PDA

View Full Version : Opleidingen audio, wie heeft ervaring?Han S
17 december 2004, 21:27
Ik zou wel eens een discussie willen zien tussen de mensen welke een opleiding hebben gedaan aan het SAE, Sound Seminar en dergelijke en de mensen welke van plan zijn om zo'n opleiding te gaan doen.

Heb je de opleiding gedaan, is het je goed bevallen? Hoeveel heeft het je gekost? Heb je een baan gevonden in de audio? Of niet? Wel een baan maar het bevalt je helemaal niet?

Zijn er eigenlijk wel banen te vinden? Ben je voor jezelf begonnen en gaat het goed?

Ik heb regelmatig sollicitaties, maar geen plek voor een engineer, ik kan het makkelijk alleen af. En ik denk dat de meeste studio's bijna geen ruk te doen hebben.

Het lijkt mij zinvol voor de mensen welke van plan zijn om een opleiding te gaan volgen en daar veel geld in willen investeren, om een zo goed mogelijk beeld te kunnen krijgen van wat ze kunnen verwachten.

En daar is een forum als deze uitermate geschikt voor.

Wel graag een respectvolle en constructieve discussie.

Cheers, Han

bert k
17 december 2004, 22:45
Ja, leuk topic, Han!
Ik ben een kleine twintig jaar geleden met geluidstechniek begonnen bij Frits van Mourik, we runden toen DVR geluidsverhuur. Gewoon leren in de praktijk. Later zat ik op het conservatorium, op de popopleiding, waar geen ruk aan techniek gedaan werd, maar ik ben er zo wel tussen gerold bij Rene van Broekhoven, die dat Sound Seminar organiseerde, wat in feite een van de eerste geluidsopleidingen van Nederland was. (dat was zo rond 1988 ergens)
Ik zat niet op zijn opleiding, maar ik was samen met mijn band proefkonijn voor de cursisten, die wekenlang opnames van ons gemaakt hebben in Ballad Sound in Vuren. Dat was toen echt een superdeal, wekenlang gratis in de studio, plus een paar dagen afmixen. Daar heb ik heel veel over studio's geleerd.
Later weer gewoon in Studio het Pand, in de praktijk meehobbelen en dingen oppikken.
Ik merk dat mijn muziekopleiding me net zoveel an pas komt als de technische kennis die ik heb. Geluidstechniek moet in mijn optiek altijd een combinatie van muzikaliteit en techniek zijn.

Banen zijn schaars merk ik. Zeker als je je wilt beperken tot het opnemen van muziek. En helemaal zeker als je alleen maar leuke bandjes wil doen. Ik ken een jongen die geluidstechnikus is: hij versterkt congressen en vergaderingen. Iedere dag vroeg op, in een zaaltje wat spraakmicrofoons neerzetten, beamertje aansluiten, en wachten tot vijf uur, dan kan alles weer weg. Tja...

x.studio
18 december 2004, 03:40
Inderdaad leuk topic. Zelf heb ik nooit zo'n opleiding gevolgd, ben ook niet als profi werkzaam (is er wel werk in?) Ik heb het enige jaren geleden wel overwogen, maar de kosten van de betere (en dure) opleidingen wogen niet op tegen de kans daadwerkelijk daar ook werk in te krijgen. Ik heb hier een hobby home/project-studio'tje met al zeg ik het zelf redelijk fatsoenlijke spullen (als basis een Roland vs2480) en m'n 'opleiding' bestaat uit heel veel inlezen en gewoon in de praktijk proberen, wat opsteken van de ervaring van de pro's enzo.
Lekker gearslutten is leuk, maar zoals je ook wel zult weten is gear zonder kennis maar van betrekkelijke waarde en ik denk dat opleidingen/cursussen die op de wat serieuzere 'thuisopnemer' gericht zijn wellicht meer zin hebben dan die lessen die je zogenaamd klaarstomen om pro te worden.
Je zegt zelf al dat het niet echt druk is, ik hoor dat ook van anderen die er hun brood mee verdienen, vaak moet er een betaalde baan bij aangehouden worden om de vaste lasten te kunnen dragen. Kan het zijn dat het uit een soort van 'armoede' is dat studio's ertoe overgaan om de te vaak leeg staande faciliteiten maar te gelde te maken via cursussen?
Niks mis met het geven van lessen overigens, zolang de cursisten maar niet voorgespiegeld wordt dat ze bij wijze van spreken hun vaste baan alvast op kunnen zeggen en daarna bijna gegarandeerd werk zullen vinden als pro-tech/producer.

Voor zover ik me kan herinneren is het altijd al lastig geweest om in die branche werk te krijgen, veel meer mensen die het willen in verhouding tot het aantal banen. Zo'n 25 jaar geleden (ja, wordt al een oude bok), wilde ik die kant al op en de NOS verzorde destijds een interne opleiding, dus na de opleiding kon je er meteen werken. Heb destijds niet meer de moeite genomen op een briefje te schrijven toen ik vernam dat er +/- 2500 liefhebbers zich elk jaar opgaven en er slecht een stuk of 5 per jaar nodig waren. Er was daarbij ook nog een emancipatie-beleid en voorkeuren gingen uit naar vrouwen. Aangezien ik tot de dag van vandaag nog steeds geen tieten heb en er een Willie gemonteerd zit, heb ik me de desillusie en de inkt maar bespaard .
Uiteraard zijn er meer werkgevers dan de NOS, maar het lijkt me dat vacatures echt schaars zijn en voor jezelf beginnen met de intentie er echt van te kunnen leven......

Maar als hobby is het ook heel mooi, en met minder stress.
(toch nog even positief eindigen)

Jimi Hendrix
18 december 2004, 09:11
Ik heb wel een paar keer als 'proefkonijn' met een bandje opgenomen bij SAE en ook bij Sound Academy Hilversum.
De resultaten waren altijd bedroevend, volgens mij omdat die jongens over het algemeen geen flauw idee hebben over hoe muziek moet klinken... Ik zou je dus adviseren om vooral heel veel verschillende soorten muziek te luisteren zodat je tenminste een referentie in je hoofd hebt als je zelf gaat opnemen. De technische kant is niet zo moeilijk als het lijkt (??) en op het net kun je tegenwoordig alles wel vinden.
Je OREN die zijn het belangrijkst dus train die!

skanky
18 december 2004, 09:29
Ik ben nu 2dejaars student audio design aan de HKU(HBO) in Hilversum. Daar wordt als een van de weinige opleidingen eens niet de nadruk gelegd op het opnemen van bandjes. Als je wil kan je wel die richting op gaan, maar je leert daar zo veel meer dan alleen opnemen en afmixen. Je krijgt ook les in akoestiek, electrotechniek, programmeren, enz. Daarmee kan je dus veel meer richtingen op.
Het is ook verplicht om je in twee verschillende vakgebieden te specialiseren. Ik doe nu Studiotechnologie en Sound Design. Het is dus niet zo dat als ik over 2,5 jaar afgestudeerd ben ik alleen maar een bandje op kan nemen en afmixen. Ik denk dat dat een groot voordeel is want als er daar alleen al elk jaar 20 studioengineers afstuderen en een baan gaan zoeken en dan ook nog een groep van de Sound ACademy en van het SAE dan is er al heel snel een gigantisch overschot aan studioengineers die werkeloos thuis zitten.

Han S
18 december 2004, 12:28
Een paar maanden geleden werd er in het kader van de DVD van de Heideroosjes een interview met mij opgenomen. De regisseur en de cameraman vertelden mij toen dat alle studio's waar ze waren geweest klagen over het feit dat ze zo weinig werk hebben.

Wat daar de oorzaak van is doet er hier niet zoveel toe, dat is een andere discussie, maar dan vraag ik mij wel af of er behoefte bestaat aan het opleiden van geluidstechnici. Want als je dan toch geen baan kunt vinden, zou je misschien toch beter een andere carriere kunnen nastreven.

Het SAE heeft net een nieuw gebouw neergezet met een berg apparatuur er in waar je van kwijlt en organiseert open dagen om studenten aan te trekken. Ik heb geen kritiek op de kwaliteit van de opleidingen zelf, maar als er geen behoefte is aan tandartsen, dan moet je je ook niet laten opleiden voor tandarts lijkt me.

Als je het leuk vindt om een homestudio te hebben en wat meer over de materie wilt weten zou je een cursus kunnen volgen, niks mis mee.

Een paar jaar geleden was er een instituut in Hilverum welke in hun advertenties beweerde dat het grootste deel van hun gecertificeerde ex studenten een baan had gevonden. Er werd alleen niet bij vermeld of die baan was gevonden in het vakgebied, dan wel bij de gemeente plantsoenendienst. En dat is misleiding.

Het is mijn persoonlijke mening dat de opleidingen als SAE en aanverwanten gouden tijden meemaken, maar geen groter doel dienen dan de eigen bankrekening.

In Amerika is Full Sail een van de grootsten en daar is veel kritiek op van profs en ex studenten. Schijnt $30.000 te kosten en op de Amerikaanse forums als PSW, Harmony Central en dergelijke vind je met regelmaat heftige discussies. Fletcher (bekende producer en gearpimp) zei onlangs in zo'n discussie tegen iemand van SAE: why don't you fucking teach them to make a decent pot of coffee first and keep their fucking mouth shut, because that's what an interim is supposed to do here the first months.

Ik had een tijdje geleden een opname met een bandje uit Hongarije waarvan de gitarist (heel aardige vent) een opleiding had gevolgd. Toen ik voorstelde om gewoon eerst de hele band op te nemen zei hij: maar dat kan toch helemaal niet, dan krijg je toch overspraak? Waarop ik zei: ja en? Wat is daar mis mee dan?

Dat had hij in de opleiding niet meegekregen, als je naar oude films kijkt van musicals of zo, of Dean Martin, Frank Sinatra, Sammy Davis etc, zie je zo'n grote opnameruimte met orkest en hier en daar een joekel van een microfoon. Dus een en al overspraak en als je naar die muziek luistert is er niets mis mee.

Het moeilijke van het vak geluidstechnicus/producer is dat je moet leren hoe muziek werkt, wat de mensen bezielt die het maken. Welke microfoon je moet gebruiken in welke situatie en waarom. Hoe je muzikanten tot prestaties kunt krijgen, daar zit redelijk wat psychologie achter.

Als je thuis lekker met je homestudio gaat klooien en je leest veel op de vele forums, kom je er vanzelf wel achter hoe je goed klinkende opnamen kunt maken. Je moet echter wel aanleg en talent hebben, anders lukt het nooit.

Als je echter je brood wilt verdienen met dit vak, moet je bereid zijn om twee keer zo lang te werken voor de helft van het salaris van een loodgieter. En op uren waarop ieder normaal mens lekker doet waar hij zin in heeft. Een sociaal leven is nauwelijks mogelijk, want als je zus haar verjaardag viert ben je aan het werk, de opnamen lopen als gewoonlijk weer eens uit.

Begrijp mij niet verkeerd, ik zou niets anders willen, maar zo zit het wel in elkaar. Ik ben nu 61 en het grootste deel van mijn carriere ligt achter mij, maar als je jong bent, denk wel goed na wat je echt wilt, want op die leeftijd kun je geen tijd verspillen, toen ik 20 was kon dat nog wel.

schizo910
18 december 2004, 23:32
.... Het moeilijke van het vak geluidstechnicus/producer is dat je moet leren hoe muziek werkt, wat de mensen bezielt die het maken. Welke microfoon je moet gebruiken in welke situatie en waarom. Hoe je muzikanten tot prestaties kunt krijgen, daar zit redelijk wat psychologie achter.

Dat herrinert me er aan, dat je mij de lichten uit liet doen in de opname ruimte ,na enkele mindere takes, om een ballad in te zingen. Lichten uit: in één keer alles op tape...

harrie-beton
20 december 2004, 14:11
Dit is een mooie discussie en ik lees zinnige dingen. Het grootste probleem is volgens mij dat de particuliere opleidingen niet wettelijk geregeld zijn en niet worden gecontroleerd door een onafhankelijke instantie (liefst overheid).

Zoals Han iets opmerkt over tandartsen, deze worden opgeleid volgens wettelijke regels en hebben ook beroepsethiek. Daarom is de kwaliteit van tandsartsen (met diploma's) redelijk gewaarborgd...

Anders is dat met muziek. Veel geluidscursussen zijn om geld te verdienen of zeer amateuristisch en niet "getoetst". Veel muziek beoefenaren zijn ook amateurs en deze "markt" heeft nu eenmaal weinig macht in de maatschappij.

Ik denk dat het conservatorium hier een rol in moet spelen.

Vorig jaar moest ik bij een toneelstuk een paar voorstellingen live spelen en de beheerder van het theater had "gediplomeerde" geluidstechnici in dienst. Ik speelde klassiek gitaar (o.a. flamenco) en wou een goed zaalgeluid via een condensator microfoon. Komt die jongen eraan met een shure sm57. "Dat is een condensator microfoon, toch?".

Han S
20 december 2004, 17:08
Je hebt best kans dat er ergens een condensatortje in de SM57 verstopt zit. :???:

Goede post Mark, er moet eens wat gebeuren van overheidswege, want het is een zootje.

gitaarhaantje
20 december 2004, 17:29
Je krijgt ook les in akoestiek, electrotechniek, programmeren, enz. Daarmee kan je dus veel meer richtingen op.
Het is ook verplicht om je in twee verschillende vakgebieden te specialiseren.

Vraagje wat moet ik onder programmeren verstaan???
Ik doe nu Media Engineering en ik wil er juist mee stoppen omdat er te veel techniek in zit.
Wat ik doe is namelijk een elektrotechnische opleiding met als differentiatie Media Engineering. Ik wil meer Media en minder Elektrotechniek.
Is er iemand die daarin een opleiding weet?( wel HBO)
Ik heb ook een berichtje gepost op het topic ''algemeen''

Groeten Laurens

skanky
20 december 2004, 17:39
We krijgen les in C++ en MAX/MSP, maar ook in synthesevormen als Physical Modeling.

bert k
20 december 2004, 18:04
Je hebt best kans dat er ergens een condensatortje in de SM57 verstopt zit. :???:

Goede post Mark, er moet eens wat gebeuren van overheidswege, want het is een zootje.
Doe me een lol, zeg. Bij de tandarts wel, ja, die voert een medische ingreep uit op mijn maalwerk, maar in de geluidssector zijn we toch mans genieg om het zelf te regelen? Ik hou helemaal niet van overheidsbemoeienis. Feit is nou eenmaal dat er maar een beperkt aantal banen zijn, en heel erg veel mensen die het vak in willen. Dat probleem kan de overheid niet oplossen.
De kwaliteit van de opleidingen kan misschien beoordeeld worden door een vakorganisatie. Ik noem Stichting Popmuziek Nederlad of de Nederlandse toonkunstenaarsbond. Laat de vakmensen maar uitmaken welke opleiding kwaliteit levert.
Studio's worden al jaren op die manier gewaardeerd. Als je als klant goeie kwaliteit zoekt kan je daar best achter komen.
Als je de overheid op geluidsopleidingen loslaat krijg je een diplomacultuur, waar grote talenten zonder papiertje geen kans meer krijgen en de eerst de beste techno-nerd met soep in zijn oren een goedbetaalde baan vindt omdat hij toevallig een papiertje heeft.

Han S
20 december 2004, 20:13
Ja Bert, daar kon je wel eens gelijk in hebben, is meer een taak voor een organisatie als SPN of zo.

Maar nu geeft de helft van de studiobaasjes ongeveer cursussen omdat ze toch niet veel anders te doen hebben. En dat is bepaald geen goede ontwikkeling.

Ik heb geen idee hoe het er toegaat bij de grotere instituten als SAE en Sound Seminar, ik zou wel eens wat mensen hier willen zien posten die dat gedaan hebben.

Ik zie websites van studio's welke 6 uur opname aanbieden voor 100 euro en dat is voor de bandjes met een laag budget wel leuk, maar in de onderste lagen van de markt gaat iedereen er wel kapot aan.

En er komen steeds weer nieuwe, het moet toch bepaald niet makkelijk zijn om nu een bedrijfje te starten. Ik vraag mij af of dat te maken heeft met het grote aantal ex audio studenten, heeft iemand daar een idee over?

gitaarhaantje
20 december 2004, 21:18
We krijgen les in C++ en MAX/MSP, maar ook in synthesevormen als Physical Modeling.

En dat C++ gaan jullie daar diep op in??Ik heb namelijk een jaar lang C++ en daarnaast nog twee kwartielen Microprocessors.
En wat zijn synthesevormen als Physical Modeling??

Laurens

vester86
21 december 2004, 00:51
damn, ik ben nu dus helemaal ge-desorienteerd.
Ik had het al helemaal in mn kop zitten: eerst 3 jaar HBO electrotechiek en vervolgens daar 2 of 3 jaar SAE achteraan....

NOT als ik het zo begrijp...

Damn

Han S
21 december 2004, 12:17
damn, ik ben nu dus helemaal ge-desorienteerd.
Ik had het al helemaal in mn kop zitten: eerst 3 jaar HBO electrotechiek en vervolgens daar 2 of 3 jaar SAE achteraan....

NOT als ik het zo begrijp...

Damn

Maar waarom wil je het SAE gaan doen, wat is je motivatie?

bert k
21 december 2004, 12:52
Dan hier ook maar ff de link. In Algemeen is een discussie gaande over hetzelfde onderwerp: http://www.gitaarnet.nl/forum/viewtopic.php?t=43370

skanky
21 december 2004, 19:10
We krijgen les in C++ en MAX/MSP, maar ook in synthesevormen als Physical Modeling.

En dat C++ gaan jullie daar diep op in??Ik heb namelijk een jaar lang C++ en daarnaast nog twee kwartielen Microprocessors.
En wat zijn synthesevormen als Physical Modeling??

Laurens

We gaan redelijk diep in C++, maar dan wel op muziek gericht, je leert oa modulaire synthese in C++ en ook VST instruments maken.

Physical Modeling is bijvoorbeeld het digitaliseren (een wiskundig model maken) van snaarmodellen en/of buizenmodellen (voor blassinstrumenten)

vester86
21 december 2004, 22:34
@ HAN S: Ik ben al sinds groep 8 met muziek bezig, ik speel nu 5 jaar gitaar, organiseer met regelmaat optredens, doe daar licht en geluid, treed zelf ook nog eens op, moet op school een muziek-festival regelen voor 600 man publiek, dat is echt mijn ding. Ik leef en denk vrijwel alleen in muziek. Het wordt mij de laatste jaren steeds duidelijker dat ik "iets" in de muziek moet en wil gaan doen.
Gewoon iets in het hoekje media, richting de mengpanelen, om het ff kort door de bocht te zeggen.

Maargoed, door deze 2 topics ben ik ff flink wakker geschud denk ik

Han S
21 december 2004, 23:42
@ HAN S: Ik ben al sinds groep 8 met muziek bezig, ik speel nu 5 jaar gitaar, organiseer met regelmaat optredens, doe daar licht en geluid, treed zelf ook nog eens op, moet op school een muziek-festival regelen voor 600 man publiek, dat is echt mijn ding. Ik leef en denk vrijwel alleen in muziek. Het wordt mij de laatste jaren steeds duidelijker dat ik "iets" in de muziek moet en wil gaan doen.
Gewoon iets in het hoekje media, richting de mengpanelen, om het ff kort door de bocht te zeggen.

Maargoed, door deze 2 topics ben ik ff flink wakker geschud denk ik

Heel goed, het was ook precies mijn bedoeling om mensen aan het denken te krijgen. De opleidingen vliegen als paddestoelen uit de grond.

Als muziek jouw ding is krijg je het niet makkelijk. Geweldig als hobby, maar moeilijk om van te leven.

Ik zag laatst die serie over een concervatorium in den Haag op Ned 3 op zondagmorgen en dan zie ik al die jonge mensen die in de muziek willen.

En je moet echt al een behoorlijk nivo hebben om daar toegelaten te worden, maar na een antal jaren van hard studeren vraag ik me af wat er dan met die mensen gebeurt, waar komen ze terecht? In de orkestbak bij een musical? Of worden ze de zoveelste leraar clarinet en saxofoon?

Dat lijkt me niet waar ze van hebben gedroomd toen ze zestien waren, toch?

Deze discussie verschilt niet van de discussies welke ik zie op Amerikaanse en Engelse forums, de algemene indruk is dat iemand die hamburgers staat te 'flippen' bij McDonalds een stuk meer verdient als de gemiddelde muzikant of studio technicus.

En je wilt toch ook wel een eigen huis, een leuke auto en genoeg inkomen om een gezin te kunnen onderhouden, of zie ik dat verkeerd?

Als je dus echt in de muziek wilt, ga er dan voor, maar je bent gewaarschuwd.

gitaarhaantje
2 januari 2005, 17:11
Er schijnt ook een opleiding in hilversum te zijn op het gebied van beeld en geluid weet iemand hoe die opleiding heet???

gitaarhaantje
2 januari 2005, 20:22
Of een andere opleiding met beeld en geluid die niet in hilversum zit??

bert k
2 januari 2005, 23:48
Ik peins me suf :evil: Ik ken die opleiding, maar de naam kan ik niet op komen... Idd een audio-visuele opleiding, met veel aandacht voor moderne techniek. Een vage kennis studeert daar componeren voor de media. Als ik erop kom ben je de eerst die het hoort :-D

Han S
3 januari 2005, 00:03
Is het deze? http://www.avastudios.com/

Volgens mij is dat de opleiding welke beweerde dat de meeste (ex) studenten een baan hebben gevonden, maar dat is de boel in de maling nemen.

bert k
3 januari 2005, 00:11
Nee, was hem niet. En die kennis zit nu in Australie, dus ik kan niet ff bellen :-(

skanky
3 januari 2005, 10:46
Ik studeer nu Audio Design (HBO) aan de HKU in Hilversum, daar heb je ook opleidingen multimedia, of misschien bedoel je http://www.soundacademy.nl? dat is een particuliere opleiding.

Dirk_Hendrik
3 januari 2005, 16:02
In het kader van>
Ik heb, zo langzamerhand een jaar of 10 geleden, en daarmee dus in de beginfase voor Nederland, SAE gedaan. Mooie folder, goede vooruitzichten want werk genoeg. Wat meteen opviel was het altijd moeten inschrijven voor faciliteiten en dus niet "zoveel mogelijk hands-on ervaring opdoen als je wilt". Daarnaast was het niveau van de "docenten", vaak ex-studenten met een vlotte babbel, bedroevend slecht. Had je een specialisme, dan mocht je al snel lessen geven.
Etec etc. Waar de opleiding je in elk geval niet op voorbereidde was het hoe aan een baan in de geluidsbranche te komen. Geen enkele hit of tip. Gedurende die opleiding ben ik er gelukkig achtergekomen dat wat er in al die geluidsmeuk zat me meer interesseerde dan er mee werken. Vandaar dat ik lekker HBE-E ben gaan doen en nu als electrotechnicus bij een harddisc fabrikant werk. Prima naar mijn zin want het is een minder "moeilijk" wereldje dan geluidstechniek en betekent dat geluid m'n hobby is gebleven. Blij toe.

gitaarhaantje
3 januari 2005, 19:10
Vandaar dat ik lekker HBE-E ben gaan doen en nu als electrotechnicus bij een harddisc fabrikant werk.

Kijk dat is nu net het probleem bij mij. Deze opleiding doe ik nu ook maar het bevalt mij niet. Vandaar dat ik opzoek ben naar iets anders.

guhlenn
5 januari 2005, 13:32
ze zijn bij gearslutz nu al de discussie gestart hoe men in godsnaam wat meer geld kan gaan verdienen. Prachtig. Steve albini had ook zo'n mooie quote; er schijnen per jaar zo'n 10.000 engineers wereldwijd af te studeren. HEt aantal plekken is nu negatief; er gaan alleen maar mensen uit. optel som; het eerste wat men op de full sail zou moeten leren is de zin "do you want fries with that"? (oud grapje, maar blijft leuk)

Alleen al bij mij in de buurt zijn er twee studios die uitstekende resultaten leveren en uitstekend materiaal hebben (beide alleen opleiding uit de praktijk). En een leeft volgens mij van de WIK en de ander heeft een full-time baan.

Dus ik denk echt niet dat er toekomst in zit, maar van de andere kant is er ook geen toekomstperspectief als je een studie culturele antropologie doet...

Geluidstechniek is zoals alles in de muziek (of nog breder; kunst) in eerste instantie toch (een extreem dure) hobby? (waar sommigen een beroep van kunnen maken?). Of is dat te marxistisch?

imlikeajungle
6 januari 2005, 13:20
ik heb net een jaar sae amsterdam gehad, audio engineering. afgestudeerd met 88%, 92 op mijn eindmix. ik ben géén groot talent.
sae a'dam heeft formidabele faciliteiten, een aantal goeie leraars zijn pas uitgekocht. grootste probleem is dat 90% van de studenten er niet echt voor gaan. we zijn met 21 begonnen en met een tiental afgestudeerd als full-timers. dankzij die afvallingsrace konden we véél meer studiotijd gebruiken dan eerst beloofd. ik heb zonder zeveren bepaalde weken 50 uur studio gehad. véél gedaan, en van een totale onkundige naar een basic kenner gegaan. maar de ervaring mis je, dat is duidelijk.
ik vertrek in maart naar byron bay, het hoofdkantoor van sae. ik ga mijn bachelor & master degree halen. mijn doel is niet om geluidstechnicus te worden, ik heb geen zin om idd koffie te halen. en bovendien ben ik geen technisch genie, geen gearslut. ik wil wél graag in de audiobusiness komen. en dat is nog nergens vermeldt: games, film, commercials, ...
de maatschappij is infotainment-based. alle geluid is geproduced. er is wél werk, alleen niet zoveel hier, en niet om leuke bandjes op te nemen. ik hoef jullie niet te zeggen dat 98% van het geluid van films in post-productie gebeurt..

ik merk dat er een algemeen negatieve trend hangt rond het concept geluidsopleiding, maar een school als sae (weliswaar idd privé en dus vooral bankrekeningvullend denkend) leert je héél erg veel op korte tijd. en dat haal je niet uit fora/home studio gebruik... er zijn weinig gastjes van 19 die met een ssl 9000 overweg kunnen. of met een digidesign icon. sae heeft flaws, zeker en vast, maar het is een erg leuk jaar geweest en ik kijk uit naar de komende twee...

guhlenn
7 januari 2005, 10:20
Punt is dat er NOG MI(NDER gasten van 19 jaar zijn die een icon of SSL tafel ter beschikking hebben. Beodel, als je een raket kunt bouwen maar je klunt niet terecht bij NASA of ESA of hoe heet het, wat is het punt dan?

Overigens ben ik heel jaloers op jouw ervaring, 't is niet dat ik het wil bagatelliseren...

ps. Ik vraag me wel af wat er dan zo moeilijk zou moeten zijn aan het bedienen van een grote mengtafel ...

Hempo
9 januari 2005, 22:59
Hm..
dat klinkt best negatief. is t alleen daar zo, of zijn al die opleidingen zo?

Speeddemon
30 januari 2005, 15:42
wat volgens mij zeker deels oorzaak is van het grote aanbod van amateur-technici; de ontzettend lage prijzen voor gear tegenwoordig.

Waar je 15 jaar geleden met moeite een 4 sporen bandrecorder voor had, koop je nu een digitale 16 sporen 24 bits machine voor.
Waar je 15 jaar geleden bijna alleen Neumann, Shure, AKG en Sennheiser kende (en de echte die-hards RCA, Audio Technica en Crown), heb je nu meer mic-aanbieders dan lekkere wijven in een disco. :wink: (Røde, SE, Samson, Behringer, Studio Projects, Blue, etc etc.)

Verder, ik heb SAE gedaan integraal via Rock Academy.
Tja, Heb daar 4x in de studio gezeten ofzo, en niet aan de SSL, maar aan ProControl en O2R. :-?

guhlenn
31 januari 2005, 10:23
4x?

damn.

He gast, heb je een keertje gevraagd naar prijs van een A/B/AB boxje...

wellicht alsnog ? Guhlenn@hotmail.com

Han S
25 december 2005, 17:07
Bump, blijft actueel.

De Beer
26 december 2005, 16:36
het is een erg leuk jaar geweest en ik kijk uit naar de komende twee...Goeie samen vatting. SAE is een erg gezellige school...dat wel

imlikeajungle
26 december 2005, 18:23
SAE A'dam is gezellig... De rest iets minder...

crazylay
3 januari 2006, 00:19
ja mooi dit komt van pas:D
ik ben al een poos werkloos en wil toch wel weer terug naar school volgend jaar om toch wat papieren te halen.
ik ben ook al een tijd op zoek naar een Audio/muziek opleiding.
ik woon in Drenthe(hoogeveen) maar zou niet weten waar hier ergens in drenthe zelf zo'n opleiding is.

wie kan mij daar bij helpen"?..
nu er toch een topic over is vraag ik het gelijk even.

crazylay
3 januari 2006, 00:20
ja mooi dit komt van pas:D
ik ben al een poos werkloos en wil toch wel weer terug naar school volgend jaar om toch wat papieren te halen.
ik ben ook al een tijd op zoek naar een Audio/muziek opleiding.
ik woon in Drenthe(hoogeveen) maar zou niet weten waar hier ergens in drenthe zelf zo'n opleiding is.

wie kan mij daar bij helpen"?..
nu er toch een topic over is vraag ik het gelijk even.

Marco

De Beer
3 januari 2006, 19:03
Drenthe word denk ik lastig, ik ken alleen SAE, A-dam en R-dam(soort van dependance)

Volgens mij zitten er in de buurt van utrecht ook nog 2. (hilversum?)(sound seminar?)

Han S
31 januari 2012, 19:34
Dat is nog eens een bump niet?

Ik krijg net de nieuwe Music Maker en lees zoals elke maand met plezier de column van Erwin Musper. Van zijn pa moest hij een opleiding in tot bouwkundige, maar Erwin ging zijn hart achterna en ging in de muziek. Hij betreurt het dat hij daar nooit een opleiding voor heeft gevolgd en beschrijft dat hij naar ProTools avonden gaat om zijn vragen te stellen.

Maar hij beantwoordt daar meer vragen dan dat hij zelf antwoorden krijgt.

Maar het mooiste is wat hij beschrijft over een opleiding: voor 35 miljoen aan apparatuur en gebouwen en hij wordt rondgeleid door een professor. Hij ziet volledig aangeklede Oprah achtige studio's en als laatste, klap op de vuurpijl zeg maar, wordt hij een audiostudio binnen geleid. Een studio waar een drumstel staat met wat microfoons, een vierkante ruimte van beton. De reflecties zijn afschuwelijk en keihard en dat maakt het onmogelijk om iets fatsoenlijks op te nemen.

Erwin: Ik kijk een beetje verdwaasd om me heen. De professor heeft dat niet in de gaten en wil de controleruimte laten zien waar net iemand aan het mixen is onder leiding van een andere professor. Die professor heeft ook de studio ontworpen wordt mij trots verteld.

'Hi Erwin, welcome to my other job'. Patrick van de ProTools praatgroep schudt mij voor de tweede keer in een week de hand. Ik vraag hem welke opleiding nodig is om je professor op een universiteit te mogen noemen. 'Nothing, I have a small home studio. When I teach, I just stay one page ahead in the books that the students have'

En het lesmateriaal is al 20 jaar hetzelfde. Arme kinderen, daar betaalt pa zich blauw aan.

[/Erwin Musper]

Ik mag die man wel, hij kon het wel eens helemaal goed zien.

dennis_rhcp
1 februari 2012, 02:59
Zeker intressant topic dit,

Ik ben een van de duizend naieve muziek studenten die hopelijk later rond kan komen. Toch heb ik er nog volle vertrouwen in.

even mijn geschiedenis:

- 2 jaar werk ik nu al als freelancer bij Poppodium Luxor Live
- Ik ben vaste geluids man van verschillende bands, en ga regelmatig mee op "grotere" clubtours
- Ik heb nu ongeveer ook 2 jaar mijn eigen studio Sane Audio (waar ik nu ongeveer 40 bands en gezelschappen mee heb opgenomen)
- Ik ben afgestudeerd bij Audio Visual Acedemy in hilversum (leuke school als je nog niks weet, maar ik heb daar niks geleerd!!)
- Studeer nu Sound Design aan de HKU in hilversum, (1e jaars)

Toch wil ik even opkomen voor de SAE, Ik merk dat vele studio's en de zogenaamde vakopleidingen afgeven op de SAE, toch ken ik (bijna alleen) goede jongens die er van af komen. En ik denk (sorry Han) dat de stereotyp van een sae/etc-student niet klopt, en dan doel ik op bijvoorbeeld alles in 1x opnemen. Er hangt hier een beeld dat elke jonge engineer alles na elkaar opneemt. Of dat elke school je dat leert. maar dat is flauwekul. Op de HKU leren ze juist om vanuit de muziek te denken en je oren te gebruiken. Alle (jonge)engineers die ik spreek preferen muzikaliteit boven techniek. Dat terzijde heeft de SAE enorme goede gast docenten, zo ben ik een keer naar een Mastering workshop geweest van Bob Katz. En daar heb ik ontzettend veel van geleerd.

guhlenn
1 februari 2012, 08:38
Zeker intressant topic dit,

Ik ben een van de duizend naieve muziek studenten die hopelijk later rond kan komen. Toch heb ik er nog volle vertrouwen in.

Dan kan jij uitstekend de vraag beantwoorden Dennis: is er brood te verdienen? Haal je een normaal salaris binnen? Je doet er immers genoeg voor als ik dat zo lees, of is dat allemaal liefdewerk oudpapier?

peter_heijnen
1 februari 2012, 09:40
voor 35 miljoen aan apparatuur en gebouwen en hij wordt rondgeleid door een professor.

Doet me denken aan het conservatorium in den haag waar je begin 80's al geluidsregistratie kon studeren. Alle mics aanwezig, studer a8 (was behelpen kwa sporen maar daardoor niet minder leerzaam), mooie tafel en afluistering, en ruimtes waar jezelf alleen maar van kon dromen. Ondanks al dat moois voor de neus moesten de studenten veel in de weer met allerlei dikke theorieboeken maar vooral ook veel tijd moest er besteedt aan de studie op het instrument, want hoewel dat als bijvak gold werd ook daarop een behoorlijk niveau geeist. Veel studiotijd kregen die gasten dus niet. Uiteindelijk kon je dan tijdens een opnamesessie geen enkel moment weg, even naar de snackbar verderop of zo, tenzij je het risico wilde lopen dat bij terugkomst jouw spoor -het mijne dus- was gewist. Maar ook bijvoorbeeld heeft zo'n gast van mij leren prikken, hij had er nog nooit van gehoord en keek erbij of ie zojuist god had ontdekt..... :)

Over prikken gesproken, wat doet erwin tegenwoordig eigenlijk?

Han S
1 februari 2012, 10:42
Erwin heeft een studio in Cincenatti. Maar Erwin is financieel onafhankelijk zoals dat heet, hij heeft goed geboerd met Scorpions, Van Halen en meer van die gasten.

Over de opleidingen: ik moet eerlijk zeggen dat ik niet goed weet hoe het tegenwoordig gaat, moet wel verbeterd zijn neem ik aan. Maar van de week belde mij een vader van een student die nu toe is aan stage lopen en de man speelt ik een bigband van 35 personen.

Daarmeee hadden ze een opname gemaakt, maar dat was compleet mislukt.
Ik had op een ander forum een discussie met een zichzelf tot legende verklaarde oudere opnametechnicus en de man die heel hoog van de toren blies postte een opname van de Frits Landesbergen Bigband. Die had hij opgenomen en dat had de derde prijs gewonnen in Honkong, geen idee wat voor wedstrijd.

Maar toen ik opmerkte dat de trompetten veel te hard waren en je kunt horen dat de ruimte klinkt als een kantine van de tennisvereniging, dus dat hij waarschijnlijk omni microfoons had gebruikt, was de arrogantie sterk verminderd.

Wat een pachtig vak is dit toch, maar rijk worden lukt er maar een enkeling, de meesten werken twee keer zo lang om de helft te verdienen.

peter_heijnen
1 februari 2012, 11:00
Haha, ja zo zit het wel een beetje, alhoewel, erwin heeft er ook erg hard voor gewerkt. Ik heb een korte tijd met hem te doen gehad en zijn werktijden logen er al niet om, en dan ging ie de volgende toch weer eerder van huis omdat ie dan weer een afspraak had gepland met een of ander nieuw onbekend bandje dat hem een tape had gestuurd en wat hem wel wat leek.

Laatste keer dat ik hem zag was in de kantine in wisseloord en had ie inmiddels een behoorlijk dikke pufferige kop, zal wel door dat financieel onafhankelijke komen. :)

peter_heijnen
1 februari 2012, 11:03
Han btw, erwin vertelde ooit rond dat er een studio in nederland was met een drumpodiumpje dat icm met de kamer een ongekend goede drumsound gaf. Hij wilde er uiteraard niet bij vertellen waar dat was, dat was niet toevallig bij jou?

Han S
1 februari 2012, 11:30
Erwin is wel eens bij me geweest met Dilana Smith, die toen met haar band een CD wilde opnemen met Erwin en dat zou bij mij gebeuren. Ik had alles geregeld, hotel, catering, sportschool voor Erwin. Maar de band explodeerde en het ging niet door. De dame heeft naderhand goed geboerd en ik vond haar heel aardig.

Maar dat drumgeluid herinner ik me nog wel, dat was in de tijd dat hij met Normaal werkte en dat was volgens mij ergens in een landbouwschuur.

Het mooie van mensen als Erwin is dat hij een vrachtlading ervaring heeft, alles over heeft voor de muziek en de laatste meter ook wil nemen, al moet het kruipend. Hij regelt alles voor de bands en is al uren voor de band arriveert in de stuido om alles voor te bereiden.

Dat gaat hier wel eens anders, ik ken verhalen van muzikanten die voor de deur van de studio staan, de eigenaar bellen en die zegt dan dat hij geen zin heeft om te komen.

dennis_rhcp
1 februari 2012, 13:55
Dan kan jij uitstekend de vraag beantwoorden Dennis: is er brood te verdienen? Haal je een normaal salaris binnen? Je doet er immers genoeg voor als ik dat zo lees, of is dat allemaal liefdewerk oudpapier?

Geld zoals vroeger ermee verdient werd niet, maar als je goed en creatief bent dan lukt het je wel om rond te komen. Het gaat je niet meer lukken met je studio om 70 euro per uur te vragen, (uitgezonderd wisseloord, etc).

Ik werk nu half in de studio en half live. bij luxor krijg ik binnenkort een vast contract. Dus ben ik iets zekerder van mijn inkomen, daarnaast ben ik nu nog student. Maar ik ben nu al met mede-studenten/vrienden "zaakjes" aan het opzetten. (denk aan sound design voor films) of live regristraties met video, of videoclips.

Ik ga mij volgend jaar storten op wiskunde en akoestiek, daarmee profileer ik mezelf meer dan een gemiddelde roc student, (wat niet wil zeggen dat ik dan een betere geluids man ben etc)

Ik ben begonnen in klassieke muziek, mijn droom is later om orkest regristraties te maken.

vincedepooh
1 februari 2012, 21:48
Ik ben al een tijdje toe aan een carriere switch, een nieuwe uitdaging. Dus had ik mij vorig jaar bedacht waarom doe ik niet iets wat ik echt leuk vind? Ik speel al jaren gitaar en muziek is echt mijn ding.
Ik zag dat er in Hilversum een cursus was in een studio en ben naar de open dag geweest. Daar als enige aanwezig kon ik degene die mij rondleide eens goed aan de tand voelen. Toen ik de studio in kwam en alle apparatuur zag (niet mege veel maar indrukwekkend voor mij op dat moment) en de geur van apparatuur had ik echt zoiets: zie je wel dit is echt mijn ding, dit moet ik doen.
Maar ik moet ook geld verdienen; ik heb een koophuis, auto, vrouw, kind.

Ik werd heel erg enthousiast gemaakt wat je allemaal kon leren in de studio en met Protools maar kreeg maar geen antwoord op de vraag waar ik terecht zou komen als ik mijn papiertje zou hebben. Misschien in theaters knopjes draaien of voor jezelf beginnen (leuk als je nog helemaal geen spullen hebt).
Het werd mij al heel gauw duidelijk dat dit `m niet ging worden.
Ik ben langzaam mijn homestudiootje aan het opbouwen zodat ik mijn eigen ideeën kan opnemen en ben reuze blij met mijn hobby.

dennis_rhcp
1 februari 2012, 22:44
Mag ik vragen welke cursus dat was?

Wel super tof dat je wel met je eigen home studio bezig bent!

vincedepooh
2 februari 2012, 12:43
Als ik mij niet vergis was het de sound academie. Website niet meer toegankelijk. Zag er allemaal wel goed uit maar ik besefte mij ook op dat moment dat ik die stap niet moest nemen. Respect voor degene die dat wel doen, als je iets echt graag wilt dan kom je er ook wel. Ik ken ook wel mensen die hun salaris verdienen met muziek. Deze persoon heeft een eigen studio aan huis maar geeft gitaar, bas en zang-les, verhuurt apparatuur, treed veel op. Hij moet dus veel schrapen en uren maken om wat bij elkaar te krijgen. Hij heeft er ontzettende lol in maar zou mijn ding niet zijn.

vincedepooh
2 februari 2012, 12:53
Haha, een computer en een interface en je hebt al een Homestudio!:ok:

Han S
2 februari 2012, 13:30
Als ik me niet vergis was het indertijd Sound Academy die adverteerde dat vrijwel elke student een baan had gevonden. Toen ik ze vroeg of dat bij Albert Heijn was of bij de gemeente reiniging kreeg ik geen antwoord.

showband
2 februari 2012, 15:42
het probleem is ook niet om als student in de kunsten aan een baan te komen. Tijdens je studie rollen de uitnodigingen al via je grote netwerk op school al binnen als je presteert.

Je woont nog thuis of op kamers, stufi, was bij mammie.
Via je stageplaats krijg je een eerste baan aangeboden. Wat meestal een slecht betaalde baan bij een groot bedrijf is. (van der ende of zoiets) Je doet ook je eerste werk op VAR. Omdat @ je ergens eerst binnen moet komen natuurlijk@ doe je het toch.

Na een paar jaar begint het te knagen. Nog steeds geen spaargeld, eigen woning, tijd voor je vriendenkring. En van der ende heeft je op de dag dat je een stuiver per uur bruto meer vroeg laten afvloeien voor een nieuwe schoolverlater.

Mijn persoonlijke observatie is dat de fanatieke studenten allemaal wel een aantal uren maken tijdens en na de studie. Om de eenvoudige reden dat ze door hun wens een plek te veroveren nog bereid zijn consessies te doen.

Na een paar jaar zijn de slechte afgevallen, De goede aan het omscholen, en de rest klaar met alle gezeik. Over blijven de mensen die grotendeels vanaf een totaal andere insteek op zulke banen terecht zijn gekomen. De electronicus die van geluid houd. En daarom ook reparaties en customizing kan doen bij een PA bedrijf. De installateur die dus ook gecertificeerde spreekinstallaties in het raadhuis kan bouwen. De gesjeesde student die in de automatisering/planning/contracten enz kan werken. De muzikant die ook kan verkopen. enz enz

Je moet dus peilen wie er tien jaar na het afstuderen van de AES een serieus deel van zijn inkomen uit gerelateerd werk haalt. Dat gaat je tegenvallen. OF ze hadden al een basisachtergrond die ze hebben uitgediept met AES.

er is een vreselijk tekort aan capabele technici trouwens die in hun eentje op locatie een PA kunnen draaien. Terwijl het barst van de personen die zich als PA bedrijf, inclusief apparatuur en transport dus, proberen te slijten met allemaal haken en ogen. Het is echt een rare markt.

joeyonfire
2 februari 2012, 17:56
Maar eigenlijk is er in geen enkel creatief beroep veel werk te vinden. Het probleem is dat er teveel aanbod is. En om boven dat aanbod aan creatieve mensen uit te steken zijn er een aantal dingen waaraan je moet voldoen wil je nog enige kans van slagen hebben. Enerzijds moet je echt een kwaliteit/talent in huis hebben en tevens ook weten hoe daarmee om te gaan. Een tomeloze inzet is nooit weg maar ontbreekt tegenwoordig bij veel jongeren/studenten. Daarnaast moet je gewoon geluk hebben dat je op het juiste moment op de juiste plaats bent en zo maar hopen dat je er tussen rolt.

En dat is in feite gewoon bij alle creatieve beroepen van toepassing. In elk creatief beroep is het aanbod groter dan de vraag.

Mijn zwager bijvoorbeeld is grafisch vormgever en heeft 2 jaar lang naar een baan moeten zoeken tot hij besefte dat hij beter voor zichzelf kon beginnen.
Zo ben ik ook met mijn vriendin naar een open dag geweest op het Grafisch Lyceum Rotterdam omdat ze daar een studie modeontwerpen wilde gaan doen. Op die open dag werd verteld dat er maar 25 mensen per jaar worden toegelaten, wat in mijn ogen nog te veel is. Toen vroeg ik aan een lerares wat er van de meeste modeontwerpers terecht komt zei ze dat er per leerjaar maar 1 á 2 studenten echt iets met dat mode ontwerpen kunnen gaan verdienen. De rest wordt uiteindelijk etaleur of moet genoegen nemen met een baan in een winkel/boetiek.

Qua audio betreft, ik kan me hier in de omgeving geen studio bedenken waarvan de eigenaar constant met opnemen bezig is en daar dan ook zijn brood mee verdient. Steeds vaker zijn het hobbyisten die worden gesponsord door een popstichting. om nog maar te zwijgen over de concurentiestrijd. Natuurlijk heeft alles zijn prijs en kwaliteit maar een studiobaas die 100 euro per uur vraagt omdat hij daar zijn boterham mee kan verdienen gaat het vaak niet redden tegenover een enthousiaste hobbyist die het voor 50 euro per uur wil doen.

Han S
2 februari 2012, 19:36
50 euro per uur? Onze vriend Frits van Studio Het Pand is een uitstekend engineer met een heel aardige studio en die rekent 30 euro inclusief BTW. Een gewone muzikantenstudio met veel ervaring en nog moeten bikkelen voor een stuk brood na al die jaren. Dat is de praktijk en ik ken Arnold Muhren persoonlijk, prachtige A studio met veel klassieke microfoons en veel vaste klanten onder de bekende nederlanders. Een paar jaar geleden stond hij nog op 165 euro per uur en dat is vrij hoog.

Wisseloord wordt helemaal verbouwd, kennelijk jongens met een berg geld maar of ze ook geld gaan verdienen met die tent vraag ik me af.

Over mijn eigen situatie: ik vraag 50 euro per uur, maar maak deals voor grotere klussen. Ik heb 35 jaar voor bazen gewerkt en een redelijk pensioen opgebouwd en ik hoef dus niet meer van de studio te leven. Ik moet alleen zien dat de kosten worden gedekt en dat lukt nog steeds omdat ik redelijk wat vaste klanten heb.

Maar sinds ongeveer 2002 ben ik een paar dagen per week gaan werken voor een oud collega met een eigen installatiebedrijf en daarmee verdiende ik ongeveer 1600 euro per maand, twee dagen per week dus.

Ik begrijp niet zo goed waarom jonge mensen zich niet beter informeren op de markt. Je wilt toch een redelijk inkomen, een huis, auto en je wilt je kinderen wat kunnen geven. Zo'n informatieavond aan een audio opleiding is leuk, indrukwekkend met al die geile apparatuur, maar kijk eerst of je daar je brood mee kunt verdienen. Bovendien heb je al die lampjes en knopjes na drie maanden wel gezien en wordt het gewoon gereedschap, net als de waterpomptang en decoupeerzaag.

Lees het stukje van Erwin Musper nog maar eens, de man heeft het goed door en die zit in Amerika. Hier is het waarschijnlijk nog een stukje moeilijker en de opleidingen zijn goudmijnen.

joeyonfire
2 februari 2012, 19:50
Het was maar een voorbeeld dat 50 vs 100 euro. Zo goed ben ik niet in die prijzen thuis. Maar ik weet wel dat er enorme verschillen zijn in de prijzen.

Daarnaast is het in Nederland haast onmogelijk om je geld met muziek te verdienen. Hetzij als muzikant, hetzij als welke activiteit dan ook.

Ik las ooit eens in een stukje over Anouk, toch geen onverdienstelijke zangeres, dat zij persé in Amerika een nummer 1 hit zou scoren omdat je dan financieel gezien gewoon binnen bent.

Daarnaast heb je wel een punt Hans, over dat informeren over een opleiding.
Toen ik een keuze moest maken over een vervolgopleiding had ik maar 1 echte keus, motorvoertuigentechniek. Ben blij dat ik op zo'n MBO-avond omgepraat ben door een docent van Procestechniek. In motorvoertuigentechniek is met 40 uur werk ook geen droog brood te verdienen. Nu verdien ik 4 x zoveel voor 33 uur in ploegendienst. Daarnaast sleutel ik graag aan mijn auto maar dat is gelukkig bij een hobby gebleven.
En ik schat dat dat voor de audio-cusisten/studenten het zelfde geldt. Alleen is het dan gedwongen vanwege het lage banenaanbod.