Welkom op het GitaarNet.
 • Daniel Raposo

   DE GITAAR VAN...

  DANIEL RAPOSO

  Ik ben Daniel Raposo, 21 jaar (geboren 1982) en student aan de Fontys Rockacademie en speel al zo'n 10-11 jaar gitaar. Ben begonnen toen ik een jaar of 9 was. Mijn grote voorbeelden zijn Jimi Hendrix, Gary Moore, Clapton, Steve Vai, Joe Satriani, Metallica, Dream Theater, Led Zeppelin, Deep Purple, Steve Lukather. Ik heb vier jaar privéles gehad waarvan twee klassiek en twee elektrisch. Ik zit nu in het derde jaar van de Rockacademie en heb les gehad van Neerlands gitaristen Menno Gootjes, Jan van der Meij en Arnold van Dongen. Zo'n vijf jaar geleden ben ik begonnen met het wat technischer gitaarwerk, jazz, fusion en shred(Steve Vai, Joe Satriani, Dream Theater), maar heb me nu gestort op het wat bluesy gitaarwerk en sound.

  Website: http://www.guitaraposo.nl/  Finale SENA Guitar Awards
  Fender Stratocaster

  model: DeLuxe
  effecten: octaver uit de Digitech XP100
  snaren: Elixir
  versterkers: Koch Twintone en de Fender Twin Reverb

  luister naar geluidssample:
  Hydro

  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  Op mijn 21ste verjaardag op 29 augustus besloot ik mezelf een gitaar cadeau te geven. Ik had net een zomerbaantje achter de rug en wat geld achter de hand dus besloot ik voor de Fender Stratocaster te gaan. Het is een Deluxe serie en een heeft een standaard configuratie, deze vond ik lekker klinken, was makkelijk te bespelen en lag lekker in de hand. Momenteel is het mijn favoriete gitaar.Daarnaast heb ik ook nog een Ibanez Custom Made uit '93 en heb er een Dimarzio FRED in gedaan, omdat ik de standaard Ibanez element niet lekker vond klinken. Voor de rest is deze gitaar hetzelfde als ik hem gekocht heb.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  Sinds de aanschaf van de Fender heb ik nog niets veranderd, maar ik zit er wel serieus aan te denken om noiseless pickups in te doen. Maar ik heb bewust gekozen voor de standaard elementen, omdat je bij noiseless pickups toch een stuk dynamiek kwijt bent en ik vond de Fender juist heerlijk schel klinken wat een karakteristiek van deze gitaar is.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Ik klus niet veel aan mijn gitaar vooral om het feit dat ik bang ben het te mollen. Daarentegen maak ik ze vaak schoon. Het enige wat ik ooit aan mijn gitaren gesleuteld heb is het aandraaien van de tremoloveren, maar verder niet.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Ik ben meer het voorzichtige type, elk krasje is voor mij een ramp. Het is zelfs zo erg dat ik niet goed heb kunnen slapen nadat ik een ongeluk een deuk in mijn Ibanez had. Ik had niks en mijn gloednieuwe Ibanez wel, ik wou juist dat het andersom was...(hahaha)...
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Deze heb ik inderdaad: schoonmaakspul van silicone voor op auto's op de body en speciale teacolie voor op de rosewood fretboard. Ik gebruik dit al jaren en voor mij is er niks beters. Vooral de olie vind ik te gek het houdt je fretboard levend, bij wijze van spreken. Het glijdt allemaal veel beter en het is net of ik tien keer beter gitaar speel. Misschien is dat allemaal gevoelsmatig, dat ik veel beter op een schone gitaar speel dan op een smerige gitaar.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Dit is een goede vraag, want ik heb hierover na moeten denken en ben het zelfs uit gaan testen. Het blijkt dat ik na het oppakken van de gitaar meteen de E7b10 pak. Waarom ik dit doe? Goede vraag...
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Mijn gitaargeluid is vies en schel. Ik hou niet van het gepolijste gitaargeluid. Het moet ranzig klinken. Ik maak de laatste tijd veel gebruik van octaver uit de Digitech XP100 en een extra randje van de Ibanez TS9. Dit geeft een ontiegelijk snerpend en agresief schel geluid. Ik probeer niet een bepaalde sound na te maken, maar ben op zoek naar mijn specifieke sound en vind dat ik nu al aardig op weg ben. Ik heb nu het gevoel dat ik een sound heb naar mijn wensen en eigenschappen.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Ik denk dat het mijn gitaargeluid helemaal niks te maken heeft met het geluid van andere gitaristen. Het zijn vooral de effecten die ik gebruik de meest doorslaggevende factoren zijn. Want zonder deze klinkt het opeens heel erg anders. Zonder de effecten klinkt het vooral bluesy en met effecten totaal anders namelijk vies en schel. Ik ben blij dat ik diversiteit heb in mijn sound.
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Ik slaap er bijna elke avond mee, deze staat namelijk altijd in mijn kamer. Dus je zou kunnen zeggen dat ik er dagelijks mee slaap. Voordat ik ga slapen kijk ik ernaar en als ik opsta ook.
  Ooit wil ik graag nog een...
  Gibson Les Paul Custom. Waarom? Sustain, Tone, Materialen, Uiterlijk, deze gitaren hebben het allemaal. Overigens vind ik dat elk welgerespecteerd gitarist ooit in zijn leven een Gibson LP gehad moet hebben of er één heeft. Net als de Fender Strat, deze moet niet in de collectie missen. Nog even een paar jaar doorsparen, hahaha...


Back to top