PDA

View Full Version : 12 snarig



robin..
21 oktober 2006, 20:53
hallo,

Ik speel nu ruim 1,5 jaar elecktrische en akoustische gitaar en ben van plan een 12 snarige akoustische aan te schaffen. Ik heb al een paar mooie op marktplaats gezien zoals deze:

http://www.marktplaats.nl/index.php?url=http%3A//muziek.marktplaats.nl/snaarinstrumenten-gitaren-akoestisch/56500972-12-snarige-ibanez-moet-je-gespeeld-hebben.html

en deze:

http://www.marktplaats.nl/index.php?url=http%3A//muziek.marktplaats.nl/snaarinstrumenten-gitaren-akoestisch/55708864-12-snarige-gitaar.html

ik wilde even weten welke ik het best kan kopen, of of ik geen van de twee moet kopen. Of heeft iemand nog anderen ideeën? Aangezien ik pas 15 ben heb ik niet zo veel geld en kan ik niet veel meer uitgeven dan tussen de 100 en 200 euro.

alvast bedankt! :rockon:

LaurentB
21 oktober 2006, 22:43
(...)
ik wilde even weten welke ik het best kan kopen, of of ik geen van de twee moet kopen. Of heeft iemand nog anderen ideeën? Aangezien ik pas 15 ben heb ik niet zo veel geld en kan ik niet veel meer uitgeven dan tussen de 100 en 200 euro.

alvast bedankt! :rockon:

Ik zou geen van deze twee gitaren blind kopen; ik zou ze altijd geprobeerd willen hebben. Zeker bij twaalfsnarige gitaren, omdat dat toch allemaal nog eerder te zwaar speelt en moeilijker te stemmen is. Dat moet wel echt goed in elkaar zitten. Bij die ene staat er ook geen merk bij, moeilijk te beoordelen of-ie zijn geld waard is. Met Vantage heb ik geen ervaring.

piezo
21 oktober 2006, 23:15
Robin, heb je al wel een beetje ervaring met 12-snarigen? Ik denk dat je de nodige keren op verschillende 12-snarigen gespeeld moet hebben om een beetje te weten of het echt iets voor je is en wat je precies wilt.

Die andere is trouwens een Ibanez. Aan de ene kant verwacht ik niet dat een Ibanez slecht zal zijn, aan de andere kant heb ik vorige week de 12-snarige Ibanez van een nieuw mede-bandlid gehoord en die vond ik niet geweldig klinken. Ik heb er zelf niet op gespeeld overigens.

En koop aub nooit een gitaar zonder er op gespeeld te hebben, de octaafzuiverheid te hebben nagegaan en de kwaliteit van de stemmechanieken.

Enra
22 oktober 2006, 07:41
Zorg dat je de gita(a)r(en) goed inspecteerd. Hier een paar zaken die je zelf kunt checken!

- Laat de brug niet los aan de achterzijde?
- Staat het bovenblad achter de brug overmatig bol?
- Hoeveel ruimte is er nog om een zadel naar beneden toe af te stellen?
- Zijn de frets (plaatselijk) behoorlijk ingesleten?
- Is de toets (plaatselijk) ingesleten?
- Is de hals krom (overmatig hol) of misschien zelfs getordeerd?

Wie weet heb je hier iets aan om je een oordeel te vormen.

robin..
22 oktober 2006, 10:22
Ja, ik wilde toch al eerst uit gaan testen.

ik heb trouwens ook een mooie bij peter verspuy (plaatselijke muziekwinkel) zien hangen:

http://www.peterverspuy.nl/cgi-bin/x/1534.html

Is dit iets, of is deze slechter dan die andere twee?

robin..
22 oktober 2006, 10:33
is het stemmen van een 12 snarige eigenlijk moeilijk?
zijn er speciale stemapparaatjes voor of zoiets?

gertdm
22 oktober 2006, 10:39
Ten eerste: koop nooit een 12string gitaar beneden de € 350,-
Een 12string is een ander instrument dan een 6string en vraagt ook om een andere constructie.Erg goedkope 12strings is per definitie brandhout of je moet tegen een tweedehands Washburn of Furch aanlopen.Seagull kan er ook nog mee door.

Ten tweede: stem hem nooit op normale pitch, maar juist een toon lager. Ja, ik weet het, dat is lastig als je samenspeelt met anderen. Maar een goeie capo doet dan wonderen. Als je alleen speelt en de gitaar staat lager gestemd heb je een mooiere toon, een betere bespeelbaarheid en een minder grote trekkracht op het bovenblad.

Ten derde: koop nooit een 12string vanaf een plaatje.
Trouwens, geen enkele gitaar :)

Ten vierde: stemmen is een kwestie van gehoor en gevoel. Er zijn maar weinig 12strings die echt helemaal zuiver te stemmen zijn. Het is het karakter van het instrument dat hij wat meer zingt en zweeft. Mijn Taylor komt goed in de buurt moet ik zeggen.

Succes!

robin..
25 oktober 2006, 18:12
oké, bedankt

Ik ben pas 15 en weet nog niet helemaal 100% zeker of 12 snarig wel iets voor mij is, dus 1 van boven de 350 euro zit er niet in.

Wel heb ik een mooie op het internet gezien:

http://www.marktplaats.nl/index.php?url=http%3A//muziek.marktplaats.nl/snaarinstrumenten-gitaren-akoestisch/51128903-te-koop-ibanez-concord-12-snarige-hummingbird-japan-1975.html

Wat vinden jullie er van??

piezo
25 oktober 2006, 18:25
Ik zie dat je al het minimumbedrag geboden hebt.
Woon je toevallig een beetje in de buurt van 's Gravendeel, zodat je niet voor niks een paar uur moet rijden om hem te gaan bekijken/voelen? En ken je toevallig niet een ervaren/deskundige (liefst 12-snarige) gitarist om dan met je mee te gaan?

robin..
25 oktober 2006, 18:30
ik woon er maar 6 km vandaan, dus kan hem zo uit gaan testen.
Ik ken alleen niemand die ervaring heeft met een 12 snarige gitaar....

piezo
25 oktober 2006, 19:07
Ik heb even wat internet onderzoek gedaan. Je kunt met deze gitaar net zo makkelijk bof als pech hebben, dus een deskundige meenemen moet je zeker doen. Ik zou wel mee kunnen gaan, alleen moet ik met het openbaar vervoer komen en heb ik de komende dagen nog geen tijd. Dus open even een nieuw topic waarin je vraagt om iemand uit die buurt die met je mee wil.
En ik gok dat je niet meer dan 175 euro moet bieden. Wordt het niks, dan komt er heus nog wel eens een 12-snarige voorbij.

robin..
25 oktober 2006, 19:43
oké, hardstikke bedankt,

ik denk niet dat ik een nieuw topic hoef te openen want ik bedenk net dat mijn oom heel lang een 12 snarige gitaar heeft bespeeld (hij zit in een band) en dat hij waarschijnlijk wel mee kan. Kan hij niet mee, dan maak ik wel een topic. :hippie: