PDA

View Full Version : Vervangen pot meters, kabel ingang, 3 way toggle switch



mrkklppr
4 december 2015, 09:47
Beste forum lezers,

Ik heb deze vraag al heel vaak langs zien komen op de forums, maar kan er geen oplossing tussen vinden.
Ik heb gisteren mijn gitaar vernieuwd. Dit is een Ibanze SG die ik geërfd heb. Zal niet durven zeggen of het pre-lawsuit is of niet, en weet het bouwjaar ook niet. In ieder geval, dit was mijn eerste gitaar. Ik heb ondertussen een Gretsch electromatic G5120 gekocht, en de meeste tijd speel ik hierop.
Nu bedacht ik me een tijd terug dat ik me eerste gitaar wel wilden gaan restaureren om het zo te noemen. Het signaal wat uit de oude goede SG kwam kraakte erg en potmeters werkte niet meer zoals ze hoorden, stemmechanieken waren stuk. Hij was gewoon verouderd en versleten geraakt. Nu heb ik nieuwe stemmechanieken erop gezet en alle potmeters, 3 way toggle switch, de 6.25 mm ingang en de condensators vervangen. Alles werkt, er is alleen een storende bijkomstigheid: hij bromt verschrikkelijk, erger dan ik gewend ben en niet fijn. Ligt niet aan versterker of kabel, want bij me Gretsch nergens last van.
Nu weet ik dat hij waarschijnlijk niet goed geaard is dan de SG, maar ik zal niet weten waar de fout zit. Na een week peinzen en googelen heb ik nog geen oplossing. Dit weekend wil ik gaan hersolderen, om zo alles na te lopen. Maar dacht vraag eerst na op het forum waar meerdere mensen er verstand van hebben en misschien de oplossing weten.
Als ik de instrumentenkabel aanraak op ijzeren gedeeltes gaat de brom weg, of gewoon de jack ingang aanraken. Als ik snaren aanraak, elementen of de aarde wordt de brom erger. Dit is de verdere informatie die ik heb. Heb nog geen toegang tot multimeter gehad, maar deze heb ik vanavond ter beschikking zodat ik hem door kan meten.
Bij het bericht heb ik ook 3 foto's geplaatst, 1 van bedrading voor ik begon, een van na ik klaar was en eentje met de bedradingsschema.
Hopelijk kan iemand mij verder helpen en bedankt voor de reacties.
http://imgur.com/pM4Tx8B Oude bedrading
http://imgur.com/nQ5rQsQ Nieuwe bedrading
http://imgur.com/qhCyUGB Bedrading schema

Frits van Mourik
4 december 2015, 12:03
Als ik het goed zie, dan heb je de draden op de outputjack verwisseld!
Dus de rode & de zwarte...

mrkklppr
4 december 2015, 12:07
Ik zie het ook nu, wat een klein detail die ik over het hoofd heb gezien, waarschijnlijk te veel met me neus erop gezeten. Hele week lopen zoeken en doen, en dan zal dit de oplossing zijn. Vanmiddag/vanavond als ik thuis kom zal ik direct de kabels omwisselen en kijken of dit enig verschil maakt. In ieder geval bedankt voor je reactie!

Frits van Mourik
7 december 2015, 01:29
En...?
Al enig resultaat?

mrkklppr
7 december 2015, 19:39
Sorry van de late reacties, de Sint is tussen door gekomen, maar ja dit was de oplossing. Heel erg bedankt!