PDA

View Full Version : Vraag betreft inrichting oefenruimte



Martien
25 september 2003, 18:29
ik heb een oefenruimte naast ons huis (althans het is omgezet van een oude diepvries tot een oefenruimte, maar t geluid valt mij altijd tegen, en dan bedoel ik niet de kwaliteit van versterkers en zo, maar hoe de ruimte in gedeeld is, tis dus 1 rechthoekig gebouw van steen zonder ramen,

foto's

http://www.hostheaven.org/bandwebsite/images/oefenhok.jpg

http://home.planet.nl/~vand2710/diepvris1.jpg

je ziet op de foto de versterker links niet, maar dat is een spiegelbeeld van de kant die je wel ziet,

bert k
25 september 2003, 18:38
Leg eens uit wat er aan het geluid mankeert? Te hard, galmend, dof, probeer het eenst te omschrijven?

Matje
25 september 2003, 18:53
Misschien moet je de amps tegenover het drumstel neerzetten, tenminste zo deden wij het in onze oude ruimte.

willem1940
25 september 2003, 18:59
Ik denk dat je met veel zachte bekleding, vloer- en muurbedekkingen, extra veel gordijnen etc., prettiger gaat.

Martien
25 september 2003, 19:54
het probleem is eigenlijk dat de drums tehard klinken en dat als de amps harder gaan je pijn aan je oren krijgt, oftewel t klinkt dan niet lekker, daar is de ruimte niet geschikt voor (tenzij hij misschien anders word ingericht) want links hoorje nu alleen maar bass en rechts alleen maar gitaar... das niks, dus kweet nie echt hoe en wat...

en wat en hoe enwaar moeten die lakens enzo dan komen zodat t goed klinkt?

Ic3gl0vE
25 september 2003, 20:18
dan moet je drummer zachter slaan! serieus! en heeft 'ie van die dempende ringen op z'n vellen liggen? zo nee, die moet 'ie er op leggen... En als er echt geen andere optie is, misschien gaasvellen op het drumstel leggen?

zachter spelen = beter, echt waar. Je hoort elkaar duidelijker, je wordt minder vermoeid en je houdt je oren heel

Martien
25 september 2003, 20:25
die dempringen zitten er al in, en hij speelt eigenlijk niet zo bar hard, kdenk dat t drumstel teveel centraal staat ofzo, ik weet t echt niet..

Ic3gl0vE
25 september 2003, 20:29
ja dat kan ook... misschien heeft het zin om een paar schotten om het drumstel te zetten? niet te hoog natuurlijk, want dan ziet de drummer niks meer

Javaca
25 september 2003, 23:05
Leg een hoogpolig perzisch tapijt onder het drumstel!
Werkt beter dan een drumtapijt en dempt goed. (Dit kan je goedkoop krijgen op een rommelmarkt. :wink:)

Haal bij de DHZ-zaak dempend materiaal en bekleed daar één of meer wanden mee. Dit scheelt een hoop in de schelheid van het geluid.

Leg doeken over de drums, (stofdoeken o.i.d) en een kussen/ dekbed in de bassdrum. De kleden die je nu op hebt hangen zijn te dun, deze dempen weinig/geen geluid.

Beezzzt
26 september 2003, 09:35
Probeer eens een groot stuk plexiglas vast te krijgen of verschillende stukken en zet daar je drummer achter. Dit heeft als voordeel dat jullie elkaar goed kunnen blijven zien terwijl het geluid toch wordt tegengehouden door het materiaal. Deze opzet wordt zeer vaak gebruikt en is echt afdoend.

www.vanafvandaag.tk
26 september 2003, 10:41
Beezzt heeft wel gelijk, maar vergeet dan niet je gitaar en bas versterker aan de andere kant te zetten. Wij repeteren zelf met de bas naast de drum (horen we elkaar goed) en de gitaarversterker aan de andere kant. De zanginstallatie speakers hangen boven de drummer. Hij hoort dus niet zo goed het zingen, maar de zangers horen zichzelf wel goed. Wat ook goed werkt zijn kleine monitoren voor de zang. Dan hoeft het allemaal niet zo luid.

En zoals ook al eerder gemeld: zachter = beter!

Mocht het echt niet willen, dan zou je de ruimte moeten vergroten!

willem1940
27 september 2003, 04:03
Je kunt trommels, vooral de basdrum, mooi temmen door er van binnen een dekentje of zo in te leggen of zomaar wat oude lappen.

Plexiglas (of: goedkoper, acrylaatglas) om het drumstel heen zal inderdaad goed werken, want de drummer krijgt veel van het eigen geluid ook nog eens teruggekaatst en dat kan pijn doen. Wel grappig, zo'n visglas.

Martien
27 september 2003, 18:41
wat zou t ongeveer kosten, plexi of acrylaatglas? en zoja waar is het tekrijgen, want ik denk dat het die optie word,

willem1940
27 september 2003, 22:53
Plexiglas of perspex alleen in tamelijk gespecialiseerde kunst-stof-zaken, vaak te vinden op industrieterreinen. Zeer mooi product, diverse dikten, goddeloos duur. Nog duurder en veel sterker: lexaan (een polycarbonaat), dat spul waar valhelm-vizieren en onverwoestbare drinkglazen van worden gemaakt en boven een bepaalde dikte ook kogelwerende ruiten.

Acrylaatglas, vrij dun ik meen 2,5 mm, voor het zelf maken van voorzetraampjes etc., in bijna alle doe-markten op voorraad, tenminste: dat was een jaar of 12 geleden zo en dat spul is naar verhouding goedkoop maar ik weet momenteel de prijs niet. Soepel genoeg om niet te strak opgerold te vervoeren en moet dus bij die geringe stijfheid altijd aan alle randen worden opgevangen / ingespannen met een lijst of zo. Wil je "demontabel" gaan dan is daar ook kleefbaar magneetband plus ijzerband bij te krijgen (daarna nooit meer oprollen uiteraard).

Ik weet NIET of dat acrylaatglas niet te gauw gaat meetrillen/rammelen (omdat het zo dun is). Die platen zijn als ik me goed herinner iets van 2,5 bij 1 meter groot.

Javaca
28 september 2003, 17:41
Ik weet niet hoe groot de ruimte is maar als drummer zou ik lichtelijk claustrofobisch worden.

bert k
28 september 2003, 17:52
En dan nog de vraag of het werkt... Acrylaat is niet echt goedkoop, al weet ik geen precieze prijzen.
Je zou een proefopstelling kunnen maken van ouwe platen triplex, een paar ouwe deuren, wat dan ook, als het maar hard plaatmateriaal is. Dan ziet de drummer ff nix, maar dat geeft niet. Als het goed klinkt kan je naar de Gamma voor acrylaat, en als het nix is heb je je geld niet weggegooid.

Martien
28 september 2003, 19:26
ja klopt dat is idd wel een id, miss dak van de week ff ant knutselsmurfen ga,

en over die claustrofobie.. da valt wel mee..
aangezien de ruimte ongeveer 10meter lang is en 7meter breed,

bert k
28 september 2003, 23:58
Nog een idee: zet die platen niet precies verticaal, maar laat ze een beetje naar de drummer toehellen. Dan kaatst het geluid van de trommels naar de grond, en niet keihard naar de drummer terug...

Martien
29 september 2003, 00:10
slim, bedankt. ik ga eens even kijken hoe en wat

Martien
29 september 2003, 17:31
mm, khoor zojuist dat eiertreetjes oid op een plank nieten en dan eromheen doen, tot de hoogte van de snare oid ook aardig goed helpt, (minder mooi wel goedkoper)

bert k
29 september 2003, 17:45
O God, die ouwe legende :-( Sorry, GELUL! Geluid tegen een hard oppervlak kaatst, geluid tegen iets zachts dempt. Eierdozen zijn gewoon hard, dus je geluid kaatst alle kanten op, het dempt voor geen meter, en het is echt zonde van het werk.
Ik denk dat het komt doordat die doosjes een beetje lijken op absorbsieschuim (oftewel tietenschuim :) ) uit de studiowereld. Maar dat is dus schuim! Dat werkt wel! (Is ook te koop bij de Gamma, niet heel erg duur)

Trouwens, zit je op een cholesterolvergiftiging te wachten? :-D

Ic3gl0vE
29 september 2003, 21:47
Hmm... dat zal ik m'n drummer eens vertellen. Die heeft in z'n kamer een apart kamertje gebouwd voor z'n drumstel, en daarvan zit de hele binnenkant vol eierdozen... zal 'ie leuk vinden om dat te horen.

bert k
29 september 2003, 23:17
Whahaha, sucker! (die drummer bedoel ik.) :-D

Martien
29 september 2003, 23:39
is dat zo slecht voor je??


btw. ik kan ergens van dat spul krijgen dat is een dun plaatje met "iets" weetnie precies wat. van de binnen kant isolatie schuim, en en dan weer een plaatje "iets" ik denk dat ik daar es iets van ga proberen, :)

Harry
30 september 2003, 10:58
is dat zo slecht voor je??



ligt eraan hoe snel je je muur vol wil hebben........

Neals
30 september 2003, 11:15
Wij hebben zelf ook in zo iets gerepeteerd, maar mijn advies:

zet de versterking zo ver mogelijk in een hoek, gitaar en bas apart, richt ze schuin op de drummer, draai de versterkers van standje 10 naar 6, en schuif de drum kit zo ver mogelijk naar achteren...

Zorg ervoor dat de ruimte tussen drummer en de rest van de band zoveel mogelijk vrij is, en gebruik het midden om te gaan staan want daar hoor je goed de drums, bas en gitaar en heb je een goede monitoring.

Let er wel op dat je die drummer met de rug naar de langste kant neerzet...

Als je dit doet word je geluid al een stuk duidelijker.

Martien
30 september 2003, 16:55
nou iig bedankt voor jullie info allemaal, en ik ga wel ff tijdje proberen,

volgende probleem,
zoals ik al zei, het is een diepvries. een grote bejaarde met pensioen gaande koelcel, dus in de zomer dan neemt hij warmte op tot een bepaalde hoogte van de buitenlucht en dan blijft het +- 15 graden, dat is ok,
maar hoe verder de winter nadert hoe kouder het binnen word, zelfs tot -10 graden, hij doet er een week over om de tempratuur van buiten naar binnen tekrijgen en andersom, daarbij is het practisch altijd heel vochtig, dus gaat onze versterkers naar de kut,
dus we moeten verwarming hebben, maaar aangezien het een koelcel is dus 100% geisoleerd, is de zuurstof plus afvoer van lucht beperkt en hoe kan ik dit oplossen, (toch eeen schoorsteen oid maken??)

Harry
30 september 2003, 17:03
nou iig bedankt voor jullie info allemaal, en ik ga wel ff tijdje proberen,

volgende probleem,
zoals ik al zei, het is een diepvries. een grote bejaarde met pensioen gaande koelcel, dus in de zomer dan neemt hij warmte op tot een bepaalde hoogte van de buitenlucht en dan blijft het +- 15 graden, dat is ok,
maar hoe verder de winter nadert hoe kouder het binnen word, zelfs tot -10 graden, hij doet er een week over om de tempratuur van buiten naar binnen tekrijgen en andersom, daarbij is het practisch altijd heel vochtig, dus gaat onze versterkers naar de kut,
dus we moeten verwarming hebben, maaar aangezien het een koelcel is dus 100% geisoleerd, is de zuurstof plus afvoer van lucht beperkt en hoe kan ik dit oplossen, (toch eeen schoorsteen oid maken??)

staat ie nog aan dan, dat ie zo koud wordt?

www.vanafvandaag.tk
30 september 2003, 17:09
Vocht uit een ruimte kun je eigenlijk alleen wegkrijgen door goed te ventileren. Je kunt ook een portable airco neerzetten, maar die heeft ook afvoer nodig.

Ik zou wel direct voor goede ventilatie zorgen, vocht sloopt je apparatuur, dat is zonde!

Martien
30 september 2003, 17:46
staat ie nog aan dan, dat ie zo koud wordt?

nee dat niet, maar hij neemt langzamer hand de temperatuur van de buitenlucht aan, dus van buiten, en aangezien ik mn de ramen in het 2e voorhok wel open zet en de deuren dan open, voor de kleine beetje ventilatie... :)

willem1940
30 september 2003, 18:43
Petroleum- en butagas-kacheltjes zijn in aardige moderne modellen en veiliger dan vroeger op de markt, ik zie ze wel in doe-zaken en in allochtone winkels. Het stookt stukken goedkoper dan electrisch.

Ventilatie is natuurlijk erg belangrijk, hoeft niet per se zeer groot te zijn maar wel tamelijk gedurig.

Is er niet 1 ventilatie-pijpje in dat hok aangelegd? Daar zou je een badkamer-ventilator wellicht op kunnen monteren. Tip: neem er NIET een met vocht-sensor en zo want die electronica klapt onverwacht stuk, o.a als door kortsluiting stroomuitval plaatsvindt terwijl het ding draaide en je zet niet eerst de schakelaar van de ventilator uit voordat je de zekering verwisselt, dan in minstens 6 van 10 gevallen einde electronica (net als bij electronisch geregelde verwarmingspomp-schakelaar).
Het eenvoudigste type ventilator is dus goed; een automatisch zich stellend lamellenwerkje erop kan geen kwaad, degelijke electro-mechanische aansturing via bi-metaal tegen een mini-verwarmings-elementje.