank zijn.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  De helderheid. Ik heb het gevoel dat vele oudere gitaren, zoals een Alvarez die ik heb uit 1984, nog romantisch 'wollig' klinken. Voor mij is dat net alsof je naar een plaatopname uit 1965 luistert met krassen en een belabberde dynamiek. Ik prefereer helderheid.
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Nee. Misschien als er een opblaasgitaar op de markt komt dat ik het eens zal proberen...
  Ooit wil ik graag nog een...
  Een Taylor!!! Een vriend van mij heeft er een, en ik ben er absoluut verliefd op.


Back to top