PDA

View Full Version : verschil tussen fender en squierwingman
7 april 2002, 11:32
Ik speel al een jaar of 15 op een squier strat. Een japanse gitaar met veel fender onderdelen, als ik zo op het forum rond kijk zie ik dat er best nog wat kritiek is op de nieuwere squier en fender modellen.

Kun je stellen dat een oudere squier te vergelijken is met de huidige fender modellen uit de usa?

Ben zelf uitermate tevreden over mijn gitaar
en snap ook niet zo goed de kritiek als zou squier sec een beginners gitaar zijn.

Groeten Fred

Ibanez
7 april 2002, 11:44
Squier is gewoon een merk met slechtere kwaliteit. Slechter hout, slechtere elementen, slechtere hals enz. En daarom goedkoop en daarom ook ene beginnersgitaar.

PeArLjAm
7 april 2002, 11:54
Nee het is zeker niet zo dat de oudere squiers net zo goed of soms zelfs beter zijn dan de huidige usa modellen, zoals sommige idioten beweren. Squier maakt goede gitaren in de lage prijsklasse, maar aan de fender usa modellen kunnen zij zeker niet tippen. Fender maakt gewoon gebruik van beter hout, betere elementen, betere electronica, heeft een betere brug en ga zo maar door. Ook is het zo dat de constructie van fender beter is dan die van squier..

Het zijn gewone allebei goede gitaren voor het geld, dat is wel zo..

wingman
7 april 2002, 12:17
Ik ben begonnen op een ibanez roadstar 2 dat vond ik een beginnersgitaar.
Bovendien was een squier qua aanschaf 15 jaar geleden een stuk duurder dan die prijzen die ik nu voorbij zie vliegen, ze gingen toen nieuw over de toonbank voor fl.1500,-. Ook zitten er veel orginele fender onderdelen op (brug,elementen)Het verhaal ging toen dat ze goedkoper waren omdat ze in japan gemaakt werden (lage loonkosten) maar dat de onderdelen veelal orgineel fender waren.

Ic3gl0vE
7 april 2002, 12:41
heb je nie een Japanse fender strat met een squier hals dan?
675 voor een gewone squier is wel veel namelijk

ekkerman
7 april 2002, 14:45
ik denk dat als je een goede squier op toon en hout kwaliteit uit zoekt en er betere electronica inzet dat hij dan zeker niet voor een fender onderdoet integendeel ik heb echt hele goeie squier's gehoord hoor !!

wingman
7 april 2002, 16:07
Ben blij dat te horen ik dacht al dat ik iets aan mijn oren mankeerde pfffff......En ja volgens mij is het inderdaad een fender body met een squier hals omdat op alle body onderdelen fender staat.

Casey
7 april 2002, 20:01
Je kan de Japanse Squiers uit de jaren 80 niet vergelijken met de Squier die nu uit Taiwan komt.
Die Jap is veel beter.
De kwaliteit van de Japanse versie is volgens velen te vergelijken met de Mexicaanse Fender van nu.

Braindead
7 april 2002, 20:11
Zoals de meneer hierboven al opmerkt is het inderdaad zo dat de oudere (Japanse!) Squiers uit de 80 er jaren inderdaad te vergelijken zijn met de "gewone" fenders van nu. Ik durf zelfs te stellen dat ze zijn te vergelijken met de usa modellen van nu en ik ben met dit standpunt zeker niet de enige. Kijk ook maar eens op fenderforum.com en dan bij Squier. De Squiers van nu zijn daarintegen naar mijn mening toch echt beginnersgitaren en dus een heel ander verhaal.

sash
7 april 2002, 22:15
Nou dan heb je het toch echt fout. De usa strat heeft veel te veel verschillen om hem ook maar te kunnen vergelijken met squier uit de jaren 80.

Moonchild
7 april 2002, 23:49
japanse gitaren liggen naar mijn mening heel dichtbij de usa's.
de duurste ibanezzen worden in japan gemaakt, sommige (dure) fenders worden in japan gemaakt (ik d8 de iron maiden sig strat)

Quink
8 april 2002, 00:25
PeArljAm schreef:

Ook is het zo dat de constructie van fender beter is dan die van squier..

Wat zijn die constructieverschillen dan??

PeArLjAm
8 april 2002, 16:29
Je snapt toch zelf ook wel dat de usa strat beter in elkaar gezet is dan een squier?? Ik heb zelf ervaring met de squier/fender usa verhouding, heb nu zelf een usa strat en ben blij dat ik nooit een squier heb gekocht. Bij mij op school staat er 1, de knoppen vallen er van af, de electronica valt af en toe uit, nou dat heb ik dus nog nooit gezien bij een amerikaanse fender hoor.. De constructieverschillen zijn er echt wel.

episua
8 april 2002, 20:01
fender en squier is 1 pot nat (tenminste de oude squiers). De squiers die toen werden gemaakt waren ongeveer van dezelfde kwaliteit als de fender mexico nu. Niet veel slechter dan de usa, maar gewoon goedkopere arbeids landen. Als je een mexico strat of tele hebt, komen de onderdelen uit amerika, die vervolgens in de fabrieken in mexico komen. Maar volgens freaks is een usa beter, meestal omdat ze er zelf 1 hebben. Maar ik zal niet zeggen dat een usa minder is.

Braindead
9 april 2002, 23:59
PFFFFFFFHHHH

Ik zal het nog een keertje proberen uit te leggen want sommigen?!?
Het gaat hier dus om de Squier van begin tot midden jaren tachtig dus totdat CBS Fender verkocht. Dus niet om de Squiers van +/-daarna! Ik heb zelf dus zo'n Squier stratocaster double fat strat en ik heb er echt wel zo'n 8 jaar intensief op gespeelt en de gitaar was en is niet stuk te krijgen! zelfs geen krakende potmetertjes of losse jack ingangen. Voor de slechtbegrijpenden onder ons, nee ook de stemknoppen ontstemmen niet en de body is van massief hout en niet van multiplex! Dave Murray van Iron Maiden had er zelfs een bij zich op de World Slavery Tour. (Zie Iron Maiden-Live After Death)
Maar goed we weten het altijd beter....toch?

ekkerman
10 april 2002, 08:29
volgens mij heeft meneer hersendood het bij het juiste eind .......

Braindead
17 april 2002, 01:25
Omdat we het hier laatst hadden over Fender American strat versus Fender Squier Japan strat natuurlijk gewoon ter informatie vond ik nog een oude Fender Squier review (test).
Lees het en je weet het:
http://smotherparty.tripod.com/hughsiestuff.html

jamar
17 april 2002, 09:46
Ik heb ook jarenlang op een Japanse Squier gespeeld totdat de Frets dusdanig ingesleten waren dat er geen goed geluid meer uitkwam. Op zich was het geluid niet slecht en speelde hij lekker. Ik speel nu op een MIA Fender en zowel in het gebruikte hout als de hardware zit toch wel verschil. Het is net ff iets beter van kwaliteit en dat geeft nou net die betere toon. Overigens heb ik ook Japanse Fenders en Squiers gehoord die uitstekend klonken. Je moest gewoon het geluk hebben een goed exemplaar tegen te komen.

Grooveyard21
17 april 2002, 09:57
Ik zou zeggen ga gewoon naar een beetje muziekzaak en probeer het gewoon. Uit eigen ervaring weet ik dat usa modellen beter klinken.

wingman
18 april 2002, 11:43
Gave recensie mr. Braindead!

Braindead
18 april 2002, 19:24
Dankjewel Wingman, alleen jammer dat mensen zoals Grooveyard21 niet de moeite nemen het stuk te lezen anders had ie kunnen zien dat het het een review betreft uit 1984 en ik weet niet of Squiers uit 1984 nou bij elke gitaarzaak uit te proberen zijn, toegeven dat ik Meneer Grooveyards21 gitaarzaak niet ken dus enige voorzichtigheid van mijn kant is misschien geboden.
Verder is het inderdaad zo dat de gebruikte houtsoort inderdaad (waarschijnlijk) basswood betreft en dus een wat andere klank geeft. Inderdaad is de houtsoort anders als van een american strat maar opmerkelijk is wel dat de pickups uit de Fender Squier (Japan) dus wel degelijk uit de USA blijken te komen!

Ik zou zeggen rep je naar de gitaarwinkel, bij meneer Grooveyard21 om de hoek, en halen die Fender Squier strat (Japan) uit +/- 1984

hangglider
19 april 2002, 10:26
Squier rules en stop nu maar met zeuren!!

Grooveyard21
19 april 2002, 10:45
Vanwaar dat cynisme braindead? Ik heb dat artikel wel degelijk gelezen, maar het is maar een artikel, daar zijn er duizenden van en iedereen beweert weer wat anders, waarom verhef je 1 artikel tot de absolute waarheid?

Ik heb zelf japanse fender strats geprobeerd en het zijn absoluut goede gitaren. Maar ze klinken naar mijn mening iets minder fender achtig, dit komt vooral door de andere houtsoort. maar mijn mening is ook maar een mening, ik zou zeggen probeer het en kies dan je gitaar.

jamar
19 april 2002, 13:19
Laat er geen misverstand over bestaan dat Fender nooit de intentie heeft gehad om de Japanse Fenders en Squiers identiek te laten zijn aan de USA evenknie. Als ze dat wel hadden gedaan dan was er nu denk ik geen Amerikaanse Fender fabriek meer. Ze hebben alleen geprobeerd met goedkopere produkten een grotere doelgroep te bereiken en dat is m.i. aardig gelukt. Dat goepkoper werd vooral bewerkstelligd door gebruik van kwalitatief minder hout (de ene esdoorn is de andere niet), goedkopere hardware etc. Dat hele hordes gitaristen hun eigen gitaar goed vinden klinken is logica van de eerste orde. Mensen vertellen in het algemeen niet graag dat ze b.v. een miskoop hebben gedaan of iets hebben gekocht wat niet aan de hooggespannen verwachtingen voldoet. Daarnaast hebben een heleboel mensen ook de neiging om voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten. Ook in gitarenland geldt regelmatig " goedkoop is duurkoop" Dus al met al ben ik het wel met Grooveyard eens dat Japanse Fenders en Squiers kwalitatiefverschillen t.o.v. van de USA versies.

pimmetje
19 april 2002, 13:33
Ik heb zelf geen Squier, maar wil er toch even op wijzen dat het psychologische deel van het verhaal van Jamar ook omgekeerd kan worden beargumenteerd.

Je hebt net een dure US Strat gekocht en je wilt niet toegeven dat hij niet (veel) beter is dan de goedkopere Squier.

Ook al ken ik 't verschil niet, zeg ik er maar bij dat ik hierboven een Squier van vr '84 bedoel... voordat die discussie weer losbarst :smile:

pimmetje
19 april 2002, 13:40
Nog een tweede argument tegen het verhaal van Jamar (om het leuk te houden) in het voordeel van de Squier: serendipiteit. Is 't niet mogelijk dat Fender bij het goedkoper bouwen van de gitaren voor Squier per ongeluk ontdekkingen deed, die de gitaar even goed lieten klinken en spelen tegen een lagere kostprijs?
Door toepassing van Smirnov-marketing konden ze hun relatief dure Fenders dan nog steeds gemakkelijk kwijt aan de merkengeile horde.

jamar
20 april 2002, 09:46
Op 2002-04-19 13:33, schreef pimmetje:
Ik heb zelf geen Squier, maar wil er toch even op wijzen dat het psychologische deel van het verhaal van Jamar ook omgekeerd kan worden beargumenteerd.

Je hebt net een dure US Strat gekocht en je wilt niet toegeven dat hij niet (veel) beter is dan de goedkopere Squier.

Ook al ken ik 't verschil niet, zeg ik er maar bij dat ik hierboven een Squier van vr '84 bedoel... voordat die discussie weer losbarst <IMG SRC="/phpBB/images/smiles/icon_smile.gif">


Je hebt gelijk. Dat is heel goed mogelijk, sterker nog,ik weet wel zeker dat dit ook gebeurt.

ekkerman
21 april 2002, 19:18
net als die mensen die net terug van een verregende vakantie voor kennissen niet willen toegeven dat ze zich twee weken lang zeiknat hebben laten regenen voor een hoop geld en dus maar een beetje liegen omdat het veel geld heeft gekost en dus goed moet zijn geweest !

Eko
22 april 2002, 16:28
Ter inbreng in de discussie:
Ik ben iemand die vrij recent een American Hardtail heeft gekocht.( Een USA strat zonder tremelo)
Ik vond bij heel wat uitproberen, het opvallen dat sommige typen ( nieuw en gebruikte ) Japanse strats en Squiers er andere halzen en fretdraad op de gitaren zat dan op de USA strats.
Wat niet wil zeggen dat de USA strat altijd beter ligt. Alleen kon ik wat klank betreft niet altijd verschillen horen. Wat gevoel betreft was er vaak een wereld van verschil.
De reden voor de keus van mij was overduidelijk het klankverschil tussen een versie met de volledige body ( die ik nu heb )en de versie zoals iedereen hem kent.
Wat trouwens leuk is om over na te denken , is trouwens het aantal mensen wat de slinger van de tremelo afhaalt en de veren blokkeert.
Ik heb trouwens van het internet ( FDP) begrepen dat als Squier niet aan de vraag kan voldoen , dat Amerika rustig een tijdje bijspringt met de produktie.
Leuk idee, hangt er op tal van plaatsen een Squier die van dezelfde lijn komt , met dezelfde loonkosten ,als de grotere broers om zo maarte zeggen.

Dila
22 april 2002, 19:40
ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn hals (squier strat) lekkerder vind dan die van een fender mex. toen ik mn gitaar ging kopen heb ik op bijna alle stratten in de hele winkel gespeeld, en de hals van de meeste usa stratten was te vergelijken met die van de squiers. die van de fender mexen zijn volgens mij dikker enzo.

Braindead
23 april 2002, 23:49
Zo, daar ben ik weer. Ditmaal ga ik nou eens even niet weer lopen zeiken over reacties maar me juist even positief uiten over deze topic. Het is echt een te gekke discussie geworden over Fender (USA strat) en de oude begin tachtiger (Japan) Squier. Natuurlijk is de gitaar een heel persoonlijk instrument en wilde ik helemaal niet zeggen dat de ene gitaar nou zoveel beter is als de andere. De een vind dit fijn en de ander weer wat anders. Zo roept de een dat die persee een dikke mahonie body moet hebben omdat anders de gitaar niet genoeg sustain zou hebben en speelt een wereldgitarist als Steve Morse alleen maar op een (Steve Morse signature) Music Man met een "populieren" body. En dit omdat hij deze houtsoort een voor hem ideale sound vindt hebben. Zo zie je maar weer dat smaken verschillen, misschien maar goed ook.

DAVID01
30 april 2002, 12:24
Laten we allereerst voorop stellen dat ondanks de berichten van alle "kenners" op dit forum Squier ABSOLUUT geen slechte gitaar is.
Natuurlijk wordt er in vergelijking met de Americaanse Fender gebruik gemaakt van goedkopere onderdelen, maar dit lijkt me gezien het prijsverschil overbodig te vermelden.
Zeker de Chinese Squiers met gouden logo kunnen absoluut concureren met elke ander gitaar in de prijsklasse tot +- 600 Euro.
Ook de affinity series voldoen meer dan zeker aan de prijs kwaliteits verhouding.
Verder kan je er vanuit uit gaan dat Fender zijn naam zeker niet zal verbinden met k..gitaren.De Squier is destijds in het leven geroepen om dat de populaire Fender Stratocaster eindeloos gecopieerd werd en verkocht voor een prijs die ver onder de prijs van Fender lag.Ze hebben toen besloten , om niet het kaas van hun brood te laten eten, en een goedkopere "Fender" op de markt te brengen, om zo ook een graantje mee te pikken in het goedkopere segment.Maar Squiers zijn zeker niet slecht, als dat zo was hadden ze zeker niet verkocht geworden bij zo'n beetje alle gerenomeerde gitaarzaken in Nederland.(Die verkopen geen "rommel")
Waarvan akte..........

ekkerman
30 april 2002, 13:59
as dur maar geluid uit komt en zeker voor de starters onder ons , hey , starters das gelijk een veel beter woord dan beginners !!!!

wingman
5 mei 2002, 16:34
Heb op mijn eigen squier nieuwe brugzadeltjes van grafiet gezet want de brugzadels die er op zaten waren helemaal ingesleten, hij speelt nu weer super en natuurlijk minder snaar breuk. Toen ik toch bij de gitaar boer was heb ik gelijk even op een koreaan gespeeld maar dit is idd geen vergelijk met die oude plank van mij.

grandpuba
5 mei 2002, 18:20
Peoples!

wat ik vernomen heb van een persoon uit muziek wereld, is dat er sinds een paar jaar geen verschil meer is tussen usa en de japaners. Hij vertelde mij dat de usa gitaren niet meer gemaakt werden.
IIG ze zeggen van wel, maar ze komen gewoon uit azie!!
Alle types!!!
Trust me, ik ben in een paar grote muziek winkels geweest en het stond ook in de gitarist van een aantal jaren geleden. dus letop dat je geen oor wordt aangenaaid van: ja meneertje dit is een echte USA, want naaien ze je bij het leven

ik zou zeggen
Goeden avond...

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: grandpuba op 2002-05-05 18:28 ]</font>

wingman
5 mei 2002, 21:24
Op 2002-05-05 18:20, schreef grandpuba:
Peoples!

wat ik vernomen heb van een persoon uit muziek wereld, is dat er sinds een paar jaar geen verschil meer is tussen usa en de japaners. Hij vertelde mij dat de usa gitaren niet meer gemaakt werden.
IIG ze zeggen van wel, maar ze komen gewoon uit azie!!
Alle types!!!
Trust me, ik ben in een paar grote muziek winkels geweest en het stond ook in de gitarist van een aantal jaren geleden. dus letop dat je geen oor wordt aangenaaid van: ja meneertje dit is een echte USA, want naaien ze je bij het leven

ik zou zeggen
Goeden avond...
Daar zullen heel wat mensen niet blij mee zijn .....................................
<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: grandpuba op 2002-05-05 18:28 ]</font>

Dabbie
6 mei 2002, 00:19
Ho ho, toen squier net begon was het de bedoeling van fender om hele luxe en goeie gitaren te bouwen, om te kosten te drukken deden ze dit in het oosten.
De oude squiers zijn allemaal zeer goed en zelfs erg gewild!

Pas later werd squier een massaproductie afdeling

wingman
10 mei 2002, 02:53
Oke, maar wat is er dan met die orginele goede Fenders gebeurd? Zijn die niet meer in omloop of alleen nog te krijgen als museum stuk?