
Oorspronkelijk geplaatst door
pimmetje
[...]
Samosa's zijn ook wel rustgevend om zelf te maken. Ik vind pakketjes paken met een bak herrie over de speakers alvast altijd heerlijk

.
Eigenlijk gewoon gekookte aardappels met kruiden en erwten in een deegje. Vulling gaat goeddeels op gevoel/smaak...
Aardappelen koken en in blokjes snijden.
Gesnipperde ui op laag vuur lichtbruin bakken.
Komijnzaad, korianderzaad, kurkuma en garam massala erdoor. Aardappelblokjes erbij.
Gesnipperde of geraspte verse gember en pepers in de pan en een handvol erwten (diepvries). Beetje citroensap en wat verse koriander erdoor en af laten koelen.
Het deeg is 't lekkerste als je zelf wat ghee maakt: boter lang en langzaam klaren, zodat niet alleen de kaasresten scheiden van de olie, maar ook een boel vocht eruit verdampt.
Dan 1 eetlepel ghee per (ruim) 100gram bloem en een klein beetje zout.
kneden, DUN uitrollen, uitsnijden/steken, vullen met aardappelmengsel en goed de rand dichtdrukken met een vork.
Goudbruin frituren en vreten.
(je kan ook voor 't makkelijke loempia-velletjes gebruiken of zelfs bladerdeeg, maar da's wel ander spul en een deegje rollen is niet bepaald moeilijk. De ghee neemt alleen ff tijd... maar kan je ook in blik kopen)
Samosa's vind ik vooral lekker met een yoghurt-dip. Dus vanavond een wordtelpachadi (geraspte wortel, gedroogde chilipepers, asafoetida, kerrieblaadjes, mosterdzaad en yogurt)... iedere soort raita gaat er prima bij.
Dat komt eigenlijk neer op goed koude, volvette yoghurt (griek/turk) met een zooi groente en kruiden. Eigenlijk tzatziki met wat meer fantasie

.