
Oorspronkelijk geplaatst door
Duhsjaak
[...]
Lees de gebruiksaanwijziging waarover (naar goed Frans gebruik) de uiterste houdbaarheidsdatum is gestempeld.
Dat zo'n aanwijzing onzin is, is duidelijk. Ligt de kaas stil in de koelkast? Dan is ie te eten.
OK, behoeft geen uitleg.
To whom it concerns:
La recette
6 m/v, maar zo oerend lekker dat je je afvraagt waarom. Kook iets minder piepers en dan kun je gewoon met zijn tweeën genieten.
Wat?
1 kilo vastkokende piepers, liefst Franse rattes (maakt het wel een dure maaltijd - zo goedkoop zijn die krengen niet)
1 tartiflon (als budget een rol speelt, haal dan bij de C1000 Camembertjes uit de Charantes - beaucoup de charactère 0,90 per stuk)
2 fijn gesneden uitjes of liever gehakte bosuitjes
beetje boter
zout en peper
1 dl crême fraiche
1 uitgeperst teentje knoflook (moet je de volgende dag werken of rij examen doen? 't Kan heel goed zonder knoflookje)
Hoe?
Oven voorverwarmen tot 220 gradenb
Aardappels in schijfjes van een halve centimeter 5 minuten koken en afspoelen met koud water
Boter in koekenpan en uitjes heel lichtbruin bakken. Heb je bosuitjes, dan deze stap overslaan
Je kunt ervoor kiezen de aardappels ook nog een beetje kleur te geven door ze te bakken. Dat is niet nodig.
Leg de helft van de aardappelschijfjes in een ingevette ovenschaal
doe hier de helft van de crême fraiche over
en de knoflook
leg dan de tweede helft van piepers en crême fraiche
wees heel zuinig met zout en peper
Snij je tartiflon overdwars door met een warm en nat mes. Dan heb je dus twee schijven van een hele tartifon
Leg deze schijven met de korst naar boven bovenop de inhoud van je schotel
Bak het geheel 20 minuten in de oven
haal de schotel eruit en haal de korsten eraf. Leg de korsten op een bord en laat ze afkoelen
zet de schotel nog voor 10 minuten terug zodat alles nog even een kleurtje krijgt
De kosten zou je weg kunnen gooien. In F gebeurt dit niet, want de korst is eetbaar en, omdat de kaas eruit is gelopen en de lege korst is geroosterd, is een bord vol met heerlijke kaaschips gemaakt
Bakkie wijn inschenken; lekker van je chippies genieten en over 10 minuten aan tafel
De foto van de Tariflon kan ik even niet vinden; de schotel ziet er zo uit:
Hier in kak Amstelveelveen vinden wij het een feestmaal. Berg sla met citroen olie erbij. Grote fles steenkoude Evian....
Don't get me started, ik krijg nou al weer trek.
Sta erbij stil dat dit de zeer subtiele smaken zijn waarde Franse keuken (aan het uitsterven) ooit wereldberoemd mee was. Gooi iets teveel zout of peper erin en je hele prachtsmaak is verdwenen.
Enjoy!
Vriendelijke groet,