PDA

View Full Version : Nek laten frezen via CNC, waar?



_AG_
2 januari 2013, 23:36
Hoi,

Ik ben een cigarbox-ukelele aan het bouwen. Ik heb het in het verleden nog een keer gedaan. Ik heb toen de nek zelf vormgegeven met een figuurzaag en vijl. Ik was hierbij niet zo tevreden over de afwerkingskwaliteit en bij het zien van deze video ben ik op het volgend idee gekomen: Een nek laten frezen aan de hand CNC.
http://www.youtube.com/watch?v=h8x-ShFEtxU
(0min15 - 0min55)

Aangezien ik zelf over de kennis beschik om zulke 3D-ontwerpen(soldworks) te maken en dit niet door het bedrijf in kwestie moet gebeuren lijkt me dit wel betaalbaar.

Nu vroeg ik mij af of jullie nog gitaarbouwers kennen die werken via CNC?
Gitaarbouwers die gewoon frezen aan de hand van technische tekeningen zijn ook altijd welkom!
Ik zou daar graag mij nek willen laten frezen + fretten.
Liefst regio België.

Bedankt,
AG

da Liks
2 januari 2013, 23:39
het programmeren van zo'n CNC machine duurt lang en is dus vaak kostbaar, hoe beter jouw ontwerpformat aansluit bij wat de machine nodig heeft hoe beter..

RS-Rik
3 januari 2013, 00:52
Lemme google that for you

http://www.cncwerk.nl/?gclid=CMDGrvHuyrQCFU3HtAodHS0Aqw

http://www.maderabv.nl/info/cnc-frezen-hout.html

http://www.eikelboominterieurbouw.nl/cnc-frezen


Is wel n stukkie met de auto maar wel de moeite waard als je het per se CNC wil.

Voor een CNC bedrijf moet je doorgaans een CAM file aanleveren. (bijv .dxf) solidworks kan deze iig maken. Het bedrijf zet dit met het CAM systeem dan om in een bestand dat de machine begrijpt. Dit kost echter wel tijd en controle (CNC machine heeft geen brein en kan zichzelf doorgaans genadeloos total loss maken als je hem fout programmeert). Hiervoor zul je w/s iets moeten betalen. Daarnaast wordt doorgaans het inladen van de machine en de standtijd van de gereedschappen gerekend in de kosten.

Fiel erfolg!


Behalve voor de frets lijkt het me totaal niet aantrekkelijk om een neck de CNCen. Het profiel frezen met een mal en daarna afronden/ shapen met verstekfreesbitje, rasp, schuurdrum, schuurpapier en schraapstaal is niet heel moeilijk en voor mij een van de meest voldoenende werken van het hele bouwproces.

Een serie bodies met electro en pupcavities, dat zou ik wel eens gecnc'd willen hebben.


ho-ly shit ik heb ineens een idee: in het filmpje van De Gier wordt ook een Pin Router gebruikt. (Making of Reflection, staat in suggesties). Die kun je makkelijk zelf maken met aluminium of stalen profielen!!! Hoe handig!
Ik weet waar ik in februari-maart mn extra tijd in de werkplaats aan ga spenderen.

Mattia
16 januari 2013, 11:11
Wordt een dure grap.

Halzen maken is niet moeilijk, zeker niet als je het geld voor een (custom) hals ontwerp steekt in beter gereedschap (een goede rasp, schraapstaal, eventueel spookschaaf). Cocobolo heeft een CNC, misschien kan die een indicatie hebben. Die van mij is nog steeds onderweg, en denk wel dat ik de ruwe vormgeving (en de gehele toets) met CNC zal frezen, maar een hals met de hand afwerken en fine-tunen is nou juist zo leuk!

gitaargerrit
17 januari 2013, 13:01
waarom zaag je de neck niet gewoon uit met een lintzaag?

hadriya9091
22 januari 2013, 05:30
Waterbeits is een kleurstof opgelost in water, waardoor de kleur wordt opgenomen door het hout ... dus als je een laag plastic over je gitaar spuit pakt dat toch ook niet !

Mattia
22 januari 2013, 10:37
Waterbeits is een kleurstof opgelost in water, waardoor de kleur wordt opgenomen door het hout ... dus als je een laag plastic over je gitaar spuit pakt dat toch ook niet !

a) waar reageer je nou precies op?

b) wat je zegt is complete onzin.

Jilles
22 januari 2013, 11:08
Dat is een gekopieerde post uit een ander topic..