Welkom op het GitaarNet.
 • Cock de Jong

   DE GITAAR VAN...

  COCK DE JONG
  Cock de Jong is gitarist van The Shavers: Rock-'n-roll band met een loeiende zanger, een knallende drummer en een snoeiharde telecaster.

  "M'n eerste gitaarheld was Pete Townshend, daarna Wilko Johnsonvan Dr. Feelgood. Na het horen van de eerste elpee van the Ramones heb ik mijn eerste band opgericht, the Rousers.Het was 1977 en uit Engeland kwamen The Damned en The Clash, punkbandsvan het eerste uur. In de jaren die volgden heb ik ouwe rotten als Link Wray enDick Dale weten te waarderen. In 1997 ben ik van start gegaan met theShavers:Rock-'n-roll gestript tot de essentie. Samen met m'n broer en drummer Theoen zanger Johannes de Boom.Ik heb altijd van basloze bands gehouden, zoals The Cramps (vroeger) enThe Jon Spencer Blues Explosion.Zonder basgitaar klinkt het rauw en primitief, de gitaar valt als het wareophet ritme van de drummer.Als kleine jongen (ik ben van 1956) luisterde ik in bed door eentransistorradio naar Radio Luxemburg. De basgitaren kwamen daar niet echt doorheen.Ik hoorde alleen drums, gitaar en zang." Meer info: www.theshavers.nl

  "Telecasters zijn m'n favoriete gitaren vanwege hun eenvoud en het directe geluid. Bespannen met een setje 0.11 snaren sluit ik m'n tele aan op een Fender Hot Rod DeVille 212.Het voorversterkersignaal tap ik af en stuur ik via een splitbox naar twee oudeFender Bassman Ten combo's. Behalve een Echo gebruik ik verder geen pedalen."  Cock met zijn tele
  Fender Telecaster (Fat tele)
  Serienummer: Z 0121104
  Snaren: 0.11
  Versterker: Fender Hot Rod DeVille 212
  geluidsfragment:
  Poesiealbum

  luister naar geluidsfragment  luister naar geluidsfragment  Heb je je gitaar laten bouwen of is het een standaardconfiguratie?
  M'n Telecaster is er een uit de American Series van Fender, om precies te zijn een Fat Tele met een elzenhouten body en een humbucker bij de hals.
  Sinds de aanschaf nog iets aan veranderd?
  De oorspronkelijke zadels heb ik vervangen door String Savers Saddles.
  'Klus' je veel aan je gitaar?
  Kleine halscorrecties en intonatieafstellingen doe ik zelf maar grotere dingen laat ik over aan m'n gitaartechnica.
  Krassen op je gitaar; geven je gitaar karakter of ben je juist voorzichtig?
  Ik zorg ervoor dat er niets kapot gaat, in die zin ben ik voorzichtig.
  Het schoonmaken van je gitaar; heb je een speciaal middeltje?
  Een droge doek volstaat.
  Wanneer je je gitaar oppakt, speel je dan 9 van de 10 keer dezelfde riff of accoord?
  Nee.
  Beschrijf het geluid van je gitaar.
  Een rauw Telecastergeluid met donderend laag.
  Wat maakt het geluid van je gitaar; (meest doorslaggevende factor(en))?
  Een combinatie van factoren. M'n twee Bassman combo's zijn vrij essentieel, daar wij geen bassist in de band hebben. Samen met de Hot Rod DeVille knalt het geluid dan door tien speakers.
  Heb je weleens met je gitaar geslapen?
  Nee helaas, ik kan hier niets anders van maken.
  Ooit wil ik graag nog een...
  Ik ben op dit moment tevreden met m'n gitaar en m'n apparatuur.


Back to top