[...]
Voor 4 of meer personen, heet dit te zijn. Kijk niet op als de nodige doggy bags er ook nog uit kunnen worden gevuld.
Je hebt nodig:
2 middel grote wortelen, geschrapt en in plakjes van 2 cm
2 middelgrote pastinaken, geschrapt en in plakjes van 2 cm
8 sjalotten, gepeld
2 kaneelstokjes
4 anijssterren
3 laurierblaadjes
5 eetlepeles olijfolie
halve theelepel gemberpoeder
kwart theelepel geelwortelpoeder
kwart theelepel pittige paprikapoeder
kwart theelepel chilivlokken/chilipoeder
300 gram pompoen, geschild in blokjes van 2 cm
75 gram gedroogde tomaten
200 gram kikkererwten uit blik of vers gekookt
3.5 dl kookvocht van de kikkererwtjes of water
170 gram couscous
wat safraandraadjes
2,6 dl kokend hete groentebouillon
20 gram boter in blokjes
25 gram harisapasta (met de helft is het al redelijk pittig - zie paprikapoeder)
25 gram ingemaakte citroenschil fijngehakt (ingemaakte citroen bij een Turkse of Marokkaanse winkel)
30 gram korianderblad
zout
Dit is al het meeste werk. Als je dit hebt gedaan is de rest easy.
Zo maak je het:
Verhit de oven tot 190 graden
doe pastinaak, wortel en sjalotten in een ovenschaal
voeg kaneelstokjes, anijssterren, laurier, 4 eetlepels olie (dus niet alle olie!) toe
gooi daarna het zout en de overige specerijen erbij en schep het goed door
schaal in de oven en roosteren gedurende 15 minuten
Schep dan de pompoen erdoor en zet de schaal terug in de oven gedurende 35 minuten. De groente moet beetgaar zijn
Meng dan de abrikozen, kikkererwten, het kookvocht of het water erdoor
Zet de schaal dan 10 minuten in de oven
Doe ongeveer 15 minuten voor de groenten klaar zijn de couscous in een vuurvaste schaal met de overgebleven olie, de safraan en een halve theelepel zout
Giet hier de bouillon overheen
Dek de schaal af met folie of een grote schaal en laat hem 10 minuten staan
Doe dan de boter erbij en schep de couscous goed door om de korrels los te maken en de boter te laten smelten
Dek de schaal weer af en zet hem op een warme plaats
Schep voor het opdienen de couscous in een platte of diepe schaal
Roer de harissa en de ingemaakte citroen door de groenten
Controleer de smaak en gooi er eventueel wat zout bij
Schep de groenten op de couscous en bestrooi het geheel met koriander
Dit is 'de ultieme winter couscous' uit Plenty, het yuppen kookboek van Yotam Ottolenghi
Fontaine Uitgevers
Naam boek: Plenty
ISBN 978 90 5956 379 7
Echt waar..... ze is weer een hele week smoorverliefd op je als je haar dit voorzet.
Enjoy!
Vriendelijke groet, Gus