Welkom op het GitaarNet.

Ukeloeder

Uke's "Wat Eten We Vanavond?" GN vega quote blog

Rate this Entry
Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Duhsjaak Bekijk bericht
[...]
Claufoutis
Wiki zegt daar het volgende over:
Een clafoutis is een Frans gebak van kersen, dat als nagerecht wordt gegeten. Het wordt gemaakt van fruit, origineel van kersen, dat wordt overgoten met een beslag van eieren, melk, bloem en gesmolten boter. Dit wordt in de oven gebakken. Het wordt lauw geserveerd, met een beetje poedersuiker ter decoratie.
Omdat het beslag lijkt op pannenkoekenbeslag, lijkt de clafoutis op een dikke, gevulde pannenkoek.

Limousin
De oorspronkelijke clafoutis, clafoutis aux cerises, die uit de Franse Limousin komt, heeft kersen met pit. Omdat ontpitte kersen meer vocht afgeven, geeft dit niet hetzelfde resultaat.

Varianten
Varianten op de clafoutis die niet met kersen, maar met ander fruit worden gemaakt, worden flaugnarde genoemd. Doorgaans wordt het fruit gesnipperd in stukjes, even zo groot als de kersen in de clafoutis. Zoete varianten kunnen worden gemaakt met appel, perzik, pruim, banaan of blauwe bessen. Het is ook mogelijk om een hartige variant van de clafoutis te maken, bijvoorbeeld met spekjes, ui en champignons. Dit wordt dan echter niet meer als nagerecht gegeten.
Omdat het beslag en de kersen voor het bakken nogal dun en vloeibaar zijn, wordt de clafoutis in een ovenschaal gebakken, en niet in een springvorm.

Tot zover.

Dit soort dingen maak ik vooral, als wij vrienden hebben die blijven eten.
Het is dus een mazzel dat het recept voor 8 personen is.

Het recept voor een hartige. Uit het boek:
Els & Iris Debremaeker
Brunch! Uit de keuken van de zussen.
Standaard € 24,50

Wat heb je nodig:
3 peren
boter
125 gram bloem
1 theelepeltje zout (NL theelepeltje)
3 eieren
2,5 dl melk
lavendelhoning (of andere honing als je die in huis hebt)
60 gram geitenkaas
een paar takjes verse rozemarijn of wat gedroogde
peper en zout

In de zomer kun je peren vervangen door een halve kilo abrikozen. Nu is het duidelijk het peren seizoen.

Hoe maak je het:
Oven voorverwarmen op 175 graden
ovenschaal beboteren
zeef de bloem en het zout in een beslagkom
klop de eieren los met de melk
roer dit mengsel door de bloem
klop het tot een glad beslag
doe een laagje in de ovenschaal en zet dit 5 minuten in de oven
schil intussen de peren en haal het klokhuis eruit
haal de schaal uit de oven en verdeel de peren op het onderste laagje
snij de kaas in plakjes en verdeel die erop
snij de rozemarijn en verdeel die over de schotel
schenk de rest van het beslag erop
besprenkel met honing en kruid de clafoutis met peper en zout

Zet het geheel nog 35 tot 40 minuten in de oven.
Snij een knapperig stuk brood erbij. Heet, lauw en koud te serveren.

Vriendelijke groet, Gus

Submit "Uke's "Wat Eten We Vanavond?" GN vega quote blog" to Google Submit "Uke's "Wat Eten We Vanavond?" GN vega quote blog" to Facebook

Categories
Uncategorized
Back to top