Welkom op het GitaarNet.
 • DION NIJLAND

   DE GITAAR VAN...

  DION NIJLAND

  Dion Nijland (1970) studeerde contrabas aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij speelt jazz, improvisatie- en wereldmuziek in de groepen Dimami, Talking Cows, De Bende van Drie en Het Oleg Fateev Trio. In 2006 heeft Dimami De Young Vips Tournee gedaan. Het concert in Het Bimhuis werd op cd uitgebracht. De Bende van Drie bracht begin 2008 de lovend ontvangen cd Stromen uit. Voor deze groepen componeert hij ook. In 2008 was Dion een maand lang Artiest-in-huis in de provincie Utrecht: een vrije hand om een aantal concerten te geven.
  Verder speelt of speelde hij in/met: de kindervoorstelling Miles en tram 7 van Wolf Speelt, Vader van TOM, Gerben Kor, Caroline Lobanov, Vera Westera, Poesjkin Paradijs en Brel van Theatergroep Oostpool, East of the Sun, Biyuya Ensemble, Martijn Schok en theaterprogramma's van Gé Reinders en Monica Triga.

  'Ik speel momenteel met snaren van Pirastro, type Evah Pirazzi. Deze zijn ook geschikt om op te strijken.Als pickup gebruik ik de Realist uit Amerika. Dit is een plat piezzo element dat onder de poot van de kam aan de E-zijde wordt geschoven. Mits je het sublaag onder controle kunt houden, produceert de realist een natuurlijke sound.Meestal gebruik ik de comboversterker 400T van Hevos. Voor iets grotere optredens gebruik ik de AER Basic Performer. Deze heeft ook een microfooningang. Als het kan gebruik ik geen versterker'.

  Websites:

  Jazztrio Dimami
  De Bende van Drie
  Talking Cows  Dion Nijland
  Contrabas

  leeftijd: ong. 100 jaar oud
  snaren: Pirastro, type Evah Pirazzi
  pickup: Realist
  versterking: Comboversterker 400T van Hevos, AER Basic Performer

  luister naar geluidssample:
  'Not so pretty' (uit: Touching Ground - Dimami)
  luister naar geluidsfragment

  luister naar geluidssample:
  'Try three to Tango' (uit: Stromen - De Bende van Drie)
  luister naar geluidsfragment  Heb je je contrabas laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Ik heb mijn contrabas in 1999 gekocht bij een particulier in Amsterdam. Het is een instrument van ongeveer 100 jaar oud. Ik heb kort na de aankoop alleen wat kleine wijzigingen aangebracht, zoals andere snaren en een nieuwe kam.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Daarna heb ik er van allerlei dingen aan veranderd. Om er een paar te noemen: vele malen ander type snaren geprobeerd, meerdere kammen ivm verschillende hoogtes van de snaren die ik wilde proberen, de hals is wat dunner gemaakt, de toets is bijgeschaafd, het bovenblad is van binnen bijgewerkt, er is een nieuwe zangbalk ingekomen en het staartstuk is lager gezet. Veel van deze wijzigingen zijn behoorlijk standaard voor contrabassisten, andere minder zoals het bovenblad bewerken.
  'Klus' je veel aan je contrabas?
  Zelf doe ik er nauwelijks iets aan. Een keer viel de stapel om. Die heb ik zelf weer overeind gezet. Het is voor mij al snel te link om er zelf aan te gaan prutsen. Dan gaat het instrument naar een vakman.
  Krassen op je contrabas; geven je contrabas karakter of ben je juist voorzichtig?
  Ik ben juist erg voorzichtig. Omdat het instrument zo oud is zitten er al genoeg krassen op voor de rest van zijn leven. Dat ziet er overigens wel fraaier uit dan een volledig 'intacte' bas. Uiteindelijk intereseert het uiterlijk me niet zo, het gaat om de klank en de bespeelbaarheid.
  Het schoonmaken van je contrabas; heb je een speciaal middeltje?
  Na het spelen maak ik alleen de snaren even schoon met een droog doekje. Soms veeg ik de stof er vanaf.
  Wanneer je je contrabas oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Inderdaad betrap ik mezelf er weleens op dat ik vaak hetzelfde loopje speel. Even om het eerste contact af te tasten. Dat is dan iets in de lage positie met een paar losse snaren. Dat speel ik dan 2 of 3 keer.
  Beschrijf het geluid van je contrabas.
  Als ik op mijn intrument speel, ervaar ik het geluid als donker en warm met een vrij duidelijke kern. Dat klinkt bijna te mooi om waar te wezen hè? Als ik iemand anders op mijn instrument hoor is mijn waarneming wat anders. Dan ervaar ik een 'vetter' geluid, misschien met minder kern. Op opnames klinkt-ie fantastisch, alle goede eigenschappen komen dan bovendrijven: veel hout en veel definitie.
  Wat maakt het geluid van je contrabas; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Ik denk (niet per se in deze volgorde) dat van belang zijn: de speler (met al zijn eigenschappen wat betreft techniek en muzikaliteit), het instrument (hout, snaren etc.), de eventuele versterking (en geluidsman), de ruimte waar je speelt en de muzikanten met we je samenspeelt.
  Heb je weleens met je contrabas geslapen?
  Alhoewel een contabas gelijk een vrouw gezegend is met een fraaie taille heb ik nog niet met haar geslapen.
  Ooit wil ik graag nog een...
  Eigenlijk ben ik op dit moment tamelijk volmaakt gelukkig met het instrument. Het is vaak een haat-liefde verhouding, maar sinds er een half jaar geleden een ingrijpende reparatie heeft plaatsgevonden (bovenblad bijgewerkt en nieuwe zangbalk) ben ik echt blij. Wat ik (op dit moment) 'ooit' nog graag wil is een hele fijne strijkstok vinden zodat die worsteling ook een zegening wordt.


Back to top