PDA

View Full Version : The Crash Cowboy Guitar & Bass Repair Shop



The Crash Cowboy
11 juni 2020, 15:55
Na een succesvolle neck reset op een 12-snarige gitaar, en de enigszins chaotische aanloop daar heen, lijkt het me leuk om al mijn vorderingen op het gebied van reparaties aan en afstellen van gitaren in een nieuw topic voort te zetten. Ik heb er lol in om alles vast te leggen; zo heb ik ook een soort logboek waarin ik nog eens terug kan kijken hoe ik iets ook al weer gedaan heb. En misschien hebben jullie er ook nog iets aan.

Even over mezelf: ik speel al een jaar of veertig, vijftig op allerlei gitaren. Ik deed nooit iets aan repareren of afstellen; ik heb jaren op allerlei gitaren gespeeld zoals ze uit de winkel kwamen, zonder daar ook maar iets aan te veranderen.

Een paar jaar geleden heb ik zelf een paar gitaren gebouwd met een stalen body en aftermarket hardware (halzen, bruggen, elementen, the works). Toen moest ik me ineens bezig gaan houden met hoe een gitaar eigenlijk in elkaar zit, en hoe je dat zelf zo goed mogelijk voor elkaar krijgt. Toen ben ik ook eens beginnen met het bekijken van mijn eigen wagenpark: zijn ze wel goed afgesteld ? Hoe is het met de frets ? Doet de elektronica wel alles wat ie moet doen ? Noem maar op.

Sinds een paar maanden ben ik nu ook bezig om reparaties of opknapbeurten aan gitaren te doen. Eerst op die van mezelf, de laatste tijd ook aan zielige gitaren van vrienden. Ik heb niet de ambitie of de pretentie dat ik ooit een echte pro word; het moet voor mij interessant, uitdagend en vooral leuk blijven.

De link naar het topic over de neck reset, dat volledig uit de bocht vloog met allerlei andere klussen (vanaf de bladzijde met de reset):

http://www.gitaarnet.nl/forum/showthread.php?175623-Neck-reset-op-een-12-snarige-akoestische-gitaar-Een-verslag-!/page32

Goed. Daar gaan we weer. En dit topic is voor mij vooral een plaats om tips en adviezen van jullie te krijgen ! Dus: Brand maar los.

The Crash Cowboy
11 juni 2020, 16:11
De volgende klus ligt al weer te wachten. Vandaag bracht een vriend zijn Washburn akoestische gitaar met een gebarsten hals. De toets zit er nog op; ik ga bekijken of ik de barst voorzichtig open kan buigen, er lijm in kan laten lopen, en de zaak dicht kan klemmen. Daarna zal ik de hals wel wat bij moeten werken.

Een professionele reparateur meldde aan mijn vriend dat een reparatie voor zo’n goedkope gitaar de kosten niet waard is. Ik vind van wel, en ik ben al blij met een fles jenever. LOL.

NB: Die vriend heeft ook nog: een 12 snarige gitaar met een enorm hoge actie. Jaha ! Nóg een neck reset ?

https://i.imgur.com/rstDuQh.jpg

https://i.imgur.com/ddbYyXm.jpg

https://i.imgur.com/R1KDq3p.jpg

Als ik voorzichtig op de kop van de gitaar duw gaat de barst open.

https://i.imgur.com/faOnvna.jpg

En als ik de andere kant op duw dan sluit de barst. Dat is gunstig.

https://i.imgur.com/VdfREwe.jpg

Dit stukje zat los.

https://i.imgur.com/bGJqc0Z.jpg

Heel houden en goed bewaren dus !

https://i.imgur.com/Qgi4u1e.jpg

Met de chip er uit sluit de barst helemaal, met wat hulp.

https://i.imgur.com/8j10LOe.jpg

Ik denk dat de barst groot genoeg is, en genoeg open kan, om er Titebond in te laten sijpelen en de zaak dan goed dicht te klemmen. Ik heb ook filmpjes gezien waar ze dat met secondenlijm doen, maar ik denk dat houtlijm op de lange duur steviger is.

MartinL
11 juni 2020, 17:09
Dat is een leuke uitdaging, let wel op dat je het schroefdraad van de trussrod niet vollijmd.

The Crash Cowboy
11 juni 2020, 17:58
Dat is een leuke uitdaging, let wel op dat je het schroefdraad van de trussrod niet vollijmd.

Ik zag het, ja.

Plant
11 juni 2020, 19:59
Een professionele reparateur meldde aan mijn vriend dat een reparatie voor zo’n goedkope gitaar de kosten niet waard is...

Kan ook zijn dat hij de reparatie wat riskant vindt en er ook garantie op moet geven. Hij zal het best kunnen, maar heeft geen zin in problemen achteraf.
Verder is het de vraag hoe 'onzichtbaar' het eindresultaat moet zijn. Werkbaar en dusdanig netjes afgewerkt zodat je het niet voelt of optisch fabrieksnieuw.

Anyway, fijn dat je je projecten blijft posten :) Mooi om te zien wat je allemaal doet :ok:

The Crash Cowboy
11 juni 2020, 20:08
Kan ook zijn dat hij de reparatie wat riskant vindt en er ook garantie op moet geven. Hij zal het best kunnen, maar heeft geen zin in problemen achteraf.
Verder is het de vraag hoe 'onzichtbaar' het eindresultaat moet zijn. Werkbaar en dusdanig netjes afgewerkt zodat je het niet voelt of optisch fabrieksnieuw.

De eigenaar wil er vooral weer op kunnen spelen, en heeft bij sommige andere van zijn gitaren de achterkant van de hals ‘blank’ geschuurd. Ik denk dat ik de naad wel glad krijg, maar of er dan nog genoeg lak op zit om bij te tippen is maar de vraag. Dus: bespeelbaarheid is belangrijker dan het aanzicht.

Ik heb bij dit soort reparaties de afspraak dat ik de reparatie kan proberen en dat ik mijn uiterste best doe, maar dat ik niet kan garanderen dat het lukt. Ze weten dat ik veel voor het eerst doe, en nog heel veel moet leren. De eigenaar weet dat, en zijn stelling is dat de gitaar nu eigenlijk toch al is afgeschreven, en dat het risico bij hem ligt. En ook deze gitaar is geen super dure; daar begin ik niet aan. Hij heeft trouwens al een mooie nieuwe Takamine !

Meteen maar een vraag voor de experts: hoe zouden jullie de lak bijwerken ? Ik heb geen idee wat er op zit. Een of andere transparante kleurlak met daaroverheen blanke lak ?

The Crash Cowboy
11 juni 2020, 21:02
Geinig gitaartje wel: een Washburn WD-41S. Een soort anniversary naar aanleiding van het 120 jarig bestaan van Washburn in 2003. Massief ceder top, macassar ebben zij- en achterkanten, mahonie hals. Fraaie abalone inlays rond de kast. En Grover tuners, volgens de beschrijving.

Ik heb de gitaar even van binnen en van buiten nagekeken, omdat ie blijkbaar een flinke smak gemaakt heeft waardoor de hals brak. Maar gelukkig kan ik verder nergens schade vinden. Brug & braces zitten allemaal nog goed vast, en er zitten verder nergens scheuren of barsten. Frets zijn goed; daar blijf ik af.

https://i.imgur.com/eUzsIhr.jpg

https://i.imgur.com/rKvMELA.jpg

Een klem op de barst laat zien dat ie mooi sluit. Alleen dat losse stukkie kon wel eens vervelend gaan doen.
Ik kan morgen meteen gaan lijmen.

https://i.imgur.com/Xg606xJ.jpg

https://i.imgur.com/9ClAZQ6.jpg

Verder zit op iedere gitaar genoeg DNA om een heel orkest van te clonen. Het wordt een beetje standaard dat na iedere reparatie ook een poetsbeurt nodig is. :-)

https://i.imgur.com/VO4HR9N.jpg

https://i.imgur.com/lRb6uq6.jpg

Kim Wilson
12 juni 2020, 00:06
Washburn maakt idd mooie gitaren! Succes maar weer, leuk project!

Erik de Perik
12 juni 2020, 00:20
Die heeft zeker een smak gemaakt. Wel leuk om te zien dat de scarf joint heel is gebleven. Ik denk dat je die breuk onder druk moet zetten om hem te openen zodat je voldoende lijm toe kunt voegen.


Washburn maakt idd mooie gitaren! Succes maar weer, leuk project!


Washburn maakt al decennia vrijwel geen enkele gitaar.

Woml
12 juni 2020, 07:19
Hier gaan vast leuke dingen voorbij komen, ik ga deze ook volgen! :ok:

Kim Wilson
12 juni 2020, 07:26
Washburn maakt al decennia vrijwel geen enkele gitaar.
Maakte, dan. Ik heb er één gehad uit begin 90er jaren, fijn ding.

The Crash Cowboy
12 juni 2020, 14:28
Ik heb de barst in de hals van de Washburn gelijmd. Eerst heb ik de breuk van binnen met een kwastje schoongepoetst, tegen eventuele splinters en vuil. Toen heb ik met dat kwastje warm water in de breuk laten lopen, om de lijm goed in de barst te laten vloeien. Daarna heb ik er zo veel mogelijk lijm in laten lopen, en die er met een kwastje ingeduwd, terwijl ik de barst open trok.

https://i.imgur.com/jKKiGUN.jpg

https://i.imgur.com/p1Kkvix.jpg

https://i.imgur.com/mJKF0To.jpg

https://i.imgur.com/yXztG1K.jpg

Als ik de breuk dicht duwde kwam er overal lijm uit de naad. Ik hoop dat dat betekent dat er ook overal lijm in de breuk zit. Ik heb het uitgebroken chipje zo goed mogelijk op z’n plaats geduwd, en gezorgd dat er geen lijm in het gat naar de trussrod loopt.

https://i.imgur.com/CvK6WCt.jpg

https://i.imgur.com/613GZiN.jpg

https://i.imgur.com/HFErMn3.jpg

https://i.imgur.com/p3aMcYu.jpg

Ik heb de zaak goed dichtgeklemd, met stukjes leer op de breuk, en een plankje tegen de frets, tegen beschadiging door de klemmen. En met een natte doek heb ik zoveel mogelijk lijm die uit de naad geperst werd weggepoetst.

Nou even een uur of wat laten drogen.

https://i.imgur.com/tLUm33u.jpg

https://i.imgur.com/0jNiXB2.jpg

The Crash Cowboy
12 juni 2020, 18:07
Niet schrikken. De lijmverbinding zit goed vast, zo te zien. Ik heb de naden glad geschuurd. Optisch gezien lijkt het me nu het beste om de hele hals ‘kaal’ en helemaal glad te schuren, en er wat lagen Tru-Oil of iets dergelijks op te smeren. Misschien kan ik alles wat op kleur brengen met een of andere beits ? En dan olie ?

https://i.imgur.com/s0hTZbb.jpg

https://i.imgur.com/SPQbhUd.jpg

https://i.imgur.com/lCDXvXq.jpg

https://i.imgur.com/JyF2fTV.jpg

https://i.imgur.com/p76aGjx.jpg

https://i.imgur.com/5ypOOiJ.jpg

https://i.imgur.com/KPZ4MOq.jpg

De naden zijn nog een heel klein beetje voelbaar. Wat is de beste optie daarvoor ? Opvullen met secondenlijm, of met epoxy grain filler ? Ik heb hier nog Z-Poxy Resin staan. Ik denk zelf dat dat het beste is.

https://i.imgur.com/wTdvVmp.jpg

https://i.imgur.com/ngNz3GZ.jpg

The Crash Cowboy
12 juni 2020, 20:05
Pffff da’s een hoop schuren.

https://i.imgur.com/SLwn76O.jpg

https://i.imgur.com/fch0ha6.jpg

The Crash Cowboy
12 juni 2020, 20:31
Ik heb de lijmnaden opgevuld met Z-Poxy Resin vuller. Morgen verder.

https://i.imgur.com/1LOMnsf.jpg

https://i.imgur.com/0EWVckT.jpg

https://i.imgur.com/GfLNxX5.jpg

https://i.imgur.com/YLODMhd.jpg

https://i.imgur.com/pAdCqjN.jpg

Renin
12 juni 2020, 20:49
Voor het klemmen van de toets zou ik een radius blok gebruiken en geen plank hout. Gele houtlijm doet het overigens ook prima.

Misschien de hals blank laten? Dat had hij toch ook al op andere gitaren? Of een mooie Relic job. Ik zag gisteren de docu over Rory Gallagher, en die had destijds al de ultieme relic look.

The Crash Cowboy
12 juni 2020, 21:14
Misschien de hals blank laten? Dat had hij toch ook al op andere gitaren? Of een mooie Relic job. Ik zag gisteren de docu over Rory Gallagher, en die had destijds al de ultieme relic look.

Misschien. Ligt een beetje aan de eigenaar, maar ik vind het verschil in kleur met de rest van de hals wel heel groot. Ik heb wat kleuren stains besteld; dat ben ik toch al een tijdje van plan. Eens kijken hoe die bevallen op een proefstukje. Er zou dan nog wat olie overheen kunnen of zo.

En relic ... tja. Daar ben ik niet zo van. Maar deze relict zichzelf misschien wel op deze manier, haha !

Pepe
12 juni 2020, 23:59
Grappig, je werkt aan een gitaar van een vriend van mij dus ik zag die foto's al voorbijkomen op FB

no 1 hops
13 juni 2020, 08:19
vraagje, ik lees :

Toen heb ik met dat kwastje warm water in de breuk laten lopen, om de lijm goed in de barst te laten vloeien.

wat is je beredenering daarvan?
waarom ik dit vraag is dat je naar mijn idee juist poriën vult met vocht waar je lijm wilt hebben, ik heb zelf in zo een geval houtlijm iets verdunt met water en dit eerst gebruikt en daarna zoveel mogelijk onverdunde houtlijm met o.a een spuit met naald die ik bij de apotheek had gehaald gebruikt om zover mogelijk lijm in de breuk te krijgen.

maar prachtige reparatie.
wat kleur betreft , Rustins Danish oil heeft ook kleurstoffen die je met de olie kunt mengen, of eerst aanbrengen op het hout.
alleen zou je daar nu niets aan hebben waar je de z poxy hebt gebruikt

The Crash Cowboy
13 juni 2020, 12:19
Grappig, je werkt aan een gitaar van een vriend van mij dus ik zag die foto's al voorbijkomen op FB

Haha ! Tja, we leven in een klein klotelandje.


wat is je beredenering daarvan?
waarom ik dit vraag is dat je naar mijn idee juist poriën vult met vocht waar je lijm wilt hebben, ik heb zelf in zo een geval houtlijm iets verdunt met water en dit eerst gebruikt en daarna zoveel mogelijk onverdunde houtlijm met o.a een spuit met naald die ik bij de apotheek had gehaald gebruikt om zover mogelijk lijm in de breuk te krijgen.

Ik kreeg die tip van een meubelmaker. Ik denk dat de gedachte is: beter verdunde lijm dan dat er helemaal geen lijm in de breuk vloeit.


maar prachtige reparatie.
wat kleur betreft , Rustins Danish oil heeft ook kleurstoffen die je met de olie kunt mengen, of eerst aanbrengen op het hout.
alleen zou je daar nu niets aan hebben waar je de z poxy hebt gebruikt

Ja dat is jammer. Ik heb een paar kleurenstains besteld, maar die hechten niet aan Z-Poxy, zag ik pas later. Ik schuur de epoxy er weer helemaal af, omdat ik alleen maar de lijmnaadjes wil vullen. Ik hoop dat dat lukt. En helemaal onzichtbaar zal de breuk niet worden. De bespeelbaarheid van de hals staat voorop.

The Crash Cowboy
13 juni 2020, 14:59
Ik heb nog wat geschuurd. Veel verder durf ik niet te gaan, en mooier wordt het er niet op. De hals voelt wel lekker glad aan, ook bij de breuk.
De eigenaar vindt het goed dat ik probeer de hals bij te kleuren. De Z-Poxy is overal weggeschuurd, en de lijmnaden zijn mooi gevuld.

https://i.imgur.com/I8PA8KZ.jpg

https://i.imgur.com/1oLc287.jpg

De hals is nog steeds mooi recht.

https://i.imgur.com/8VNknfF.jpg

Als de eigenaar zijn kat kwijt is: die zat in de gitaar.

https://i.imgur.com/BPIwXrZ.jpg

Ik heb (5 van) de ouwe snaren teruggezet om te kijken of de hals het onder spanning houdt. Dat doet ie, zo te zien.

https://i.imgur.com/cKhJtbn.jpg

https://i.imgur.com/V01nA4W.jpg

The Crash Cowboy
13 juni 2020, 21:57
Dat is een leuke uitdaging, let wel op dat je het schroefdraad van de trussrod niet vollijmd.

Hij beweegt nog ! Dus dat is ook gelukt.

Erik de Perik
13 juni 2020, 22:26
Is het niet handiger om de gehele achterkant van de hals te strippen en opnieuw te kleuren?

The Crash Cowboy
13 juni 2020, 22:34
Is het niet handiger om de gehele achterkant van de hals te strippen en opnieuw te kleuren?

Dat wordt ongeveer het idee, maar dat is nog een vrij lastige klus. Ik wil er nergens te veel van af schuren. En op de kop laat ik de lak zitten, denk ik, dus de kleuren moeten ergens in elkaar overgaan. Ik wil niks verkloten; de gitaar doet het nu prima. Als ie van mijzelf was dan probeerde ik het zeker; nu moet ik even kijken. Maar het is wel het mooiste om de hele hals te refinishen.

Ook dat heb ik nog nooit gedaan, dus er valt weer wat te leren ! :???:

Zijn er behalve schuren nog andere manieren om de lak weg te krijgen ?

Erik de Perik
13 juni 2020, 23:02
Ik zou de kop ook meenemen. Je kunt afbijt proberen om de lak eraf te krijgen.

Woml
14 juni 2020, 10:19
Het hangt vermoedelijk ook erg van de lak af. Ik heb laatst een van mijn gitaren van zijn oude laklaag ontdaan, omdat dat verschrikkelijk goor spul was. Na jaren bleef het spul in de zomer nog stinken en werd plakkerig, het was nooit goed uitgehard. Dat was ook een boel schuren, schrapen, en in mijn geval hielp het om er hier en daar een hittepistool op te zetten. Dan ging het spul borrelen en pruttelen en vloeien, en was het daarna makkelijker weg te halen. Maar dat zal alleen met die malle lak van mij werken, gok ik.

The Crash Cowboy
17 juni 2020, 15:17
Ik heb de hals van de Washburn iets bijgekleurd. Ik was er al bang voor, maar op het grootste deel zat nog een laag sealer onder de ouwe lak. Daar hecht de stain natuurlijk niet. Ik durf niet goed als een dolle verder te schuren aan een dunne hals die nu goed aanvoelt. Dat betekent dat de plekken rond de breuk die wel tot blank hout zijn geschuurd nu iets beter zijn bijgekleurd, en dat de rest blijft zoals het was.

Ik heb de eigenaar gevraagd wat ie wil: verder schuren en mooier kleuren, of het laten zoals het nu is: een lekker bespeelbare, maar lelijkere, hals. We laten het zo. I guess it’s the price he’ll have to pay. Morgen een laag Tru Oil en klaar is kees.

De stains: mahogany brown, poppy red en charcoal black.

https://i.imgur.com/eSvSqGP.jpg

1,2 en 3 lagen.

https://i.imgur.com/VQCBubu.jpg

Mahoniebruin kleurt het beste.

https://i.imgur.com/kU0YXSh.jpg

Vóór het stainen:

https://i.imgur.com/bXWz39Q.jpg

Na het stainen:

https://i.imgur.com/Vipjj40.jpg

https://i.imgur.com/0S5626D.jpg

https://i.imgur.com/F6IHfFT.jpg

The Crash Cowboy
18 juni 2020, 14:26
Beter dan dit wordt ie niet. Ik heb de hals in drie lagen Tru-Oil gezet, beetje geschuurd met 1000 grit, en hem gepolijst met Colad polish. De hals voelt lekker aan.

Mijn maat kan een setje snaren meenemen, dan zadelen we ‘m op.

https://i.imgur.com/QfTA3oK.jpg

https://i.imgur.com/PrE9dnm.jpg

https://i.imgur.com/1PORLu9.jpg

https://i.imgur.com/kD0SfEE.jpg

https://i.imgur.com/D26ZGuh.jpg

https://i.imgur.com/0Htcm7v.jpg

https://i.imgur.com/uiwHpPH.jpg

https://i.imgur.com/8EfcKp2.jpg

The Crash Cowboy
18 juni 2020, 20:57
Een vraag over de 12 string waar ik de neck reset bij deed:

Ik heb nieuwe snaren op de gitaar, die nu bespeelbaar is. 12 string spelen is wel wennen: de toets heeft nauwelijks radius en is breder. Maar dat komt wel goed.

Om de spanning op de hals wat lager te houden stem ik de gitaar een hele toon lager: D G C F A D. Dat gaat goed, behalve op de A snaren. Dat zijn twee .012 snaren.
Als ik speel verandert de pitch van die twee snaren behoorlijk als ik de snaar harder indruk, bijvoorbeeld bij een open D akkoord (C dus nu). Dat gebeurt in alle posities, en zelfs zo erg dat die snaren enorm vals klinken. Als ik de snaar heel subtiel tegen de fret duw klinkt de gitaar wel zuiver. Ik heb er op gelet of ik de snaar niet opzij ‘opduw’; dat is niet zo. De andere snaren hebben dat niet tot nauwelijks.

https://i.imgur.com/wLUJnLM.jpg

Wat kan de oorzaak zijn ? Te hoge frets ? Of iets anders ? Het is echt storend. Wie kan me helpen ?

Erik de Perik
18 juni 2020, 21:20
Topkam niet diep genoeg ingezaagd?

Plant
18 juni 2020, 21:44
Zat ik ook aan te denken. Maar dan druk je vooral in de eerste posities de betreffende snaren vals.
Verder is het de vraag of het originele brugzadel 'compensated' was of had moeten zijn:

https://jacksinstrumentservices.com/shared/images/bone-saddle/making/12-string-intontion-pattern.png

De B-snaren (in jouw geval dus A) worden iets verlengd om de intonatie beter te krijgen. Zoiets:

https://jacksinstrumentservices.com/shared/images/bone-saddle/making/12-string-acoustic-saddle.JPG

The Crash Cowboy
18 juni 2020, 21:54
Topkam niet diep genoeg ingezaagd?


Zat ik ook aan te denken. Maar dan druk je vooral in de eerste posities de betreffende snaren vals.

Aan de topkam heb ik niks veranderd, maar vóór de reset kon ik helemaal niet op de gitaar spelen, dus dat zal ik checken ! Hoger op de hals wordt het effect minder (behalve héél hoog, vanwege de flinke neck dive, maar daar hebben dan alle snaren last van.)


Verder is het de vraag of het originele brugzadel 'compensated' was of had moeten zijn:

https://jacksinstrumentservices.com/shared/images/bone-saddle/making/12-string-intontion-pattern.png

De B-snaren (in jouw geval dus A) worden iets verlengd om de intonatie beter te krijgen. Zoiets:

https://jacksinstrumentservices.com/shared/images/bone-saddle/making/12-string-acoustic-saddle.JPG

De intonatie is op alle snaren vrij redelijk. Er zat geen compensated saddle op, en het nieuwe zadel is dat ook niet. Ik druk de snaren ‘vals’ (hoger in toon) als ik er harder op duw. Als ik op dezelfde plaats zachtjes druk, dus alleen de dubbele snaren tegen de fret en niet hard tegen de toets, dan is de gitaar zuiver. Als ik hard duw dan gaat de toon ongeveer een kwart toon omhoog.
Het rare is dat dat alleen op de B snaren (A bij mij) gebeurt.

Woml
19 juni 2020, 08:40
Op mijn twaalfsnarige zit een vrij ingewikkeld brugzadel, met een bovenkant die per snaar (of: per paar) verspringt. Het randje waar de snaar overheen loopt, zit bij de hoge e (of d, ik heb hem ook lager gestemd) helemaal vooraan, de b helemaal achteraan, g en d weer vooraan, a middenop, en lage e achteraan.
Het zal altijd schipperen blijven met de intonatie van zo'n apparaat, en al helemaal bij die octaafparen, maar het is in mijn geval duidelijk dat de b-snaren een stuk verder naar achteren over het brugzadel moeten lopen.

The Crash Cowboy
19 juni 2020, 09:11
Op mijn twaalfsnarige zit een vrij ingewikkeld brugzadel, met een bovenkant die per snaar (of: per paar) verspringt. Het randje waar de snaar overheen loopt, zit bij de hoge e (of d, ik heb hem ook lager gestemd) helemaal vooraan, de b helemaal achteraan, g en d weer vooraan, a middenop, en lage e achteraan.
Het zal altijd schipperen blijven met de intonatie van zo'n apparaat, en al helemaal bij die octaafparen, maar het is in mijn geval duidelijk dat de b-snaren een stuk verder naar achteren over het brugzadel moeten lopen.

Dat is het compensated saddle waar het hier boven over gaat. Maar zoals ik al zei: intonatie is niet het issue hier. Ik ga straks de snaarhoogte in de topkam checken.

The Crash Cowboy
19 juni 2020, 17:42
En de volgende maar weer. De Washburn is opgehaald door de tevreden eigenaar. Die had mijn ‘loon’ bij zich: een heerlijke fles jenever van mijn favoriete merk, en twee cd’tjes van zijn bandje: Supersonics. Als je van americana houdt: een aanrader ! En zeker ook live, dus als de zaaltjes weer open gaan: kijken allemaal.

https://i.imgur.com/YkCY3l5.jpg

Verder kwam ie aanzetten met zijn Epiphone: een 12 snarige akoestische joempert van een jaar of 30 jaar oud. Die heeft weer een tamelijk hoge actie: meer dan 4 mm. Uit zijn verhaal van een paar dagen geleden vermoedde ik dat dat wel weer eens een neck reset kon worden, maar gelukkig (of helaas) is dat volgens mij niet nodig.

https://i.imgur.com/YQnllHU.jpg

https://i.imgur.com/EvNFWV5.jpg

https://i.imgur.com/M5IJC8S.jpg

De oorzaak van de hoge actie zit in de bult die door de snaarspanning in het bovenblad is getrokken. Die bult er uit halen gaat boven mijn petje, of jullie moeten daar tips voor hebben.

De hals is vrij recht; er kan iets minder ‘relief’ in door de truss rod bij te stellen.

https://i.imgur.com/mcpFNEx.jpg

Het plastic zadel is nog redelijk hoog, en het staat behoorlijk naar voren geklapt; dat zie je bijna altijd op 12-strings. Mijn advies is om een nieuw, benen zadel te maken. Er is nog wat ruimte om dat lager te maken en zo een lagere actie te krijgen.

https://i.imgur.com/gP4LeSl.jpg

https://i.imgur.com/wdXaLig.jpg

https://i.imgur.com/uKgNEjN.jpg

Volgens de meetlat-over-de-frets-methode is een neck reset nog niet nodig. De meetlat komt precies op de bovenkant van het zadel uit, en niet er onder. Dat zou goed moeten zijn.

https://i.imgur.com/rXjpEcI.jpg

https://i.imgur.com/KEq6rhm.jpg

The Crash Cowboy
19 juni 2020, 17:51
Verder nog wat kleine dingetjes. Ik denk dat de frets wel een beurt mogen hebben.

https://i.imgur.com/pRQJpB2.jpg

https://i.imgur.com/F5xPLct.jpg

Snaren afgeknipt. Ik laat er twee zitten. Morgen verder.

https://i.imgur.com/sxyKfre.jpg

https://i.imgur.com/C3XJgFc.jpg

Plant
19 juni 2020, 18:56
https://i.imgur.com/mcpFNEx.jpg
https://i.imgur.com/wdXaLig.jpg

Dit zijn bijna 1 op 1 foto's van een Samick gitaar die ik zelf een aantal jaren terug onder handen nam. Daar is nog een topic over, maar alle foto's zijn dankzij Photobucket uit de lucht.
Het betrof een 6-snarige western met dezelfde issues: Een bolle top achter de brug en een gekanteld brugzadel.

Dat laatste kwam in dit geval grotendeels door een te ruime sleuf voor het gebruikte zadel. Omdat het een plastic zadeltje was heb ik ook gekozen voor een nieuw zadel. Ik meen me te herinneren dat helaas de sleuf ook niet over de hele diepte even breed was, dus ik kreeg dat probleem al niet helemaal goed. Het freeswerk was gewoon slecht, let hier dus ook even op.

Voor de bolling heb ik geëxperimenteerd met een (zelfgemaakte versie van een) 'JLD Bridge Doctor'. Da's een constructie die je in de klankkast monteert waarmee je de top a.h.w. recht 'duwt':

https://www.gitaarupgrade.nl/data/upload/Shop/images/bd-01-0.jpg

Er is genoeg over te vinden en op zich werkt het systeem. Maar bezint eer ge begint, want het beïnvloedt de klank drastisch en niet in positieve zin.

Als je de gitaar (voorlopig) kan redden met alleen een ander brugzadel is dat wel te prefereren. Wel is het zadel zo te zien al niet zo hoog en de snaren gaan bij verlaging vanaf de pinnen bijna haaks lopen wat doorgaans ook geen succes is. De dikke snaren zullen zo'n hoek bijna niet kunnen maken en nauwelijks meer op het zadel rusten. Hopelijk lukt het je en misschien gaat het toch wel als het zadel niet zo naar voren helt.

We gaan het meemaken :)

The Crash Cowboy
19 juni 2020, 19:07
Als je de gitaar (voorlopig) kan redden met alleen een ander brugzadel is dat wel te prefereren. Wel is het zadel zo te zien al niet zo hoog en de snaren gaan bij verlaging vanaf de pinnen bijna haaks lopen wat doorgaans ook geen succes is. De dikke snaren zullen zo'n hoek bijna niet kunnen maken en nauwelijks meer op het zadel rusten. Hopelijk lukt het je en misschien gaat het toch wel als het zadel niet zo naar voren helt.

We gaan het meemaken :)

Zo’n bridge doctor heb ik wel eens gezien ja, maar dat wordt me te ingewikkeld. Dan doe ik liever weer een neck reset.

Ik zou nog gleufjes kunnen frezen van de pingaten naar het zadel om een wat grotere hoek van de snaren over het zadel te krijgen. Maar idd: we gaan het zien.

Powderfinger
20 juni 2020, 00:17
Grappig, die heb ik ook gehad. Speelt soepel voor een 12 string, maar de klank valt tegen. De gelamineerde top is niet best. Ik zou er niet te veel in investeren.

Erik de Perik
20 juni 2020, 00:46
Als je het puur hobbymatig of in het kader van kennis vergaren bekijkt, zou een nieuwe top erop wat kunnen zijn. Maar een kale top zonder bracings ben je ook al gauw een tientje of 6 voor kwijt.
https://gitaarbouwwinkel.nl/nl/284-bovenblad

The Crash Cowboy
20 juni 2020, 15:02
Als je het puur hobbymatig of in het kader van kennis vergaren bekijkt, zou een nieuwe top erop wat kunnen zijn. Maar een kale top zonder bracings ben je ook al gauw een tientje of 6 voor kwijt.
https://gitaarbouwwinkel.nl/nl/284-bovenblad

Ik heb hier nog een spruce top (A kwaliteit, de ‘laagste’) liggen van rond de 30 euro, maar dat is voor een hele gitaar die ik ooit wil bouwen. En van deze 12 string het blad vervangen wordt me te gek.

Als de eigenaar het goed vindt kan ik wel naar hartelust experimenteren met een paar dingen. Ik bedacht dat om de actie 2 mm te verlagen, er 4 mm van het zadel af moet, en dat is behoorlijk wat. Dan wordt wsch de ‘hoek’ van de snaren over de brug te klein.

Ik kan eventueel ook nog:

- met bevochtigen vanuit de binnenkant, en klemmen, proberen de bolling uit het bovenblad te krijgen. Eventueel zou ik dan de brug er eerst nog af kunnen halen, en die terug lijmen als het blad onder spanning rechter is. Dat is een omstreden methode, maar ik zou het kunnen proberen. Eerst zonder de brug er af te halen.

- de toets onder een hoek bijschuren, en het kammetje aanpassen, om zo de hoek van de toets t.o.v. de body aan te passen. Daarvoor moeten de frets er uit, en moet ik een goed radius blok hebben. En daarna een refret. Da’s veel werk en maximum risk, maar wel leerzaam.

- Of ik doe weer ‘gewoon’ een neck reset.

Ik zal es effe nadenken.

The Crash Cowboy
20 juni 2020, 15:41
Omstreden dus, maar vrij eenvoudig uit te voeren, dus het proberen waard. Ik probeer met een natte doek in de gitaar en klemmen op het bovenblad te kijken of ik de ‘belly bow’ (de bolling) uit het bovenblad kan krijgen. Ik vrees dat dat niet gaat, want hout wat er 30 jaar over doet om krom te trekken krijg je waarschijnlijk niet in een paar dagen weer recht. Maar: Nooit geschoten is altijd mis.

Ik klem een stukje hout op de plaats van de bolling. Misschien is op de brug beter; dit stukje ligt er nu tegen aan.

https://i.imgur.com/QyeG7zB.jpg

Op de foto hier onder is de bolling te zien. Aan weerskanten zit er een spleet tussen het bovenblad en de rechte lat. Die is precies tegen de brug aan nog iets groter.

https://i.imgur.com/FfdSNJ6.jpg

Met klemmen aan twee kanten aangedraaid verdwijnt de bolling.

https://i.imgur.com/kYeqZWc.jpg

Ik leg een kletsnatte doek (in een plastic zakje om de rest van het hout niet te doorweken) in de gitaar.

https://i.imgur.com/o9bU6V6.jpg

https://i.imgur.com/I2jdPaL.jpg

Ik sluit alle gaten af om de waterdamp in de gitaar te houden. Nu laat ik dat een paar dagen liggen, en ik maak soms het doekje weer goed nat. Ik ben benieuwd.

https://i.imgur.com/7iYY8cw.jpg

motorhan
20 juni 2020, 17:05
Ik heb een oudere klassieke gitaar waarvan het bovenblad zo bol was geworden dat de actie veel te hoog was en met verlagen van de kam niet was op te lossen ik heb toen een aluminium strip in de kast onder de brug aangebracht 2 gaatjes geboord in de brug links en rechts en draad getapt in de alustrip de boutjes langzaam geleidelijk aangedraaid en hij werd redelijk vlak na een behoorlijk tijd de schroeven eerst weer wat vaster en later losser de spanning is er af en het blad blijft redelijk vlak. de strip had voor mijn gevoel geen invloed op het geluid.

The Crash Cowboy
20 juni 2020, 17:30
Ik heb een oudere klassieke gitaar waarvan het bovenblad zo bol was geworden dat de actie veel te hoog was en met verlagen van de kam niet was op te lossen ik heb toen een aluminium strip in de kast onder de brug aangebracht 2 gaatjes geboord in de brug links en rechts en draad getapt in de alustrip de boutjes langzaam geleidelijk aangedraaid en hij werd redelijk vlak na een behoorlijk tijd de schroeven eerst weer wat vaster en later losser de spanning is er af en het blad blijft redelijk vlak. de strip had voor mijn gevoel geen invloed op het geluid.

Slim ! Zou dat niet hetzelfde effect hebben als: de brug er af halen, dan het blad vlak klemmen, en zo op dat vlakke blad de brug er weer op lijmen ?

Was jouw alu strip net zo groot als de brug, of groter ? Zoals de bridge plate bijvoorbeeld ?

motorhan
21 juni 2020, 10:38
Slim ! Zou dat niet hetzelfde effect hebben als: de brug er af halen, dan het blad vlak klemmen, en zo op dat vlakke blad de brug er weer op lijmen ?

Was jouw alu strip net zo groot als de brug, of groter ? Zoals de bridge plate bijvoorbeeld ?

De alu strip heb ik zo breed mogelijk gehouden zodat ie op de balkjes rust..

The Crash Cowboy
21 juni 2020, 13:57
De alu strip heb ik zo breed mogelijk gehouden zodat ie op de balkjes rust..

Oh, okee ! Logisch eigenlijk, anders had je ook gaten voor de snaarpinnen moeten boren.

motorhan
22 juni 2020, 09:24
die klassieke gitaar heeft geen snaarpinnen maar gewoon nijlon snaren.

The Crash Cowboy
22 juni 2020, 11:17
die klassieke gitaar heeft geen snaarpinnen maar gewoon nijlon snaren.

Ik was nog niet helemaal wakker denk ik, hahaha !

The Crash Cowboy
23 juni 2020, 12:52
Vraag tussendoor: als je houtlijm zacht maakt door verhitting, droogt die dan weer goed op bij afkoeling ??? Zit alles dan weer vast ?

EDIT: ik vraag dit omdat ik wil weten of het zacht maken van de lijm onder de brug, en dan het vlak klemmen van het bovenblad en de lijm onder de brug weer vastgeklemd hard laten worden iets uit zou halen bij het weghalen van de belly bow.

The Crash Cowboy
24 juni 2020, 12:46
Het bovenblad van de gitaar staat nu een dag of wat onder spanning. De ‘bult’ is onder druk veranderd in een ‘deuk’, maar ik verwacht dat de bult gewoon terug komt als ik de klemmen los maak. Toch maar even doorzetten: ik laat de klemmen er een dikke week op, met een natte lap in de gitaar.

De foto’s: drie dagen er tussen. Weinig verschil.

https://i.imgur.com/XNvWfFO.jpg

https://i.imgur.com/YBmGdp7.jpg

Ik ben verder een beetje geschrokken van hoe zacht de slangen werden van de hitte tijdens het stomen van de zwaluwstaartverbinding tijdens de neck reset. De slang zwol ook behoorlijk op toen ie de druk niet meteen kwijt kon. Ik heb een druk- en hittebestendige slang gekocht, die de hitte en de druk aan moet kunnen. Nou maar wachten op de volgende reset. Hier nog een keer de link naar de eerste:

http://www.gitaarnet.nl/forum/showthread.php?175623-Neck-reset-op-een-12-snarige-akoestische-gitaar-Een-verslag-!/page32

https://i.imgur.com/Krl4aQQ.jpg

https://i.imgur.com/qqNeBLw.jpg

The Crash Cowboy
26 juni 2020, 16:52
De Epiphone 12 string zit nu een kleine week in de klemmen, en het bovenblad buigt steeds verder omlaag. Ik denk dat het tijd wordt om eens te kijken hoe het er mee staat.

21 juni, belly bow zonder klemmen:

https://i.imgur.com/0QPA0nr.jpg

21 juni, met klemmen:

https://i.imgur.com/E7iodv1.jpg

22 juni:

https://i.imgur.com/Ibu6Inh.jpg

24 juni:

https://i.imgur.com/vMbaw1b.jpg

25 juni:

https://i.imgur.com/EXrCQCz.jpg

26 juni:

https://i.imgur.com/Du5xclA.jpg

Ik haal zo de klemmen er af. Ik kan me niet voorstellen dat het iets geholpen heeft, maar we zullen zien.

The Crash Cowboy
26 juni 2020, 16:54
Op de Contessa 12 string (die van de neck reset) had ik problemen met de B snaren, die ik net als de rest een hele toon lager stem: DGCFAD. De B snaren werden echt vals als ik er te hard op duwde onder het spelen. Het scheelde wel een kwart toon.

Ik heb de actie op de 1e fret verlaagd naar 0.18”, en daardoor is een deel van het probleem weg. De B snaar blijft nog niet helemaal zuiver, maar het is een hele verbetering. Dank voor de tip, Plant & Erik de Perik.

https://i.imgur.com/uBwXsrc.jpg

no 1 hops
26 juni 2020, 17:08
neem mij niet kwalijk als ik het mis heb maar ik snap het vocht haalt de bolling uit het blad even niet.

als je voor een skutsje de eikenhouten planken wilt buigen maken ze de buitenkant nat/stoom van de bocht en verhitten ze de binnenkant.
vochtkant zet uit en wordt buigzaam, hitte kant krimpt door verdwijnen van vocht.


Hout buigen door middel van branden

Deze oude buig techniek werd vroeger veel toegepast bij het maken van boten. Het principe van buigtechniek lijkt een beetje op hout buigen door middel van stoom. Het grote verschil is echter dat er bij deze techniek geen stoom kist gebruikt wordt.

Bij het branden van hout is een brander nodig, een gewicht en kokend heet water. Het branden gaat als volgt in zijn werk. Hang het gewicht aan het einde van de plank en breng heet water aan op de bovenzijde van de plank. Verhit vervolgens het hout aan de onderzijde met de brander. Zorg er voor dat de bovenzijde van de plank nooit droog is. Blijf nu net zolang doorbranden totdat het hout in de juiste vorm is gekomen.

Het nadeel van deze techniek is dat het hout aan de onderkant enigszins verbrand. Hier door zal aan het einde van het proces het verbrande hout af geschaafd moet worden.
https://www.houtbewerkingscursus.nl/hout-buigen/

is het nu dan niet eerder zo dat van het bovenblad het droge hout gaat zwellen door opname van vocht? en het lijkt alsof de bult naar beneden gaat maar in wezen de zijkanten omhoog komen?

The Crash Cowboy
26 juni 2020, 17:15
neem mij niet kwalijk als ik het mis heb maar ik snap het vocht haalt de bolling uit het blad even niet.

als je voor een skutsje de eikenhouten planken wilt buigen maken ze de buitenkant nat/stoom van de bocht en verhitten ze de binnenkant.
vochtkant zet uit en wordt buigzaam, hitte kant krimpt door verdwijnen van vocht.


https://www.houtbewerkingscursus.nl/hout-buigen/

is het nu dan niet eerder zo dat van het bovenblad het droge hout gaat zwellen door opname van vocht? en het lijkt alsof de bult naar beneden gaat maar in wezen de zijkanten omhoog komen?

Ik heb geen idee. Ik zag deze manier ergens, maar echte luthiers beweren dat het zo niet gaat, en dat geloof ik ook. Zij halen de brug en de bridge plate er af, en lijmen die er opnieuw in, met een rechtgedrukt bovenblad. Maar de bridge plate weghalen wordt me te moeilijk.

The Crash Cowboy
26 juni 2020, 18:37
De klemmen zijn er af. De belly bow is bijna weg, maar er zitten geen snaren op de gitaar. Een rechte lat op de frets komt een stuk hoger boven de brug uit dan eerst. Ik vind het resultaat best spectaculair, maar de vraag is dus of dat zo blijft.

Een paar foto’s voor en na:

Voor:

https://i.imgur.com/mcpFNEx.jpg

Na:

https://i.imgur.com/bNaMsVr.jpg

Op het blokje werd het blad omlaag geklemd.

https://i.imgur.com/UeASybO.jpg

De bolling achter het blokje:

https://i.imgur.com/QpJ8PDk.jpg

Voor de ingreep, maar met (losgedraaide) snaren kwam de rechte meetlat precies op de bovenkant van de brug uit:

https://i.imgur.com/KEq6rhm.jpg

Na de ingreep zit die lat er 1 à 2 mm boven.

https://i.imgur.com/1FlEFKI.jpg

Ik laat de gitaar een nachtje rusten, en kijk dan morgen weer. Zou mooi zijn als alles zo blijft ...

The Crash Cowboy
27 juni 2020, 12:32
Weer twee opknappertjes: een Epiphone SG instapper met een bolt-on neck, en een akoestische SX gitaar met elektronica er in. Er is weinig mis mee; even nakijken en op MP zetten, denk ik.

https://i.imgur.com/TpaWmFW.jpg

https://i.imgur.com/qQPhJjg.jpg

The Crash Cowboy
27 juni 2020, 18:43
De buik is niet helemaal verdwenen, maar (met 2 snaren) is de actie toch behoorlijk lager: van 4 mm naar 2 mm (bas) en 2,5 mm (treble). Die zal wel weer hoger worden als alle 12 snaren er op liggen.

Ik denk dat de hele klem-actie niet echt veel heeft uitgehaald. Morgen nieuwe snaren er op, en dan kijk ik wel verder.

https://i.imgur.com/6v3EzoS.jpg

https://i.imgur.com/nohVd54.jpg

https://i.imgur.com/oQAOyzw.jpg

De brug was om een of andere reden behoorlijk gekrast. Omdat het niet erg is als ie een fractie lager wordt heb ik hem een beetje bijgeschuurd.

https://i.imgur.com/lQglCjp.jpg

Daarna heb ik de frets gevlakt, gekroond en gepolijst, de gitaar wat schoongemaakt, en de brug en de toets in de lijnolie gezet.

https://i.imgur.com/kxRD8FT.jpg

https://i.imgur.com/ChQe3iV.jpg

https://i.imgur.com/zIS3STy.jpg

https://i.imgur.com/R5aVWGm.jpg

Erik de Perik
27 juni 2020, 21:52
Was het niet verstandiger om iets aan de bracing van het bovenblad toe te voegen?

The Crash Cowboy
28 juni 2020, 00:17
Was het niet verstandiger om iets aan de bracing van het bovenblad toe te voegen?

Ik heb eerst dit geprobeerd. Morgen even opspannen en kijken hoe het er voor staat. Er zijn nog een aantal opties: zadel verlagen als dat genoeg kan, of een neck reset als dat nodig is. Andere opties (een nieuwe bridge plate maken en de ouwe er uit halen, iets veranderen aan de bracing) zijn te moeilijk met mijn bescheiden vaardigheden. Stapje voor stapje, haha !

Erik de Perik
28 juni 2020, 00:22
Gezien jouw vaardigheden kun jij dit best...!!

The Crash Cowboy
28 juni 2020, 12:31
Gezien jouw vaardigheden kun jij dit best...!!

Nou ... dat is echt lastig, met kans op veel bijkomende schade. Ik zou het wel eens willen oefenen op een sloopgitaartje.

The Crash Cowboy
28 juni 2020, 16:35
Ik heb snaren op de Epiphone gezet. De actie is toch aardig verbeterd: van 4 mm naar 2,75 mm aan twee kanten. Ik laat de snaren een paar dagen op spanning om te kijken of de belly bow terugkomt of niet.

Ik ga ook een nieuw benen kammetje maken, dat wat lager wordt dan het plastic dingetje dat er nu in zit. Ik heb gleufjes gefreesd van de achterste pinholes naar het zadel, om een iets scherpere hoek van de snaren over het zadel te krijgen.

https://i.imgur.com/Koja2kW.jpg

https://i.imgur.com/RN9CBk4.jpg

Tijd om op te zadelen.

https://i.imgur.com/lQwqw51.jpg

Ik heb de onderkant van de pins schuin gevijld. Dan schuiven de balletjes van de snaareinden mooier omhoog. Werkt echt !

https://i.imgur.com/4aMn8Rd.jpg

https://i.imgur.com/CmEfAy1.jpg

Goed, hier was het om te doen: de actie. 2,75 mm aan de dikke E kant.

https://i.imgur.com/Gw4v24J.jpg

En 2,75 mm aan de dunne e kant. Aan die kant mag er zeker nog een halve mm af, dus daar ga ik het zadel nog met 1 mm verlagen.

https://i.imgur.com/9DsGqU9.jpg

Moeilijk te zien op de foto, maar er zit nu teveel relief in de hals. Ik heb de truss rod losser gedraaid, en dat scheelt. De hals was zonder snaren overigens kaarsrecht.
De snaarhoogte op de 1e fret is ook knap hoog, dus ik ga ook nog het topkammetje voorzichtig invijlen.

https://i.imgur.com/1p2pJlH.jpg

De redelijk bespeelbare Epiphone. Er moet nog wat werk aan gebeuren; eerst maar eens wachten of het bovenblad blijft zoals het nu is.

https://i.imgur.com/Ld1kUAM.jpg

Ik word zo langzamerhand een 12 string specialist, haha ! De mijne en de Epiphone, en er ligt hier nog ergens een 12 snarige Eko Ranger te wachten.

https://i.imgur.com/Jbs2Wud.jpg

NB: Wat me meteen opviel is dat de B snaren hetzelfde euvel vertonen als op mijn eigen 12 string: ze worden vals als je ze te hard indrukt. Dat kan liggen aan

- mijn gebrekkige speeltechniek
- de Ernie Ball snaren (zelfde light setje op allebei de gitaren; de B’s zijn .012)
- of misschien hebben alle 12 strings daar last van ?

Powderfinger
28 juni 2020, 16:55
Ik heb vijf twaalfsnarige gitaren gehad, nu nog eentje. Bij sommigen was van alles mis, maar dat van die B-snaren hadden ze geen van alle. Op welke frets gebeurt dat?

The Crash Cowboy
28 juni 2020, 17:45
Ik heb vijf twaalfsnarige gitaren gehad, nu nog eentje. Bij sommigen was van alles mis, maar dat van die B-snaren hadden ze geen van alle. Op welke frets gebeurt dat?

Vooral op de onderste; het valse effect wordt steeds minder hoe hoger je op de toets komt. Ik heb van de mijne de topkam op de ideale hoogte gevijld (zie wat posts hierboven). Dat hielp wel iets. Ik moet dat op de Epiphone nog doen. Het is gek dat het op alletwee de gitaren zo is. Het zal wel aan mijn techniek liggen, maar het is dus alleen op de B snaren.

The Crash Cowboy
29 juni 2020, 16:20
Goed nieuws van ’The Twelve String King’.

De actie (snaarhoogte op de 12e fret) van de Epiphone is nog steeds lager dan vóór de ingreep; zelfs nog iets lager dan gisteren. Ik denk dat de hals zich na het bijstellen van de truss rod heeft ‘gezet’. De relief is nu iig perfect. Schiet mij maar lek. Rare gitaar.

Nadat ik het topkammetje uitgevijld had om ook de snaarhoogte boven de eerste fret zo laag als ik durf te krijgen, zakte de actie boven de 12e fret nog een fractie.

De gitaar krijgt nog een nieuw benen brugzadel en blijft dan nog even ter observatie hier. Maar volgens mij is het doel weer bereikt. Ik heb alleen niet goed een idee waarom. Maar als het werkt is het goed, toch ?

Actie dikke E: 2,5 mm. Perfect.

https://i.imgur.com/qvOHYql.jpg

Actie dunne e: 2,25 mm. Ook perfect.

https://i.imgur.com/8TDgaac.jpg

Mijn goedkope setje Boston topkamvijltjes. Ik heb ze nu een keer of 10 gebruikt denk ik, maar ze worden bot. Iemand tips voor een betaalbare goeie set vijltjes ?

https://i.imgur.com/VDhADC6.jpg

Voor de veiligheid wil ik de snaarhoogte boven de 1e fret op 0.22” (0,55 mm) houden. Ik durf niet lager omdat ik niet weet of op een 12 string de snaren dan aan gaan lopen.

https://i.imgur.com/aouV3Sr.jpg

https://i.imgur.com/0GcdjtJ.jpg

Snaarhoogte na het vijlen van de topkam op de dikke E: 2 mm. Dat is laag ! Maar er rammelt niks.

https://i.imgur.com/HkAGkuD.jpg

Snaarhoogte na aanpassen van de topkam op de dunne e snaar: 2,25 mm. Goed !

https://i.imgur.com/JlfAEfp.jpg

Het infrezen van gleufjes in de brug voor de achterste snaren heeft ook nut gehad. Er is net genoeg ‘hoek’ van die snaren over het zadel.

https://i.imgur.com/4ulTi6J.jpg

The Crash Cowboy
29 juni 2020, 17:18
FOK. Slecht nieuws van ’The Twelve String King’.

Met de snaren op spanning kom ik er achter dat de brug van de Epiphone niet meer goed gelijmd zit. Ik had dat al gecheckt, maar zonder de snaren er op. Toen leek alles goed dicht te zitten. Zo te zien zit de brug op sommige plekken zeker tot de pins los.

Even nadenken wat ik kan doen: houtlijm er in laten vloeien en klemmen ? Of de brug er eerst helemaal af halen ? Ik wil niet plakken met secondenlijm in ieder geval. Tips ? HELP !!!

EDIT: Ik denk dat de brug er af halen en opnieuw lijmen de beste optie is ...

https://i.imgur.com/cFl76nP.jpg

https://i.imgur.com/367srT5.jpg

https://i.imgur.com/qG0DEzp.jpg

https://i.imgur.com/xY2MAqw.jpg

The Crash Cowboy
29 juni 2020, 21:18
Wat me meteen opviel is dat de B snaren hetzelfde euvel vertonen als op mijn eigen 12 string: ze worden vals als je ze te hard indrukt. Dat kan liggen aan

- mijn gebrekkige speeltechniek
- de Ernie Ball snaren (zelfde light setje op allebei de gitaren; de B’s zijn .012)
- of misschien hebben alle 12 strings daar last van ?

Ook bij deze 12 string scheelde het al veel toen ik de snaargleuven in de topkam op de goede hoogte had gevijld.

BamBuFan1
29 juni 2020, 22:52
EDIT: Ik denk dat de brug er af halen en opnieuw lijmen de beste optie is ...

Lijkt mij ook. En fatsoenlijke (en verse) houtlijm gebruiken. Je wilt die brug niet met de kracht van 12 snaren op je gezicht af zien komen...

The Crash Cowboy
30 juni 2020, 09:32
Lijkt mij ook. En fatsoenlijke (en verse) houtlijm gebruiken. Je wilt die brug niet met de kracht van 12 snaren op je gezicht af zien komen...

Die gaat nooit meer los als ik er mee klaar ben.

The Crash Cowboy
30 juni 2020, 14:51
Dit is een groter probleem. Het gaat van kwaad tot erger met die Epiphone. Er zitten braces los, onder de brug. Zou ik die kunnen lijmen met secondenlijm ? Ik zou geen manier weten om zo diep in de gitaar te klemmen. Het enige dat ik kan verzinnen is: lijm in de kier laten lopen en dan een aantal latjes tussen de achterkant en de brace klemmen.

https://i.imgur.com/ftM8rG8.jpg

Vooral de achterste zit los; die voel ik bewegen.

https://i.imgur.com/4rORWwf.jpg

De brace tegen de bridgeplate lijkt ook een kier te hebben, maar die beweegt niet. Ik kan niet zien hoe het achter de bridgeplate zit.

https://i.imgur.com/qpUs7Im.jpg

Dit is de achterste brace; die zit echt los.

https://i.imgur.com/KEHuZcu.jpg

https://i.imgur.com/dfGKi5j.jpg

The Crash Cowboy
30 juni 2020, 17:31
Om te beginnen heb ik de brug van de Epiphone gehaald. Dat ging niet helemaal zonder schade, maar gelukkig kon ik het losse hout voor het grootste deel teruglijmen.

Insnijden van de lak:

https://i.imgur.com/90SiPT7.jpg

Ik heb een mal van karton gemaakt om de lak rond de brug tegen de hitte van de strijkbout te beschermen.

https://i.imgur.com/ijy8rGB.jpg

Hier zie je hoe heet het wordt: het papier op het karton verschroeit.

https://i.imgur.com/GdbgGif.jpg

Mijn plamuurmesje, met een geslepen rand.

https://i.imgur.com/55Ffd3s.jpg

Met de strijkbout op vol vermogen maak ik de brug en het plamuurmes goed heet. Daardoor smelt de houtlijm onder de brug.

https://i.imgur.com/nakWPf8.jpg

En dan is het voorzichtig steeds een stukje verder wrikken met het hete mes, en steeds de brug opnieuw verhitten.

https://i.imgur.com/VexKVDk.jpg

https://i.imgur.com/yHVW0Mb.jpg

https://i.imgur.com/Xx1IKh5.jpg

https://i.imgur.com/HiA8XA8.jpg

https://i.imgur.com/KI3XbfR.jpg

The Crash Cowboy
30 juni 2020, 17:32
Na een half uurtje komt zo uiteindelijk de brug los.

https://i.imgur.com/0R1LxQ3.jpg

Hm. Hij zit nog ergens vast.

https://i.imgur.com/H0OY7kg.jpg

https://i.imgur.com/Czwvo0N.jpg

Ik heb met het plamuurmes een behoorlijk stuk lijm/hout losgestoken. Gelukkig zit het nog deels vast, dus ik ga proberen het terug op z’n plaats te lijmen.

https://i.imgur.com/hqi7g7c.jpg

https://i.imgur.com/Jqtyr9J.jpg

https://i.imgur.com/2YMd1VM.jpg

Dat gaat hetzelfde als het lijmen van de brug: een stukje hout tussen de X-braces om te zorgen dat de klem langs de braces kan.

https://i.imgur.com/pLSL52y.jpg

https://i.imgur.com/cdvywhQ.jpg

Met een kwastje en zwaartekracht breng ik lijm in de ‘breuk’.

https://i.imgur.com/Wyx4cIS.jpg

The Crash Cowboy
30 juni 2020, 17:32
Een stukje hout op de breuk om die goed vlak te persen. Er zit een stuk bakpapier onder, om te zorgen dat ik dat blokje niet aan de gitaar vastlijm.

https://i.imgur.com/mlAgiBh.jpg

En dan klemmen.

https://i.imgur.com/Ezxo9Tm.jpg

https://i.imgur.com/DdONxgV.jpg

https://i.imgur.com/Z7wTcS2.jpg

Daarna heb ik vast de lijmresten van de onderkant van de brug weggehaald, met een beitel, een schraper en schuurpapier.

https://i.imgur.com/ml92qRj.jpg

https://i.imgur.com/TS3yOXe.jpg

https://i.imgur.com/hgUjLW8.jpg

Het resultaat van vandaag:

https://i.imgur.com/O1bZ5hQ.jpg

leejuan
30 juni 2020, 17:48
is dit misschien te doen met epoxy lijm? dat loopt ertussen en bevat geen water. Zag in een documentaire een bouwer die alleen epoxy lijm gebruikte voor het plakken van de toets omdat het dus geen vocht bevatte.

leejuan
30 juni 2020, 17:50
is dit misschien te doen met epoxy lijm? dat loopt ertussen en bevat geen water. Zag in een documentaire een bouwer die alleen epoxy lijm gebruikte voor het plakken van de toets omdat het dus geen vocht bevatte.

ik wilde dit posten op de vorige foto's maar in de tussentijd kwam de brug verwijderen tussen door haha

The Crash Cowboy
30 juni 2020, 18:03
is dit misschien te doen met epoxy lijm? dat loopt ertussen en bevat geen water. Zag in een documentaire een bouwer die alleen epoxy lijm gebruikte voor het plakken van de toets omdat het dus geen vocht bevatte.


ik wilde dit posten op de vorige foto's maar in de tussentijd kwam de brug verwijderen tussen door haha

Ik heb gekozen voor houtlijm. Dat is uiteindelijk het beste om hout aan elkaar te lijmen. En Titebond Original kan ook gewoon weer los als dat nog ooit nodig is; epoxy niet.
Langs de randen was de brug op de lak gelijmd; daar hecht houtlijm niet op. Dat is ook een reden dat de brug daar door de snaarspanning werd losgetrokken. Voor ik de brug teruglijm moet ik de lak op die plaatsen wegschrapen.

leejuan
30 juni 2020, 18:11
Ik heb gekozen voor houtlijm. Dat is uiteindelijk het beste om hout aan elkaar te lijmen. En Titebond Original kan ook gewoon weer los als dat nog ooit nodig is; epoxy niet.
Langs de randen was de brug op de lak gelijmd; daar hecht houtlijm niet op. Dat is ook een reden dat de brug daar door de snaarspanning werd losgetrokken. Voor ik de brug teruglijm moet ik de lak op die plaatsen wegschrapen.

Dit was bedoeld als reactie op de vraag hoe je de braces zou kunnen vastzetten

The Crash Cowboy
30 juni 2020, 18:48
Dit was bedoeld als reactie op de vraag hoe je de braces zou kunnen vastzetten

Oh ok, haha ! Ik ga dat ook met houtlijm doen. Mijn grote vriend Youtube liet me zien hoe dat moet.


https://youtu.be/z1_5m7UuqC0

leejuan
30 juni 2020, 19:14
Oh ok, haha ! Ik ga dat ook met houtlijm doen. Mijn grote vriend Youtube liet me zien hoe dat moet.


https://youtu.be/z1_5m7UuqC0

ah ziet er goed uit!

leejuan
30 juni 2020, 19:17
ah ziet er goed uit!


https://www.youtube.com/watch?v=df-tDHxBTRQ

misschien is deze ook nog handig.

The Crash Cowboy
30 juni 2020, 19:24
misschien is deze ook nog handig.

Had ik gezien ja. Ik leer alles van Youtube, haha !

Dit zijn mijn favoriete kanalen:

Jerry Rosa voor akoestisch;
https://www.youtube.com/c/RosaStringWorks

Crimson Guitars voor elektrisch.
https://www.youtube.com/c/CrimsonCustomGuitarsUK

The Crash Cowboy
30 juni 2020, 20:47
Het losse stukje zit weer vast. Nou begint het schoonschrapen en vlakken van het lijmoppervlak.

https://i.imgur.com/T2zPXog.jpg

https://i.imgur.com/JgWqR3B.jpg

https://i.imgur.com/SxSENrO.jpg

Zijn er manieren om de rest van de gaten te dichten, op zo’n manier dat houtlijm daar ook hecht ?

BamBuFan1
30 juni 2020, 22:18
Zijn er manieren om de rest van de gaten te dichten, op zo’n manier dat houtlijm daar ook hecht ?

Bedoel je dit?


https://www.youtube.com/watch?v=HykLjRpOqH4

The Crash Cowboy
30 juni 2020, 23:50
Bedoel je dit?

Nee, die zijn prima. Ik bedoel deze gaten:

https://i.imgur.com/cxc6zzG.jpg

Erik de Perik
30 juni 2020, 23:52
Polyester of 2K plamuur?

The Crash Cowboy
30 juni 2020, 23:57
Polyester of 2K plamuur?

Hecht daar houtlijm aan ? En aan epoxy vuller ? Ik heb hier nog steeds Z-Poxy.

2K plamuur vond ik deze:

https://www.denbravenshop.nl/nl/w/product/1678/diversen/houtbewerking/zwaluw-houtreparatiemassa-500gr/

Ik heb hier ook nog zo’n tube huis-tuin-en-keuken houtvuller van Alabastine staan, maar dat is grofkorrelig spul. Of kan dat ook ?

Erik de Perik
1 juli 2020, 00:45
2K epoxy hecht zo ongeveer aan alles en vult ook. Dus dan hoef je verder niets meer te gebruiken om op te vullen.

The Crash Cowboy
1 juli 2020, 14:42
Ik zit uit te vogelen hoe ik de braces moet klemmen. Dat is niet eenvoudig want ik kan er door het klankgat bijna niet bij. Ik denk dat dit de enige manier is: latjes die de braces als ze gelijmd zijn tegen het bovenblad drukken. Ik moet dan wel de gitaar op die plaats tussen twee latten klemmen, net zoals ik bij het wegdrukken van de belly bow gedaan heb, om te zorgen dat ik het blad niet omhoog duw.

https://i.imgur.com/EmxyfoH.jpg

https://i.imgur.com/QkBwe41.jpg

Als het nodig is kan ik ook nog een blokje hout op de bodem leggen.

https://i.imgur.com/TkWysbb.jpg

Het lijkt te werken, dus als ik twee stokjes op die manier tussen de braces klem moet het goed zijn.

Zonder stokje: de spleet is open.

https://i.imgur.com/4AprAYN.jpg

Met stokje: de spleet zit dicht. Nou nog een manier vinden om lijm in de spleet te proppen.

https://i.imgur.com/MINTcyy.jpg

Verder is het lijmoppervlak van de brug bijna schoon.

https://i.imgur.com/2VKOHUC.jpg

motorhan
2 juli 2020, 11:31
is een injectienaald met lijm een idee. en ja lastig door het klankgat met niet van die kleine handjes dat probleem heb ik ook met het aanbrengen van een element.

The Crash Cowboy
2 juli 2020, 13:28
is een injectienaald met lijm een idee.

Ik dacht zelf meer aan een dun wiggetje om de kier open te maken, bijvoorbeeld een dun voelermaatje, dan met een pipetje lijm er in laten lopen met de gitaar rechtop, en dan de zaak dichtklemmen.
Waar kan je spuiten met een naald halen ? Gewoon bij de apotheek ?

Napoje
2 juli 2020, 20:30
Het losse stukje zit weer vast. Nou begint het schoonschrapen en vlakken van het lijmoppervlak.

https://i.imgur.com/T2zPXog.jpg

https://i.imgur.com/JgWqR3B.jpg

https://i.imgur.com/SxSENrO.jpg

Zijn er manieren om de rest van de gaten te dichten, op zo’n manier dat houtlijm daar ook hecht ?

Gewoon opvullen met zaagsel vermengd met houtlijm?

The Crash Cowboy
3 juli 2020, 10:21
Om de brace goed te lijmen met houtlijm moet de oude lijm weg, want houtlijm hecht niet goed op oude houtlijm. Ik denk niet dat ik de spleet ver genoeg open krijg om er schuurpapier doorheen te trekken.

Zou in dit geval secondenlijm geen betere optie zijn ? Dan zou ik ook niet ingewikkeld hoeven te klemmen; volgens mij kan ik dat dan een paar minuten met de hand aandrukken.

motorhan
3 juli 2020, 14:06
Ik denk dat in dit geval dan 2 componenten lijm een betere optie is maar het blijft lastig het tussen de open naad te krijgen.

The Crash Cowboy
3 juli 2020, 16:19
Ik denk dat in dit geval dan 2 componenten lijm een betere optie is maar het blijft lastig het tussen de open naad te krijgen.

De naad moet in ieder geval iets worden geopend. En dan kan ik ook gewoon Titebond gebruiken, denk ik.

Het is behoorlijk piemelen en puzzelen, maar ik heb het volgende bedacht:

Ik ‘til’ het bovenblad iets omhoog van de brace door er vlak naast een dun balkje te klemmen tussen onder- en bovenblad. Daar gaat de spleet net iets verder van open.

https://i.imgur.com/F4k2XhO.jpg

Zonder het balkje. De spleet is zo dun dat ik er niks in krijg. (Het begint smerig te klinken, ik weet het).

https://i.imgur.com/rtJNhN2.jpg

Met het balkje gaat de naad iets verder open. Ik hoop genoeg om er door de capillaire werking en de zwaartekracht houtlijm in te kunnen laten vloeien. Is het een idee om die met wat druppels water te verdunnen om hem beter in de spleet te laten vloeien ? Ik moet dan met een pipetje de lijm op z’n plaats proberen te krijgen.

https://i.imgur.com/BHHtrN1.jpg

Dan haal ik het eerste balkje weg, klem boven- en onderblad op de plaats van de brace op elkaar om te zorgen dat ik van binnen uit het bovenblad niet omhoog druk, en klem een of twee latjes tussen de gelijmde brace en het onderblad.

https://i.imgur.com/QyeG7zB.jpg

The Crash Cowboy
3 juli 2020, 22:38
Nou, ik kan er nog dagen over nadenken en praten, maar het moet een keer gebeuren. Ik heb de eerste losse brace vastgelijmd (hoop ik).

Gitaar rechtop in de bankschroef, met de bladen geklemd tussen twee latten.

https://i.imgur.com/z0Ayi0y.jpg

Onverdunde Titebond in een pipetje.

https://i.imgur.com/0Jocirb.jpg

De naad heb ik eerst opengesperd met een balkje tussen onder- en bovenblad, vlak naast de brace. Ik kreeg hem er niet achter; daar kon ik niet bij.

https://i.imgur.com/kMpHocK.jpg

Toen heb ik zo goed en zo kwaad als het kon een streep lijm in de naad gelegd met het pipetje. Dat is blind op de tast niet simpel.

https://i.imgur.com/OyV8HzX.jpg

Ik heb geen spiegeltje, dus ik heb steeds met foto’s op m’n iPhone gecheckt waar overal lijm zat. Die loopt hoop ik door de zwaartekracht in de kier. Ik heb nog wat geholpen met een dun voelmaatje en een cocktailprikker.

https://i.imgur.com/0mMf1tg.jpg

Op een gegeven moment heb ik het balkje weggehaald.

https://i.imgur.com/iYbR0oE.jpg

Het is een flinke knoeiboel ...

https://i.imgur.com/wOAkBPk.jpg

Met twee stukjes hout tussen de braces heb ik de gelijmde brace tegen het bovenblad geklemd.

https://i.imgur.com/18AdUhI.jpg

Zo te zien is er overal wat squeeze out, dus ik hoop er maar het beste van. Ik laat alles tot morgen drogen. Ik durfde de overtollige lijm niet weg te vegen omdat ik daardoor de klemhoutjes weer van hun plaats drukte.

https://i.imgur.com/lnyFhL8.jpg

https://i.imgur.com/lmVfaTV.jpg

motorhan
4 juli 2020, 09:59
als de lijm er zit dan met een dun kwastje/penseel de lijm in de gleuf werken dat moet lukken lijkt me met een kwastje kun je het wellicht wat beter uitsmeren

The Crash Cowboy
4 juli 2020, 12:50
als de lijm er zit dan met een dun kwastje/penseel de lijm in de gleuf werken dat moet lukken lijkt me met een kwastje kun je het wellicht wat beter uitsmeren

Tussenstand: de achterste brace die ik heb gelijmd lijkt goed vast te zitten. Vandaag nummer 2: de voorste brace, achter de bridgeplate. Dat is lastig, want de kier zit achter de bridgeplate, dus daar moet ik via de achterkant lijm in proberen te krijgen. Kijken of dat met een kwastje lukt.

The Crash Cowboy
4 juli 2020, 16:55
De tweede brace is nu ook gelijmd. Ik heb met een kwastje lijm in de achterkant van de naad gepropt, terwijl het bovenblad iets van de brace werd gedrukt door een latje dat ik er naast geklemd heb. Daarna heb ik de gitaar vijf minuutjes op z’n kop gezet om de lijm in de kier te laten lopen. Toen heb ik weer twee houtjes tussen de braces geklemd, zodat de gelijmde brace tegen het bovenblad wordt gedrukt.
Ik hoop dat het zo hecht, want ik kon op geen enkele manier bij de kier om die schoon te maken. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Kwastje afgezaagd.

https://i.imgur.com/RwqMg6G.jpg

https://i.imgur.com/XTnadfj.jpg

De andere kant past precies in de pinholes. Dat kan later nog van pas komen.

https://i.imgur.com/vo33FBh.jpg

Onder de koffie heb ik even zitten googelen naar wat voor gitaar dit eigenlijk is. Het is dus een Epiphone PR 350-12 uit 1992.

https://i.imgur.com/xgqSJL0.jpg

https://i.imgur.com/m5uWjln.jpg

The Crash Cowboy
4 juli 2020, 16:55
Toen was het tijd om te lijmen.

Dit is het latje dat naar ik hoop de kier wat open duwt door het bovenblad omhoog te duwen. Alles moet via de achterkant, omdat aan de voorkant de bridgeplate voor de naad zit.

https://i.imgur.com/Ppdo3CQ.jpg

Proefopstelling voor de twee houtjes (de voorste) die de brace tegen het bovenblad moeten duwen.

https://i.imgur.com/VTpn8BV.jpg

Toen begon het gefriemel met het kwastje en de lijm. Die heb ik iets verdund om hem beter in de kier te laten vloeien.

https://i.imgur.com/fZMHuxZ.jpg

https://i.imgur.com/nTmO5Ag.jpg

https://i.imgur.com/jVPUrc5.jpg

https://i.imgur.com/lSW1glv.jpg

De gitaar op z’n kop, om de lijm van achter in de kier te laten zakken.

https://i.imgur.com/MGUZDdV.jpg

Deze twee latjes klemmen dus de brace tegen het bovenblad.

https://i.imgur.com/klZSh43.jpg

En nu maar weer een paar uur wachten tot de lijm droog is. Morgen lijm ik de brug terug op z’n plaats.

https://i.imgur.com/nQ0fjc0.jpg

Plant
4 juli 2020, 18:09
Onder de koffie heb ik even zitten googelen naar wat voor gitaar dit eigenlijk is. Het is dus een Epiphone PR 350-12 uit 1992.

https://i.imgur.com/xgqSJL0.jpg

https://i.imgur.com/m5uWjln.jpg

Made by Samick, Korea :o Lees mijn post #37 eens terug?


Dit zijn bijna 1 op 1 foto's van een Samick gitaar die ik zelf een aantal jaren terug onder handen nam. Daar is nog een topic over, maar alle foto's zijn dankzij Photobucket uit de lucht.
Het betrof een 6-snarige western met dezelfde issues: Een bolle top achter de brug en een gekanteld brugzadel.

Wel erg toevallig, gezien ook dat brugzadel ;)

The Crash Cowboy
4 juli 2020, 18:14
Made by Samick, Korea :o Lees mijn post #37 eens terug?
Wel erg toevallig, gezien ook dat brugzadel ;)
Haha ja ! Was het merk Samick, of ook Epiphone ?

Plant
4 juli 2020, 18:44
Haha ja ! Was het merk Samick, of ook Epiphone ?

Nee, hier stond Samick op. Ik herinner me deze headstock:

https://i.ebayimg.com/images/g/ADQAAOSw-3FZNYY7/s-l640.jpg

The Crash Cowboy
4 juli 2020, 20:07
Zo te voelen zitten allebei de braces weer vast.

https://i.imgur.com/O4c9HTT.jpg

https://i.imgur.com/aQdWiBt.jpg

BamBuFan1
6 juli 2020, 15:37
Je bent trouwens niet de enige getalenteerde gitaarverherbouwer.
Hier (https://www.marktplaats.nl/a/muziek-en-instrumenten/overige-muziek-en-instrumenten/m1572898144-gitaar-van-onbekend-merk.html) een bijdrage van Biereco-guitarsluthiershop.

The Crash Cowboy
6 juli 2020, 16:01
Brug op de Epiphone gelijmd.

Deze houtjes komen onder de brug op de bridgeplate om de klemmen over de braces te laten grijpen.

https://i.imgur.com/tGGVqGW.jpg

https://i.imgur.com/x3zYCt0.jpg

Dry run.

https://i.imgur.com/X20f58l.jpg

Hout met nafta schoongemaakt en een beetje ingekerfd.

https://i.imgur.com/TqhBpWQ.jpg

Aan twee kanten houtlijm, uitgesmeerd met een kwastje.

https://i.imgur.com/Rf1hBjS.jpg

Klemmen. Dat is lastig, want de brug glibbert alle kanten op.

https://i.imgur.com/bWDqEmz.jpg

https://i.imgur.com/9WPjON6.jpg

Voor de volgende klus: de Boston mechanieken voor de Eko 12 string zijn binnen. Met 12 schroefjes en 14 bushings. LOL

https://i.imgur.com/6uzY71d.jpg

The Crash Cowboy
6 juli 2020, 16:09
Je bent trouwens niet de enige getalenteerde gitaarverherbouwer.
Hier (https://www.marktplaats.nl/a/muziek-en-instrumenten/overige-muziek-en-instrumenten/m1572898144-gitaar-van-onbekend-merk.html) een bijdrage van Biereco-guitarsluthiershop.

Hahaha ! Mijn god ... Allemaal kijken ! De moeite waard. Vooral de foto’s.

Plant
6 juli 2020, 18:08
Een andere advertentie van hem:

'Vakkundig gerepareerd' ;)

https://i.ebayimg.com/00/s/MTAwMFg1NjM=/z/EDEAAOSw6tVfAvmW/$_86.JPG

The Crash Cowboy
6 juli 2020, 18:22
Ik kan nog veel van die gozer leren, hahaha !

BamBuFan1
6 juli 2020, 22:25
Een andere advertentie van hem:

'Vakkundig gerepareerd' ;)

Da's de Stew Mac Neck Rehabilitator 9000. Dan Erlewine wil nooit meer anders!

(O, kost $1699,- ex)

The Crash Cowboy
6 juli 2020, 23:13
Klemmen er af, brug zit goed vast, en op de goeie plaats.
Het was nog even spannend, want het hout dat ik tegen de bridgeplate had geplakt met dubbelzijdig tape zat muurvast. Ik was even bang dat er te veel lijm door de pinholes was gelopen, en het houtje er aan vast gelijmd zat, maar door de klemmen was het tape loeistrak gaan zitten. Taai spul. Maar uiteindelijk kon ik het met hulp van een scheermesje en een hoop genondeju los wrikken.

https://i.imgur.com/tQg9kRn.jpg

Er zitten wat lijmresten in de pinholes en rond de brug; morgen schoonmaken.

https://i.imgur.com/D9Nk5RB.jpg

https://i.imgur.com/k4HNFNZ.jpg

maxdb
6 juli 2020, 23:25
Die brug ziet eruit of ie een tijdje heeft liggen schimmelen en in de fik heeft gestaan! Gaaf! Mooi verslag hoor!

The Crash Cowboy
6 juli 2020, 23:53
Die brug ziet eruit of ie een tijdje heeft liggen schimmelen en in de fik heeft gestaan! Gaaf! Mooi verslag hoor!

Effe een schuurpapiertje er langs, en wat olie er op, en hij is weer als nieuw hoor.

Erik de Perik
7 juli 2020, 00:02
Een andere advertentie van hem:

'Vakkundig gerepareerd' ;)

https://i.ebayimg.com/00/s/MTAwMFg1NjM=/z/EDEAAOSw6tVfAvmW/$_86.JPG

Hij vraagt er ook bijna niets voor (25 EUR).

The Crash Cowboy
8 juli 2020, 14:48
Ik heb (speciaal voor maxdb) de brug nog wat netter gemaakt met een schuurpapiertje en een lik gekookte lijnzaadolie.

800 grit:

https://i.imgur.com/sZkEtDK.jpg

Schoonmaken en ontvetten met wat nafta (ik gebruik Coleman fuel omdat ik die hier nog heb staan):

https://i.imgur.com/MIVz9Hx.jpg

Olie:

https://i.imgur.com/ksApf0q.jpg

Die ziet er weer goed uit.

https://i.imgur.com/Dn0HpxY.jpg

Voor de volgende keer: lijmresten op tijd weghalen. Ik laat dit maar zitten, want ik denk dat ik met wegschrapen meer schade aan de lak maak.

https://i.imgur.com/tmMBCWH.jpg

https://i.imgur.com/YFfxwnK.jpg

The Crash Cowboy
8 juli 2020, 14:51
Ik heb de pinholes wat uitgeboord met een reamer omdat er lijmresten in zaten, en de snaren teruggezet. Kloteklus, want ik heb de snaren gewoon op de gitaar gelaten, maar met 12 stuks gaat dat goed in de war zitten, hoe goed je ook oplet.

De pins passen niet meer helemaal in de gaten:

https://i.imgur.com/ZPAAJeY.jpg

Gatenruimer:

https://i.imgur.com/rVjomsb.jpg

String Spaghetti.

https://i.imgur.com/lAYBlJ3.jpg

https://i.imgur.com/AW1i8fJ.jpg

https://i.imgur.com/3dxFrqN.jpg

Ik heb het oude plastic zadel teruggezet, want de blanks die ik besteld had zijn allemaal te smal. Even zoeken naar het goeie zadel.

https://i.imgur.com/6mgm3Fz.jpg

Truss rod cover teruggeschroefd:

https://i.imgur.com/0vLCecE.jpg

Klaar. Ik snap niks van deze gitaar. Er zit nog een beetje ‘belly bow’ in, en verder heb ik eigenlijk niks aan de gitaar veranderd. Maar de actie is nu superlaag; misschien zelfs een tikkie te laag, maar ik maak toch nog een nieuw brugzadel dus dat komt wel goed.

Laten we het er maar op houden dat alles een beetje heeft meegeholpen:

- belly bow wegduwen
- zadel iets verlaagd
- truss rod afgesteld
- brug opnieuw lijmen
- braces vastzetten

Maar: schiet mij maar lek. Ik weet het niet.

EDIT: ik moet nog eens goed naar m’n eigen 12 string kijken. De actie kan blijkbaar nog een stuk lager, net als op deze.

https://i.imgur.com/4aHFirH.jpg

BamBuFan1
8 juli 2020, 22:05
Hij vraagt er ook bijna niets voor (25 EUR).

Da's nog precies €126 teveel.

Erik de Perik
8 juli 2020, 22:26
Oh normaal krijg je geld toe?

Plant
8 juli 2020, 23:13
EDIT: ik moet nog eens goed naar m’n eigen 12 string kijken. De actie kan blijkbaar nog een stuk lager, net als op deze.

https://i.imgur.com/4aHFirH.jpg

Het kan optisch bedrog zijn, maar op de foto's lijkt het alsof het zadel aan de baskant lager is. Is het andersom teruggestoken (misschien zat het al zo)?

The Crash Cowboy
9 juli 2020, 00:01
Het kan optisch bedrog zijn, maar op de foto's lijkt het alsof het zadel aan de baskant lager is. Is het andersom teruggestoken (misschien zat het al zo)?

Verrek, je hebt gelijk. Het zit verkeerd om. Het rare is dat de actie een stuk beter is, maar iets te laag lijkt. Dat snap ik nou wel, hahaha !
Ik zit te wachten op een bredere zadelblank, dus ik kan nog naar hartelust klooien.

maxdb
9 juli 2020, 00:04
Had niet gehoeven voor mij, maar de brug is nu ook prachtig geworden!

Erik de Perik
9 juli 2020, 00:06
Hij heeft het speciaal voor jou gedaan verdimme...!!

The Crash Cowboy
9 juli 2020, 14:51
Zo, het brugkammetje van de Epiphone zit weer goed om. De actie is nu heerlijk laag !

https://i.imgur.com/yr7svhU.jpg

2,5 mm op de dikke E.

https://i.imgur.com/ZUypTt3.jpg

1,75 mm op de dunne e. En er rammelt niks tegen de frets.

https://i.imgur.com/a4IgKBP.jpg

En dit is de brug van mijn eigen Concerta 12 string. Met een lekker dik zadel, dus die kantelt niet meer. De actie kan nog een stuk lager denk ik.

https://i.imgur.com/nwSfS0a.jpg

Ik heb hier nu drie 12 strings liggen, en wat me opvalt is dat die behoorlijk in gewicht verschillen. De Concerta is super licht; de EKO die ik binnenkort op ga knappen is echt loodzwaar, en de Epiphone zit daar een beetje tussenin. De EKO heeft een hielblok dat zo dik is dat het tot het klankgat komt, met een geschroefde nek.

The Crash Cowboy
9 juli 2020, 19:18
Hij heeft het speciaal voor jou gedaan verdimme...!!

Ja, anders was ik er nooit aan begonnen ! :cheerup:

maxdb
9 juli 2020, 22:03
Had niet gehoeven voor mij, maar de brug is nu ook prachtig geworden!

Je zit wat ver uit de buurt, anders had je mijn acoustiese wrakjes ook best onder handen mogen nemen.

The Crash Cowboy
9 juli 2020, 22:43
Je zit wat ver uit de buurt, anders had je mijn acoustiese wrakjes ook best onder handen mogen nemen.

Zelf doen ! Dat is leuk ! Ik ben ook maar gewoon een paar maanden geleden begonnen omdat ik een gitaar gekocht had waar niet op te spelen viel. Als je een beetje handig bent, en wat gereedschap hebt, is het makkelijker dan het lijkt. Zelfs een neck reset.
En het praat zich hier in mijn vriendenkring rond, dus ik kan nog even vooruit met klussen. Zal wel aan de prijs liggen: voor een fles jonge jenever doe ik veel. Garantie tot de voordeur, en niet verder, dat wel. En ik doe alleen maar de dingen die ik zelf een beetje interessant vind.

Erik de Perik
9 juli 2020, 23:35
Wel eens oude jenever geprobeerd?

The Crash Cowboy
9 juli 2020, 23:51
Wel eens oude jenever geprobeerd?

Yep. Niet mijn smaak. Ik ben pas 62 hahaha ! Maar ik mag graag een paar kouwe jonkies drinken, liefst met een bel Westmalle Tripel er naast. Wel jonge van een goed merk: Filliers is lekker, of Vlek. Ketel mag ook nog. Bols is net vliegtuigbenzine. Er staat hier al een jaar of 10 een fles, maar die is echt niet te hachelen. Zou je er je gitaar mee schoon kunnen maken ?

Erik de Perik
10 juli 2020, 00:02
Oh ok, ik ben juist een liefhebber van oude jenever en dan met name deze:

https://www.slijterijleiden.nl//Files/2/28000/28031/ProductPhotos/Source/71784145.jpg

Met jenever en zeker jonge, wat niet veel meer is dan verdunde pure alcohol, kun je prima de toets reinigen bijvoorbeeld.

Ik ben 5 jaar jonger ;)

The Crash Cowboy
10 juli 2020, 12:47
Met jenever en zeker jonge, wat niet veel meer is dan verdunde pure alcohol, kun je prima de toets reinigen bijvoorbeeld.

Ik gebruik voor het poetsen van de hele gitaar (behalve de plastic delen, slagplaat bijvoorbeeld) vaak nafta. Dat is aanstekerbenzine, maar er staat hier ook Coleman Fuel voor mijn kampeer-benzinebrandertje. Dat is hetzelfde. Smaakt naar Bols, haha !

The Crash Cowboy
14 juli 2020, 15:02
Ik heb een benen brugzadel gefabriceerd. Ik ben nog niet tevreden; de spleet voor het zadel is een fractie wijder dan het dikste zadel wat ik kan vinden. Dat betekent dat het zadel door de snaarspanning naar voren helt. Met alle gevolgen van dien: verkeerde trekbelasting op de brug etc.

Heeft iemand een adresje voor dikkere zadelblanks ? Ik heb er ooit een paar op Marktplaats gevonden; die waren volgens mij wel 5 mm dik. Nergens meer te vinden.

EDIT: Ik zal wel blind geweest zijn. Heb ze al gevonden:
https://www.thomann.de/nl/harley_benton_parts_saddle_inlay_112x14x5.htm

Goede bescherming:

https://i.imgur.com/BSnrCHA.jpg

Het oude plastic zadel had precies de goede hoogte, dus dat gebruik ik als template.

https://i.imgur.com/dkuT9Bn.jpg

De dremel voor het grove werk.

https://i.imgur.com/GEB6lx9.jpg

Passen en meten.

https://i.imgur.com/Jxao3OX.jpg

Finetuning met de leveling beam.

https://i.imgur.com/xBypY7M.jpg

https://i.imgur.com/mvPCspt.jpg

Gelukkig hoefden de snaren er niet af. Of ... jammer. Als het zadel goed past zit het klem, en dan duw je het er echt niet vanaf de zijkant in.

https://i.imgur.com/JK1cnfU.jpg

https://i.imgur.com/cmP3fq3.jpg

Hier zie je wat ik bedoel: het zadel helt naar voren. En de snaren ‘liggen’ achter op het zadel, in plaats van voorop.

https://i.imgur.com/cZ8vYHp.jpg

Actie is nog steeds prima laag; de intonatie is redelijk, en de snaren lopen nergens aan. Ik moet even overleggen met de eigenaar over het zadel.

https://i.imgur.com/I2aworL.jpg

The Crash Cowboy
14 juli 2020, 17:48
Ik ben erover aan het denken om een set goeie topkamvijltjes te kopen. Nou is het probleem dat je voor verschillende sets snaren ook verschillende vijltjes kan krijgen. Maar als ik helemaal volledig wil zijn heb ik voor de reguliere sets akoestisch en elektrisch een vijltje of 13 nodig:

.09 - .010 - .011 - .012 - .013 - .015 - .017 - .020 - .022 - .026 - .036 - .046 - .052

Goeie vijltjes heb je voor een euro of 15 - 20 per stuk. Ik zag ook een setje Hosco vijltjes: 11 stuks voor € 155,-, met de maten:

.010 - .013 - .016 - .024 - .028 - .032 - .036 - .042 - .046 - .050 - .056

Mijn vraag: hoe nauw komt de maat van het topkamvijltje ? Kom je bijvoorbeeld voor een .012 snaar ook weg met een .013 vijltje ? Of is die 1/1000ste inch al te veel verschil ?

Hier de vijltjes die ik vond. Ze schijnen wel goed te zijn.

https://www.tonefactory.nl/hosco-set-of-11-thin-nut-files

The Crash Cowboy
20 juli 2020, 17:07
De Epiphone geeft het niet op. Er rammelt weer wat; ik denk nog ergens een losse brace, maar ik kan hem niet vinden. Er zit onder de brug weer een flink buikje in het bovenblad, maar de actie blijft prima. Raar ding, deze.


https://youtu.be/ku0ywj7itgQ

Met de snaren er af rammelt het iets minder. Dat bevestigt mijn vermoeden van een losse brace: de snaarspanning ‘trekt’ het blad van de brace af. Zonder snaren is dat minder.


https://youtu.be/SayHvBiekC4

Ik heb gekeken en gevoeld of ik de losse brace kan vinden, maar dat lukt me nog niet.

https://i.imgur.com/kAbXQpp.jpg

https://i.imgur.com/7JmxqHi.jpg

https://i.imgur.com/D5zsUMF.jpg

https://i.imgur.com/2TOqnrX.jpg

https://i.imgur.com/v6F3ZpG.jpg

https://i.imgur.com/EuPyeFg.jpg

The Crash Cowboy
20 juli 2020, 17:13
Dan maar een nieuw zadeltje maken. Ik heb eerst vers 100 grit schuurpapier op mijn ‘leveling beam’ geplakt. Het ouwe heeft er maanden op gezeten, maar is nu op.

https://i.imgur.com/vBRKtzm.jpg

https://i.imgur.com/1wk3RvO.jpg

https://i.imgur.com/MNBpi9Y.jpg

https://i.imgur.com/EDPEaud.jpg

De ‘fret leveling beam’ heb ik zelf gemaakt van een stuk stevig aluminium rechthoekig buis, dat ik nog wel écht vlak gemaakt heb. Kost maar een paar euro. Ik heb er twee gemaakt: een korte en een lange.

https://i.imgur.com/0QebQSS.jpg

https://i.imgur.com/JRS0q70.jpg

https://i.imgur.com/jMkt2WT.jpg

The Crash Cowboy
20 juli 2020, 17:19
Het brugzadel: ik heb een benen blank gevonden die meer dan de goede dikte heeft.

https://i.imgur.com/o4sCE68.jpg

De dikte moet 2,45 mm worden.

https://i.imgur.com/WwEVGQX.jpg

Die is nu 3,25 mm.

https://i.imgur.com/UODQ27S.jpg

In de bankschroef, en dan proberen hem integraal op de goeie dikte te schuren. Met de hand ...

https://i.imgur.com/DjQDVDC.jpg

https://i.imgur.com/ZTDK8IR.jpg

https://i.imgur.com/SKNtu3f.jpg

Tussendoor veel passen en meten.

https://i.imgur.com/qVzy3GI.jpg

Op de goede lengte zagen. De zijkanten worden nog afgerond voor een goeie pas.

https://i.imgur.com/In7pVyX.jpg

The Crash Cowboy
20 juli 2020, 17:26
Hier controleer ik of het zadel helemaal tot onder in de gleuf komt.

https://i.imgur.com/NSQi92f.jpg

Dat zit goed strak.

https://i.imgur.com/EtXBrmW.jpg

Nu moet ik de goede radius en hoogte er in krijgen. Ik gebruik het oude plastic zadeltje als mal, want dat was goed. Tip: markeer de voorkant, anders raak je geheid de draad kwijt.

https://i.imgur.com/rMWR2fS.jpg

https://i.imgur.com/9RzluXQ.jpg

https://i.imgur.com/rkrxdyx.jpg

https://i.imgur.com/L6K9V68.jpg

Ik hou de hoogte voorlopig aan de veilige kant.

https://i.imgur.com/eDy4cv7.jpg

Wordt vervolgd. Dit is wel de grootste pain-in-the-ass gitaar tot nu toe. Maar het komt allemaal goed.

Fobo
20 juli 2020, 17:45
Hoewel ik het sowieso erg knap vind wat je doet, vind ik het bijzonder dat je al zoveel eh... controlemomenten (weet even geen ander woord) van tevoren in weet te bouwen, waardoor je - althans in beginsel - niet/weinig voor verrassingen komt te staan.
Zonder dat ik maar enig idee heb om dit soort klusjes ook te gaan doen, lees ik je topic met erg veel plezier! :ok:

The Crash Cowboy
20 juli 2020, 19:02
Hoewel ik het sowieso erg knap vind wat je doet, vind ik het bijzonder dat je al zoveel eh... controlemomenten (weet even geen ander woord) van tevoren in weet te bouwen, waardoor je - althans in beginsel - niet/weinig voor verrassingen komt te staan.
Zonder dat ik maar enig idee heb om dit soort klusjes ook te gaan doen, lees ik je topic met erg veel plezier! :ok:

Thanks ! Blijve kijke zou ik zeggen.

Ik doe dit allemaal puur uit hobby; het is vaak een hele ingewikkelde puzzel wat er met een gitaar allemaal mis is. Maar ik heb tijd zat voor research, vooral op Youtube en op forums en groepen zoals deze. En dat loont zich blijkbaar, want dingen die me eerst onmogelijk leken lukken nu (met de nodige fouten) heel aardig. En het gaat nog lang niet altijd perfect hoor.

Bijvoorbeeld bij mijn eigen 12 string, waar ik een tijd geleden een neck reset op deed. Als je goed kijkt dan zie je dat de hals niet meer recht op de gitaar staat:

https://i.imgur.com/JH17Vzm.jpg

En de neck dive op dezelfde gitaar is veel te groot:

https://i.imgur.com/7biCA8M.jpg

Maar: er is weer op te spelen, en dat kon echt niet toen ik ‘m kreeg.

The Crash Cowboy
21 juli 2020, 17:06
De Epiphone 12 string doet ‘t. De rammel is er uit. Vraag me niet hoe, want ik heb geen idee. Maar nadat ik het nieuwe brugzadel had geplaatst was de rammel ook verdwenen. Het enige dat ik kan bedenken is dat het vorige zadel te los zat en trilde, maar ik hoorde ook gerammel als het zadel er uit was. Of: er heeft iets in de gitaar gelegen. Maar ik heb er niks uit zien vallen. Schiet mij maar lek.

Gedaan:

- Hals bijgesteld en actie verlaagd
- Brug losgemaakt en opnieuw gelijmd
- Losse braces vastgelijmd
- Nieuw benen brugzadel gemaakt
- Frets gevlakt, gekroond en gepolijst
- Topkam ingevijld voor goede snaarhoogte op fret 1.
- Grote schoonmaak

Ik moet een hoop losse .010 snaren halen. Want bijna iedere keer als ik de snaren los en weer vast maakte brak de .009 G snaar. Een .010 houdt beter, vermoed ik. Nu liggen hier een aantal setjes Ernie Ball 12 string snaren zonder .009 snaar, hahaha !

https://i.imgur.com/wDk2aYv.jpg

https://i.imgur.com/7rGZCdP.jpg

https://i.imgur.com/Oxfc9Gt.jpg

The Crash Cowboy
22 juli 2020, 16:30
Ik heb het een dag later nog even gecheckt, maar er rammelt niks meer. Wonderbaarlijke Genezing.

https://youtu.be/29qKqA6w3nI

The Crash Cowboy
22 juli 2020, 17:54
Okee. Wat nu ?

Er ligt hier nog zat. Even denken waar ik het meeste zin in heb.

- Een goedkope Epiphone SG met een saai uiterlijk. Opnieuw spuiten met iets fels met glitters ?

https://i.imgur.com/6Go6bK0.jpg

- Lakschade aan mijn Squier Precision.

https://i.imgur.com/XidEiEq.jpg

- Deze ligt al lang op de plank: mijn Rustkaster Baritone. Die heb ik ooit gebouwd met een neck angle voor de Stetsbar tremolo, maar die hoek is te groot. De snaren liggen veel te hoog boven de pickups. Ik moet een shim maken om de hoek kleiner te maken.

https://i.imgur.com/nAcPfnc.jpg

https://i.imgur.com/oxGM9CY.jpg

- Spaanse gitaar van een vriendin, die ooit van de muur is gedonderd. De gitaar dan.

https://i.imgur.com/uZDkEyG.jpg

- Cheapo western gitaartje met wat issues. Iets om iemand blij mee te maken als ik ‘m goed krijg. De brug zit weer eens los.

https://i.imgur.com/Qj9kSMC.jpg

https://i.imgur.com/PgUzL7g.jpg

- En dan ligt hier nog een leuke 1973 EKO Ranger twaalfsnaar. Loodzwaar en super degelijk; ik denk dat er vooral cosmetisch het nodige aan kan gebeuren. De lak is op veel plaatsen gebarsten, ik heb geen idee of en hoe dat te herstellen is. Maar deze is de moeite waard om echt goed op te knappen.

https://i.imgur.com/RCzRat0.jpg

https://i.imgur.com/QlPZcUl.jpg

https://i.imgur.com/5Y4wAAW.jpg

The Crash Cowboy
22 juli 2020, 17:56
Eerst maar es een biertje.

https://i.imgur.com/l5PzdLv.jpg

Tupelo
23 juli 2020, 11:31
Beginnen met de Rustkaster Baritone ! :)

The Crash Cowboy
23 juli 2020, 17:27
Beginnen met de Rustkaster Baritone ! :)

Eerst nog effe een tussendoortje: The Beast. Een zwaar gemodde Squier Telecaster; ooit opnieuw geverfd, dikke messing slagplaat en verder gestript van alles wat niet nodig was. Er zit alleen nog een P90 pickup en een volumeknop op. Ik hou wel van dit soort gitaartjes.

To do list:

- Nieuw nutje maken
- Schoonmaken
- Nieuwe .010 - .052 snaren
- Afstellen

https://i.imgur.com/bnSN5cu.jpg

https://i.imgur.com/8pqUnvA.jpg

https://i.imgur.com/6RZKMnc.jpg

https://i.imgur.com/wGydZT1.jpg

https://i.imgur.com/zHbM4WS.jpg

The Crash Cowboy
23 juli 2020, 18:33
The Beast. Even gekeken waar de problemen liggen.

Bij het losdraaien van de snaren kwam het stiftje van een stemmechaniek los. Er zit een schroefdraad in, maar ik krijg het niet terug op z’n plaats geschroefd. Dat wordt vervangen, denk ik.

https://i.imgur.com/tgBOOJC.jpg

https://i.imgur.com/hLliilJ.jpg

https://i.imgur.com/Aj1xb0p.jpg

Het verrotte topkammetje kwam er gelukkig met een tikje tegen de zijkant makkelijk uit. Geen schade.

https://i.imgur.com/ghobqPd.jpg

Ik vond in mijn spullen een benen kammetje met de goede radius. En het past precies.

https://i.imgur.com/p0JouCM.jpg

https://i.imgur.com/aH9HjTJ.jpg

De administratie: China, 1998.

https://i.imgur.com/q0lK45t.jpg

https://i.imgur.com/c2JYTRf.jpg

Een overweging voor de eigenaar: ik zou de control plate ‘flippen’ en de volumeknop verplaatsen zodat die op een goed bereikbare plek terecht komt (in de rode cirkel). De standenschakelaar en toonregeling zitten er toch niet meer op.

https://i.imgur.com/JvuKbR4.jpg

The Crash Cowboy
23 juli 2020, 20:06
Het lijkt altijd simpeler dan het is.

Geen idee wat dit zijn, maar Yellow Parts en Boston maken iets wat er op lijkt.

https://i.imgur.com/HkA3fCj.jpg

Ik heb overlegd met de eigenaar: het wordt een beter setje stemmechanieken. Ik heb even gemeten wat dat moet wezen, maar de maten zijn een beetje maf. Ik dacht dat de doorsnee van de gaten in de kop altijd 9 of 10 mm zijn, maar de doorsnede is hier 7,8 mm.

https://i.imgur.com/oeKqxRU.jpg

https://i.imgur.com/5AhSQLG.jpg

De schacht is 6 mm:

https://i.imgur.com/qq49SDB.jpg

https://i.imgur.com/IWCFSvM.jpg

Ik kan nog even geen mechanieken met deze maat vinden. Vraag: ik lees wel eens dat het uitboren van de gaten nog niet zo eenvoudig is, want de kans op een breuk is groot. Heeft iemand daar ervaring mee ? Of weet iemand passende mechanieken ?

motorhan
24 juli 2020, 13:20
Uitboren met boor op hele lage snelheid en geen kracht op zetten moet lukken. indien mogelijk met kolomboor dan kun je het beter regelen ()de neerwaartse druk)
wordt weer een leuk project.

Tupelo
24 juli 2020, 13:36
Beter setje stemmechanieken is sowieso de moeite.
Had dit type onlangs op een Samick uit eenzelfde tijd zitten; bah wat een ondingen terwijl verder toch best een aardige gitaar...
Vind dit als no nonsens gitaar ook wel fijn eigenlijk.
Volumeknop op een plaats waarmee je gemakkelijk kan aanzwellen is ook wel een geinige upgrade.

The Crash Cowboy
24 juli 2020, 13:39
Uitboren met boor op hele lage snelheid en geen kracht op zetten moet lukken. indien mogelijk met kolomboor dan kun je het beter regelen ()de neerwaartse druk)
wordt weer een leuk project.

Met de hand en een gatenruimer is het veiligst, denk ik.

The Crash Cowboy
24 juli 2020, 13:50
Beter setje stemmechanieken is sowieso de moeite.
Had dit type onlangs op een Samick uit eenzelfde tijd zitten; bah wat een ondingen terwijl verder toch best een aardige gitaar...
Vind dit als no nonsens gitaar ook wel fijn eigenlijk.
Volumeknop op een plaats waarmee je gemakkelijk kan aanzwellen is ook wel een geinige upgrade.

Ik vond hier in mijn voorraad stom toevallig nog een setje van precies dezelfde mechanieken. Even overleggen met de eigenaar. De tuners zijn idd bagger.

Rechts de kapotte, links de nieuwe.

https://i.imgur.com/Lu3ObFi.jpg

De jack kraakt flink. Die ga ik ook vervangen. En als de eigenaar het goed vindt zet ik er een cup in in plaats van het plaatje.

https://i.imgur.com/SK6RMD2.jpg

https://i.imgur.com/dOIVyGB.jpg

Het uiterlijk: ik heb hier ook nog een gerelicte control plate en neck plate. Die passen wel bij de looks van The Beast, vind ik.

https://i.imgur.com/hEQV9f5.jpg

https://i.imgur.com/Yx3if78.jpg

De eigenaar wil de control plate niet omdraaien.

Plant
24 juli 2020, 14:45
Met de hand en een gatenruimer is het veiligst, denk ik.

In dit (http://www.gitaarnet.nl/forum/showthread.php?176159-Goede-ruimer-voor-elektrische-gitaar&p=3483818&viewfull=1#post3483818) topic adviseerde ik de gaten op te vullen en nieuwe gaten te boren. Rondhout van 7.8mm zal niet meevallen, maar mocht je iets vinden dat er passend in te lijmen is zou ik dat proberen.

De center aftekenen en dan kun je met zo'n boor netjes en schadevrij boren. De tip van die schilderstape (http://www.gitaarnet.nl/forum/showthread.php?176159-Goede-ruimer-voor-elektrische-gitaar&p=3483833&viewfull=1#post3483833) is wel een goeie.

The Crash Cowboy
24 juli 2020, 18:02
In dit (http://www.gitaarnet.nl/forum/showthread.php?176159-Goede-ruimer-voor-elektrische-gitaar&p=3483818&viewfull=1#post3483818) topic adviseerde ik de gaten op te vullen en nieuwe gaten te boren. Rondhout van 7.8mm zal niet meevallen, maar mocht je iets vinden dat er passend in te lijmen is zou ik dat proberen.

De center aftekenen en dan kun je met zo'n boor netjes en schadevrij boren. De tip van die schilderstape (http://www.gitaarnet.nl/forum/showthread.php?176159-Goede-ruimer-voor-elektrische-gitaar&p=3483833&viewfull=1#post3483833) is wel een goeie.

Helder ! Dank je !

The Crash Cowboy
25 juli 2020, 15:47
Een paar details van The Beast. Ik mag er van de eigenaar weinig aan veranderen. Snap ik; dat zou ik bij mijn gitaren ook niet willen. Ik heb ooit (lang geleden) iemand van een podium geslagen omdat ie tijdens een sessie ineens mijn Telecaster in zijn tatten had, hahaha !

Dus: schoonmaken, frets en hals nakijken, een nieuw nutje maken, bedrading nakijken en een nieuwe jack + plate, en afstellen. En (als ie het goed vindt) de messing slagplaat, die trouwens bijna een halve kilo weegt, beter passend maken op de control plate.

https://i.imgur.com/RUWfeAd.jpg

https://i.imgur.com/klGLozo.jpg

https://i.imgur.com/bNzF5uU.jpg

De putdeksel: 480 gram.

https://i.imgur.com/1r1eN9m.jpg

https://i.imgur.com/yz6khoD.jpg

The Crash Cowboy
25 juli 2020, 15:59
Er zijn wat spulletjes die ik besteld had binnengekomen. Ma of di komen de Kluson tuners voor The Beast.

Stain, amberkleurig. Ik wil gauw eens aan de slag met het kleuren van hout.

https://i.imgur.com/Ce64mx2.jpg

Goeie secondenlijm, voor de scheuren in de lak van de EKO 12 string.

https://i.imgur.com/G1SapYC.jpg

Superfijn schuurpapier: 2000 en 3000 grit.

https://i.imgur.com/XMP9pF7.jpg

En De Topkam Vijltjes. Het is uiteindelijk een Hosco setje van 3 x 2 geworden: .010, .013, .017, .026, .036, .046. Koopje bij TLC Guitar Goods: € 69,95 en binnen een dag bezorgd. Goeie service, dat mag ook wel eens gezegd.

https://i.imgur.com/NhjcRPR.jpg

Naast de oude, goedkope vijltjes. Het kwaliteitsverschil is op het oog best groot.

https://i.imgur.com/Vw3H1Zh.jpg

Boven: Hosco .010; onder: ‘string 1’ van de goedkope vijltjes.

https://i.imgur.com/SyC6kYV.jpg

https://i.imgur.com/t5W5irt.jpg

https://i.imgur.com/vk34T5E.jpg

https://i.imgur.com/ihmevxf.jpg

The Crash Cowboy
25 juli 2020, 17:38
Topkammetje maken, met de nieuwe vijltjes. Dat gaat prima ! Het nutje is nog veel te hoog, maar ik wilde de vijltjes eerst uitproberen. Wordt vervolgd.

https://i.imgur.com/yrYTKrS.jpg

https://i.imgur.com/FAqQ4cP.jpg

https://i.imgur.com/323ntz4.jpg

Als mal voor de string spacing gebruik ik een pre-slotted nutje met de goede breedte.

https://i.imgur.com/nsPefQ9.jpg

https://i.imgur.com/H9JFX3T.jpg

Nieuw vijltje in actie !

https://i.imgur.com/j4qNO7F.jpg

https://i.imgur.com/rLCMdbQ.jpg

https://i.imgur.com/5KOFcfb.jpg

https://i.imgur.com/9wcyXpL.jpg

The Crash Cowboy
25 juli 2020, 20:49
Ik heb de hals van The Beast rechtgezet. Die had een backbow dus ik heb de trussrod bijgesteld.

https://i.imgur.com/pVSPsmU.jpg

https://i.imgur.com/MX5ol4l.jpg

https://i.imgur.com/9svMk3F.jpg

The Crash Cowboy
26 juli 2020, 16:40
De frets van The Beast zijn gevlakt, gekroond en gepolijst, en de toets heeft een lik gekookte lijnzaadolie gekregen. Maar dit kennen jullie intussen. Ik vind dit een van de meest dankbare klusjes !

1. Markeren van de frets.

https://i.imgur.com/dYOJbZh.jpg

2. Vlakken.

https://i.imgur.com/380TsQe.jpg

3. Check of er nog ongelijke frets zijn. Niet dus.

https://i.imgur.com/McI4aoR.jpg

4. Afplakken van de toets.

https://i.imgur.com/K3aXyB1.jpg

https://i.imgur.com/WRmRnNv.jpg

5. Crownen van de frets.

https://i.imgur.com/eaWvvLS.jpg

The Crash Cowboy
26 juli 2020, 16:41
6. Polijsten van de frets met 800 grit schuurpapier.

https://i.imgur.com/jybwIF5.jpg

7. Super glad polijsten met Colad OneStepReady.

https://i.imgur.com/x9YDZOW.jpg

https://i.imgur.com/BbV9uM5.jpg

8. De hals is prima recht.

https://i.imgur.com/8A0kMC2.jpg

9. Tape weghalen.

https://i.imgur.com/NnN7DNm.jpg

10. Een dosis TLC met gekookte lijnzaadolie.

https://i.imgur.com/AqIzcyV.jpg

Ik laat de olie 5 minuten intrekken, en poets die er daarna helemaal af. En ziehier: Het resultaat van een rustige zondagmiddag.

https://i.imgur.com/y9ZPNRr.jpg

BamBuFan1
26 juli 2020, 21:03
[QUOTE=The Crash Cowboy;3485782]Topkammetje maken, met de nieuwe vijltjes. Dat gaat prima ! Het nutje is nog veel te hoog, maar ik wilde de vijltjes eerst uitproberen. Wordt vervolgd.

https://i.imgur.com/yrYTKrS.jpg

Tip: om de hoogte van het zadel te bepalen kun je een potlood doormidden splijten, zadel op zijn plek zetten en dan het potlood met de 'platte' kant op de fretten leggen en zo de hoogte van de fretten exact op het zadel aftekenen.

https://jsevy.com/luthierie/guitarmaking_guide/final_assembly/nut_marking_profile.jpg

The Crash Cowboy
26 juli 2020, 21:17
Tip: om de hoogte van het zadel te bepalen kun je een potlood doormidden splijten, zadel op zijn plek zetten en dan het potlood met de 'platte' kant op de fretten leggen en zo de hoogte van de fretten exact op het zadel aftekenen.

Wist ik, maar was ik vergeten, haha ! Thanks ! Ik heb dit zadeltje wel expres hoger gehouden om eerst de vijltjes eens te proberen.

Vraag: Ik wil zuinig zijn op mijn nieuwe vijltjes. 70 eutjes is best veel geld voor een ouwe Cowboy, namelijk. Er hoopt zich natuurlijk in de groefjes stof op van het been van het zadel. Hoe maak ik de vijltjes goed schoon zonder dat ze bot worden ? Ik zag al messing borsteltjes en zo, maar is er geen huis-tuin-en-keuken-tip ? Met staalwol is zeker geen goed idee ?

Erik de Perik
26 juli 2020, 22:00
Ik denk dat je met een tandenborstel al een heel end komt.

witterwit
26 juli 2020, 22:30
Schoon blazen met perslucht.

The Crash Cowboy
26 juli 2020, 23:42
Ik denk dat je met een tandenborstel al een heel end komt.

Ok, thanks !


Schoon blazen met perslucht.

Dat heb ik niet ...

Powderfinger
27 juli 2020, 18:37
Met een vijlborstel (geen staalborstel gebruiken).
Ik weet niet of perslucht daarvoor werkt, maar je kunt ook losse busjes bij de action kopen. Handig om de gitaar na afloop schoon te spuiten.

The Crash Cowboy
28 juli 2020, 18:10
De stemmechanieken (en nog wat andere zaken) voor The Beast zijn gearriveerd. Ik heb ze er vanmiddag meteen maar op gezet.
Dat was een hoop werk, want ik heb voor de veiligheid de gaten met de hand ‘geruimd’ van 8 naar 10 mm; dat hoefde gelukkig alleen maar aan de achterkant, want de bussen pasten aan de voorkant meteen in de gaten.

Eerst heb ik de oude schroefgaatjes opgevuld met houtlijm en cocktailprikkers. Echt mooi is het niet, maar ze zitten iig dicht.

https://i.imgur.com/EI9Qszu.jpg

Die Klusons zijn trouwens prachtig voor dat geld !

https://i.imgur.com/5sxkFvi.jpg

https://i.imgur.com/YLCSyVo.jpg

https://i.imgur.com/4hbmU2E.jpg

https://i.imgur.com/St7Wsl2.jpg

https://i.imgur.com/Lbka9Vu.jpg

https://i.imgur.com/KqqgW78.jpg

https://i.imgur.com/jsGyqlx.jpg

https://i.imgur.com/isOXmfO.jpg

The Crash Cowboy
28 juli 2020, 18:13
Toen was het tijd om de gaten te ruimen: met de hand, met een reamer en een rond vijltje (want de reamer is taps). Dat was een behoorlijke pokkenklus; het kostte me alles bij elkaar toch gauw een uur of anderhalf. Ruimen, meten, ruimen, meten ... En ik had na twee gaten de blaren op m’n poten staan LOL.

https://i.imgur.com/zdgcnjC.jpg

https://i.imgur.com/g0sHruG.jpg

https://i.imgur.com/T1I5xuN.jpg

https://i.imgur.com/C8VOYxe.jpg

https://i.imgur.com/9C19NAp.jpg

https://i.imgur.com/hFfK4G1.jpg

https://i.imgur.com/4OoKNPt.jpg

https://i.imgur.com/nENSdSp.jpg

3 down, 3 to go.

https://i.imgur.com/NejhKUQ.jpg

Het verschil tussen 8 en 10 mm.

https://i.imgur.com/2GIUzZb.jpg

The Crash Cowboy
28 juli 2020, 18:15
Het Laatste Gat !

https://i.imgur.com/mprPdkp.jpg

Na een half uur draaien kwamen de blaren.

https://i.imgur.com/7DgU5U2.jpg

Werkhandschoentjes.

https://i.imgur.com/5STDeGf.jpg

Alles past.

https://i.imgur.com/4uBD0P5.jpg

https://i.imgur.com/vMAtm3Q.jpg

Uitlijnen.

https://i.imgur.com/m3GRz46.jpg

The Crash Cowboy
28 juli 2020, 18:16
De mechanieken installeren.

https://i.imgur.com/xbRydAl.jpg

https://i.imgur.com/muPSfCA.jpg

https://i.imgur.com/cudy6M9.jpg

https://i.imgur.com/D3t7dA3.jpg

https://i.imgur.com/aBTRkaw.jpg

https://i.imgur.com/SKMTVje.jpg

https://i.imgur.com/XmuBT0x.jpg

https://i.imgur.com/OgP19b6.jpg

The Crash Cowboy
28 juli 2020, 20:04
Ik denk dat je met een tandenborstel al een heel end komt.


Schoon blazen met perslucht.


Met een vijlborstel (geen staalborstel gebruiken).
Ik weet niet of perslucht daarvoor werkt, maar je kunt ook losse busjes bij de action kopen. Handig om de gitaar na afloop schoon te spuiten.

Thanks ! Ik haal wel een keer een vijlborstel; voorlopig werkt een ouwe tandenborstel prima.

witterwit
28 juli 2020, 22:12
Ziet er netjes uit.

Tupelo
28 juli 2020, 22:40
Ik vind dat je lekker bezig bent; fijne upgrades zo.

The Crash Cowboy
29 juli 2020, 14:42
Ik heb de jack van The Beast vervangen. De oude kraakte en was slecht gesoldeerd, en liep sowieso op z’n einde.
Verder zat er één ringetje van de Klusons verkeerd om. Dat ziet waarschijnlijk niemand, maar ik heb het toch maar even omgedraaid.

De oude (krakende) en de nieuwe jack. De nieuwe heeft twee klemmen i.p.v. een, en zou de jackplug beter en zonder kraken vast moeten houden.

https://i.imgur.com/e3FnSxO.jpg

Het oude (zwarte) plaatje is rechthoekig, het nieuwe is vierkant.

https://i.imgur.com/K2QI7nw.jpg

Gaatjes vullen maar weer. En nieuwe boren.

https://i.imgur.com/6PIZqnR.jpg

Jack solderen.

https://i.imgur.com/Z1eHRCQ.jpg

https://i.imgur.com/7jNUjj9.jpg

Rechter ringetje van de tuner zit verkeerd om.

https://i.imgur.com/LxTHZUe.jpg

Nou niet meer.

https://i.imgur.com/62R2owA.jpg

The Crash Cowboy
29 juli 2020, 14:43
En toen was Het Beest klaar. Ik had ‘m nog niet echt gehoord, maar zo’n P90 klinkt vet ! En er kraakt niks meer.

Gedaan:

- Frets gevlakt, gekroond en gepolijst
- Nieuwe benen topkam gemaakt
- De gaten voor de stemmechanieken geruimd tot 10 mm
- Stemmechanieken vervangen
- Messing slagplaat passend gemaakt op de control plate
- Nieuwe snaren (Ernie Ball Skinny Top Heavy Bottom)
- Nieuwe jack + plaatje
- Krakende pot schoongemaakt

https://i.imgur.com/r3zYgaV.jpg

https://i.imgur.com/kGX4S24.jpg

https://i.imgur.com/XQM7THs.jpg

https://i.imgur.com/ZkDNnr2.jpg

https://i.imgur.com/b0iLCx9.jpg

Fobo
29 juli 2020, 16:18
Los van de kleurencombie groen en koper (vinnik niet echt mooi) wederom complimenten voor het eindresultaat. En voor de wijze waarop je e.e.a. ook visueel met ons deelt.

The Crash Cowboy
29 juli 2020, 16:24
Los van de kleurencombie groen en koper (vinnik niet echt mooi) wederom complimenten voor het eindresultaat. En voor de wijze waarop je e.e.a. ook visueel met ons deelt.

Thanks. En de gitaar is van een vriend, dus met het kleurenschema durf ik me niet te bemoeien, hahaha ! Het groen schijnt HEMA schoolbordverf te zijn.
Maar dat ding klinkt als een klok met die P90 !

Plant
29 juli 2020, 16:48
https://i.imgur.com/XQM7THs.jpg

Gelukkig het topkammetje ook nog gefatsoeneerd :) Niet meer zo hoog met diepe groeven. Voor de onomwonden snaren vind ik ze bovenin wel wat breed, in een V-vorm.

The Crash Cowboy
29 juli 2020, 18:29
Gelukkig het topkammetje ook nog gefatsoeneerd :) Niet meer zo hoog met diepe groeven. Voor de onomwonden snaren vind ik ze bovenin wel wat breed, in een V-vorm.

De vijltjes hebben een V-vorm, en mijn ervaring is dat de snaren vrij moeten bewegen zo lang de ‘bodem’ maar goed is. En je ze in de richting van de kop omlaag vijlt: als je dat niet doet dan is dat is de grootste oorzaak van ‘dooie’ of ratelende snaren. En bij The Beast rammelt er nu niks !

Plant
29 juli 2020, 19:45
De vijltjes hebben een V-vorm, en mijn ervaring is dat de snaren vrij moeten bewegen zo lang de ‘bodem’ maar goed is.

Zelf zou ik de bovenkant dan iets meer weghalen. De snaren lopen rechtdoor en gaan zijwaarts nergens heen. Bij 3 om 3 heads waarbij met name de snaren zijwaarts een knik maken is het wel belangrijk ze een beetje dieper te laten liggen zodat ze niet uit het slot willen springen.


En je ze in de richting van de kop omlaag vijlt: als je dat niet doet dan is dat is de grootste oorzaak van ‘dooie’ of ratelende snaren.

Been there, done that :(


En bij The Beast rammelt er nu niks !

:ok:

The Crash Cowboy
29 juli 2020, 19:59
Zelf zou ik de bovenkant dan iets meer weghalen. De snaren lopen rechtdoor en gaan zijwaarts nergens heen. Bij 3 om 3 heads waarbij met name de snaren zijwaarts een knik maken is het wel belangrijk ze een beetje dieper te laten liggen zodat ze niet uit het slot willen springen.

Goeie tip ! Al mijn Rustkasters hebben nut issues; die heb ik ooit zonder enige kennis van zake zelf gemaakt. Ik ga er binnenkort mee aan de slag. Ik kan ook nog de nutgleuven in de richting van de betreffende tuner laten ‘wijzen’ ?

Plant
29 juli 2020, 20:27
Volgens mij zijn daarom een hoop van die nutjes aan de achterkant zo afgerond. Het contactvlak wordt dan klein gehouden:

https://www.accu-techguitarrepair.com/assets/images/finished-nut.jpg

The Crash Cowboy
29 juli 2020, 21:22
Volgens mij zijn daarom een hoop van die nutjes aan de achterkant zo afgerond. Het contactvlak wordt dan klein gehouden:

https://www.accu-techguitarrepair.com/assets/images/finished-nut.jpg

Of de achterkant van de kam rond of recht is maakt denk ik niet zo veel uit volgens mij; het gaat om de snaarsleuven. Die vijl ik in een lichte hoek omlaag, richting de kop. Dan raakt de snaar alleen de voorkant van de nut.

Plant
29 juli 2020, 22:01
Even wat 'food for thought'. Tot nu dacht ik daar ook niet over na, maar nu we er toch zijn...

Fender style, smalle hoekige topkammetjes:

https://guitaristlab.com/wp-content/uploads/2019/03/20190211_234801.jpg

Gibson style, 3x3 heads. Toch wat breder en afgerond:

https://i1.wp.com/www.manchesterguitartech.co.uk/wp3/wp-content/uploads/2011/06/Les-Paul-Standard-new-nut.jpg

See what I mean?

The Crash Cowboy
29 juli 2020, 22:07
Even wat 'food for thought'. Tot nu dacht ik daar ook niet over na, maar nu we er toch zijn...

Fender style, smalle hoekige topkammetjes:

https://guitaristlab.com/wp-content/uploads/2019/03/20190211_234801.jpg

Gibson style, 3x3 heads. Toch wat breder en afgerond:

https://i1.wp.com/www.manchesterguitartech.co.uk/wp3/wp-content/uploads/2011/06/Les-Paul-Standard-new-nut.jpg

See what I mean?

Ik snap ! Het gaat je om de hoek van de snaren in de breedte, niet in de diepte. Goed om te weten; soms klinkt een snaar ‘dood’ zonder te ratelen en dat zou daar wel eens aan kunnen liggen.

The Crash Cowboy
31 juli 2020, 14:44
De volgende. Ik ga de ouwe EKO Ranger 12 proberen te restaureren.

Aan de gitaar is niet veel mis: nieuwe mechanieken, goed schoonmaken en afstellen. Als ik dat doe hou ik de gitaar in originele staat.

Maar: Rangers zijn niet super zeldzaam als vintage instrument, en ik vind de barsten in de lak niet mooi. In het kader van het oefenen van mijn skills ga ik proberen het uiterlijk van de gitaar aan te pakken. Dat ga ik doen door:

- De scheuren vast te lijmen met secondenlijm.
- De scheuren daarna egaal vlak te schrapen en te schuren met de rest van de body. De poly (?) finish lijkt me daar dik genoeg voor.
- De hele body op te schuren en te polijsten.

Ik zag een video waarop je kan zien hoe dat gaat:

https://youtu.be/nU3M3syaSkM

Ik heb hier een body van een sloopgitaar liggen met dezelfde barsten en waarschijnlijk ook dezelfde (is dat poly ?) lak; daar kan ik eerst naar hartelust op oefenen.

De foto’s:

1973 EKO Ranger 12
https://i.imgur.com/BInPohh.jpg

De brug zit gelijmd en geschroefd. Zo kwamen ze uit de fabriek.

https://i.imgur.com/CNNFm3x.jpg

De barsten in de lak. Ze zitten niet in het hout; dat heb ik goed gecheckt.

https://i.imgur.com/M8q6WdD.jpg

https://i.imgur.com/MY6Ryj6.jpg

Dit is het ouwe barrel met dezelfde soort barsten. Daar kan ik op oefenen.

https://i.imgur.com/WVl4Hu3.jpg

https://i.imgur.com/HjKVoYa.jpg

Het halsblok in de gitaar loopt helemaal door tot het klankgat. De hals is daar in geschroefd. Zeer massief allemaal !

https://i.imgur.com/qL6ONJp.jpg

The Crash Cowboy
31 juli 2020, 15:01
Om te beginnen heb ik gekeken of de nieuwe stemmechanieken passen. Dat doen ze. Alleen zijn de van de nieuwe te dik: 9,5 mm, en de gaten zijn 8 mm. Ik ga niet de hele zooi weer ruimen: ik gebruik de oude bushings, want daar passen de nieuwe tuners gewoon in. En ik heb geen zin om twaalf gaten uit te ruimen; ik heb daar na die zes op The Beast even genoeg van.

https://i.imgur.com/D2Z09Tr.jpg

https://i.imgur.com/m5lkJ4k.jpg

https://i.imgur.com/afy1OBy.jpg

Ik mep de bussen er voorzichtig uit met een oud 9 mm boortje.

https://i.imgur.com/up8FlL4.jpg

https://i.imgur.com/nAKF2SV.jpg

De nieuwe (links) en de oude (rechts) busjes.

https://i.imgur.com/AoASTrw.jpg

https://i.imgur.com/ZQYVKIm.jpg

https://i.imgur.com/62Kvjjd.jpg

https://i.imgur.com/KrHbY37.jpg

Plant
31 juli 2020, 16:26
https://i.imgur.com/CNNFm3x.jpg

Het valt me wel op dat 3 van die scheuren precies achter de schroeven weglopen. Bij de middelste ook naar het klankgat toe.
Zal wel met de spanning op de top en mogelijke verzwakking van het hout door de schroefgaten komen. Er zijn veel meer scheuren, maar die 3 lijken verband te houden met de brug(bevestiging).

The Crash Cowboy
31 juli 2020, 16:34
Het valt me wel op dat 3 van die scheuren precies achter de schroeven weglopen. Bij de middelste ook naar het klankgat toe.
Zal wel met de spanning op de top en mogelijke verzwakking van het hout door de schroefgaten komen. Er zijn veel meer scheuren, maar die 3 lijken verband te houden met de brug(bevestiging).

Goed gezien ! Zag ik nog niet. Ik voel/zie voorlopig niks van binnen, en de ‘barst’ naar het klankgat is niet echt een barst.

The Crash Cowboy
12 augustus 2020, 13:58
Ik had geen speciaal imbusje (0,50” - 1,27 mm) meer om de zadels van mijn Strat te verstellen. Die raak ik altijd kwijt, dus die heb ik online gekocht. Je krijgt er dan meteen 12. Beetje overdreven, maar ik heb er voor de rest van m’n leven genoeg. Als ik het hele zakje niet kwijt raak tenminste.

https://i.imgur.com/lJxYQto.jpg

Verder is het hier binnen echt niet te harden van de hitte, dus de reparaties liggen even stil. Tijd om te kijken of ik dit nog kan: op een Blues Harp spelen.

https://i.imgur.com/JORtsXn.jpg

https://i.imgur.com/zfDSqpD.jpg

https://i.imgur.com/CqpQcVU.jpg

https://i.imgur.com/EF6gUUc.jpg

https://i.imgur.com/gxq1qqP.jpg

motorhan
14 augustus 2020, 09:06
Het valt me wel op dat 3 van die scheuren precies achter de schroeven weglopen. Bij de middelste ook naar het klankgat toe.
Zal wel met de spanning op de top en mogelijke verzwakking van het hout door de schroefgaten komen. Er zijn veel meer scheuren, maar die 3 lijken verband te houden met de brug(bevestiging).

Het lijken meer op pop (spreid) nagels dan schroeven ikzie geen gleuf of ster in de koppen Heb ik het mis?

Plant
14 augustus 2020, 20:31
Het lijken meer op pop (spreid) nagels dan schroeven ikzie geen gleuf of ster in de koppen Heb ik het mis?

Ik ging uit van wat er bij de foto stond:



De brug zit gelijmd en geschroefd. Zo kwamen ze uit de fabriek.

https://i.imgur.com/CNNFm3x.jpg

Ik zie (ook) niet goed wat het zijn, ik dacht dat er misschien ter versiering iets over de schroefkopjes zat.

Erik de Perik
14 augustus 2020, 21:57
Even wat 'food for thought'. Tot nu dacht ik daar ook niet over na, maar nu we er toch zijn...

Fender style, smalle hoekige topkammetjes:

https://guitaristlab.com/wp-content/uploads/2019/03/20190211_234801.jpg

Gibson style, 3x3 heads. Toch wat breder en afgerond:

https://i1.wp.com/www.manchesterguitartech.co.uk/wp3/wp-content/uploads/2011/06/Les-Paul-Standard-new-nut.jpg

See what I mean?

Volgens mij moet je kammetjes voor een 2 x 3 kop een beetje in de richting van de tuner snijden. En schuin aflopend naar de kop ook.

The Crash Cowboy
20 augustus 2020, 15:29
Wistikveel. Sinds ik me een beetje verdiep in gitaarreparaties ontdek ik allerlei zaken die voor anderen allang gesneden koek zijn.

Ik erger me al jaren aan de ‘losse’ tremolo-arm in mijn MIM Classic ‘ 60 Strat. Die wiebelde heel irritant in het daartoe bestemde schroefgat. Ik had wel eens gehoord over een veertje dat daar uitgevallen moest zijn, maar ik heb er verder nooit aan gedacht en ik ben me lekker jarenlang blijven ergeren.
Die veertjes zijn gewoon te koop, en voor een paar euri krijg je er (net als de imbussleuteltjes) meteen 12. En: Het Werkt ! De arm zit onbeweeglijk in het gat en reageert meteen als je ‘m aanraakt.

https://i.imgur.com/ExQpVJi.jpg

https://i.imgur.com/t49pjTs.jpg

https://i.imgur.com/p1kMstG.jpg

En verder heb ik voor het eerst in een jaar of 40 de toets van mijn ‘71 Telecaster eens schoongemaakt en in de olie gezet. Meteen nieuwe snaartjes er op, en effe lekker zitten spelen. Wat een fantastische gitaar is dat toch ! Daar weegt hier niks tegen op.

https://i.imgur.com/VSwQSJi.jpg

https://i.imgur.com/q2db9Gx.jpg

The Crash Cowboy
20 augustus 2020, 21:32
De Telecaster is weer schoon en heeft nieuwe snaren. Ik heb nog nooit een probleem gehad met deze gitaar.

https://i.imgur.com/71RDJ3l.jpg

‘Echte’ relic.

https://i.imgur.com/qfJvzYY.jpg

https://i.imgur.com/fjrrJkd.jpg

Skunk stripe.

https://i.imgur.com/Gx8ERkp.jpg

Omtrent 1982 zijn de frets bijgewerkt door ene Patrick Koopman. Ze zijn echt op z’n laagst, een beetje slijtage, maar ze kunnen volgens mij nog jaren mee. Een nieuwe fretjob kan niet meer; dan worden het nieuwe frets. Maar voorlopig liever niet, dus.

https://i.imgur.com/9mvLXTQ.jpg

Brugelement. De gitaar heeft ooit (voor ik ‘m in ‘81 kocht) een refinish gehad; oorspronkelijk was ie sunburst. Verder heb ik het oude halselement vervangen; dat klonk echt naar poep. Er zit nu een Fender Custom Shop ‘51 Nocaster halselement in. De rest is origineel.

https://i.imgur.com/yXRVFSg.jpg

De headstock met het 70ies logo.

https://i.imgur.com/TBRcekZ.jpg

Ik hou van deze gitaar !

https://i.imgur.com/TFkgTQe.jpg

no 1 hops
25 augustus 2020, 08:51
misschien goed leesvoer van iemand die veel akoestisch gitaarwerk doet
https://www.tdpri.com/threads/basic-setup.952636/

The Crash Cowboy
25 augustus 2020, 13:10
misschien goed leesvoer van iemand die veel akoestisch gitaarwerk doet
https://www.tdpri.com/threads/basic-setup.952636/

Yep ! Bedankt !

ezzie
24 september 2020, 15:51
En, nog aan het cowboyen de laatste tijd?

The Crash Cowboy
24 september 2020, 16:55
En, nog aan het cowboyen de laatste tijd?

Yup.

http://www.gitaarnet.nl/forum/showthread.php?176232-De-bouw-van-mijn-Johnny-Winter-Firebird