Welkom op het GitaarNet.
 • Dick Zuilhof

   DE GITAAR VAN...

  Dick Zuilhof

  Jesus..., ik was geloof ik een jaar of 11 toen ik een beetje op de gitaar van mijn broer begon te tokkelen. Mijn broers hielden van de 'Band' en 'Dylan', dus ik zat meestal een beetje mee te pielen met plaatjes. Ik kon nauwelijks spelen toen ik in de brugklas in een indobandje terecht kwam en ontdekte dat je met een gitaar helmaal de blits kon maken en je marktwaarde bij de meisjes aanzienlijk steeg. We speelden voornamelijk de 'Eagles' na en de Shadows. Hartstikke leuk en zeer leerzaam. Daarna kwam de funk, fusion en jazz en een kleine duizend bandjes waarin ik mijn kunsten heb mogen vertonen... De rode lijn in mijn spel is wel dat ik het leuk vind om vrij te spelen. Ik heb een broertje dood aan uitgearrangeerde stukken. Maar misschien heeft dit ook wel te maken met het gegeven dat ik geen geweldige lezer ben, Joost mag het weten..

  Momenteel zit ik in 'Smutfish', een band rond singer song writer Melle de Boer. Melle maakt liedjes in de trant van 'Dylan' en 'Johnny Dowd'. De liedjes zijn veelal op basis van twee of drie akkooorden en laten veel ruimte voor de gitaar en dat is natuurlijk wel zo prettig. Onze eerste CD heeft veel aandacht en lovende kritieken gekregen, hierdoor hebben we veel kunnen optreden. Omdat we de liedjes open benaderen blijft het leuk om ze te spelen ook al doe je dat voor de honderdste keer.

  Smutfish website: www.smutfish.nl  Dick Zuilhof
  Fender Strat

  gitaar: In de regel een fender 1962 reissue strat (bouwjaar1982) waarvan het brugelement is vervangen door een dimarzio element of een bouwpakket telecaster
  versterking: Ik speel meestal op een Fender Blues Junior waarvan ik de fenderspeaker heb vervangen door een Jensen C12N speaker of een Vox AC 15. Dit is eigenlijk een 1 maal 12 inch speaker uitvoering van de AC 30
  effecten: Carl Martin analoge delay pedaal en vibrato/tremelo pedaal, een digital dimension pedaal van Boss en een Boss bluesdriver
  snaren: Dadario 010 maar ook wel SIT of GHS

  luister naar geluidssample:
  Limousinesong
  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Ik speel in Smutfish meestal op een Strat waarvan ik het brugelement vervangen heb door een Dimarzio. Niet zo zeer om vreselijk te kunnen scheuren danwel om een meer Telecaster achtig geluid te kunnen produceren. Verder heb ik een Telecaster laten bouwen die wel OK is, maar eerlijk gezegd zou ik liever een goede Fender willen hebben.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Zoals zoveel gitaristen heb ik een periode gehad dat ik wekelijks andere elementen op mijn gitaren zette op zoek naar het ultieme geluid, maar daar ben ik wel klaar mee - denk ik. Ik geloof dus niet in een super Strat van super hout en super elementen.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Nee, vroeger wel maar nu laat ik het over aan de experts. Ik kan het wel maar, door tijdgebrek komt het er niet meer van.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Krassen maken me niet uit, maar ik behandel mijn gitaar wel met respect. Ik schrik me helemaal te barsten wanneer mijn gitaar op het podium omver wordt gelopen. Ik ben namelijk als de dood dat mijn hals schade oploopt.
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Ik zweer bij een goede klodder spuug. Op een of andere manier ben ik niet van het zweterige type, dus ik hoef mijn gitaar en snaren eigenlijk bijna nooit schoon te maken. Ik wil af en toe wel een druppeltje lijnolie in de hals wrijven, blijft-ie lekker glad van.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Ik geloof het niet, maar waarschijnlijk wel. Automatismen sluipen er ongemerkt in en meestal ben je er waarschijnlijk zelf niet zo van bewust...
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Ranzig maar niet onprettig, schel maar niet gemeen, uitbundig maar verzorgd. Ik speel bijna altijd op het achterste element met een lichte crunch.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Voornamelijk speelstijl en techniek daarna gitaar pedaaltjes en versterker.
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Nee, is er nooit van gekomen.Ik heb echter wel een lekkere goed gevormde Jazzgitaar in de kast staan waar ik wel opgewonden van kan raken. Suikerblond en met heerlijke ronde dijen en een honing zoete klank... Tot op heden is het echter nooit verder gekomen dan kijken en een beetje stoeien.
  Ooit wil ik graag nog een...
  Een mooie oude strat, zo’n roze uit 1963. Verder zoek ik nog een elektrische citar-gitaar...


Back to top