PDA

View Full Version : Zelfbouw: printplaat



Mithrandir
29 januari 2003, 10:55
Ik ben van plan, in navolging van enkele anderen hier, om zelf een fuzz-pedaal te gaan maken, doel is eigenlijk het maken zelf en kijken of ik zoiets kan.

Ik heb al het 1 en ander aan schema's en instructies gedownload, maar nu vraag ik me eigenlijk af hoe ik zelf een printplaat maak en wat ik daarvoor nodig heb. Zijn die dingen kant en klaar te krijgen? En hoe krijg ik dan de juiste verbindingen?

Mithrandir
29 januari 2003, 11:04
Heb trouwens al wel het 1 en ander gevonden op internet, maar ik wil ook wat ervaringen en adviezen van anderen hebben.

EdJ
29 januari 2003, 11:05
Wat je nodig hebt is een klein boortje,een zak ijzerchloride,een plaatje board met een koperlaagje en een stift;mijn advies een rode lumocolor 313 van staedler.
Laat even weten als je deze dingen hebt,dan zal ik het je uitleggen.Oh ja en een stukje visdraad en een plastic bakje(ik gebruik een leeg fritessaus bakje)

DOLBY
29 januari 2003, 11:22
lijkt me iets te simpel om alleen met een stift printjes te tekenen.
Iets professioneler: kijk ns op http://www.circuitsonline.net/artikelen/view.php?id=1 Ik heb met een investering van zo'n 15 euro al 10 plaatjes gemaakt
Je kunt ook met Press'N'Peel Blue werken, dat scheelt het UV-belichten en ontwikkelen, maar je moet wel met een strijkbout in de weer. Daarna alleen nog etsen.
Press'n'peel is in NL niet te koop maar als je toch bij Small Bear gaat bestellen (bv gematchte germanium transistoren voor een Fulltone 69 clone) dan kun je er een vel bij betsellen voor $2.-
Je kunt op http://www.tonepad.com zien hoe je ermee moet werken.

Negative K3 fan
29 januari 2003, 12:02
Mith, "Ôk" heb het gewoon gedaan met plaatje die je bij de electronica boer kunt kopen, dat is een soort plaat met een paar rijen strips onder elkaar met gaten erin, werkt heel makkelijk en je hoeft niet met ultra violet of ijzerchloride tewerken, alleen maar met een soldeerpistool (of iets dergelijks).

zo ziet mijne er dus uit: http://home.zonnet.nl/spit23/8.JPG

Mithrandir
29 januari 2003, 12:06
Ik heb artikel (www.circuitsonline.net/artikelen/view.php?id=1 ) gelezen DOLBY, maar is dat belichten en ontwikkelen echt nodig of is er ook een methode waarbij dat niet hoeft, want om nou een zonnebank te kopen om een print plaat te maken vind ik een beetje ver gaan :smile:

<edit>
Ik wil liever wel een ge-etste printplaat lennart, heb het idee dat dat wel wat netter is, maar ik zal jou suggestie zeker in overweging nemen mocht de andere methode niet zonder belichten kunnen.
</edit>


<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Mithrandir op 2003-01-29 11:10 ]</font>

aadplagiaat
29 januari 2003, 15:11
Ik heb een paar dingetjes voor je op m'n home-page gezet.

hier de links daarvoor:
HTTP://members.chello.nl/aad.sieraad/Ts9-koper.pdf
HTTP://members.chello.nl/aad.sieraad/Ts9-silk.pdf
HTTP://members.chello.nl/aad.sieraad/Ts9-sch.pdf

Alleen maar als voorbeeld hoe je de juiste verbindingen kunt leggen. :smile:
Voor een eenmalig project zou je zoiets kunnen natekenen, rechtstreeks op een stuk printplaat. Hou er wel rekening mee dat je in spiegelbeeld moet tekenen! Gebruik een ets-bestendige inkt hiervoor (pennen te koop bij de electronica zaken).

Denk er wel om, als je een fout maakt bij het tekenen en de print is ge-etst wordt het lastig die fout achteraf te herstellen.
Dan moet je van scratch af aan opnieuw :sad:

Er is geen andere manier om een kant en klare print te krijgen dan etsen.
Of je moet in het bezit zijn van een LKPF-freesmachine :smile: of een opdamp installatie.

EdJ
29 januari 2003, 15:21
Hmm,het lijkt iets te simpel om gewoon met een stift te tekenen die je in de boekhandel kunt kopen?
Nee,je kunt beter beginnen met een compleet laboratorium,belichtingsinstallaties etc.Dan ben je tenminste in staat om een paar duizend printjes per dag te maken.Ik maak gewoon voor eigen gebruik,een stuk of 5 op een avond.Met een stift ja.

Mithrandir
29 januari 2003, 15:48
Ok, tekenen met een stift kan dus prima om te beginnen. Ik vond het idd ook al wat te veel van het goede om voor de eerste keer meteen al een berg aan chemicalien, lichtbak en weet ik veel wat te kopen.

Misschien kan je me de uitleg even mailen EdJ voor als ik alle spullen heb, mijn e-mail adres staat in mijn profiel.

DOLBY
29 januari 2003, 17:27
zelf belichten en ontwikkelen is echt rete simpel, en je hebt er geen "berg" chemicalien voor nodig, alleen maar wat ontwikkelaar (kan ook met NaOH)
Ik heb zelf een tweedehands gezichtsbruiner gekocht voor 10 euro en dat werkt prima.
Voordeel is ook dat je heel compacte printjes kunt maken die je zo van het internet kunt plukken. ff afdrukken, copieren op een overhead sheet, dat op je plaatje tijdens het belichten, dan in de bak met ontwikkelaar en vervolgens in de etsbak.
b.t.w. als je een stift wilt gebruiken kun je die gewoon bij de kantoor winkel halen: watervaste stiften van Edding doen het goed.

EdJ
29 januari 2003, 18:13
Je kunt ook de aan de grootte aangepaste tekening koopieren op gewoon fotopapier ipv press and peel.Zelfs op een glossy magazine`s voor of achterkant.Dan ff afweken en etsen.Er zijn zoveel manieren.Heb je trouwens die 2e hands gezichtsbruiner ook bij je investeringen geteld?
Het ging er bij mij gewoon om ff iemand te helpen met zo simpel mogelijke middelen.
Als je een hamer nodig hebt hoef j ook niet eerst een ijzersmederij en een zagerij te beginnen.

EdJ
29 januari 2003, 22:00
Mat,check je e-mail:)

EdJ
29 januari 2003, 22:03
Sorry,ik bedoelde Mithrandir!

Mithrandir
29 januari 2003, 22:07
Hee ik heb e-mail, gaaf!!

Dank je wel, ik ga van het weekend eens fijn shoppen bij de electronicaboer en dan ga ik er eens rustig voor zitten, ik heb er helemaal zin in :smile:.

Ik hou je (en de rest ook) op de hoogte van mijn vorderingen.

BLOK182
6 februari 2003, 15:23
Hey Mithrandir, zou je me dat mailtje eens kunnen sturen? Ben dus ook wel geinteresseerd in het zelf maken van een effectje en dan is nuttige info nooit weg. Bij voorbaat dank!

Mithrandir
6 februari 2003, 15:38
blok, je hebt mail, credits go to EdJ natuurlijk.

Dirk_Hendrik
6 februari 2003, 16:39
Misschien een idee om het (eventueel ge-editte) mailtje ook hier "af te drukken".

Mithrandir
6 februari 2003, 16:49
Tsja, dat moet je aan EdJ vragen, het is zijn methode....

Dirk_Hendrik
6 februari 2003, 18:46
EdJ ??

sash
6 februari 2003, 18:51
Denk niet dat Edj de enige is die die methode gebruikt :smile:

Mithrandir
6 februari 2003, 19:39
Nee, dat niet, maar ik heb dat mailtje toch van hem gehad, dus het is zijn tekst en dan vind ik niet dat ik het dan zomaar hier op het forum moet zetten.

jdd
6 februari 2003, 21:16
ik ben wel geinteresserd in hoe lang je daarmee bezig bent, ik heb zelf ook al eens research gedaan maar het leek me te moeilijk omdat het veel verhalen waren van proffesionele electronici electrionicae? (hm, wat is het meervoud electronicus eigenlijk?)
dat is natuurlijk als het vergelijkbaar is en jij ook geen soldeerervaring hebt

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: jdd op 2003-02-06 20:19 ]</font>

EdJ
6 februari 2003, 21:43
Sorry,was even druk.Natuurlijk gooi d`r maar op.Het zijn gewoon dingen van het net en wat ik in de loop der jaren zelf het gemakkelijkst vond en het snelst en goedkoopst.Maar als iemand opmerkingen heeft of verbeteringen sta ik altijd open voor suggesties.

sash
6 februari 2003, 22:43
Hier het verhaal van Edj over de printjes.




Voor een printje wat op het web staat(en wat staat er tegenwoordig niet op:) ga ik als volgt te werk:
Ik print het plaatje uit op schaal;soms staat de verkeerde kant op het web,dat is voor als je met press`npeel werkt en dus afdrukt op een stuk papier() wat je dan weer op de print strijkt.
Ik keer het tekeningetje dan gewoon om op de computer.Ik heb jarenlang zitten doordrukken met een stift voordat ik daar achter kwam :smile:
Dan leg ik het tekeningetje op de verkoperde plaat en zaag met een ijzerzaagje het stuk af wat even groot is als het tekeningetje.
Dan plak ik het tekeningetje op het plaatje met plakband.Ik zorg ervoor dat het hele tekeningetje bedekt is met plakband,dan hoef je n.l. niet voor te tikken (de te boren gaatjes)want je boortje loopt zo niet weg.
Dan boor ik alle gaatjes(hiervoor gebruik ik een heel klein boormachientje wat ooit bij een glasgraveer setje hoorde;een dremel ofzo zal wel beter zijn.Met een gewone boormachine blijf je boortjes breken.
Als je naar een electronica zaak gaat vraag daar even om een setje kleine boortjes.Ze hebben assortimentjes met een stuk of 6 voor een euro of 3.
Dan haal ik het tekeningetje eraf. Check ff voordat je het papiertje eraf haalt of je alle gaatjes hebt geboord door het geheel tegen het licht te houden.
Dan was ik het plaatje met lauw water en Jif.
Dan was ik mijn handen.
Het is erg belangerijk dat het plaatje en je handen vetvrij zijn want vet etst niet weg.
Dan omcircel ik eerst de gaatjes met de stift en teken dan de lijntjes en schrijf er op wat het is.
Dat hoeft natuurlijk niet maar ik maak er nog wel eens een heel stel achter elkaar en als je dan later de boel wilt gaan solderen is het wel makkelijk als je gelijk weet welk printje je hebt.
Dan check ik de boel.Als ik toch nog een gaatje ben vergeten te boren teken ik daar gewoon een rondje en boor het gaatje als ik de print heb geetst.Wel even voortikken dan.
Dan neem ik mijn emmertje remia fritessaus(als de ijzerchloride nog aangemaakt moet worden) en vul dit met heet water(staat wel op het zakje hoeveel).Daar doe ik de ijzerchloride korrels in en roer met een oude pollepel.Mischien is het handig om eerst kranten of een stuk plastic neer te leggen want ijzerchloride maakt gore bruine vlekken als het ergens opkomt.
Dan doe ik een visdraadje door een van de geboorde gaatjes in het plaatje en hang het in het bakje ijzerchloride oplossing.
Na ongeveer 10 a 15 minuten is het klaar.Dat is zo handig van dat draadje;kun je af en toe ff kijken:)
Dan hou ik het plaatje ff onder de lopende kraan.
Nu zitten de stift resten er nog op.Deze haalde ik er altijd af met jif of alcohol of nagelpolish remover.
Tegenwoordig kwak ik er een scheut spiritus over,even afvegen,afspoelen,klaar!!
Dat met die spiritus wel uit de buurt van geizer etc.:smile:
Over die stiften;een jaar of twee geleden hadden we op Aron Nelson`s site een shootout van stiften.
Wereldwijd kwam de lumocolor rood er het beste uit,ook omdat deze in hele dunne uitvoering(313) te koop is.
De ijzerchloride kun je gebruiken tot že op is;wel altijd warm gebruiken.
Ik heb een tupperware bak waar de fritessaus pot ruim inpast en ik vul de tupperware pot altijd met heet water voor ik aan het printje begin;een soort au bain marie dus.
Vroeger zette ik de pot altijd gewoon op de kachel maar dit leidde tot ruzie met m`n vrouw(die befaamde gore bruine vlekken weet je nog:)
Succes met je printjes/projecten.
Als iets niet/niet goed werkt kun je altijd terecht in het forum op http://www.diystompboxes.com
of op http://www.ampage.org
op hun effecten gedeelte.

Dirk_Hendrik
7 februari 2003, 10:31
Mijn methode (gericht op "huiskamer" printen is wat duurder maar heeft mij nog nooit teleurgesteld:
Conrad (www.conrad,nl) verkoopt z.g.n. transparante laserfolie (Artikelnr.: 519570 - 89) die speciaal ontwikkeld is voor het maken van printplaten. De kwaliteit is dus een stuk hoger dan een gewone overheadsheet.

De layout wordt op deze folie afgedrukt en vervolgens wordt een stuk op de juiste maat geknipte print met fotogevoelige laag gedurende een half uur belicht onder een 200 Watt gloeilamp. Uiteraard wordt de layout nog eens extra stevig op de print gedrukt met een zware glasplaat. Groot voordeel is dat je layout op een transparantje 10-tallen keren bruikbaar is.

De rest is bekend. Ontwikkelen met gootsteenontstopper (niet te sterk mengen) en etsen in ijzerchloride.

aadplagiaat
7 februari 2003, 22:23
Om een indruk te geven van hoe ik mijn printen maak:

ontwerp:
http://members.chello.nl/aad.sieraad/cad.jpg
print-out:
http://members.chello.nl/aad.sieraad/lay-out
de print belicht met UV lichtbak:
http://members.chello.nl/aad.sieraad/belicht.jpg
draadje aangesoldeerd om in het etsbakje te hangen:
http://members.chello.nl/aad.sieraad/draadje aan.jpg
in de etsbak:
http://members.chello.nl/aad.sieraad/chillen in het bubble-bad.jpg
en klaar om te boren:
http://members.chello.nl/aad.sieraad/ge-etst.jpg

Hier ga ik 'm inbouwen:
http://members.chello.nl/aad.sieraad/kastje-v.jpg
http://members.chello.nl/aad.sieraad/kastje-z.jpg

Dirk_Hendrik
9 februari 2003, 21:13
Aad,

Voor mij was, op het moment dat ik geen HTS doka meer ter beschikking had, het cruciale ding het ontwerp op een transparantje krijgen om te kunnen belichten. Hoe doe jij dat?

aadplagiaat
9 februari 2003, 22:24
Ik print vanuit Ultiboard regelrecht naar m'n HP-Laserjet-5P op transparant papier.
Dat kan zijn overhead-folie maar wat ik het liefste gebruik is eigenlijk een soort "overtrek" papier. Dat is goedkoper.
Bovendien geeft dat net iets meer "demping of spreiding" aan het UV-licht uit mijn lichtbak. Ik heb 4 UV-TL's in een bak van 40x60cm met daarin een NE555 timer van +/- 2 minuten. Als ik echt transparant gebruik wordt het eigenlijk iets overbelicht en moet ik voorzichtig(er) zijn met de caustic soda (gootsteenontstopper). Ik gebruik altijd caustic soda van Bleko Chemie BV uit Enschede. Die is zuiver en daar zit dus geen troep :smile: bijgevoegd. Denk er om dat dit spul niet meer goed werkt als je het in aanraking brengt met zeep of roestvrij staal.
Ik doe ongeveer een halve eetlepel op een liter water. Dit is een indicatie, hang me hier niet aan op s.v.p. Alles heeft te maken met de temperatuur en vervuilingsgraad (zeep enzo he). Ik los de soda met warm water op en probeer soms eerst een stukje onbelichtte print om te testen of het niet te agressief is als ik niet zeker ben.
Als ik een lay-out zou moeten overnemen kan dat natuurlijk ook gewoon met een JPG of GIF of wat dan ook.

Marco5150
14 februari 2003, 15:59
Hoe kom je eigenlijk aan een schakelaar om het effectpedaal aan en uit te schakelen?

Ik heb gekeken bij diverse elektronicaboeren maar ik kon geen geschikte voetschakelaar vinden!

sash
14 februari 2003, 16:11
Dat is raar, de meesten hebben wel goeie DPDT switches. Ik heb de mijne gekocht bij Dil in rotterdam. Je kan ze natuurlijk ook bestellen bij bedrijven als conrad, display en rs components, maar voor de laatste 2 heb je een eigen bedrijf nodig.

http://www.dil.nl
http://www.conrad.nl
http://www.display.nl
http://www.rs-components.nl
http://www.dos.nl

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: sash op 2003-02-14 15:12 ]</font>

SiNiSTRaL
20 februari 2003, 11:30
uhhuh, denk dak er zelf ook maar ens eentje ga bakken