Welkom op het GitaarNet.
 • Collings OM-2H

  collings om-2h collings om-2h
  collings om-2h
   GITAARTESTS collings om-2h


  Collings OM-2H
  alles in het teken van kwaliteit
  door Heeres GitaarbouwJanuari 2004
  collings om-2h

  Zoals veel gitaarbouwers is Bill Collings klein begonnen. In zijn garage in Houston bouwde hij een aantal banjo's, achtops en flattops. Zijn reputatie was door de hoge kwaliteit van zijn instrumenten snel gevestigd. Dat was midden jaren '70.
  collings om-2h
  klik voor vergroting

  Inleiding
  Deze dagen heeft Collings 33 medewerkers, computergestuurde apparatuur en 3000 m2 vloeroppervlak en is het bedrijf gevestigd in Austin, Texas. Één ding is onveranderd: de kwaliteit van de instrumenten.

  Constructie  [top]
  De OM-2H heeft een Sitka sparren bovenblad en palissander zij- en achterkant van hoge kwaliteit. Het bovenblad is perfect kwartiers gezaagd en heeft een regelmatige, rechte nerf. Ook het Indiase palissander is kwartiers. Door deze manier van zagen mis je de spectaculaire tekening van dosse gezaagd palissander maar het levert stabieler hout, dat bovendien stijver is.

  De mahonie hals bestaat uit twee delen. De kop is met een elegante V-verbinding verlijmd. Deze verbinding is, mits goed uitgevoerd, erg stevig. Bij fabrieksgitaren zie je hem echter niet vaak omdat hij moeilijk te maken is. Op deze Collings is hij perfect uitgevoerd.Bij de halsbevestiging zie je waar de CNC-machines worden ingezet. De hals wordt door middel van een schroef tegen het halsblok aangetrokken, ongeveer zoals Taylor (zie Taylor test) dat doet, maar met het verschil dat deze gelijmd is.

  Door de OM-vorm, inmiddels een dikke zeventig jaar oud, doet het instrument ouderwets aan. Dat effect wordt nog eens versterkt door de visgraat inleg op het bovenblad. De Ivoroid binding langs de rest van de body past hier prima bij en is foutloos ingelegd.Heel subtiel is het rozet. Hierin is Ivoroid gebruikt maar ook een schildpad middenstripje, waardoor het prachtig aansluit bij de Tor-tis slagplaat. Dit Tor-tis is de eerste kunststof die zich wat schoonheid betreft kan meten met echt schildpad, dat om begrijpelijke redenen al jaren verboden is.Ook bij de parelmoeren logo in het kopfineer bewijst de computerapparatuur zijn nut: Strakker kan het niet.

  Inspectie van de binnenkant laat zien met hoeveel zorg deze gitaar gebouwd is. Nergens lijmresten, potloodstrepen of andere tekenen van haast. De balkjes zijn keurig gestoken en zijn gelijmd volgens het patroon van de beproefde vooroorlogse Martins.


  Kop Stemmechanieken
  Voorkant kop Waverly stemmechanieken

  Geluid en bespeelbaarheid  [top]
  Dit instrument speelt als een droom. De combinatie van snaarhoogte, halsvorm en toetscurve is zeer comfortabel. De weerstand van de snaren op linker- en rechterhand geeft het gevoel dat je meer terugkrijgt dan je erin stopt.Na een paar uur spelen komt het geluid goed los en krijgen de hoge snaren meer kracht. Voor een gitaar van dit formaat klinken de bassen warm en open en prachtig in balans met het hoog. Dit zorgt ervoor dat het instrument vooral bij fingerpicking in stijlen varieërend van Lawrence Juber tot Michael Hedges heel erg goed klinkt. Deze eigenschap wordt nog eens versterkt door de gelijkmatigheid van het geluid over de hele toets.

  Hoewel het geen heel luid instrument is, is het door het grote dynamische bereik en de uitstekende toonscheiding ook zeer geschikt voor akkoordenwerk en begeleiding. Wellicht missen echte Dreadnought liefhebbers de diepe bassen in dit model maar objectief gezien kan deze OM iedere stijl aan.

  De Waverly stemmechanieken waar het instrument mee is uitgerust horen tot de top. Het stemmen is dan ook een fluitje van een cent en eenmaal op stemming is het, ook door de perfecte intonatie, spatzuiver.

  BovenbladKop
  Bovenblad Rozet
  Rozet

  De klank doet sterk denken aan die van de oude Martins maar wat bereik betreft lijkt deze gitaar uit een breder scala van klanken te kunnen putten. En dan is het nog niet eens ingespeeld. De boventonen die het sparre en palissander produceren versmelten mooi met elkaar en geven het geheel een heldere, warme klank. Samen met de krachtige 'punch' en de lange uitsterftijd van de toon maakt dit deze OM tot één van de beste gitaren die momenteel gemaakt worden.

  Detail 1 Detail 2
  Detail 1 Detail 2

  Conclusie  [top]
  Bij dit OM-model staat alles in het teken van kwaliteit. Daar hangt natuurlijk wel een fiks prijskaartje aan. Maar waar andere topmerken de balans soms iets te gemakkelijk naar de winstkant laten doorslaan gebruikt Collings alleen de beste, dus bijna per definitie duurste, materialen. Ook wat betreft het geluid hoort deze gitaar bij de top en kan het de concurrentie met de beste oude Martins over een paar jaar makkelijk aan. Over een paar jaar, omdat het natuurlijk nog wel even moet worden ingespeeld. Maar dat is echt geen straf.


  collings om-2h detail
  klik voor vergroting

  Richard Heeres
  Heeres Gitaarbouw Den Haag

  Specificaties  [top]

  Specificaties Collings OM-2H
  Fabrikant: Collings
  Model: OM
  Herkomst: VS
  Bovenblad: Sitka sparre
  Zij- en achterkant: Indiaas palissander
  Toets: Ebben, 20 frets
  Hals: Mahonie
  Stemmechanieken: Waverly
  Topkam: Been
  Adviesprijs: € 3.995,-

  Oordeel Collings OM-2H  [top]

  Oordeel collings om-2h

  Meer informatie  [top]
  Casa Benelly

  top


   Relevante links:

  Casa Benelly
  Heeres Gitaarbouw
  Collings Guitars


Back to top