PDA

View Full Version : Messing topkam, moet er nog het e.e.a. aan gebeuren?



Brum
20 december 2020, 18:33
Vroeg het me af, als je een messing topkam op je gitaar zet, moet je dan nog het e.e.a. aanpassen, zoals bij een standaard plastic topkam, of topkam van been? Heb zitten spelen met de gedachte om er eentje op een SG te zetten, vandaar. Nou speel ik vrijwel standaard met een setje .011 - .049 en die willen bij een 'normale' topkam nog wel 's aanlopen, waardoor je de boel moet uitvijlen en zo. Iemand hier ervaring mee?

Erik de Perik
20 december 2020, 20:13
Kan goed zijn dat je de hoogte ook nog bij moet stellen oftewel van onder een stukje vlakken. Zelf geen ervaring met die dingen, toen ze nog in de mode waren, maakte ik ze zelf uit een stuk messing staf.




Overigens kan een pentagram van geitenbloed bij de voordeur nooit kwaad als voorbereiding.

Brum
20 december 2020, 20:43
Oh nee, de laatste keer dat we dat deden, begon die kleine van mij ineens omgekeerd met handen en voeten de trap op te lopen, draaide haar hoofd 360 graden en begon me een taal aan te slaan dat ik qua woordenschat best knap vond voor een driejarig meisje. Hebben we opgelost met één of ander bordspel voor Sinterklaas, vroeg ze de hele tijd om. Ouija of zo, weet ik veel... Daar is ze in ieder geval al wel even zoet mee. Nee, geen pentagrammen meer voor de deur hier hoor.

Maar dat messing, is dat sowieso te vlakken? Is toch vrij hard materiaal? Geeft het overigens nog wat voordeel qua sustain en helderheid en zo? Dat lees ik ook her en der. Geen idee wat er van waar is? Een messing sustainblok voor een tremolo doet namelijk wel veel heb ik proefondervindelijk ondervonden.

Erik de Perik
20 december 2020, 20:49
Je moet je pas zorgen gaan maken als ze over het plafond begint te kruipen.


Messing is redelijk zacht, een soort van stevig koper eigenlijk. Het gemakkelijkst is een bandschuurmachine, maar dat moet je hebben en durven en anders vijlen dwz langs een vijl halen. Maar waarom niet een Tusq topkam?

YannickH
20 december 2020, 21:03
Ik gebruik er 1 op mijn strat en heb er vorig jaar zelfs op een les paul gebruikt.
Enigste dat ik er nu op gebruik is big bens nut sauce en hij ontstemd er slechter door dus dat is ook de laatste keer dat ik die rommel gebruik... volgens mij gewoon ook een gimmick ding?
Voor ik die nut sauce gebruikte ontstemde mijn strat zogoed als niet en ik jengel aan zijn trem als een malle! Hij staat zwevend. 5mm staat hij van de body.

Waarom messing en geen kunststof/been? Waarom je open snaren anders laten klinken dan je gefrette snaren?
Je hebt veel meer sustain vind ik persoonlijk. je klinkt veel scherper. ringeriger? ja vind het moeilijk te benoemen...
Ik vind het een aangenamere sound plus het oog wil ook wat. ziet er een pak mooier uit dan een standard nut.

Erik de Perik
20 december 2020, 21:35
Iedereen snapt dat het anders gaat klinken, maar in welke richting dan? Ik was er niet zo van onder de indruk op een behoorlijk verbouwde Strat. De anderen die ik gemaakt heb waren voor maten van me en die waren allemaal tevreden al denk ik dat ook hier het placebo effect vooral debet aan was. Mind you, dit was in de tijd van de Rockinger tremolo en de eerste EMG's.

Volgens mij is een plastic nut vooral vintage elektrisch en been akoestisch.



Doe "enige".... please.....??

Brum
20 december 2020, 21:53
In dit geval is het een gevalletje baadt het niet, dan schaadt het ook niet. De topkam van m'n SG is, denk ik, aan vervanging toe (mede door eigen toedoen) en wil het wel 's ondervinden of het wat is. Messing heeft op zich wel de eigenschap om wat meer sustain te geven. Of dat met een topkam ook zo dusdanig is dat het behoorlijk merkbaar is, ik durf het niet te zeggen. Maar het is geen immense uitgave en bovendien wel slijtvaster. Ik wil dan alleen wel weten of ik zelf zo'n kammetje kan installeren, of dat er toch wat addertjes onder het gras zitten. Ik heb er niet zo'n zin in dat ik straks een topkam er af heb gesloopt, de nieuwe heb verneukt en dan alsnog naar een reparateur kan. Voorlopig zal het zo'n vaart nog niet lopen, want ik ben wel dusdanig lui cq laks, dat ik me voorlopig nog wel behelp met een topkam die net niet helemaal meer lekker is.

Wat die nutsauce betreft, ik heb er wel veel baad bij gehad moet ik zeggen. Bij meerdere gitaren ook.

Erik de Perik
20 december 2020, 21:58
"Baat" is het woord waar je naar zocht ;)


Ik zou voor Tusq gaan want..... die geeft vanuit zichzelf smering dus minder ontstemmen. Sustain die je van een nut verwacht komt alleen van de ongefrette snaren.

Brum
20 december 2020, 22:20
Ja, ik ben niet meer zo okseltjesfris na al een paar week zo'n vier uur slaap per nacht en vanochtend was mijn ochtend om de kleine uit bed te halen, die vervolgens om kwart over zes al weer om papa en mama begon te roepen. De spelling schiet er dan ook nog wel 's bij in, niet helemaal helder meer in de kop.

Van tusq weet ik wat ik kan verwachten. Maar ik wil het toch 's ondervinden, zo'n messing topkam. Ontstemmen heb ik niet eens heel erg last van. Alleen de G snaar stemt wat moeilijker. Dat sleufje heb ik, denk ik, zelf verneukt. Snaar bleef hangen en heb ik wat uitgeschuurd met een schuurpapiertje. Wat te rigoreus vrees ik, net even te diep. Is een graphtec topkam, dus helaas ook geen trucjes met opvullen en zo. Ik heb er zo'n String Butler op zitten, dat verbloemt nog wat, evenals de eerder genoemde nutsauce. Maar wil ik het weer lekker werkend hebben, dan moet ik toch 's aan een nieuwe topkam. Er moet een t-top kloontje binnenkomen binnenkort. Misschien dan ook meteen maar die topkam aanpakken. Het is wel m'n ouwe, trouwe SG'tje, die moet maar weer 's honderd worden, i.p.v. negentig of zo.

En nou m'n nest in, de lettertjes beginnen te springen...

Erik de Perik
20 december 2020, 22:27
Dan gaat het dus om een LP of SG. Wellicht moet je dan gewoon accepteren (ik doe het ook) dat Gibson niet zo'n hele beste fabrikant van solid bodies is.
Ze zien er wel fantastisch uit...!!!

Brum
20 december 2020, 22:38
Die koppen zijn gewoon een verschrikkelijk slecht ontwerp. Door hoe de snaren lopen icm de knik van de kop zijn het sowieso slecht gestemde gitaren. Daarom heb ik er ook die String Butler op gezet, dan liggen de snaren niet meer in die rare knik vast te lopen in de topkam. Dat werkt op zich wel. Alleen die ene sleuf, die is waarschijnlijk te diep geworden door mijn eigen toedoen. Eigenlijk zou ik de drie gerepareerde kopbreuken ook 's wat netter moeten laten wegwerken, maar dat zit me op zich weer niet zo in de weg. Blijft wel m'n eerste serieuze gitaar. Hoe zo'n slecht ontwerp ook, die is me veel waard. Ik heb twee gitaren die ik nooit weg doe, deze is er eentje van. De rest kan me gestolen worden.

En nu ga ik echt plat, voor de lucifestokjes onder m'n wallen schieten.:nervous:

Erik de Perik
20 december 2020, 22:44
Ik heb slechts 2 Gibsons en die zijn beide nekbreuk vrij. Maar ik ken het probleem al zolang ik speel.... dus zo'n bijna 40 jaar.

Gibson is een verre van goede gitaar-fabrikant maar ze hebben nu eenmaal een paar populaire modellen gemaakt.

miyaru
21 december 2020, 17:07
Stratjes zijn veel beter........:hide:

Napoje
21 december 2020, 20:07
Er zijn tegenwoordig ook titanium kammetjes. Geen idee hoe je die invijlt. Waarschijnlijk met een haakse slijpert

Brum
21 december 2020, 20:51
Kwam deze nog tegen toen ik wat aan het rondneuzen was: http://www.guykermusic.com/guyker-43mm-guitar-nut---height-adjustable-bell-brass-nuts-replacement-for-gibson-les-paul-lp-sg-style-guitar-p2252578.html. Ik kende ze van ABM, maar die hebben het alleen over SC style gitaren. Nou zegt iets me dat het dan ook prima op een SG kan, want, dacht ik, zelfde type nek? Guyker zegt voor hetzelfde dingetje wel dat het voor zowel een Les Paul als een SG is en dat verstevigt mijn vermoeden wel. Bij deze topkammetjes hoef je in ieder geval niet te slijpen lijkt me, alleen de hoogte instellen. Staat wel een waarschuwing bij dat bij lage acties je in sommige gevallen wat extra ruimte moet maken voor de schroefjes, maar ik denk niet dat ik in die regionen zit qua actie. Maar mijn idee dat die ABM topkammen ook prima op een SG passen klopt toch wel hoop ik? Ze zijn een fractie duurder dan die van Guyker, maar dan kan ik 'm wel rechtstreeks bij Thomann bestellen t.z.t., waardoor ik 'm binnen een dag of drie thuis heb. En ik meen ze ook gezien te hebben bij o.a. Guitarsupplies.

D3nnis
21 december 2020, 21:49
Over smaak valt niet te twisten, maar ik zie het voordeel nog steeds niet van messing, behalve dat het wellicht leuk is om eens te proberen.
We willen toch graag een lage wrijving tussen snaar en topkam? Plastics zijn daar vele malen beter in dan messing.

Een helderder geluid voor je open snaren klinkt misschien positief, maar ik vind open snaren altijd al helderder dan gefrette snaren. Dus om dat verschil nou nog groter te maken?

Ik zat net eens in het patent van tusq te neuzen, en daar werd een hardheid genoemd die nogal wat hoger was dan van messing. De ene of de andere messinglegering zal nog wel iets uitmaken, en wat in een patent staat hoeft niet per se te zijn wat de werkelijkheid van nu ook is, maar toch.....ik denk dat het vwb duurzaamheid/slijtvastheid wel losloopt met tusq.

YannickH
21 december 2020, 21:53
Je kunt trouwens een messing nut voor gibsons kant en klaar kopen he... kun je er zo opzetten.
2 minutjes werk en klaar.

Brum
21 december 2020, 22:28
Volgens mij zijn die messing topkammen van Gibson voor modellen van 2015. Ik weet het niet, maar daar schijnt verschil in te zitten. Zit 'm in het zero fret verhaal en te zacht materiaal dacht ik, zoiets staat me bij. Als ze al los te koop zijn hoor, want op hun eigen site staan ze niet. Ik weet wel dat er wat problemen zijn geweest met die messing bruggen van Gibson destijds. Het was geen doorslaand succes in ieder geval.

@Dennis: Wat je zegt, ik wil het wel 's ondervinden. De één zegt dat ze wat helderder qua klank zijn, de ander heeft het weer over voller. Maar de algemene consensus is dat ze wat luider zijn en wat meer sustain geven. Nou, dat wil ik wel 's horen, als ik de topkam dan toch moet vervangen. De omschrijving voller en meer sustain herken ik wel van het vervangen van een tremoloblok door eentje van messing. Maar of dat bij een topkam ook zo werkt...

MarkS
22 december 2020, 02:25
Volgens mij zijn die messing topkammen van Gibson voor modellen van 2015. Ik weet het niet, maar daar schijnt verschil in te zitten. Zit 'm in het zero fret verhaal en te zacht materiaal dacht ik, zoiets staat me bij. Als ze al los te koop zijn hoor, want op hun eigen site staan ze niet. Ik weet wel dat er wat problemen zijn geweest met die messing bruggen van Gibson destijds. Het was geen doorslaand succes in ieder geval.

Bekend verhaal idd over de 2015 modellen.. Op mijn 2016 Flying V HP zat echter een adjustable titanium zero fret nut.

Brum
22 december 2020, 08:07
Ik had ook ergens een filmpje gezien van iemand die ter vervanging van Gibson een titanium bovenstukje had gekregen, omdat het messing was ingesleten. Kan best zijn dat Gibson dat op een gegeven moment maar standaard heeft gedaan.

Ik heb de stoute broek aangetrokken en een ABM brug besteld bij Guitarparts. Dacht, lekker snel uit Nederland, met de brievenpost en zo. Zie ik ze bij Thomann beduidend goedkoper staan en nauwelijks meer verzendkosten.:chicken: Nou ja, had ik maar beter moeten opletten. ABM lees ik wel altijd goeie verhalen over, zal vast wel kwaliteitje zijn. Lijkt me dat met deze brug het een kwestie is van de ouwe topkam uithakken, nieuwe erin plakken, hoogte stellen en gaan. Is er in ieder geval zo eentje, speciaal voor Gibson gitaren uiteraard:

https://www.guitarpartsfactory.us/image/catalog/BN-0887-008.jpg

D3nnis
22 december 2020, 12:46
Heeft die in het plaatje nou een montagevlak dat in de radius van de bovenkant meeloopt? Of is dat gezichtsbedrog?

Brum
22 december 2020, 12:53
Ik heb die zin een paar keer moeten lezen, maar ik snap nog niet wat je bedoelt.:D

D3nnis
22 december 2020, 12:55
Is da vlak waor ie meej op oew gitaorke vast zit rond of plat?

Zo beter? :D

Brum
22 december 2020, 13:04
Waorom zegde gij da nie meteen jonguh!;) Ik denk dat dit de Fender versie is, met een iets bollere radius. De Gibson versie zal platter zijn, platte 10" radius of zo.

Rinze
22 december 2020, 15:42
Messing ingesleten? Ik heb een gitaar met een messing topkam, dat spul is keihard. Bijvijlen voor dikkere snaren was echt een kutklus. Dus lijkt mij dat Gibson dan prut gebruikt? Was het geen Chibsun?

😎

Brum
22 december 2020, 17:53
Het was echt een Gibson. Schenen topkammen van hele slechte kwaliteit te zijn, die van 2015, was echt een probleem. Hier dat filmpje:


https://www.youtube.com/watch?v=eS5PIJ6e_sw

Ik mag wel hopen dat een .011 setje D'Addario's wel past zonder uitvijlen met de ABM brug. Lijkt me op zich toch wel, gezien de verstelbare schroefjes met gleuven. Die zijn toch niet zomaar uit te vijlen lijkt me.

Rinze
22 december 2020, 21:53
Het was echt een Gibson. Schenen topkammen van hele slechte kwaliteit te zijn, die van 2015, was echt een probleem. Hier dat filmpje:


https://www.youtube.com/watch?v=eS5PIJ6e_sw

Ik mag wel hopen dat een .011 setje D'Addario's wel past zonder uitvijlen met de ABM brug. Lijkt me op zich toch wel, gezien de verstelbare schroefjes met gleuven. Die zijn toch niet zomaar uit te vijlen lijkt me.Nee die zijn wat breder, de mijne was precies goed voor .010 dus toen ik eerst op 11 en daarna op 12 over ging paste het niet meer, met name de g bleef hangen.

Brum
28 december 2020, 14:27
Weet iemand welke lijm ik het beste kan gebruiken? Ik heb de topkam inmiddels binnen, maar heb eigenlijk nooit aan de lijm gedacht... Ik heb hier nog wel wat superlijm, wat het ook prima doet met metaal op hout op zich. Maakt het uit welke soort?

Rinze
28 december 2020, 15:23
Weet iemand welke lijm ik het beste kan gebruiken? Ik heb de topkam inmiddels binnen, maar heb eigenlijk nooit aan de lijm gedacht... Ik heb hier nog wel wat superlijm, wat het ook prima doet met metaal op hout op zich. Maakt het uit welke soort?Ik gebruik ook altijd superlijm, een drupje is voldoende. Als je de topkam wilt verwijderen (bijvoorbeeld voor het vlakken van de frets) tik je hem voorzichtig los.

Erik de Perik
28 december 2020, 15:47
Hoe dunner de lijmlaag, hoe beter de hechting.

D3nnis
28 december 2020, 18:03
Ik zou die topkam ook niet volledig vastlijmen geloof ik.
Ik heb een paar gitaren waarvan de topkam gewoon los is, en die blijven onder de snaardruk gewoon op zijn plek.
Ik zou er dan ook voor kiezen om misschien een klein drupje lijm te gebruiken om ervoor te zorgen dat ie blijft zitten tijdens bv snaren wisselen. Niet veel meer dan dat.

Erik de Perik
28 december 2020, 18:17
Toen ik nog vaak voor anderen knustelde deed ik drie drupjes en dat was soms al teveel. Eigenlijk is één drupje al genoeg, klopt!

Brum
28 december 2020, 20:17
Kak... Dacht dat ik nog wel ergens superlijm had liggen... Was ook... Superhard... En natuurlijk geen bouwmarkt open nu! Operatie topkam kan weer een paar dagen uitgesteld worden en net nu ik deze week nog vakantie heb.:mad: M'n Brandonwound T-top kloontje is dan weer wel eindelijk onderweg, dat dan weer wel.

Plant
28 december 2020, 20:35
Kak... Dacht dat ik nog wel ergens superlijm had liggen... Was ook... Superhard... En natuurlijk geen bouwmarkt open nu! Operatie topkam kan weer een paar dagen uitgesteld worden en net nu ik deze week nog vakantie heb.:mad:...

Tip: supermarkten (https://www.ah.nl/producten/product/wi194595/pattex-seconde-lijm-gel) verkopen ook lijm (https://www.jumbo.com/bison-colle-secondelijm-vloeibaar-mini%27s-3-x-1g/330577STK/) :)

Brum
28 december 2020, 20:44
Bedacht ik mij zojuist ook inderdaad. Die Bison heb ik wel goeie ervaringen mee op zich (pijnlijke ook). Maar wel bedankt voor de tip! Gaat bij het boodschappenlijstje voor morgen op. Kan nu ook nog gaan, maar dan moet ik m'n schoenen weer aan doen en zo... Mañana!

YannickH
29 december 2020, 14:09
ik had gewoon deze: https://www.tonefactory.nl/bn-0833-008-brass-nut-for-gibson-les-paul

https://i.postimg.cc/R0xNsDSk/headstock-gibson.jpg

Brum
31 januari 2021, 15:44
Een dikke maand verder en de ouwe topkam is weer terug. Het messing verhaal doet het 'm niet voor mij. Het tophoog (ook als je wel snaren fret, niet alleen bij open snaren) begon me echt te storen en ik kreeg een rateltje bij het aanslaan van de G snaar er niet uit, hoe ik e.e.a. ook afstelde. Vandaag was ik het beu en heb de ouwe, graphite topkam weer terug gezet. Ik mis nu wel wat tophoog, messing is duidelijk helderder, maar ik krijg er ook wat body voor terug. Met een beetje bijschuren en wat nutsauce is het te doen. Maar 's kijken voor een benen topkam denk ik. In ieder geval: Project niet geslaagd wat mij betreft.

D3nnis
31 januari 2021, 15:47
Het tophoog (ook als je wel snaren fret, niet alleen bij open snaren) begon me echt te storen

Meer tophoog, ook bij gefrette noten?
Wauw, dat is wel het laatste dat ik had verwacht!

Ach ja, soms is dat met al die fancy shit, dan bent het niet wat je wilt.
Zo heb ik op een strat al heel lang van die zwarte graphtech zadels. Vroegah had ik wat agressief zweet, waardoor ik de originele gebogen stalen zadels wat te vaak moest bijwerken (denk ik dan) ivm snaren breken.
Nou lees ik in de tussentijd dat die graphtech dingen de gitaar dof maken en zo, dus ik dacht ik zet die stalen dingen er weer eens op.
Akoestisch beluisterd, opname gemaakt.
Het maakt geen drol uit, in ieder geval niet in mijn beleving.
Sterker nog, mijn vriendin laten switchen tussen de twee tracks, en elke keer koos ik de graphtech zadeltjes wegens een ietsje minder rommelig laag.

Als je het mij vraagt is dat graphtech dus zo gek nog niet.

Plant
31 januari 2021, 17:38
Met Graphtech (stringsaver) heb ik ook goede ervaring. Heb de zadeltjes gehad op een elektrieke waarvan de originele zadeltjes door het zweet van de vorige eigenaar waren geruïneerd en op m'n western zit een brugzadel. Nou was daar het orginele zadel van plastic, dus dan wordt het niet gauw slechter.


... en ik kreeg een rateltje bij het aanslaan van de G snaar er niet uit, hoe ik e.e.a. ook afstelde

Doet me vermoeden dat de sleuf aan de fretboard zijde iets lager was, waardoor de snaar aan de fretboard zijde net iets vrij lag.
Heb ik ook eens gehad, dat gaat buzzen.

Brum
31 januari 2021, 18:11
Meer tophoog, ook bij gefrette noten?
Wauw, dat is wel het laatste dat ik had verwacht!

Ach ja, soms is dat met al die fancy shit, dan bent het niet wat je wilt.
Zo heb ik op een strat al heel lang van die zwarte graphtech zadels. Vroegah had ik wat agressief zweet, waardoor ik de originele gebogen stalen zadels wat te vaak moest bijwerken (denk ik dan) ivm snaren breken.
Nou lees ik in de tussentijd dat die graphtech dingen de gitaar dof maken en zo, dus ik dacht ik zet die stalen dingen er weer eens op.
Akoestisch beluisterd, opname gemaakt.
Het maakt geen drol uit, in ieder geval niet in mijn beleving.
Sterker nog, mijn vriendin laten switchen tussen de twee tracks, en elke keer koos ik de graphtech zadeltjes wegens een ietsje minder rommelig laag.

Als je het mij vraagt is dat graphtech dus zo gek nog niet.

Wat mij heel erg verbaasde is juist de behoorlijke invloed van een topkam. Ik had wel verwacht dat een messing topkam een iets helderder geluid zou geven. Maar het veranderde het geluid compleet. Helderder, maar wat mij betreft helemaal niet op een fijne manier. Dat rateltje wat ik niet weg kreeg, kreeg ik door een bepaald hoog versterkt nog harder terug. Meer sustain, zoals beweerd wordt, is wel te verwaarlozen. Een messing topkam lijkt wel wat strakker te klinken, maar je boet ook heel veel aan body in. Tenminste, met deze topkam op deze gitaar was het wat dat betreft geen match.


Doet me vermoeden dat de sleuf aan de fretboard zijde iets lager was, waardoor de snaar aan de fretboard zijde net iets vrij lag.
Heb ik ook eens gehad, dat gaat buzzen.

Ik kan er nog steeds niet de vinger op leggen waarom dat irritante rateltje maar bleef, snap er helemaal niks van. Ik heb die messing topkam precies zo hoog als de ouwe topkam afgesteld (verstelbare sleuven) en meteen was daar het rateltje. Sleufje hoger, sleufje lager, ik kreeg het er niet uit. Graphtech topkom weer terug erop en weg is het rateltje. Schiet mij maar lek...:dontgeti: Misschien zit het 'm juist in die schroefjes in de sleufjes, dat er iets mee stond te trillen of iets dergelijks.

Plant
31 januari 2021, 20:20
Het gaat meer om de knik die de snaren maken. De snaren moeten tegen de toets aan goed op de topkam rusten en richting de headstock aflopen. Zie de pijl op het plaatje links:

https://www.bax-shop.nl/blog/wp-content/uploads/2015/05/elektrische-gitaar-afstellen-topkam-hoogte1.jpg

Loopt de sleuf overdreven gezien de andere kant op schuin, dan heb je bij de toets ruimte en gaat de snaar daar in de topkam buzzen.

motorhan
1 februari 2021, 09:18
Ik maakte voorheen een nieuwe topkam van aluminium is makkelijk t4 bewerken en ook bij de brug een aluminium deel Niet iedereen vond het een verbetering ik vond het wel wat hebben.
zo heb je overal voor en tegenstanders voor bepaalde keuzes.

kwispelhond
2 februari 2021, 16:13
Ik heb zelf een bas die vanaf nieuw een metalen topkam heeft (Peavey T40), volgens de fabrikant van hetzelfde materiaal als de fretten en dat was dan gedaan om de los aangeslagen snaren hetzelfde te laten klinken als de gefrette snaren. Het werkt dus echt want je hoort echt geen verschil tussen losse of gefrette tonen, of het geluid er verder erg door verandert kan ik niet zeggen want er heeft dus sinds bouwjaar 1981 nooit een andere topkam op gezeten en ik heb werkelijk geen enkele reden om het te proberen.