PDA

View Full Version : Knutselproject: Telecaster



Leoncaster
5 februari 2013, 21:24
Ik ben inmiddels al een tijdje bezig met het bouwen van mijn Telecaster. In eerste instantie had ik niet echt een plan, ben gewoon begonnen en heb me laten inspireren door de bouw, een paar dingen stonden wel vast:
– vuren body (weer eens wat anders dan de standaard essen/ alder etc)
– 22 frets nek met mensuurlente van 25.2" (komt van m'n eerste mahonie Telecaster project die ik inmiddels gestript heb)
– Wilkinson compensated bridge
– chrome hardware (bijpassend bij de Wilkinson bridge)
– Schaller tuners (komen van de gestripte mahonie-caster)
– nitro cellulose finish (leuk om de verwerking te leren)

Uren lang heb ik gezocht naar correcte Autocad tekeningen van de Tele, uiteindelijk van een aantal pdf's 1 goede Autocad versie gemaakt zodat ik aan de slag kon.

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/000.JPG

Ik heb een redelijke vuren balk genomen, om noesten en kernhout te vermijden moest ik 'm verzagen in kleinere rift delen van 55 bij 50 dik, en vervolgens om-en-om verlijmen. Dit in de hoop om spanningen te vermijden en schotelen te voorkomen. De tijd zal het leren of dit echt ook werkt.

Na 24 uur in de lijmklemmen gelegen te hebben had ik een mooie plank van 700 x 440 met een dikte van 50 mm. Tijdens het vastklemmen waren de delen een beetje uit elkaar gedreven, dus plank was niet echt 100% vlak en zat er wat verloop in de lijmnaden. Maar met 50 mm dikke delen kon ik er makkelijk een 45 mm dikke body uit te halen. Tig keer door de van-dikte-bank gehaald om te voorkomen dat ze zou splinteren en uiteindelijk een mooie slab van 45 mm dik overgehouden.

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/001.JPG

Tijdens struinen op 't net zag ik een mooie parchment pickguard die naar keuze met of zonder nek element cut-out te krijgen was. Door de afwijkende mensuur lengte had ik niks aan die met de cut-out, bovendien had ik het plan om de Dimarzio PAF (uit de mahonie-caster gestript) bij de nek te zetten. Dus de Esquire versie besteld: zie het vergelijk met een standaard witte pickguard maar in de foto, vind het eigenlijk wel helemaal top!

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/002.JPG

De body heb ik ruw uitgezaagd met m'n decoupeerzaag, had misschien wel strakker gekund, maar gebeurd me wel vaker dat het zaagblad aan onderzijde wat wegloopt tov van bovenzijde. Dus liever wat meer frezen dan weer opnieuw een ruwe plank maken.

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/003.JPG

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/004.JPG

Voor het frezen eerst maar een MDF template gemaakt, lekker uren wezen zagen, raspen, schuren tot de vorm mooi klopte.
Uiteindelijk met het frezen heb ik te grote steek genomen, hierdoor redelijk wat burn-marks gemaakt.. al doende leer je, volgende keer gewoon maar wat minder snel willen. Scheelt hoop schuurwerk..

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/005.JPG

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/006.JPG

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/007.JPG

Ondanks de eerst geplande PAF heb ik de routing voor de nek pick-up eerst maar even gedaan volgens het boekje, een single coil dus. Kon ik de template mooi even checken of het klopte.

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/009.jpg

Leoncaster
5 februari 2013, 21:29
Vervolgens me gewaagd aan het passen en uitlijnen van de nek. Dat ging eigenlijk volledig fout... heb alles netjes uitgelijnd met mn laserlijnen en goed gemeten etc, alleen toen de snaren er op zaten lag de dikke E helemaal naast de nek...heb even zwaar lopen balen. Waarschijnlijk heb ik voor het boren de nek toch ietwat verschoven (ondanks de lijmklem). De zaak lag “maar” 3 mm uit het midden bij de brug, maar evengoed met wat duwen en trekken (tja..) toch de nek in lijn gekregen.

Aangezien de nek er nu toch op zat wilde ik natuurlijk wel het akoestische geluid horen., dus alle snaren er op gezet.

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/010.JPG

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/011.JPG

Geen snaar die ook maar goed zat qua hoogte, sterker nog ik heb de zadels helemaal moeten opdraaien tot maximum hoogte. Snapte niet waar ik nou weer mis zat, nek pocket na gemeten, uitlijning hals nog eens gecheckt, dat leek alles helemaal OK.

Na een half uurtje dom voor me uit te staren kreeg ik een ingeving (hehe): het was uiteindelijk de dikte van hiel van de nek, die is 4 mm dikker als een standaard Tele-nek...

Voorlopig heb het zo maar gelaten, de zadels staan wel wat vreemd hoog maar het is niet echt een probleem. De nek pocket wil ik niet verder uitfrezen, omdat ik misschien de nek nog eens uitwissel met een standaard 21 frets Tele nek. Dan zit daarna weer met een probleem. En de huidige nek hiel afschuren lijkt me vragen om probleem, ben bang dat ik hem dan te rond schuur. Nou even doorschuiven naar later...

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/012.JPG

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/013.JPG

In tussentijd nog wezen experimenteren met grainfiller, had nog wat voorraad gupa liggen. Was benieuwd of dit net zo werkt als die Clou of Timbermate. Heb de Gupa beetje met water gemixt (pannekoekmix achtig) en aangebracht met een kwast, overtollige met spatel afgeschraapt. Eigenlijk werkt dat spul niet slecht, maar volgende keer toch eens de Clou proberen.

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/014.JPG

Ik vond de passing van de pickguard niet ideaal, volgde de body niet mooi. Ik ga ervan uit dat een fender-licensed guard 100 % correct is en dat er toch wat afwijkingen zaten in m'n template. Dus beetje van de body geschuurd (later bleek dat ik het echt slecht gedaan had...) en beetje van de pick guard.

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/015.JPG

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/016a.JPG

Inmiddels was ik zo benieuwd naar het geluid dat ik een element heb gemonteerd (een Squire affinity PU) en hobby-bob style aangesloten heb op de jack-socket. Ondanks de redelijke goedkope Affinity PU klonk ze eigenlijk best goed; lekker snappy, twangy. Ik was een uitermate blij mens dus!!!!

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/016b.JPG

Zo, hierna volgen de lak ervaringen!!!

Leoncaster
5 februari 2013, 22:22
Met nul-komma-nul ervaring heb ik me gewaagd aan het lakproces. Om mijn tekort aan kennis bij te spijkeren heb ik flink wat avonden achter de PC gekluisterd gezeten en de verschillende topics op de fora's door gelezen. Heeel veel van de kenners van dit forum geleerd!! Waarvoor dank trouwens.

Ik heb lang lopen dubben over de uiteindelijke kleur. Dat het een volle kleur zou worden was ik wel over eens (vind vurenhout niet echt mooi blank of gebeits..) alleen er is zoveel keus. Op een gegeven moment werd Seafoam Green wel m'n favoriet, alleen zolang ik nog met primer bezig was kon ik dat nog altijd beslissen.

Goed het primer proces:
Om de pickguard passend te krijgen heb ik de body op bepaalde plekken nog eens geschuurd. Alleen door gebrek aan heldere gedachten (op dat moment) ben ik in de weer gegaan met een schuurtol. Dom! erg dom, want pas na de eerste primer sessie zag ik pas dat ik een vervelende deuk had geschuurd in de onderzijde...
Daarbij had ik de zijde van de body op verschillende plekken niet voldoende geschuurd. Als resultaat zag je de grain enorm. Doorgaan zou ongetwijfeld tot een waardeloos eindresultaat leiden. Jammer dus, dan maar op nieuw schuren en weer extra primer kopen...

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/017a.JPG

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/017b.JPG

Vooral die "deuk" aan de onderkant irriteerde me mateloos, daar moest ik maar een oplossing voor vinden.

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/018a.JPG

Geen idee welk vulmiddel geschikt was voor verwerking over nitro primer en vervolgens of extra nitro primer daar weer op zou hechten.
Na lang snuisteren kwam ik op de polyester (sorry) putty van Motip, die zou geschikt moeten zijn. Dus hoe beter te testen dan op de body zelf!!!

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/018b.JPG

Weer wat bijgeleerd:
– dat spul stinkt.
– er is een mengverhouding (2% harder) maar in de praktijk was het meer goed geluk wat mengen en wat testjes doen, dan weer proberen en dan de gok nemen.
– het smeert makkelijk op
– het laat zich goed schuren
– last but not least het hecht inderdaad op de nitro en zoals later zal blijken hecht de nitro ook weer op de polyester.
– echt als laatste: nooit meer die schuurtol gebruiken!!!!

Ondertussen toch het definitieve besluit genomen over de kleur: Seafoam! dus de extra primer met de bus met de kleur kwam enkele dagen later binnen. Nu was ik klaar om me op het verdere lak proces te storten.
Met de tweede bus (400ml) heb ik 3 lagen opgezet. eerste avond 2 lagen (ieder bestaande uit de 3 passes) en de volgende avond na licht schuren met korrel 400 de 3e en laatste laag. Samen met de eerste bus zaten er dus 6 (beetje veel) primer lagen op.

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/019.JPG

Ik heb de body eerst maar een week laten liggen en laten drogen. Het is nmm nooit verkeerd om lak rust te gunnen en te laten uitdampen.
Alvorens de kleur lak op te zetten heb ik de avond ervoor met korrel 800 en vervolgens 1200 (beide nat) de body mooi geschuurd. Zodat de kleurlak een mooie vlakke ondergrond zou hebben.

De eerste 2 lagen kleur heb ik in 1 dag gedaan. Later op de middag nog even gekeken hoe de pickguard nou lijkt bij die kleur.

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/020.JPG

Daarna heeft ze weer een weekje liggen drogen. Om de hechting te verbeteren heb ik de dag voor het spuiten met korrel 800 nog even geschuurd. Hierdoor kwamen wat vervelende deukjes aan het licht. Heel kleine maar voor mij onacceptabele deukjes. Ik hoopte dat ze zouden vullen door de laatste (3e) laag kleurlak, maar hield rekening met de aanschaf van een extra bus kleur lak.

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/021.JPG

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/022.JPG

En natuurlijk kon ik het niet laten om de onderdelen eens op de body te leggen!!!!

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/023.JPG

Leoncaster
5 februari 2013, 23:54
In het begin van dit project had ik wel het idee om de Dimarzio PAF (uit die oude mahonie telecaster) op de nek positie te zetten, echter nadat ik alle onderdelen zo had neer gelegd begon de twijfel: Als ik er nou eens een Esquire-ish model van zou maken, zonder de PAF op de nek positie. Dat zag er nmm wel erg mooi uit! Die Humbucker kan ik altijd nog eens bewaren voor een volgend project. Dat werd het dus: een Esquire single PU en ook nog eens in Seafoam, geweldig toch!

Terzijde: voor het spuitwerk heb ik in mijn garage een mega-tent gebouwd met dun schilders afdek plastic van de bouwmarkt. Twee voordelen: geen spuitnevel over de fietsen, tuinspullen, gereedschap, etc en nu hoefde mijn kleine electrische radiatortje alleen maar de tent te verwarmen en niet de hele garage. Aangezien het in die weken toch regelmatig onder nul was kon dat kacheltje het maar amper op temp krijgen. Met veel moeite kon ik de tent net boven de 12 graden krijgen. Om toch een beetje frisse lucht in de tent te krijgen had ik kleine delen aan de boven en onderzijde open gelaten. De stijgende warme lucht van het kacheltje deed de rest.

Zoals je in de foto's misschien ziet heb ik de body liggend gespoten op spijkers. Telkens begonnen met de top (plus zijden), laten drogen voor een half uur en vervolgens spijkertjes in kleine gaten gedrukt en vervolgens omgedraaid en op de spijkers gezet en de achterzijde gespoten. Werkt perfect, kun je redelijk nat spuiten zonder zakkers. Nadeel: doordat je dikker opzet moet je de lak tussentijds ook langer de tijd gunnen om te kuren en drogen. Tussen eerste primerlaag en laatste kleurlak hebben bij elkaar 2 maanden gezeten. Dus ruim tijd voor de lak om ook in te zakken.

Na de laatste kleurlak heb ik de body van korrel 400, 800 tot 1200 nat geschuurd, zodat wederom de kleurloze nitro hoogglans lak een strakke basis had.
Met 2 bussen van 400ml heb ik totaal 6 lagen (ieder weer 3 passes per laag) HGL opgezet. Na de 2e en 4e laag nat geschuurd met korrel 800 en 1200.
Na de 6e laag heb ik de body voor twee weken in huis laten drogen. Toen werd het wachten me teveel!!!! Er moest gepolijst worden, ik moest resultaat zien!

Ik gokte erop dat dat na het polijsten er wel kans was dat de lak nog een beetje zou inzakken. Daarentegen veel kon het niet zijn, immers bijelkaar was ik inmiddels al bijna 3 maanden laag voor laag aan het opzetten. En als het dan toch gebeurt zit er voldende HGL op na een paar maanden nog eens te polijsten.

De laatste lak laag was trouwens niet m'n beste... sinaasappelhuid en wat spetters doordat de spuitbus echt helemaal leeg was.

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/024.JPG

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/025.JPG

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/026.JPG

Maar na lekker een avondje voorzichtig nat schuren, beginnende met korrel 800, vervolgens 1200, 1500 en als laatse 2000 was de lak mooi vlak en klaar voor het polijstwerk.

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/027.JPG

In tegenstelling tot vele anderen doe ik het polijsten het liefst met de hand ipv met electrisch. Zo heb ik meer controle en op een of andere manier zie je ook beter wat je doet. Nou moet ik wel zeggen dat ik aan het eind van de polijstwerken wel lamme armen had! Ik moet dit gewoon vaker doen, goed excuus voor de volgende telecaster bouw!!

Voor het polijsten heb ik overigens de groene commandant gebruikt en vevolgens nog eens met Turtle Wax ingepoetst.

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/028.JPG

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/029.JPG

Ondanks de hals nog niet klaar is heb ik wel besloten de Tele/ Esquire gebruiksklaar te maken. Op die manier kan ik beter besluiten wat ik nu met die hals ga doen.
Ga ik hem vervangen of ga ik de hals retaureren. Daar moet ik nu maar eens over nadenken. Goed, alle goodies besteld om de Tele af te ronden. Links en rechts gezocht naar wiring diagrams voor een Esquire en mee aan het solderen gewaagt. Oh wat heb ik een hekel aan solderen! Noodzakelijk kwaad is het. Na af en toe een vloek hier en daar heb ik het electrische verhaal toch draaiende gekregen. Enige wat nog moet (behoudens hals) is die jack cup, ik krijg dat ding er niet in geklungeld. Daar moet ik dan toch maar dat tooltje voor bestellen.

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/030.JPG

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/031.JPG

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/032.JPG

Zo dit is dan de status van vandaag.

Eerst maar eens kijken hoe ik verder ga met die hals. 1 ding is zeker: meerdere fretten zijn door het spelen wat vlak gesleten. Ik twijfel nu of het nog zin heeft om ze opnieuw te vlakken en te crownen of dat ik ze misschien maar helemaal moet vervangen.

Beide vind ik allemaal erg spannend moet ik zeggen, ik heb er geen ervaring mee en weet niet exact hoe en waarmee te beginnen.
Dus ik ga maar weer eens wat avondjes achter de PC fora's doorlezen !

Daan Muller
6 februari 2013, 12:29
Netjes hoor! Lak ziet er perfect uit.

Dat met die te dikke hals heb ik ook gehad, ik heb de pocket gewoon wat dieper gefreesd.

Robdop
6 februari 2013, 14:43
Zeer mooie telecaster!
Ik zelf zou alleen zeggen dat een binding het geheel af had gemaakt.

Mooie kleur btw!

Leoncaster
9 mei 2013, 21:20
Misschien dat ik me voor een volgende waag aan bindings, is wel mooi, maar lijkt me niet eenvoudig.


In tussentijd ben ik even bezig geweest met fretten vlakken van m'n oude Hondo H-76 strat. Alleen 1e en 2e fret lijken nog te laag, dus moet nog weer even aan de slag.

Vervolgens kreeg toch zin om die dimarzio paf maar in te bouwen in m'n Esquire. Ik wilde toch de Esquire look behouden, dus eens een stealth variant uit geprobeerd. Ik had al een cavity op de nek positie, die zat onder de pickguard verborgen. De diepte was precies goed, rechtstreek de PU vastgeschroefd in de body. Uiteindelijk zaten de polen net een mm onder de pickguard, perfect dus.

Enige probleem is dat door de te dikke nek-hiel de snaren vrij hoog boven de pickguard zitten. Voor de brug positie is dat natuurlijk goed te compenseren. Maar voor de verborgen PAF is de afstand tot de snaren toch wat ver. In middenstand van de pu switch overheerst hierdoor natuurlijk de brug pu. Als ik alleen de nek Paf kies zwakt het volume wel af maar de klank is dan wel erg mooi, heel warm. :ok:

Ik wilde toch al wat aan die dikte van die hiel doen, dus ik hoop dat uiteindelijk door het verminderen van de afstand van pu tot snaren de zaak wat balanceert. De wordt de volgende klus dus!

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/033.JPG

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/034.JPG

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/035.JPG

http://members.quicknet.nl/leondehaas/images/Telecaster/036.JPG

Scrollcock
21 mei 2013, 11:44
Elegante oplossing!

mart

Gerard1793
21 mei 2013, 15:19
Wat een ontzettend gaaf apparaat!

Tabula Rasa
21 mei 2013, 22:52
Ik heb ooit eens precies zo'n zelfde gebouwd. Foto's staan op het forum. Heb de humbucker via een SHO aangesloten. Werkt super!

Leoncaster
27 mei 2013, 18:43
Ik heb ooit eens precies zo'n zelfde gebouwd. Foto's staan op het forum. Heb de humbucker via een SHO aangesloten. Werkt super!

SHO? wat is dat exact, zegt me niets, ben benieuwd!

pueblo
27 mei 2013, 21:58
Super hard on (boost effectje als ik me niet vergis?)

Tabula Rasa
27 mei 2013, 22:15
Ja, een boostpedaaltje, maar de hele zooi is in pricipe op een printgje te bouewen, zo groot als een postzegel en hangend aan een potmeter.