PDA

View Full Version : In-ears en gehoorbeschadiging



Outrage
21 oktober 2021, 17:50
Hallo, deze week had ik het met een andere muzikant over de voor- en nadelen van in-ears. Hij wil ze niet gebruiken omdat hij bang is voor gehoorschade. Kan iemand hier een duidelijker licht op werpen? In welke mate beschadigen in-ears je gehoor? Is er een verschil in kans op beschadiging in vergelijking met gewone oortjes voor smartphone of mp3?

Kim Wilson
21 oktober 2021, 17:55
Ik denk dat je ten opzichte van ouderwetse monitors juist minder kans hebt op gehoorbeschadiging, omdat goeie oortjes een dempende werking hebben.

D3nnis
21 oktober 2021, 18:46
Wellicht hebben goede oortjes een goede demping, maar dat is niet per definitie anders dan met goede gehoorbescherming.

Ik kan me deels zelfs vinden in de stelling. Zelf heb ik de neiging, en die moet ik echt heel bewust heel erg onderdrukken, om mn beltpack flink op te schroeven vwb volume, voor een beetje beleving of zo.

De reden dat ik "deels" schrijf is dat dat niet aan de doppen ligt maar aan het (verkeerd) gebruik.

Kim Wilson
21 oktober 2021, 18:53
Ja, als je de boel lekker opendraait kan het idd wel zorgen voor gehoorschade. Maar mijn oren zijn minder vermoeid als ik in ear speel dan met gewone monitors. Het hoeft niet zo hard om jezelf goed te horen.

Fobo
21 oktober 2021, 20:53
Het hoeft niet zo hard om jezelf goed te horen.

Klopt, je hebt al sneller voldoende volume 'in je hoofd’ (je schedel werkt een beetje als klankkast), maar als je goed je best doet kun je natuurlijk ook dáar doof van worden. Gewoon stug volhouden (te) hard spelen.

Kim Wilson
21 oktober 2021, 21:24
Te hard spelen heb ik al lang niet meer gedaan. Helaas, zou ik bijna zeggen. :D

Erik de Perik
21 oktober 2021, 22:22
Ik gebruik een Sennheiser ew300 IEM, een oudje die het al jaren niet meer zou moeten doen maar nog steeds prima werkt. Ik gebruik 'm via een Behringer X32 rack en een Behringer Powerplay 16. Klinkt eigenlijk best goed maar ik heb soms ineens volume drops. Wellicht heb ik iets niet goed ingesteld, want het is vaak te zacht ipv te hard. Oortjes zijn KZ ZS6 en Superlux oortjes als backup.

Fobo
21 oktober 2021, 23:14
Te hard spelen heb ik al lang niet meer gedaan. Helaas, zou ik bijna zeggen. :D

Ik heb wel hard gespeeld, maar nooit te....Mede daarom is mijn gehoor nog in tact, gelukkig, zou ik bijna zeggen ;)

mrweird
22 oktober 2021, 18:47
Ik heb ze nog nooit gebruikt, maar ik zou denken op een normaal podium heb je ook vaak pieken. Rondzingen, medemuzikant die iets aansluit terwijl amp op hoog volume staat enzo, zeg maar foutje bedankt.. Ben altijd voorzichtig dus elacin doppen in want ik ben aangeboren al half doof.

Stel je hebt inears, hoeveel kans heb je dat zo'n foutje bedankt op 120db je gehoorgang in blaast?

Kim Wilson
22 oktober 2021, 18:50
Een goeie IEM set heeft een limiter ingebouwd, dus dat is vrijwel uitgesloten.

Da Vinci
26 oktober 2021, 11:49
Ik ben als tinnituslijer juist overgegaan op IEM om verdere schade te voorkomen.

Goed opmaat gemaakte IEM's dempen ca. 30db. Het gemiddelde geluidsniveau daalt dus fors naar een acceptabel niveau. Vanaf daar moet je zorgen dat je goed gaat horen wat je wil horen. Lage tonen klinken sowieso goed door dus die heb ik in de EQ setting van mijn mix praktisch uitstaan terwijl ik de hoge tonen juist wat boost. Als je dat doet mix je min of meer de frisheid bij in het doffe geluid dat door de demping heen komt. Mijn doppen staan dermate zacht (en je oren gaan daar aan wennen) dat ik me steeds weer verbaas over het volume waarop mensen elkaar praten tijdens het afbouwen. Die mensen hebben overigens zonder doppen gespeeld en dat doet ook wat met hun spreekvolume ;)

Als je een grove indeling maakt heb je twee belangrijke factoren in je keuze;
1. Dynamische drivers / gebalanceerde armaturen
2. Standaard IEMs / maatwerk IEMs

Dynamische drivers zijn het best vergelijkbaar met je standaard oordoppen die bij je telefoon zitten. Daar zit ook gewoon speakertjes in die op je trommelvliezen staan te beuken. Gebalanceerde armaturen werken min of meer obv trilling en zullen daardoor veel minder snel beschadiging veroorzaken.

Verder behoeft het denk ik weinig uitleg dat standaard doppen beduidend minder demping bieden dan goed passende maatwerk doppen.

Veel gemaakte 'fout' bij IEMs, iig vanuit het oogpunt gehoorbescherming, is dat men begint met een relatief goedkope set zoals de Shure SE215 met dynamic drivers. Dit dingen dempen eigenlijk al iets te weinig waardoor je nog vrij veel volume doorkrijgt en dáár wil je dan nog met die dynamische divers overheen om een goede mix te krijgen. Ongeacht dat je daar wellicht best een prettige IEM ervaring mee kan krijgen qua hoorbaarheid van alles is het dus niet de manier je gehoor goed te beschermen.

Kim Wilson
26 oktober 2021, 12:02
Het voordeel van IEM is ook dat er geen monitoren in je bakkes staan te schreeuwen, dus het podiumgeluid gaat ook omlaag.

Da Vinci
26 oktober 2021, 12:04
Ik gebruik een Sennheiser ew300 IEM, een oudje die het al jaren niet meer zou moeten doen maar nog steeds prima werkt. Ik gebruik 'm via een Behringer X32 rack en een Behringer Powerplay 16. Klinkt eigenlijk best goed maar ik heb soms ineens volume drops. Wellicht heb ik iets niet goed ingesteld, want het is vaak te zacht ipv te hard.

Ik heb ook die ontvanger van een kilo aan m'n riem hangen, werkt idd prima maar moet niet te ver van je zender afstaan.
Ik gebruik 'm afhankelijk van de band met mijn eigen x-air 12 of de Mackie van de band en de bijbehorende apps. Volumedrops komen mij niet bekend voor, maar heb als ik me goed herinner zo'n zelfde ervaring gehad toen mijn limmiter aan stond. Die lijkt wat te strak afgesteld. Ik zou die eens uitzetten en kijken hoe het dan gaat.

Da Vinci
26 oktober 2021, 12:13
Het voordeel van IEM is ook dat er geen monitoren in je bakkes staan te schreeuwen, dus het podiumgeluid gaat ook omlaag.

Ik ben in beide bands de enige die IEM speelt, dus dat effect is bij mij niet van toepassing ;)
Bij kleine kroegen heb je sowieso je eigen versterker meestal nog achter je staan omdat die ook het zaalgeluid verzorgd, dus ook dat zorgt voor de nodige herrie.

Persoonlijk zou ik het liefst geheel versterkerloos spelen maar ik denk dat dat in de praktijk voor ons lastig haalbaar is. Op ons niveau moet je blij zijn met een brak zangsetje in een kroeg en 100 euro uit de zwarte kas. Als je een geluidsset moet meenemen waarmee je de hele band op kan uitversterken zit daar zo'n prijskaartje aan dat we die laatste optredens die we nog hebben ook wel kunnen shaken :soinnocent:

D3nnis
26 oktober 2021, 12:46
Dynamische drivers zijn het best vergelijkbaar met je standaard oordoppen die bij je telefoon zitten. Daar zit ook gewoon speakertjes in die op je trommelvliezen staan te beuken. Gebalanceerde armaturen werken min of meer obv trilling en zullen daardoor veel minder snel beschadiging veroorzaken.

Is dit echt zo?
Gebalanceerd armatuur is een ander concept om een diafragma in trilling te brengen dan bij een dynamische driver, maar kijkend naar het werkingsprincipe is het mij niet duidelijk waarom dit beter zou zijn voor je gehoor.

Da Vinci
26 oktober 2021, 14:50
Is dit echt zo?
Gebalanceerd armatuur is een ander concept om een diafragma in trilling te brengen dan bij een dynamische driver, maar kijkend naar het werkingsprincipe is het mij niet duidelijk waarom dit beter zou zijn voor je gehoor.

Ik baseer me hierbij op de uitspraken van een specialist in gehoorbescherming (Richard Seekles). Hij zei als ik me goed herinner (is een jaar of 4 geleden) dat een dynamische driver uitslaat richting je trommelvlies en het geluid eigenlijk net als een grote speaker via je gehoorgang je slakkenhuis in te rammen waardoor je de trilhaartjes beschadigd (oorzaak tinnitus).

Een gebalanceerde armatuur wekt een trilling op zonder specifiek luchtdruk je oor ín te sturen. Je schedel wordt daarbij min of meer gebruikt als klankkast en op die wijze pikken de trilhaartjes in het slakkenhuis het geluid op. Daardoor ontstaat er dus veel minder (geluids)druk richting je slakkenhuis en daardoor minder risico op beschadiging.


Als ik wat Google zie ik ook wel wat passages die het verhaal van luchtverplaatsing / druk richting je slakkenhuis lijkt te ondersteunen.
Daarbij wordt in dit artikel overigens niks gemeld over het effect op gehoorschade als effect van een van beide.
https://brianli.com/in-ear-monitors-balanced-armature-drivers-vs-dynamic-drivers/




[...]

A balanced armature is “balanced” because “there is no net force on the armature” when it is centered magnetic field.

Unlike dynamic driver designs, balanced armature drivers to not displace air in order to generate sound.

[...]

Dynamic drivers are often vented and move air by design

D3nnis
26 oktober 2021, 17:12
Nou ja, als je kijkt hoe zo'n balanced armature is opgebouwd, zie ik weinig reden waarom die mijn oor minder zou opblazen.
Geluid = luchtdrukverschillen, en wát die luchtdrukverschillen maakt is volgens mij niet zo relevant.

Dat met die trilling snap ik denk ik wat je bedoelt, hardlopers hebben weleens van die koptelefoons die je tegen het bot aan duwt je zo geluid "hoort" zonder dat je je oor afsluit, maar dat is niet wat een balanced armature doet volgens mij.

Ik vind het eigenlijk te duur, maar ik wil wel graag een setje op maat IEM's. Als ik eraan begin zal ik het toch eens op tafel gooien, ben wel benieuwd naar hoe dat dan werkt.