Welkom op het GitaarNet.
 • Jacques Stotzem

   ARTIKELEN


  Jacques Stotzem
  door Henk te Veldhuis September 2002
  Satriani

  Jacques Stotzem, fingerstyle gitarist, geboren in 1959 in Verviers, staat aan de vooravond van zijn tournee door Frankrijk, Taiwan en Japan, die van 7 september tot 11 november duurt. Vlak voor zijn vertrek sprak ik met hem op de digitale snelweg.
  Jacques Stotzem
  Jacques Stotzem

  Wanneer ben je eigenlijk met gitaarspelen begonnen, en was dit je eerste instrument?
  Ik begon gitaar te spelen toen ik 16 jaar was, en het was inderdaad mijn eerste instrument.

  Wie waren je voorbeelden, door wie werd je vooral geÔnspireerd en heb je nogtijd om naar andere gitaristen te luisteren?
  In het begin werd ik door de blues geÔnspireerd, door de boeken van Stephen Grossman.Ik genoot in die tijd echt van Big Bill Broonzy, Blind Boy Fuller en Gary Davis. Wat laterconcentreerde ik me, om een eigen stijl te ontwikkelen, op het schrijven van eigen composities.Ik ben geen purist en als ik componeer, geniet ik er echt van verschillende invloeden door elkaar te mixen. Zo gaat het ook met het luisteren naar muziek. Ik luister zelden naar fingerstyle gitaristen, ik geef de voorkeur aan andere muziek. Ik luister graag naar artiesten van Jazz tot Pop-rock muziek. In de jazz zijn Mike Stern en John Scofield mijn favorieten. In de popmuziek vind ik Sting goed, maar ik geniet ook net zo van Jimi Hendrix als Rory Gallagher. Ook hou ik van enkele Franse zangeressen zoals Edith Piaff. Naar mijn mening kent de muziek geen grenzen en ik hou ervan dit in mijn composities te verwerken.

  Hoe zie je het heden en de toekomst van de akoestische gitaar en is ertoekomst voor de jeugdige akoestische gitarist?
  Het heden van de akoestische gitaar is goed, er zijn steeds meer concerten in veel landen. Er zijn ook veel goede organisatoren en mensen die prima werk doen voor de akoestische gitaar, zoals Peter Finger in Duitsland. Ik ben er zeker van dat de akoestische gitaar altijd veel mensen zal blijven interesseren. Dat zie ik als ik workshops geef, die zijn erg succesvol. De gemiddelde leeftijd is rond de 30, 40 jaar, maar ik zie en ontmoet ook gitaristen van 16 tot ongeveer 20 jaar. Ze zijn niet in de meerderheid maar er is zeker interesse. Internet is een prima medium voor de gitaar. Mensen kunnen makkelijk informatie over een musicus krijgen of een bepaald instrument.Wat de toekomst betreft, de akoestische gitaar zal altijd mensen blijven boeien.

  In sommige landen lijkt de akoestische gitaar een voornamere plaats in tenemen dan in ander landen. Heeft cultuur en discipline er iets mee te maken?Een succesvol concert, festival of iets anders heeft niets te maken met een land of mentaliteit. Ik ben er van overtuigd dat het meer te doen heeft met een goede organisator. Ik heb prachtige herinneringen aan concerten in vele landen, maar evenzo komt het voor dat ik in die landen mindere goede ervaringen heb. Je weet het nooit...

  Heb je een speciale manier om een goede compositie te maken?
  Het compositieproces is voor mij persoonlijk iets speciaals. Je hebt er niet echt vat op.Soms word ik 's ochtends wakker om te oefenen en dan komen er ineens nieuwe ideeŽn,maar andersom kun je er soms voor gaan zitten en komt er echt niets uit. Waarom? Ik weethet niet. Wat ik persoonlijk merk, zijn de composities die ik in ťťn keer maak. Daarmeebedoel ik de melodielijn, de akkoorden zitten er binnen een paar uur in van het begin tot het eind.Daarna moet ik het stuk oefenen met een lyrische aanpak, maar dat is weer heel wat anders.De basis van het stuk moet er in ťťn keer zijn, dat is het mooiste.

  Je speelt op Lowden gitaren en Fishman pick-ups, heeft dat een commerciŽlereden of hebben Lowden en Fishman het ultieme geluid voor je?
  Natuurlijk hebben Lowden en Fishman het ultieme geluid voor me, ik ben een eerlijk man.Ik kan geen gitaar gebruiken waarop ik niet op kan spelen alleen voor commerciŽle redenen.Het gevoel dat ik heb met een instrument of pick-up zijn erg belangrijk voor de muziek die ik maak.Tegenwoordig zijn er veel goede gitaren, pick-ups en versterkers, maar voor mijn muziek is deLowden de beste gitaar. Ik zeg niet dat andere gitaren niet goed zouden zijn, maar voor mijn muziekis dit het beste wat er is. Ik heb een groot dynamisch bereik nodig en de Lowden is in staat deze dynamiek te produceren. Hetzelfde geldt voor de ingebouwde Fishman klankregelaar die me precies dat dynamische gevoel geeft, wat ik nodig heb. Ook maakt Lowden een nieuwe serie gitaren: de Avalon gitaar serie, die in de fabriek in Belfast gemaakt wordt. Ze maken een speciaal Jacques Stotzem signature model. Die gitaar zal in november beschikbaar zijn en heeft natuurlijk Fishman pick-ups. Ik ben erg vereerd dat LowdenAvalon mijn signature model in productie neemt. Op het moment zijn we er druk mee bezig, ik zie er naar uit om hem uit te proberen. Er komt een officiŽle presentatie tijdens het Leicester(UK) festival.

  Je speelde toch ook op een Martin gitaar?
  Ja, die heb ik nog steeds, het is een OM 21, die Martin gitaar is speciaal voor me, ik hou van het geluid, maar de hals is iets te dik voor me. Deze gitaar zal ik altijd koesteren, alleen al voor al de emotionele aspecten.

  Je bespeelt je gitaren met fingerpicks, heeft je dat veel moeite gekost en heb je ooit met je nagelsgespeeld?
  Alles wat ik bespeel doe ik met plastic fingerpicks, ik ben een autodidact en ik speel van het prille begin af aan met fingerpicks. Ze voelen erg natuurlijk aan en ik ben erg blij met de sound die ik krijg. Het heeft me geenenkele moeite gekost met picks te spelen. Het zou me moeite kosten zonder ze te spelen. Het dynamisch bereik dat ik met fingerpicks krijg bevalt me zeer.

  Je behandelt je picks op een speciale wijze, welke?
  Als ze nieuw zijn vorm ik ze met kokend water (zie mijn website.) Er zijn een paar bepaalde trucs zodat ze me zeker niet "wegvliegen" als ik strum.

  Je speelt veel concerten, doet workshops en bezoekt veel beurzen, bemerk je een specialewisselwerking tussen jou en het publiek?
  Gedurende concerten en workshops bemerk ik een bepaald wederzijds gevoel door de muziek.Ik denk dat dit een belangrijk onderdeel is. Een concert is een kort moment om emoties te delen en vaak komen er na concerten mensen naar me toe en veel mensen die geen gitaar spelen zeggen:"Je speelt niet alleen gitaar maar de muziek waar ik naar luister roept mooie beelden bij me op"Ik hou erg van dit soort complimenten, dat is iets wat ik graag wil bereiken, ik wil muziek maken,in plaats van alleen gitaar spelen.

  Al deze concerten, zijn die vermoeiend, voel jij je gauw op je gemak en heb je iemand waaropje terug kunt vallen?
  Ik voel me goed met deze trips in het buitenland, omdat ik graag concerten geef. Ik speel voor heelverschillend publiek. Maar een gitaar speler is geen popster, dus geef ik geen 365 concerten per jaar.Er zijn periodes van drukte, maar soms ben ik ook gewoon thuis. Maar ik moet zeggen dat ik eengelukkig musicus ben, omdat mijn vrouw altijd met me mee reist. Dat is een beslissing geweest die welange tijd geleden gemaakt hebben en we zijn blij met die keuze. We delen alles, het goede en ook deminder plezierige dingen.

  Zijn er bepaalde composities waar je gedurende je carriŤre gehecht aan bent geraakt?
  Ik speel met plezier de stukken die een verhaal vertellen, stukken met een lyrische benadering.Op deze manier speel ik graag alle stukken van mijn nieuwe album "Sur Vesdre", maar van eerderealbums hou ik van GANDO (een Japanse vis!), TWO BRIDGES, CONNECTIONS. Mijn favorietestukken zijn de stukken die open staan voor improvisatie, omdat ze van tijd tot tijd veranderen,bijvoorbeeld A SUIVRE, BLUES FOR GERMAIN, (geschreven voor mijn zoon) en ACOUSTIC SPIRIT.

  Meestal speel je in standaard stemming, heeft dat een speciale reden?

  Jacques Stotzem

  Ik hou van improvisatie en ik hou er niet van alles uit het hoofd te spelen. Als ik speel wil ik een stukkunnen veranderen, me op mijn gemak voelen met de harmonie en de enige manier om dat voor elkaarte krijgen is de standaard stemming. Ik weet dan precies de akkoord substituties, toonladders en arpeggio's, in alle toonsoorten. Het is een persoonlijke keuze, maar ik hou van deze stemming. Soms componeer ik in nietalledaagse stemmingen, zoals B majeur, deze toonsoort is voor mij erg belangrijk en geeft me nieuwe ideeŽn.Een grappig verhaal is dat soms na een concert sommige mensen me vragen in wat voor gitaar stemmingik speel? Dan antwoord ik in standaard stemming en vaak geloven mensen me dan niet, dus pak ik gewoon mijn gitaar en dan speel ik een A mineur om het te bewijzen! Je kunt veel interessante akkoordsubstituties vindenin standaard stemming om een prachtige atmosfeer te creŽren, en het klinkt dan ook nog origineel.

  Je hebt nu 7 albums bij Acoustic Music Records gemaakt en je bent net klaar met "Sur Vesdre".Ben je tevreden over dit album?
  Ik ben erg tevreden over de nieuwe cd, omdat ik een natuurlijk gevoel wilde creŽren.Het geluid klinkt erg puur (geen compressie alleen de gitaar met wat reverb) en het album is gemaakt zonderediting en overdubs. Alle stukken zijn in één keer gemaakt. De atmosfeer is erg natuurlijk en de sfeer is lyrisch en ontspannen.

  Je composities zijn erg gestructureerd, goed uitgebalanceerd en van een erg hoog niveau.Er heerst een prettig melancholisch gevoel op de hele cd. Je hebt dit album op een specialeplek gemaakt en wat is de connectie met "Sur Vesdre"?
  Op dit nieuwe album, zijn de stukken erg intiem. De titel "Sur Vesdre" is vernoemd naar het gebied waar ik woon, het Franse deel van BelgiŽ. Ik hou van dit gebied en ik woon vlakbij het natuurpark "Les Fagnes".De rivier de Vesdre loopt dwars door dit gebied. Veel van de composities op "Sur Vesdre" hebben eigenlijk ietsmet deze omgeving te maken, het is een duidelijke inspiratiebron.Ik hou ervan stukken te schrijven als ik op tournee ben, zoals A TAXI TRIP TO BELFAST, welke op de achterbank van een nogal haastig taxiritje door Ierland tot stand kwam. Het erg optimistische QUESTION DE TEMPS en SOME MORE RAIN, SOME MORE WHISKEY kwamen tot stand tijdens een tour door Engeland.Om muziek te componeren over iets dat ik echt beleefd heb vind ik een prachtige bezigheid.

  Wie nog meer van Jacques Stotzem wil horen kan naar zijn cd Sur Vesdre luisteren,ook zijn er soundclips en tabledits op zijn website. De cd is verkrijgbaar bij Acoustic Music Records.Klik hier voor een recensie van Jacques nieuwe album "Sur Vesdre" !

  top


   Relevante links:

  Website Jacques Stotzem
  Acoustic Music Records
  Lowden Guitars
  Fishman Pickups


Back to top