Welkom op het GitaarNet.
 • David Ellefson

   ARTIKELEN Anand


  David Ellefson - F5
  interview met ex-megadethster David Ellefson
  door Dennis Cardinal
  Juni 2005
  Rizzo

  Rond 1987, ergens in een dorpje in de Zaanstreek, Noord-Holland. Hardrock vond ik maar helemaal niets, takkeherrie was het. Wham, Level 42 en Adam Ant, dat waren mijn helden. Totdat ik een op een drankovergoten feestje het vagevuur van metal ontdekte. Een jaar later ergens in Krommenie op een tienerkamer van deze zelfde jongen. Posters aan de muur van de nieuwe helden; Megadeth en in het bijzonder Dave Mustaine en zijn zielemaat David Ellefson. Megadeth, dat was toch wat zeg, spijkerjasjes vol met badges van "peace sells" en de andere klassiekers en alles kon ik meezingen tot in detail.

  2005, ergens in Zaandam op een bankstel voor de buis met de laptop op schoot. David Ellefson heeft Megadeth al een behoorlijk tijdje verlaten en F5 opgericht. Ik mag mijn oude held over een uur interviewen over zijn nieuwe cd "A drug for all Seasons", hoe raar kan het leven lopen.

  Zijn band F5 is begin 2003 opgericht door David, gitarist Steve Conley en drummer David Small, later kwamen daar vocalist Dale Steele en gitarist John Davis bij.In de biografie geeft hij aan dat dit een band is en geen soloproject. Op de cd hoes staat te lezen dat hij een 4, 5 en 12 snarige bass heeft bespeeld op deze cd, "A drug for all Seasons". Het hoe en waarom lezen wij hieronder, een interview met één van mijn eerste metal-idolen David Ellefson!

  Anand

  Vertel eens in het kort over het einde van Megadeth en wanneer was het voor jou echt over?
  Dave Mustain stopte. Dat was het wel eigenlijk, ik had daar niets op in te brengen. Mijn hele leven stond in dienst van deze band, in het begin was ik compleet van de kaart en was compleet de weg kwijt. Al een hele tijd hing het wel een beetje in de lucht, maar ik dacht dat het wel over zou waaien. Het heeft mij veel pijn gedaan. Pas op het einde van 2004 was het echt over, toen was ik al bezig met F5. Ik moet zeggen dat ik uiteindelijk erg blij was dat het echt over was, dan kan je het achter je laten en je met goede moed op het nieuwe storten en dat deed ik dus met F5.

  Maar in die tijd heb ik niet stilgezeten. Ik heb bijvoorbeeld op het album van Soulfly gebast, zelfs nog een nummer op de nieuw te verschijnen plaat. De song die ik heb ingebast klink super, een beetje industrieel, looping, heavy sound.

  Wat vind je van de nieuwe plaat van Megadeth?
  Hij klinkt prima, maar voor mijn gevoel is het wel een soloplaat onder de naam Megadeth. Maar ik ben natuurlijk wel wat bevooroordeeld. Hij speelt ook niet live met die jongens van de plaat.

  Heb je "Some kind of monster" gezien met Dave Mustaine, mijmerend over zijn verloren kansen bij metallica? Hoe kijk je daar tegenaan?
  Het is net alsof hij nooit iets bereikt heeft en niet trots is op de 20 jaar Megadeth. Ik ben beretrots op mijn ervaringen en hetgeen wij bereikt hebben met Megadeth.

  Wanneer begon het bij jou weer te borrelen om een nieuwe band te beginnen?
  Eerst had ik helemaal geen zin in een nieuwe band. Altijd gezeur en geregel; dat was ik even zat en de kans dat het wat wordt is altijd klein. In 2003 heb ik wat bands geproduceerd en daarbij vielen een aantal jongens op. De bands van deze jongens vielen na een tijdje uit elkaar en nu zitten we samen in F5.

  We gingen jammen met elkaar en dat klonk zo goed, we hadden een echt "powerhous chemistry" en de nummers waren de "labour of love". Het opzetten van een nieuwe band was ineens helemaal niet moeilijk maar juist enorm inspirerend.

  Hoe ben je bij Mascot records terecht gekomen?
  Ik sprak met Brian van "Vicious rumours" en die stelde ons voor. En van het één kwam het ander.

  Hoe is het werken met Hollanders?
  Prima, eten is super (huh? kroket en bal gehakt? DC) en ze spreken de talen goed.

  Wist je meteen welke kant je muzikaal opwilde en hoe omschrijf je de stijl?
  Het ontwikkelde vanzelf, uit de samenwerking met de jongens. Als één van ons zou wegvallen dan verandert de hele sound. Het is absoluut geen solo album, ik schrijf wat en dan de andere gitaristen, samen maken we het af en passen het daarna aan op de zanger. Zelfs de in het beginstadium geschreven nummers staan erop, zoals bijvoorbeeld het nummer "Faded". Dale Steele en ik schrijven de lyrics. Dale is een wat poëtische schrijver, ik schrijf wat directer. Ik geef hem mijn ideëen en zet deze dan om in zijn vorm.

  Waar staat de naam F5 voor en hoe ben je hierop gekomen?
  Dave (drummer, DC) kwam met de naam. Hij is van Jamaicaanse achtergrond. Niet echt een typische "whitehead metalguy". Hij speelt metal super, maar drumt het toch anders, zijn accenten liggen toch net iets anders... Hij kwam met de naam F5, wat het hoogste punt van een tornado betekend. "Vinger van God", zo noemen ze het daar ook wel. Het komt naar beneden en vernietigt alles en dat gevoel hadden we bij de band en de muziek. Later kwamen wij er ook achter dat het de refresh key op je toetsenbord is. Mwaaww, dat klopt ook wel behoorlijk voor mij persoonlijk, hahahaha.

  Welk nummer vind je het meest geslaagd?
  "Bleeding" vind ik vanaf het begin een goeie track met een goed refrein en een toffe solo in het midden. Maar natuurlijk vind ik de hele plaat te gek, er staan heel wat muzikale omzwervingen op.

  Het is een vrij moderne plaat geworden, toch wel iets weg van het geijkte metalpad van vroeger, is dit bewust gedaan?
  Nee, dat is niet bewust gedaan. Dit zijn de invloeden die wij met ons meedragen. De rest is wat jonger als dat ik ben. Ze houden van Creed, traditionele metal zoals Malmsteen en George Lynch, maar ook funk. Ik speel vrij traditionele metal, maar als onze drummer een bepaalde groove in gooit, dan klinkt het meteen helemaal anders en dat kan je wellicht omschrijven als modern.

  Gaan jullie ook touren?
  Vorig jaar deden we wat concerten en we kregen echt super recensies, dus we staan ons mannetje wel live. Maar om te gaan touren terwijl niemand de plaat kent heeft weinig zin. Nu de nieuwe cd uit is, heeft het pas zin om te gaan touren en dat gaan we zeker doen.

  Ik las dat je eigenlijk gitarist bent van origine. Wat voel je je; een bassist of gitarist, zoals je weet zijn dat vaak nogal uiteinlopende karakters.
  Vanaf het begin wilde ik een basgitarist zijn, maar mijn leraar wilde dat ik gitaar ging spelen. Iemand gaf mij een akoestische gitaar en dat vond ik helemaal niets, IK WILDE ROCKEN! Daarna kreeg ik van mijn moeder een Fender Bassman amp en Gibson ebl en vanaf dat moment was ik basgitarist. Mijn vader en moeder stimuleerden mij enorm en zijn echt trots op hetgeen ik bereikt heb. Ze zagen meteen dat ik helemaal in de muziek opging en hebben mij daar altijd in gesteund.

  Schrijf je je muziek op de bas of op gitaar?
  Ik schrijf het meeste op gitaar. Gitaarspelen vind ik ook altijd nog super, maar wel met een distortion. Ik kwam ooit eens in een oefenruimte en daar lag een elektrisch gitaar met een Big muff. Ik sloeg het ding aan en toen hoorde ik het meteen, dit is de sound die ik zoek, dit is metal! Daarna heb ik met enorm goeie gitaristen gespeeld en zag hoever je kon komen met veel oefenen, in die tijd ontstond mijn passie voor gitaar. Op onze cd speel ik bijvoorbeeld de ritmegitaren op "Incidents" en "I know it." Niet dat de andere gitaristen dat niet kunnen, maar ik weet precies welke vibe het moet hebben.

  F5

  Maak je demo's voor de band en hoe doe je dat?
  Ik maak demo's, maar we zetten ook nummers in elkaar in de studio. Met onze producer hebben we in een preproductie alles nummer voor nummer doorgenomen, uit elkaar getrokken en opnieuw in elkaar gezet om ze nog beter te krijgen. De meeste nummers zijn behoorlijk wat keren door de mangel gehaald voordat ze op de plaat kwamen.

  Op de cd staat dat je een 4, 5 en 12 snarige bas bespeelt op de cd. Wat is de reden hiervan en waar speel je meestal op?
  Hangt een beetje van het nummer en de stemming af. Het meeste speel ik op Fender P bassen, ik heb er één uit 76 en één uit 78, deze zijn 4 snarig. Daarnaast een modulus ns2 (vier string) en quantum 5 (vijf string). Dit zijn wel mijn voornaamste bassen.Dan staat er op de cd nog een instrumentaal nummer en die heb ik met een Hamer 12 string ingespeeld. Dat nummer bestaat vrijwel alleen uit basgitaar!

  Welke bassisten volg je zelf op dit moment omdat ze boven de rest uitsteken?
  Van de nieuwe garde vind ik de bassisten van Korn en Pod wel opvallend, met name natuurlijk heeft Korn een erg specifieke sound.Maar ik voel mij meer verwant met bassisten als Geezer Butler (Black Sabbath), Ian Hill (Judas Priest), Tom Hamilton (Aerosmith) en Cliff Williams (AcDc). Ik groeide op met 70 jaren basgitaristen en daar ben ik ook behoorlijk door beïnvloed. Steve Harris (Iron Maiden) veranderde alles voor mij, ineens een basgitarist op de voorgrond en zeer prominent aanwezig in de muziek.

  In F5 heb ik een ondersteunende rol, wat eenvoudiger als in Megadeth. Ik vind het prettig als het wat meer basic is, dan wordt het geluid lekker heavy en functioneer ik puur ter ondersteuning.

  Heb jij nu alle gitaren die op je verlanglijstje staan of heb zelfs jij nog wensen?
  Ik ben super tevreden met wat ik heb, de p basses neem ik altijd mee onderweg.

  Wat gebruik je voor gear?
  Peavey amps sinds 1996, dit werkt erg goed voor mij. En af en toe eventueel een Fender. Op dit moment heb ik een kilobass en die gaat in een Macky 1400I en vandaar weer door naar een Peavey X 810 en Pro 810.Gewoon recht een enkele versterker in doe ik nooit, dit klinkt gewoon hoe ik het wil. Daarnaast gebruik ik Peterson stobe tuners en draadloze Peavey procom zenders waar ik echt heel erg tevreden mee ben, ze hebben wel 100 kanalen.

  Speel je met plectrum of met je vingers?
  Normaal gesproken speel ik met een plectrum. Ik vind dat dat gewoon echt hoort bij metal (hoor je dat Remko!, DC.), dan wordt de sound wat puntiger, het klinkt gewoon beter. Ook klinkt het beter bij de drums.

  Heb je ooit basles of gitaarles gehad?
  Ik heb ik eerst les gehad op een Wurlitzer orgel, dus toen ik basles nam kon ik al noten lezen. Daarna heb ik wel een aantal baslessen gevolgd, maar niet heel veel. Omdat ik enorm veel muziek onder de knie heb gekregen, ben ik wel een technisch onderlegde speler geworden. Ik word ook regelmatig ingehuurd als sessiespeler (je zou nog verbaasd staan over een aantal zaken die ik heb gedaan) en geef ook wel eens clinics. Ik ben wel niet het echte leraartype, maar door mijn ervaring met publiek en communicatieve vaardigheden kom ik een heel eind.

  Wat is het voordeel van een bassist zijn in een band tov een gitarist?
  Als bassist ben je de power in de band. Ik zorg ervoor dat alles samensmelt tot een geheel, de bassist is de lijm in een song. Een drummer kan geen melodie maken en gitaristen missen de ballen in het geluid. En die mogelijkheden hebben bassisten wel. Van een bas kan je ook de aanwezigheid goed voelen op het podium.

  Als je opnieuw zou mogen kiezen een instrument te bespelen, wat zou dat dan worden?
  Ik ben een rocker in mijn hart en nieren, dus natuurlijk weer de bas.

  Dave Ellefson, welbespraakt, open, oprecht en vooral muzikant!
  De poster die toen op mijn kamer hing heb ik niet meer, daar ben ik te "oud" voor geworden, maar de herinnering aan dit interview met mijn oude held heb ik wel... voor de rest van mijn leven.

  top


   Relevante links:

  www.f5theband.com
  www.peavey.com
  Peavey Gearpics
  www.mascotrecords.com
  Interview
  Interview www.rockhousemethod.com


Back to top