PDA

View Full Version : Weer eens wat anders...



Woml
17 januari 2011, 02:07
De laatste tijd ben ik niet heel erg hard aan het knutselen geweest, en de meeste tijd is gaan zitten in een remake van een eerder project. Als die eenmaal af is, zal ik daar nog eens een kort topic van maken, maar het was het niet waard om er zo'n heel "volg het bouwproces"-draadje van te maken.

Maar toen dat een beetje op zijn eind liep, begon ik maar eens over het volgende project na te denken. Ik heb al een hele lap tekst met allerlei overwegingen, waar ik niet iedereen mee lastig zal vallen.

Om kort te gaan: het bouwen van mijn archtop was erg grappig. En dat wilde ik nog wel eens dunnetjes overdoen. Maar als ik nou weer zo'n zelfde ding zou proberen te maken, heb ik straks twee dikke archtops, waarvan de tweede vast niet zo goed wordt als de eerste. Dus dat lijkt me een beetje zinloos.
Vandaar dus dat ik nu eens wil proberen om een klein broertje van die archtop te maken. Een mandolientje! En omdat ik dat puntje van mijn cutaway zo geinig vind, wordt het zo'n F-style bluegrass geval.

De afgelopen weken (maanden...) is het een en ander aan materiaal komen binnendruppelen.
Qua hout - de achterkant en de zijkanten, gevlamd esdoorn, ziet er niet onaardig uit:

http://img249.imageshack.us/img249/2717/p1000527.jpg

De voorkant: sitka spruce (idem)

http://img4.imageshack.us/img4/306/p1000528q.jpg

De nek: ook een blok gevlamd esdoorn. En voor de toets had ik nog een vrij grote plank palissander liggen. Voor een mandolientje nogal aan de ruime kant, maar als ik het netjes aanpak, past er nog net een gitaartoets naast...

http://img828.imageshack.us/img828/4184/p1000530x.jpg

En dan het een en ander aan losse onderdelen:

http://img560.imageshack.us/img560/9772/p1000526.jpg

Bij die archtop heb ik ook de brug en het staartstuk zelf gemaakt, maar dat doen we deze keer maar eens op de makkelijke manier.
Dat staartstuk zag ik niet echt gebeuren. Ze bestaan soms wel in hout, in speciale zelfbouw-gevallen, maar dat wordt toch wat lastig, ben ik bang. En deze vond ik best aardig in het plaatje passen. Tenminste, het plaatje dat ik in mijn hoofd heb, met het een en ander aan invloeden van die archtop.
Een bruggetje zou ik vast wel kunnen proberen, maar als ik toch al het een en ander aan het bestellen ben, zit die er ook zo bij. Je moet ook niet alles met alle geweld zelf willen maken...

In de afgelopen tijd heb ik al uitgebreid zitten studeren op de kop. De vorm van mijn archtop-kop vond ik hier prima bij kunnen. Wel flink in de richting van een standaard F-style kop, maar dan niet zo enorm krullerig.
En het leek me nou ook wel eens aardig om hierbij dan wat meer inleg in de kop te doen. Dat hoort er toch een beetje bij. Maar een leuk ontwerp verzinnen valt dan weer niet mee. Ik zat wat te spelen met van die Keltische knopen, maar dat wordt toch vrij lomp of te rommelig. En van die standaard frutsels met blaadjes en bloemetjes spraken me niet direct aan.
Uiteindelijk toch min of meer bij de bloemetjes gebleven, maar dan wat meer richting de puntjes die op mijn archtop ook steeds maar bleven opduiken. En aan dit ding horen nog meer van die puntjes te komen, dus dan kan ik met de inleg toch niet achterblijven? Het wordt dus:

http://img18.imageshack.us/img18/9886/p1000519lr.jpg

Een distel! De bovenkant van de bloem moet nog een definitieve vorm krijgen, maar de rest is al een heel eind op weg! En natuurlijk alvast mijn logootje er bij.

Vanavond was ik uiteindelijk zo ver dat ik de eerste grote stappen heb gezet. Ik probeer het boekje van Roger Siminoff te volgen, en dus begin ik nu eens met de nek. Het boek geeft wel de volgorde aan, maar doet het hier en daar vrij summier. Zoiets van "zaag nu de nek uit." En succes d'r mee...
Ik dacht dat het wel een goed plan zou zijn om (om te beginnen) de bovenkant van de nek even netjes vlak te maken.

http://img255.imageshack.us/img255/343/p1000531x.jpg

Bij nader inzien was dat niet direct ergens goed voor. Een eerste benadering is vast wel nuttig, maar ik geloof dat ik onnodig lang heb doorgeploeterd om de laatste krommingen er uit te krijgen. Zo ergens halverwege de nek komt er namelijk een knik in voor de kop, dus de helft van het vlak verlies je direct weer. En de rest hoeft op dit moment ook nog helemaal niet zo recht. Dat regelen we wel tegen de tijd dat de toets er op moet.
En ook het exact uittekenen van het zijaanzicht slaat nog nergens op. Dat komt allemaal pas vast te liggen op het moment dat ik weet waar de knik van de kop precies uitkomt.
Maar goed, de bovenkant van de balk gaat er wel een stuk beter van uitzien:

http://img18.imageshack.us/img18/8348/p1000533vo.jpg

Dus de grootste stap van vanavond was het doorzagen van deze balk in een hoek van 13 graden, en daar ben ik wel een tijdje mee zoet geweest.

http://img46.imageshack.us/img46/6663/p1000534d.jpg

Als ik groot ben, wil ik toch echt nog eens een lintzaag...

barno
17 januari 2011, 02:17
een babybrother voor de dikke: superplan! ben benieuwd naar het mandolientje. wanneer is ie af? :)

Woml
17 januari 2011, 02:19
Nou, ik hoop dat dat niet weer twee jaar gaat duren... :soinnocent:

ernieman
17 januari 2011, 11:11
ohhhhh, yes te gek.
Ik heb al van 1997 hout liggen voor een F-style mandoline en het boek van Siminoff, maar nooit tijd gevonden.
Ben erg benieuwd!
Hier heb ik gerust 2 jaar voor over om te volgen hoor ;)

loose-fur
17 januari 2011, 11:42
Heb zonet even F-style Siminoff geGoogeld, Woml. Schitterend project.
Ben reeds benieuwd naar de eerste vormen die we hier te zien gaan krijgen.

Succes!


Tee.

Mr. Dynamite
17 januari 2011, 17:31
Deze ga ik volgen, die jazzbak was echt awesome :crazyhappy:

Mattia
17 januari 2011, 18:09
Awesome!

De F-style staat op mijn 'te bouwen' lijst; op de metalen delen na heb ik alle onderdelen al in huis en uitgezocht, en zelfs iemand gevonden die dat ding wil hebben als 'ie af is (want ik ken geen mandoline spelen). Moet van mezelf echter eerst de andere 6 projecten echt af hebben alvorens ik aan iets nieuws begin!

superfly
17 januari 2011, 18:57
Leuk project Woml!
Materiaal wel goed voorbewerken hoor, haaks en recht. door dat te veronachtzamen onstaan de meeste vergissingen:soinnocent:

\/\/

Woml
17 januari 2011, 22:29
Ja hoor Wim, ik ben werkelijk van plan om zo netjes mogelijk te werken, al ken ik mezelf langer dan vandaag :sssh:

Maar ik zal heus proberen om allerlei dingen helemaal strak en vlak en haaks te maken. Alleen ben ik daar in mijn enthousiasme wat te vroeg mee begonnen. Ik weet dat het essentieel is op het moment dat je dingen aan elkaar wilt plakken. Maar als ik een vlak helemaal recht probeer te krijgen, en ik zaag er vervolgens de helft weer van af, en dan laat ik de rest van het blok een hele tijd liggen voor ik er iets aan vast plak, zodat het rustig nog een beetje kan gaan liggen werken, dan mag het tegen de tijd dat het er echt toe doet doodleuk nog eens over. Dan kan ik me er in dit stadium maar beter nog niet blind op staren, had ik zo gedacht...

aaronstonebeat
17 januari 2011, 23:47
Ach, dan krijg je wel lekker veel oefening; da's nooit weg.
Ik volg met grote benieuwdheid.

Woml
21 januari 2011, 00:19
Haaa! Dit is weer zo'n project waar ik de hele avond mee bezig ben, en op een gegeven moment denk dat het toch echt afgelopen moet zijn, anders kom ik morgen niet op tijd m'n bed uit... :)

Vandaag om te beginnen maar eens wat geoefend in het vlak krijgen van dat blok hout :hippie:
De kant waar de toets op komt, is nu goed vlak, vind ik. En de kant waar de kopfineer op komt ook. En de overgang loopt mooi haaks op de hartlijn. Volgens mij ga ik dit niet netter krijgen.
Daarna nog een hele tijd bezig geweest met het uittekenen van de hals op het stuk hout. Ik vertrouw de tekeningen van meneer Siminoff niet helemaal. Het is mij niet geheel duidelijk waar hij precies de nut en de twaalfde fret wil neerzetten, dus heb ik de hele boel maar geconstrueerd. En nog zoiets: ik kan wel klakkeloos zijn zijkant overnemen, maar ik heb al een keer eerder aan den lijve ondervonden dat je beter niet op goed geluk een halshoek aan een hals kunt maken.
Bovendien kan ik nu zelf mijn topkambreedte kiezen, en ook nog besluiten dat ik er ("Hallooo, daar zijn we weer!!!") een nulfret op ga zetten :cooler:

http://img64.imageshack.us/img64/6541/p1000537s.jpg

Aan de zijkanten van de kop moeten nog oren, anders past de kop niet, maar er gaan nog genoeg stukken van deze balk af, daar kunnen nog wel wat stukjes uit.
De kopfineer die ik had besteld, was wat aan de smalle kant (vandaar ook afgeprijsd...) Ik dacht dat ik er voor een mandoline net mee weg zou kunnen komen, maar hij is toch net iets te smal. Dus heb ik besloten om die eerst maar eens helemaal uit te zagen, en van het restje ook een oor er aan te plakken. Je ziet de lijmnaad nog wel, langs het linker puntje, maar dat poetsen we er nog wel uit. Hoe de inleg precies moet komen, is nog even puzzelen. De bovenkant van de bloem moet sowieso nog een betere vorm krijgen, en misschien hou ik hem daarmee ook weg van de tunergaten.

http://img832.imageshack.us/img832/818/p1000535l.jpg

En toen bleek dus weer dat ik eindeloos heb zitten priegelen op een tekening langs de zijkant, die ik er vervolgens acuut weer af zaag. Nouja, liever iets onnodig precies gedaan dan te snel gewerkt en iets verknoeid, zullen we maar denken.

Ik heb zo'n tafelmodel cirkelzaag, maar die is net te laag om door deze hele balk heen te komen. En bovendien kan hij maar naar een kant schuin, dus ik heb maar een klein stukje machinaal kunnen doen. Voor de rest heb ik opnieuw mijn toevlucht gezocht tot het noeste handwerk:

http://img600.imageshack.us/img600/5159/p1000538.jpg

Er moet natuurlijk nog meer af, maar je krijgt hier toch behoorlijk lamme armen van, dus dit was het weer voor vandaag.
Ik zeg het nog maar een keer: als ik later groot ben, wil ik nog eens een lintzaag...

Woml
22 januari 2011, 23:20
Nog een kleine tussendoorsessie vandaag. Ik moest even wat spullen ophalen, en heb meteen nog even een volgend stukje hout verwijderd.

http://img822.imageshack.us/img822/3527/p1000539b.jpg

Laat ik maar niet meer zeuren over die lintzaag; ik raak hier nog eens bedreven in! :sssh:

aaronstonebeat
22 januari 2011, 23:30
Dat handwerk is wel mooi vind ik.

Maar waarom heb je aan de achterkant schuin gezaagd? Het was toch korter geweest om recht te zagen.

Of begin je het zo leuk te vinden dat je graag een eindje extra zaagt?
Of heb je nog plannen met het uitgezaagde stuk?

Woml
23 januari 2011, 00:19
Ja, die ene zaagsnede had ik er de vorige keer al in gemaakt. Waarom ook alweer zo..?
Geen idee eigenlijk. Ik dacht dat het ergens goed voor was. Maar ik weet al niet meer waarvoor dan. :chicken:

Ach, het zal vast niet de laatste keer zijn dat ik achteraf iets handiger had kunnen aanpakken...

Woml
25 januari 2011, 15:15
Hehe, kan ik toch nog de update van gisteravond doen... :)

Ik ben er nog steeds niet achter waarom het me nou zo'n goed idee leek om achter op die kop schuin in te zagen, maar het doet er ook niet meer toe.
Ik heb nu het meeste van het hout aan de onderkant van de hals ook weg weten te krijgen. Dat was nog ingewikkelder dan de vorige stappen; ik heb zitten experimenteren met een figuurzaag, een rasp, een beitel, een guts, een schaafje, een bovenfrees, en bedacht pas toen alles al zo ongeveer weg was, dat de decoupeerzaag ook een optie was geweest. :chicken:
Ja, of toch een lintzaag natuurlijk, maar daar zou ik niet meer over zeuren.

Uiteindelijk zag hij er behoorlijk gehavend uit, dus heb ik de hals meteen maar wat gefatsoeneerd. En nu begint het er toch echt op te lijken! Ik begin hoe langer hoe meer het idee te krijgen dat er een mandolinehals in dat blok hout verstopt zit :D

http://img13.imageshack.us/img13/1078/p1000543z.jpg

kamiel
25 januari 2011, 17:35
woow,:D

blijft toch de enige mannier van 'flame' die ik mooi vind, in de hals,:)

Woml
3 februari 2011, 23:55
Geen grote vooruitgang dit keer, maar wel een beetje.

Aan de zijkanten van de kop een paar oren van restjes geplakt. Achteraf blijkt de ene natuurlijk net niet ideaal te zitten, maar dat is nog wel recht te praten.

http://img34.imageshack.us/img34/3337/p1000546j.jpg

Terwijl dat aan het drogen was, heb ik vooral nog wat gestudeerd op de volgende stappen, gekeken naar de kopinleg (heb een nieuw stukje voor de roze bovenkant gezaagd, want uit twee delen wordt toch lelijk).
Verder de afgelopen tijd nog wat grondstoffen verzameld. Er schijnen wat stootrandjes op de puntjes te moeten komen. Je kunt daar natuurlijk een paar topkammetjes aan opofferen, maar ik vond het ook wel eens leuk om te proberen om dat zelf te oogsten. Soep! :satisfie:

http://img233.imageshack.us/img233/3422/p1000547n.jpg

En tenslotte nog een beetje aan de hals geklooid. De hiel begint nu ook in de richting te komen.

http://img703.imageshack.us/img703/2558/p1000548r.jpg

oigun
4 februari 2011, 00:04
Goed bezig!! Als je het bot wilt gebruiken is het verstandig het te koken met een scheutje ammonia of afwasmiddel, er blijkt toch redelijk wat vet achter te blijven wat later weer problemen kan gaan geven. Als je het bot hebt gezaagd nog een weekje in wasbenzine leggen. Als het niet goed is ontvet kan er smurrie in je hout/finish trekken en lelijke vlekken geven.

Zatar
5 februari 2011, 14:53
Je kan het ook bleken met van dat ding voor je haar... hair bleach ofzoiets. Had er ooit een goed artikel over, even opzoeken (edit volgt).

edit: snel gevonden klik voor de pdf (http://ag.arizona.edu/pubs/natresources/az1144.pdf)

Gaat over het reinigen, bewaren en bleken van dierenschedels... net van toepassing voor gitaarnuts ook (ruikt ook beter, maar nog steeds tandartsgeur bij bewerken).
Voorbeeldje gebleached:
http://www.uploadarchief.net/files/download/minitele1_016.jpg

Woml
11 februari 2011, 00:06
Helaas nog niet verder gekomen met de botten. Zo ver zijn we nog lang niet. Ik zal ze binnenkort inderdaad nog eens met wat agressievere middelen te lijf gaan, ze slaan hier en daar al een beetje groen uit :eek:

Ook de rest ziet er uit alsof er weer niet veel is gebeurd, maar toch...
Op het kopfineertje heb ik de inleg uitgetekend, en een begin gemaakt met het uitzagen. Logootje past er al in, maar de rest moet nog even wachten.

http://img163.imageshack.us/img163/963/p1000552h.jpg

En ik heb nog wat gestudeerd op de hals. Ik heb mijn... eeh... laten we het "echte" noemen... mandolientje maar eens meegenomen om wat referentiemateriaal te hebben en hier en daar wat te kunnen opmeten. Het is wel een A-style, dus zonder krul, een goedkoop Richwood-dingetje, maar wel handig om van sommige dingen even goed te kunnen kijken hoe het zit.
Zo blijkt dat deze hals ongeveer net zo dik is als die andere, maar dan inclusief toets! Volgens de tekeningen in het boek klopt dat trouwens. Hij krijgt gewoon een wat dikkere hals. Maar dan hoef ik tenminste niet bang te zijn dat hij te dun wordt. In het uiterste geval kan er zomaar nog een halve centimeter af...
Gelukkig maar, want de hals was nog niet heel netjes. En hij is dus nog wat dunner geworden in mijn pogingen om hem wat beter recht te krijgen. Zo'n spookschaaf is een leuk ding om halzen mee te maken, maar in dit geval werkt het niet zo best. Je begint met een haal, en voor je het weet ben je alweer bijna aan het andere eind, en moet je ophouden omdat er een rare bocht aankomt. Effectief over een lengte van een centimeter of 10, da's net niks.
Maar goed, hij is er wel weer een stuk op vooruit gegaan, en de blokjes van de oren heb ik ook afgevlakt:

http://img220.imageshack.us/img220/3756/p1000553a.jpg

Ik ben wel benieuwd hoe het er uit gaat zien als die kopfineer er op zit en ik de kop er netjes uit heb... :cheerup:
(Alleen moet iemand me misschien tegen die tijd helpen herinneren dat ik eerst nog een geultje voor de truss rod maak!)

Woml
19 februari 2011, 22:34
Eeh... oeps... Ik zou even het volgende hoofdstuk gaan tikken, en toen zag ik de laatste zin van de vorige post... :nervous: Nouja, daar gaan wel weer een mouw aan passen, hoop ik...

De rest van de inleg uit de kopfineer gezaagd. Ik weet niet hoe je dat netter passend krijgt. Ik heb het idee dat er een betere manier moet zijn, maar ik ben er nog niet uit. De stukjes zitten er nu redelijk strak in, maar hier en daar zie je er flinke gaten langs zitten. Dus daar dan weer te ruim eigenlijk. Maar goed, strakker krijg ik ze nu niet meer, want het gat kan alleen maar groter. Volgende keer in ieder geval proberen om duidelijker af te tekenen waar de stukjes zitten, want nu was dat niet altijd even goed te zien.

http://img517.imageshack.us/img517/8306/p1000591d.jpg

(Grappig trouwens, die auto-resize die nu op alle foto's zit!)

De gaatjes voor de stemschroeven voorgeboord, en toen meteen de kopfineer maar op de kop geplakt. Ik had even moeten kijken of dat vlak wel netjes recht was, dat ben ik vergeten. Maar volgens mij was dat al aardig goed.

http://img560.imageshack.us/img560/5146/p1000594.jpg

En toen de klemmen er weer af waren, heb ik dan toch ook meteen maar de boel afgemaakt. Eerst de kop vlak schuren, om alle krassen een beetje weg te krijgen en de potloodstrepen. Toen bleek dat de kop toch best wel heel mooi zwart is! Ik had op het eerste gezicht mijn twijfels, maar nu vraag ik me af of ik dat nog extra zal zwarten. Misschien toch maar wel, als ik toch ook nog haartjes in de bovenkant van de bloem wil krassen. Maar dat zien we dan wel. En toen aan de slag met epoxy. Kleuren met zojuist geschuurd stof gaat niet heel erg hard. Al heb je er een paar mespuntjes stof doorheen geroerd, de boel blijft toch behoorlijk doorzichtig met zwarte puntjes als je het goed bekijkt. Dan werkt dat lampenzwartsel ineens als een trein! Ik hoop bijna dat de randjes niet té zwart worden!

http://img573.imageshack.us/img573/8786/p1000595o.jpg

De inleg ziet er op dit moment even niet uit, maar als ik het een beetje goed inschat, ligt het spul wel aardig in een vlak. Zodat ik dus niet te veel van sommige stukjes af hoef te halen om ze glad te krijgen, en zodat ik dus zo dicht mogelijk bij de tekening blijf die ik er nu in zie.

Woml
1 maart 2011, 00:15
Dit is weer een update met ongeveer dezelfde plaatjes als al een paar keer eerder, maar toch komt hij steeds een stukje verder. De kopfineer heb ik geschuurd tot de inleg overal weer boven water was gekomen. De leuke lijntjes die in de groene stukjes zo mooi op hun plek zaten, gingen (zoals ik eigenlijk wel verwachtte) vrij snel aan de wandel, zodat de tekening nu niet echt meer logisch is. Misschien moet ik toch zelf nog wat bijwerken met een kraspen en zwart opvullen. Maar verder vind ik dat hij er best aardig uit gekomen is. Meteen even de frees er langs, en dan heb je een heuse kop:

http://img198.imageshack.us/img198/8503/p1000620a.jpg

We zijn wel weer tegen de nodige verwikkelingen aangelopen, maar volgens mij niks onoplosbaars. De frees is op één plekje zijn eigen weg gegaan, maar daar heb ik een hapje hout in geplakt, zodat je er straks (hopelijk) niks meer van ziet.
En verder lag de inleg dus wel aardig in een vlak, maar dat vlak liep niet helemaal parallel met de voorkant van de kop. Daarom is het uiteindelijke vlak een beetje schuin komen te liggen, waardoor ik er ter hoogte van de topkam al bijna doorheen zit.
Ik denk dat ook dit nog wel te redden valt; langs de zijkant van de kop komt nog binding, dus je ziet straks niet meer dat de kopfineer aan de ene kant zo dun is. En ik zal dan toch het plaatje voor de truss rod laten doorlopen tot aan de topkam, om hem een beetje op zijn plek te houden (voor zover dat al nodig is...) Het is een beetje improviseren, maar ik heb wel eens ergere dingen verprutst.

De gaten voor de stemschroeven er dan ook maar even in, en dan krijg je ongeveer dit:

http://img600.imageshack.us/img600/2133/p1000623.jpg

Het blijft lastig met dat licht, 's avonds in een donker hok. Maar goed. Het lijkt al ergens op. Volgende keer toch echt dat kanaal voor de truss rod graven, voor ik het vergeet... En dan is de hals tot zover af, en kan ik gaan studeren op de body!

grizzly
1 maart 2011, 20:24
Hi Woml,

Zoals je die steel met blaadjes en de groene zetting naar de bloem, vind ik echt zeer mooi gedaan. Het is zo echt, dat je gewoon 2 x moet kijken om te zien dat het inleg werk is :rockon:

De bloem zelf moet ik even aan wennen. Net of hij niet helemaal goed op mijn netvlies wil landen. (Als je begrijpt wat ik bedoel, misschien gezichtsbedrog?)
Zeker niet als kritiek bedoeld, maar het is net of het niet helemaal past bij de steel en blaadjes?

Woml
1 maart 2011, 23:35
Nou, ik moet eerlijk zeggen dat ik vind dat de steel en de blaadjes er wel wat op achteruit zijn gegaan. Dat zal me leren om stukjes uit te zoeken afgaande op de tekening die er in zit. Je hoeft er maar een klein beetje van af te schuren of de boel ziet er compleet anders uit...

Die bloem valt er inderdaad een beetje buiten, lijkt niet in het plaatje te passen. Misschien wordt dat nog beter als ik er toch nog wat in ga krassen. Ik durf het nog even niet zo aan, ben bang dat ik het er veel lelijker van ga maken. Maar toch, die bovenkant moet eigenlijk uit allemaal losse paarse/roze draadjes bestaan. Ik zie mezelf alleen nog niet in het wilde weg in het parelmoer gaan krassen. Eerst het plaatje maar eens een paar keer afdrukken en op papier aan de gang.

Woml
10 maart 2011, 23:22
Goed...

Ik had vandaag wat meer willen opschieten: kanaal voor de truss rod, nog wat cosmetica aan die bloem, en misschien zelfs al een eindje op weg met de zijkanten op dikte maken.
Stap 1 is gebeurd, maar niet zonder slag of stoot. Ik denk dat ik er verder geen woorden aan vuil maak, maar het verslag verder in het zelfbouw-blunder-topic neerzet. :sssh:

Martijn-w
10 maart 2011, 23:39
Ik vind die bloem een beetje lijken op een eikel.. en dan bedoel ik niet diegene die aan bomen hangen.

Woml
11 maart 2011, 00:06
Ja, dat was dus het andere waar ik vandaag iets aan had willen doen!


Bah...

Woml
4 april 2011, 23:33
Het heeft een tijdje stil gelegen op dit front. Ik denk omdat ik er even stevig de balen van had, en dus maar allerlei andere dingetjes ben gaan doen.
Maar vandaag toch weer een beetje verder gekomen.

De kop (waar niet iedereen even enthousiast over lijkt te zijn :makeup:) heb ik geprobeerd wat op te leuken. Ik moet nog zien hoe het uitpakt, voorlopig ligt hij er zo bij:

http://img64.imageshack.us/img64/8532/p1000637s.jpg

Hier en daar nog wat kleine gaatjes gevuld, en met een beetje geluk ziet de bovenkant er straks ook wat minder blobberig uit... :dontgeti:

Verder had ik het dappere plan om voor dit project maar eens een min of meer serieuze mal te maken. Niet omdat ik van plan ben om aan de lopende band mandolientjes te gaan bakken, maar om dat toch eens gedaan te hebben. En hopelijk werkt het ook wat gecontroleerder allemaal.

Het oorspronkelijke plan was multiplex, maar dat zou een enorm gesleep zijn geworden, zo in mijn lunchpauze. Dan had ik een joekel van een plaat mee moeten torsen, mogelijk in stukjes maar daardoor niet minder zwaar. Ik waag het er voor deze keer maar even op met van die witte keukenkastplanken. Spaanplaat dus eigenlijk. Vast minder degelijk dan multiplex, maar ik heb ook bouwverslagen gezien waar ze de zijkanten inklemmen in tussen dikke spijkers in een blok hout. Dus hoe stevig en netjes moet het helemaal zijn? :sssh:

Stap 1:
http://img641.imageshack.us/img641/5002/p1000638j.jpg

Stap 2:
http://img717.imageshack.us/img717/6278/p1000639y.jpg

En stap 3:
http://img51.imageshack.us/img51/2459/p1000640a.jpg

Er moeten nog klemstokjes (paar stukjes draadeind of zo) tussen die twee middelste aanduwblokken, en ik moet ook nog eens heel goed kijken of de tekening uit het boek wel goed klopte, of dat ik zelf iets raars heb gedaan. Het ziet er haast naar uit dat de hartlijn in de tekening van de mal anders loopt dan in die van het bovenblad.
We merken het wel. Gewoon maar eens netjes uitmeten, en dan hierop aangeven hoe hij precies moet lopen. Deze mal is nu leidend. Zo!

loose-fur
5 april 2011, 10:14
En toch had ik er voor gekozen om een mal te maken in multiplex, Woml. Het is niet alleen duurzamer en steviger, maar ook lichter. Terwijl de gemiddelde spaanplaat (http://www.vanaarlehoutbedrijf.nl/plaatmateriaal/spaanplaat.php) een soortelijk gewicht van 630 kg/m³ op de weegschaal gooit (mdf = 750 kg/m³), komt een okoume-wbp-triplex-multiplex (http://www.vanaarlehoutbedrijf.nl/plaatmateriaal/okoume-wbp-triplex-multiplex.php) weg met 500 kg/m³.



Tee.

Woml
5 april 2011, 11:02
En toch had ik me een breuk gesjouwd als ik voor multiplex had gekozen :D
Die platen waren iets van 60x120 cm, terwijl ik maar twee strookjes van 20 cm nodig had. Spaanplaat heeft dan misschien een anderhalf keer zo hoog soortelijk gewicht, maar het scheelt toch als de plank zelf drie keer zo klein is...
Volgende keer, als ik wat handiger vervoer ter bechikking heb, wordt het vast wel multiplex.

Woml
13 oktober 2012, 17:04
Hij stond dus intussen op pagina 11. En terecht, want als ik de documentatie doorlees, heeft de zaak inderdaad ongeveer precies een jaar stil gelegen... :dontgeti:
Wel raar trouwens, dat de laatste post hier van 5 april is, terwijl ik toch daarna nog het een en ander heb gedaan. Dat is weliswaar allemaal nogal mislukt, maar ik had het hier toch wel mogen bijhouden. Sorry... :makeup:
Ten eerste heb ik uitgebreid de zijkanten in allerlei bochten geprobeerd te wringen. Dat ging een heel eind best goed, maar dat gevlamde esdoorn wil toch in de krappe bochten wel verdomd snel breken. Toen ik er wat over ging rondgoogelen, kwam ik hier en daar verhalen tegen van mensen die die zijkanten nóg dunner maakten, zo tegen 1 millimeter dik aan, en dan buigen met zo weinig mogelijk tot liefst helemaal geen water. Want met water lost er iets op in het hout, dat de boel bij elkaar houdt, zodat de boel sneller breekt. Dat is tenminste wat ik er van begrepen heb. Intussen heb ik een nieuw setje gevlamde esdoorn zijkanten voor een jazzgitaar, dus dat zou ruim voldoende moeten zijn om de zijkanten van een mandoline uit te halen. Dan kan alles eerst nog twee of drie keer stuk voor het echt goed moet gaan :chicken:

Verder heb ik het debacle van de truss rod gleuf geloof ik wel in het blunder-topic gezet, maar niet hier. Nouja, laat ook maar zitten. Dat hoef ik niet nog een keer op te halen.

En die inleg, daar was ook het laatste woord nog niet over gezegd. Op het laatste plaatje hier zag je een grote klodder epoxy met zwartsel, omdat ik had geprobeerd om in de bovenkant van de bloem wat lijntjes te graveren, zodat het een minder grote blob zou worden. Het resultaat daarvan was eigenlijk nog slechter dan toen het nog op een eikel leek :o
Toen ik dus laatst weer een potje met epoxy en ebbenschuursel nodig dreigde te hebben, heb ik deze maar weer eens uit de kast getrokken. De hele bovenkant van de bloem er uit gefreesd, en twee nieuwe stukjes parelmoer gezaagd:

http://imageshack.us/a/img855/74/p1010483yt.jpg

Volgekledderd met zwarte epoxy, en vandaag de boel weer glad geschuurd. Even een nat doekje er overheen, voor het lak-effect, en dan ziet het er nu zo uit (beetje gekke witbalans):

http://imageshack.us/a/img41/8523/p1010486dt.jpg

Ik ben voorlopig wel weer positief over dit projectje! :satisfie:

Ike57
14 oktober 2012, 21:43
http://imageshack.us/a/img41/8523/p1010486dt.jpg


Mooie inleg. :ok:
Ben benieuwd naar het vervolg. Volgens mij de eerste mando hier in zelfbouw (?)

Woml
12 juli 2013, 17:00
En weer bijna een jaar verder! Of toch ruim een half jaar.
Ik weet niet waarom dit nou de hele tijd maar blijft stilliggen. Hoewel... eigenlijk weet ik het stiekem wel... ik zit er gewoon tegenaan te hikken omdat ik niet opnieuw met die zijkanten durf te beginnen. En de andere mogelijke vervolgstappen hebben ook zo veel voeten in de aarde. Beetje huiverig voor het in stelling brengen van groot materieel, of zo. Ik vertrouw mezelf nog steeds niet helemaal met de bovenfrees, en als er iets mis gaat, kan het ook meteen heel erg mis gaan...

Maar goed, afgelopen week dan toch eindelijk weer eens aan de slag: het bovenblad!
Van internet had ik ergens een hoogtekaart van een mandoline opgevist, en die heb ik er in zijn geheel op geplakt:

http://img69.imageshack.us/img69/5964/sbj8.jpg

Het geheel in de freesbak, met dubbelzijdig plakband, en dan van buiten naar binnen de randjes weghalen... Halverwege:

http://imageshack.us/a/img841/5958/y1xg.jpg

Dat blok was veel te dik, toch jammer. Als ik daar nog een plakje af had kunnen halen, was daar vast nog wel iets leuks mee te doen geweest... Maar goed. Uiteindelijk bleef dit over:

http://imageshack.us/a/img39/5347/5au7.jpg

Als ik terugdenk aan al het werk dat in mijn archtop is gaan zitten, voelt dit wel een beetje als valsspelen... Maar aan de andere kant: ik moet tegenwoordig genoeg met de hand doen bij gebrek aan lintzaag, vlakbank en schuurmachine, dat dit nou ook maar eens moet mogen.
Na deze eerste benadering gaan we dus maar wel weer verder met de hand:

http://imageshack.us/a/img833/9451/7gjq.jpg

Steeds gladder... En toen ik op dit punt was, vond ik het wel even mooi geweest:

http://imageshack.us/a/img507/4467/24fl.jpg

En omdat ik toch zo lekker bezig was, ben ik ook meteen maar aan de binnenkant begonnen. Eerst gaatjes voorboren (de top steunt op een deuveltje) tot een dikte van overal zo'n 8 mm. Dat is nog aan de ruime kant, maar ik vond het wel een veilig idee.

http://imageshack.us/a/img577/8318/o4t9.jpg

En dan maar graven... Daar krijg je altijd van die mooie krullen van:

http://imageshack.us/a/img23/1893/5l49.jpg

Het moet nog wat dunner, maar er is al een hoop uit:

http://imageshack.us/a/img824/7135/4n5f.jpg

Dit schoot dan toch weer lekker op! Nu de rest nog...

Ike57
12 juli 2013, 17:33
Man-o-mandoline. Wat heb je een projecten onder handen Woml :D

't Is wel mooi om te zien hoe je dat bovenblad maakt. Daar mag je ook wel een paar scherpe gutsen voor hebben :ok:

Woml
21 juli 2013, 01:41
Tsja, het zijn intussen weer drie tegelijk. Het levert wel een boel rondslingerende rommel op, maar het heeft ook wel wat om af en toe weer even heel wat anders te kunnen gaan doen als er even eentje een beetje tegen zit.

Ik heb afgelopen week weer een paar avonden mijn gang kunnen gaan, en daarbij heb ik een avond "groot materieel" ingelast. Decoupeerzaag, cirkelzaag, bovenfrees, al die dingen die ik altijd uitstel tot ik er echt niet meer onderuit kom... Maar als je er eenmaal aan begint, schiet het wel enorm op :D

Het achterblad aan elkaar geplakt (ging verbazend vlot, moet ik zeggen!) en in vorm gezaagd. Daarna de tweede hoogtekaart er op, en weer aan de slag met de bovenfrees:

http://imageshack.us/a/img20/6431/dsox.jpg

Ook deze plank was weer veel te dik, beetje zonde wat er allemaal af gaat, maar ik had helaas niet de mogelijkheid om er eerst nog een plaatje af te halen. En dan had ik ook nog weer een ander project moeten verzinnen...:chicken:

Toen ik alle laagjes langs was gelopen, waren we hier:

http://imageshack.us/a/img35/6162/nr77.jpg

Eerste benadering, niet onaardig. En ook de tweede benadering valt me weer erg mee:

http://imageshack.us/a/img713/5116/zaox.jpg

Het mag nog een beetje strakker en gladder, maar dit lijkt wel wat te worden :ok:
Nu nog uithollen en netjes maken, en dan een hernieuwde poging om de zijkanten voor elkaar te krijgen.

Woml
21 augustus 2013, 00:24
Ik heb de afgelopen paar keer geen foto's gemaakt, want het verder uithollen van bovenblad en achterblad levert niet echt schokkend nieuwe plaatjes op.
Ze zijn nu allebei ongeveer waar ik ze hebben wil qua dikte, maar het verloop mag overal nog wel wat vloeiender. Dat moet binnenkort maar eens gebeuren met verschillende smaken schuurpapier.

De zijkanten heb ik intussen op een dikte van zo'n 1,8 mm. gekregen. De vorige keer is de boel hier gestrand omdat de zijkanten niet wilden meewerken, en iets te vaak de neiging hadden om te breken waar ze hadden moeten buigen. Ik dacht eigenlijk dat 1,8 nog niet dun genoeg was, maar nader onderzoek van de reststukje wees uit dat die toch ook op 2 mm. waren blijven steken.
En omdat ik ze toch redelijk flexibel vond aanvoelen, en ik bovendien bang was dat ze net zo makkelijk zouden breken als ze veel te dun zouden worden, heb ik het er maar op gewaagd.
Gelukkig bleek dat ze deze keer inderdaad extreem meegaand waren. Dat was ook wel nodig, want er zit hier en daar een behoorlijke haarspeldbocht in zo'n zijkant:

http://img812.imageshack.us/img812/3699/he1q.jpg

En zo leer je elke keer wat bij. Lekker dun schuren, dan wil het wel. Wat ook schijnt uit te maken: Dat gevlamde esdoorn moet je dus niet van te voren een tijdje in een bak met water leggen. Dan lost er iets in het hout op, en breekt de boel des te makkelijker! Ik heb deze keer alleen op de buigplekken wat gesproeid met de plantenspuit, en dan meteen op het ijzer. Het buigt dan vlot mee, en het vocht is ook snel weer weg.

De vier losse stukken van de zijkant zitten intussen allemaal aan één of meer blokken vast, ik hoop in de volgende sessie het cirkeltje rond te krijgen.

Maar of hij voor eind oktober af is..? Ik vraag het me af. Ik heb me in ieder geval al voorgenomen om niet te proberen om hem voor eind september af te krijgen. Dan zou ik hem heel graag willen meenemen naar een cursistendag bij Richard Heeres, waar ik mijn archtop heb gebouwd. Zo'n klein broertje is dan vast een leuke aanvulling. Maar ik schat zo in dat dat niet gaat lukken. Dus dan moet ik ook niet proberen om het wél voor elkaar te krijgen, anders gaat het vast onherroepelijk mis.
Zachtjes aan, dan breekt de zijkant niet. Oud indiaans spreekwoord...

Ike57
21 augustus 2013, 11:48
Dus dan moet ik ook niet proberen om het wél voor elkaar te krijgen, anders gaat het vast onherroepelijk mis.
Zachtjes aan, dan breekt de zijkant niet. Oud indiaans spreekwoord...

Terecht. Het zou zonde zijn om zo'n project te verprutsen omdat je jezelf een tijdslimiet stelt.

Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen. (oud chinees spreekwoord :D )

Woml
22 augustus 2013, 23:23
De zijkanten zitten allemaal aan elkaar, alleen het staartblokje moet er nog tegenaan. Voor de rest lijkt het de goede kant op te gaan! Het past zo ongeveer:

http://imageshack.us/a/img138/7632/7w8b.jpg

Uiteindelijk is de vorm niet exact geworden zoals de mal voorschreef, ik krijg het hele cirkeltje er net niet helemaal meer in. Maar de voor- en achterkant zijn gelukkig een beetje op de groei, dan luistert het niet zo nauw. Nu eerst het bovenblad netjes afmaken, klankgaten, zangbalkjes, en dan eens zien of de boel een beetje aan elkaar wil blijven zitten...

Voor de rest heb ik vandaag ook nog wat kleine dingetjes uitgezocht, gekeken wat ik met de binding zal doen, een paar stukjes been voorgeschuurd, wat nagedacht over de toets, maar daarin allemaal verder geen grote stappen. Komt nog wel.

Woml
27 augustus 2013, 17:26
Soms heb je van die dagen dat het allemaal lekker opschiet! :cheerup:

Staartblokje aan de zijkant geplakt. Hij zit echt in het midden, al zou je het niet zeggen. Als ik het bovenblad er op plak, moet ik de vorm nog een beetje de juiste kant op duwen, nu lijkt het wat raar scheef. Maar dat komt wel goed. Hoop ik.

Klankgaten gezaagd: ik wilde weer dezelfde als bij mijn archtop (had ik al geroepen, in het begin, maar dat is alweer een hele tijd geleden...)

http://imageshack.us/a/img38/9940/rhtd.jpg

Ik heb ze maar weer zo uitgemikt dat de oppervlakte gelijk is aan die van de voorbeelden die ik heb. Dat zou dan ongeveer moeten gaan klinken zoals de bedoeling is. Verder de zangbalkjes passend in het bovenblad gemaakt:

http://imageshack.us/a/img12/1128/r7of.jpg

Dat ging een stuk grilliger dan bij de archtop. Alles kleiner, schuiner, en met scherpere bochten. Maar uiteindelijk heb ik ze toch redelijk naadloos gekregen. Het had misschien nog nét iets naadlozer gekund, maar het paste goed genoeg (vond ik), en de laatste kiertjes gingen er met het klemmen wel uit:

http://imageshack.us/a/img801/3276/gw2s.jpg

Volgens het boek zou ik deze twee balkjes straks op verschillende tonen moeten gaan stemmen... Hmmm... Ik vraag me af hoe serieus ik dat ga doen.
In ieder geval hoef ik daar nu nog niet over na te denken, eerst moet het bovenblad aan de zijkanten. En daarvoor moeten eerst plakrandjes langs de zijkanten:

http://imageshack.us/a/img13/30/j6gf.jpg

Nouja. De volgende sessies zullen wel weer minder voortvarend zijn. Er moet nog wel het een en ander aan het bovenblad gebeuren, geloof ik. Beetje netjes maken, en als ik het goed heb gelezen zou ik hierbij eerst de rand nog wat moeten uitdunnen. Als ik ook echt wat met dat tap tuning​ wil proberen.

RS-Rik
28 augustus 2013, 01:00
Allejezus! Wat gaaf om te zien! Dit wordt echt een godsgruwelijk mooie mandoline, weet ik zeker..

Vet hoe je die carve maakt. Zo cheaten met de frees doe ik ook (vandaag nog gedaan :) )

maar wat ontzettend veel werk om alles precies passend te krijgen, dit is andere koek dan ff een LP topje op een plankje plakken. Petje af!

loose-fur
28 augustus 2013, 09:42
Het archtopbouwen gaat je blijkbaar erg goed af, Woml. Mooi om zien.

Lijkt me niet makkelijk om hier straks een hals aan te bouwen. Of heb ik dat verkeerd voor?

Blijf 'em volgen,


Tee.

Woml
28 augustus 2013, 10:24
Ja, die verbinding is inderdaad een puntje van aandacht... In het boek staat dat je het makkelijk kunt doen, met een rechte verbinding en een schroef, maar de doorgewinterde bouwer zou er ook een zwaluwstaart van kunnen maken. Maar dat wordt verder niet aangemoedigd of in detail uitgelegd... :soinnocent: Ik zie er vooral tegenop om de hiel netjes op die rare bobbel van de body te laten aansluiten.

Maar goed, zo ver zijn we nog lang niet. Ik kijk tegen die tijd wel of ik het zie zitten, of dat ik voor de veilige methode ga. En ook daarbij doorzie ik trouwens nog niet helemaal hoe je die aansluiting netjes krijgt. Het wordt hoe dan ook wel een puzzeltje, geloof ik.

grizzly
28 augustus 2013, 21:37
Er moet natuurlijk nog meer af, maar je krijgt hier toch behoorlijk lamme armen van, dus dit was het weer voor vandaag.
Ik zeg het nog maar een keer: als ik later groot ben, wil ik nog eens een lintzaag...

Ach, ik begrijp je wel, maar een lintzaag moet je niet overschatten.
Je bent ook daarmee vaak aan het prutsen om de drift eruit te halen. Vaak loopt de lintzaag kanten op waar je niet heen wil en bij secure werkjes ga ik toch vaak weer naar de handzaag.

heerlijk draadje trouwens.
Laat ze maar komen hoor, die foto'a en verhalen. Leer ik telkens weer van.;)

RS-Rik
29 augustus 2013, 13:16
Bij de hiel zou je de pocket "recht" (haaks op richting snaren) kunnen maken ( a la een Les Paul verbinding) en de neck afronden zodat 't de huidige ronding van de body matched.


Zweeft de toets een stukje boven de body?

Woml
29 augustus 2013, 14:16
Er zijn verschillende manieren, zie ook hier (http://www.siminoff.net/pages/siminoff_parts9.anatomy.html) bijvoorbeeld. Uiteindelijk ziet het er aan de buitenkant allemaal hetzelfde uit, als ik de uitleg moet geloven. Maar je moet uiteindelijk ook bij alle manieren toch gaan prutsen om de aansluiting er netjes uit te laten zien. Daar is eigenlijk niks rechts aan. Alles is schuin en/of krom... Maar goed, we gaan het merken!

En ja, de toets zweeft inderdaad een stukje boven de body, maar dat is denk ik het minst ingewikkeld. Daarvoor moet er achter aan de nek nog een stukje worden vastgeplakt, een "tong" die boven het bovenblad zweeft. De toets komt daar dan in zijn geheel op te liggen. Dat zou volgens mij net zo moeten werken als bij de archtop, en die tong zou ik er pas aan moeten kunnen zetten als ik de verbinding op orde heb. Voor zover ik het nu kan zien tenminste.

Woml
30 augustus 2013, 23:22
Nog even rustig in het boek gekeken, hoe de volgorde zou moeten zijn, en dit is inderdaad de volgende stap: Bovenblad op de zijkanten!

http://imageshack.us/a/img21/4589/3f1k.jpg

Het ziet er bijna zielig uit, al die dikke klemmen op zo'n klein kastje... :dontgeti:
Terwijl dat aan het drogen was, heb ik wat andere kleine klusjes gedaan. Zoals fretgleufjes uitmikken:

http://imageshack.us/a/img94/4190/95jw.jpg

Het ging me nog niet om de exacte diepte, ik wilde ze alleen even uitmeten. Zo precies mogelijk, want met zo'n kleine mensuur luistert het allemaal wat nauwer, lijkt me. Dus uitgemeten met de schuifmaat, die beweert dat hij op een honderdste millimeter nauwkeurig gaat. Dan met blokhaak en stanleymes ingetekend, dat gaat scherper dan met een potloodje. En tenslotte met het deftige zaagje ingezaagd, natuurlijk telkens met de zaagsnede aan dezelfde kant van de streep.
Uiteindelijk is het vast niet zo exact als ik suggereer, al was het maar omdat ik niet zo'n mooi verstekbakje heb, maar volgens mij heeft het wel aardig uitgepakt. De uiteindelijke diepte komt nog wel eens, met mijn zaagje met dieptestop, maar dan heb ik de afstanden tenminste alvast goed.

Verder nog een beetje rondgerommeld met bindingsrandjes, daar moet binnenkort nog wat meer mee gebeuren. De volgende stap wordt nu het definitief op dikte en op toon brengen van het bovenblad, en dan moet gek genoeg de hals eerst aan de helft van de body, vóór het achterblad.
Ik heb ook nog even gekeken hoe de halsverbinding in het boek precies wordt uitgelegd, en nu ik het begrijp, zie ik het eigenlijk wel zitten: maak een V-gleuf in het nekblok, en laat de complete hiel daar in zakken! Geen gedoe met een gleuf in het nekblok en een ... kom, hoe heet dat... dinges aan het eind van de hals, maar gewoon de hele hiel er in schuiven. En dan twee deuvels onderin om de boel vast te zetten. Lijkt me wel wat!

En toen wilde ik wel eens een iets duidelijker idee van het einddoel hebben: Mockup time!

http://imageshack.us/a/img153/8032/e6xr.jpg

Rickenbender
31 augustus 2013, 09:52
Is de toets niet een beetje te groot ;)
Vindt het erg mooi worden, hoe wordt de afwerking naturel of krijgt ie een kleurtje?

Woml
31 augustus 2013, 10:10
Over de afwerking twijfel ik nog een beetje. Eigenlijk wil ik gewoon een klein broertje voor mijn archtop, en die is ook blank gelakt. Ik heb niet zo'n zin in de voor de hand liggende sunburst, dat heeft iedereen al. Maar er zijn een paar puntjes, met name de binnenkant van de krul, die wel wat voordeel zouden hebben van een camouflerende laag zwart.

Helemaal identiek aan de archtop wordt hij trouwens niet, want ik ben van plan om de binding ook van esdoorn te maken. Dus geen donkerbruine binding, zoals toen. Misschien wordt hij daardoor dan wel weer een beetje erg bleek. Maar als ik tóch voor een sunburst ga, moet ik wel weer goed uitkijken met die binding. Hout, geen kunststof, dus je schraapt het er niet zomaar weer af. Ook weer zo'n gedoe, met afplakken, of van tevoren een beschermlaagje blanke lak of hoe je zoiets aanpakt...

Kortom: we zien wel hoe het uitpakt. :hippie:

Cocobolo
31 augustus 2013, 11:43
ook hier iemand die het erg mooi vind worden ! :cheerup: Ben erg benieuwd naar het eindresultaat.

Ike57
31 augustus 2013, 12:53
+1

Zo blank vind ik hem mooi. Past inderdaad goed bij de archtop.
Zou een tortoise binding iets zijn? Lijkt me zo ook wel passend bij de headstock, qua kleur (maar foto's kunnen een vertekend beeld geven).

Woml
31 augustus 2013, 13:39
Tortoise... hmmm, ik twijfel...

Langs de body lijkt het me inderdaad wel leuk, maar langs de toets en de kop vraag ik het me af. Ik zie het nog niet voor me. En om nou twee verschillende soorten binding te gebruiken, dat is ook een beetje not done.

En verder ben ik nogal een liefhebber van houten binding. Helemaal nergens op gebaseerd, puur op gevoel. Ik heb nooit iets met kunststof binding gedaan, dus misschien wel volstrekt ten onrechte. Het zou zomaar kunnen dat het een stuk makkelijker werkt, en vooral in die kleine bochtjes zou dat wel een goed idee zijn.

Ik denk dat ik het nog niet weet. Geloof ik. Dus...


Edit: Wat natuurlijk ook nog kan, is dat ik lekker tóch bruine binding neem, net als bij de grote! Sterker nog: ik heb al een paar latjes klaar liggen die ik eigenlijk voor de OM zou gaan gebruiken. Geen Koa, zoals op de archtop, maar wel een soortgelijke kleur. En daar heb ik zelfs al de purfling aan vast geplakt, dus dat scheelt me weer een paar stapjes! ;)
Dan moet ik alleen nog eens verzinnen wat ik dan met die OM ga doen.

Ike57
31 augustus 2013, 13:50
Tortoise... hmmm, ik twijfel...

Langs de body lijkt het me inderdaad wel leuk, maar langs de toets en de kop vraag ik het me af. Ik zie het nog niet voor me. En om nou twee verschillende soorten binding te gebruiken, dat is ook een beetje not done.


Wat ik eigenlijk bedoelde is dat de kleur van tortoise misschien wel overeenkomt met de kleur van de headstock, niet wetende dat je ook een binding om de headstock wilde maken.

Ik heb ook even getwijfeld over dat kunststof maar ik heb het nu twee keer gebruikt, op de tele's en om het huidige project en de verwerking valt geweldig mee. Ik gebruik zo'n haarkrultangdinges om het wat warm en soepel te maken voor de krappe bochten. 't Is best te doen.

Woml
1 september 2013, 21:30
Vandaag kon ik er even een paar uurtjes tussenuit :ok:

Nu ik het idee eenmaal in mijn hoofd heb, denk ik dat ik er niet meer van af kom. Even een randje er langs gehouden voor het beeld, en ik zie het wel zitten: ik gebruik gewoon de randjes die ik voor de OM al klaar heb liggen. Bruin, met zwart/wit/zwart. Ziet er toch wat minder saai uit dan esdoorn op esdoorn. Het is geen echte koa, maar acacia met ongeveer dezelfde kleur.
En tegen de tijd dat er binding om de OM moet komen, maak ik daarvoor nog een ander setje. Of dan krijgt die de esdoorn randjes! :D

Voor de rest ben ik begonnen om het bovenblad verder af te werken. De recurve er in, en kijken of de boel een beetje wil gaan trillen. Voorlopig beweegt er nog niet zo veel, maar je begint het al best te zien:

http://img4.imageshack.us/img4/2448/a0j8.jpg

Op het dunste punt langs de rand zit ik nu rondom op 3,5 à 4 mm., maar ik mag nog wel een eindje geloof ik, richting 3. Het is alleen wel een gedoe om overal de juiste kant op te schrapen. Met de richting van het hout mee, dus de baskant van kop naar staart en de treble-kant andersom. Behalve als je tegen een helling op moet, dan moet je weer de andere kant op. En vooral bij het staartblok werkt er eigenlijk niks goed. Omdat je daar het liefst dwars op de richting wilt, maar dat gaat beide kanten op niet...
Nouja, we komen er wel. Ik heb me nog steeds voorgenomen om hem niet met alle geweld in de komende drie weken af te krijgen, maar misschien dat hij naar de DGBM wel meekomt, eventueel als halffabricaat.

Woml
3 september 2013, 18:08
En nog wat verder de recurve uitgegraven, hij zit nu rondom tegen de 3 mm. aan, en het begon allemaal wat meer te vibreren, dus dat lijkt goed.
Toen wilde ik toch wel eens kijken of het werkte:

http://img22.imageshack.us/img22/2654/2zt1.jpg

En de conclusie is: ik snap het niet, of ik doe iets fout, of dat tap tunen is zwaar overrated :hide:

Ik had de indruk dat ik de boel toch aardig had ingericht: microfoontje, versterker, pianohamertje, zelfs (op aanraden van meneer Siminoff) een sustainer er tussen, en ik had op mijn slimme telefoon de PitchLab app gevonden. Erg grappig programmaatje, en het scheelt wel een paar centen met dat Strobosoft-programma dat Siminoff aanraadt.

Maar goed, het doet dus weinig. Het programmaatje zegt dat er van allerlei noten voorbij komen, en soms zelfs de noot die ik hoor als ik op het bovenblad klop terwijl ik het bij mijn oor houd. Maar in de meeste gevallen geloof ik dat hij blijft hangen in de D# die hij van de overheersende "plok!" maakt. En ik heb er eerlijk gezegd weinig vertrouwen in dat dat Strobosoft er meer uit kan halen, maar ik ga er geen 100 dollar aan uitgeven om dat te controleren.

Uiteindelijk heb ik de zangbalkjes maar een beetje mooi in vorm gebracht, zoals ze in het boek beschreven worden. Ze volgen ongeveer de curve van het bovenblad, zijn zo'n 6 mm. hoog, en mooi glad geschuurd. En als ik nu gewoon een beetje op het bovenblad rondklop, dan zegt hij overal toch best aardig "bonggg". Klinkt niet verkeerd!

RS-Rik
3 september 2013, 18:36
Kunnen ze dat taptonen bewijzen met bijv. een stradivarius of een stel gitaren waarvan gezegd wordt dat ze fenomenaal klinken?

stijnkenens
3 september 2013, 22:56
Daar gaat het eigenlijk niet over: taptuning is een manier om consistent te bouwen, elke keer dezelfde toon.

Al de rest vind ik een beetje bla bla, want de tuning veranderd elke keer als je iets meer lijmt tegen je klankkast

Carleen hutchins heeft wel bewezen dat de goede / uitstekende violen dezelfde trillingspatronen tonen in rug en klankblad.
Als je dat een beetje doortrekt, kan je van een goedkope japanner wel een redelijk goed klinkend instrument maken. Wat zij ook heeft bewezen !

@ woml: je hebt een zeer snel en accuraat stembakje nodig, anders lukt het niet. Ik gebruik een kleine strobotuner van Sonic Research. Uiteindelijk ben ik er mee gestopt, te veel moeite voor een klein beetje meer resultaat, ik kwam uiteindelijk ook uit op de afmetingen die ik op het gevoel had gekozen ...

Uiteindelijk gebruik ik die tuner wel dagelijks voor het stemmen en afstellen van alle instrumenten in het atelier !


s.

Woml
3 september 2013, 23:37
OK, dan weten we dat ook weer :ok:

Ik ben er in ieder geval achter dat dit voor mij weinig toevoegt (bij de archtop is het ook niet aan de orde gekomen; gewoon hout blijven weghalen tot je vindt dat het leuk gaat klinken of zo...)
Maar goed, ik wilde het toch eens geprobeerd hebben. Had er zelfs nog een boekje over besteld, maar ik vermoed dat ik daar verder niet veel meer mee ga doen. Dus als ik daar iemand nog eens blij mee kan maken..?

Voorlopig vind ik het wel best zo, en ga ik de volgende keer verder met... eeh... ja, het is een beetje raar, maar ik denk dat nu eerst de binding langs het bovenblad moet. Want anders wordt het zo'n gepruts bij de aansluiting van de hals, en die moet er daarna als eerste aan vast. En dan pas het achterblad, en dan pas daar de binding omheen. Het voelt nogal onlogisch, maar ik geloof dat het wel klopt.

stijnkenens
4 september 2013, 02:37
Inderdaad, dat boekje staat ook mooi in mijn bibliotheek :D

Ach al dat geëxperimenteer is leuk, en hoort er nu eenmaal bij.

Een van de leukste gereedschappen ivm onderzoek naar diktes is voor mij de hacklinger.
Daarmee kan je diktes van klankkasten meten tot op een 10e van een mm.

Geen dikte meter, maar een tube en een magneetje, zodat je in klankkasten kan meten.

Zo weet ik dat de Harpgitaar die ik heb opgemeten, zijkanten heeft van 5mm ... Wat ik wel enorm veel vind ...



s.

loose-fur
4 september 2013, 09:45
Zo'n Hacklinger is inderdaad erg handig om een voltooid instrument op te meten, Stijn, maar de nauwkeurigheid moet je toch met een korreltje zout van 3% nemen, althans volgens opgave van de fabrikant zelf. Naargelang de te meten dikte en de stand van het meettoestel durft die foutmarge blijkbaar zelfs op te lopen tot 10% à 15%. Bij accuraat opmeten tijdens het bouwproces lijkt een dikte/micrometer me nog steeds de beste optie, niet?



Tee.

Woml
4 september 2013, 10:22
Lijkt mij ook wel logisch, ja. Magneetjes zijn handig als je ergens echt niet bij kunt, maar zo lang dat nog kan, zou het niet in me opkomen om dat te gebruiken. Dan heb ik toch liever een gewone diktemeter of schuifmaat.

Neemt niet weg dat ik zo'n apparaat misschien ook nog wel eens ga willen hebben, maar dan moet er eerst een aanleiding voor zijn. Zoals inderdaad iets uitzoeken aan een bestaand instrument. En voordat zoiets zich aandient, denk ik dat we een hele tijd verder zijn. Maar je weet nooit, af en toe vragen mensen me de gekste dingen. Vooral mijn schoonmoeder heeft er een handje van ("Jij bent zo handig...") :dontgeti:

stijnkenens
4 september 2013, 14:03
Het is natuurlijk bedoeld voor het opmeten van een afgewerkt instrument.
En die marge ken ik ook, maar ik probeer altijd een aantal metingen te doen op de zelfde plaats.

Ik krijg heel wat instrumenten in het atelier die een opmeting / bouwtekening waardig zijn, vaak zijn die van mij heel summier, niet zoals die van Javaka. Maar altijd heel handig als je een outline en wat details hebt liggen van vintage instrumenten !



s.

Woml
6 september 2013, 00:13
Ik had gehoopt dat het nu dus gewoon lekker vlotjes door zou gaan, maar ik zit weer eventjes vast. Het plan was, om vanavond de randjes voor de binding langs de bovenkant te frezen. De boel stond er alweer helemaal klaar voor:

http://img18.imageshack.us/img18/4388/r2cs.jpg

Maar voor een kastje met zulke krappe bochtjes en steile bobbels is de grote bovenfrees toch echt te lomp. De simpelste stukken zijn wel gelukt, maar er moet nog een boel gebeuren waar ik met dit apparaat gewoon niet bij kan. Het was te verwachten, maar ik dacht: ik zie wel hoe ver ik kom. Nou, tot zo ver dus. En voor de rest moet ik iets anders verzinnen.
Ik zit te broeden op een soort houdertje/geleidertje voor de dremel, maar dat is nog niet helemaal uitgekristalliseerd. Ik heb al wel een onderdeel van een afgedankt kinderbeveiligings-traphekje omgebouwd tot een dingetje met een instelbaar pootje waarmee ik de afstand tot de zijkant kan instellen, maar dat is het nog niet helemaal. Voor de diepte vanaf de bovenkant moet ik ook nog iets van een geleider hebben.
Weet niet of dat nog wat gaat worden. Hopelijk toch nog wel, want het lijkt me wel een enorme rotklus om de rest met de hand te moeten doen...

stijnkenens
6 september 2013, 01:50
Een dremel is eigenlijk niet geschikt voor het frezen van randinleg, dat motortje is te zwak.

Een soort kruishout met een mesje is misschien geen slecht idee?



s.

Rizz
6 september 2013, 08:10
Of zoiets: http://www.marktplaats.nl/a/doe-het-zelf-en-verbouw/gereedschap-overige-machines/m699518337-bosch-bovenfrees.html?c=be2da871b0d84f75c3056cc6db858f31&previousPage=lr. Wat minder lomp en krachtig genoeg.. Had toevallig net een beetje gezocht op een binding jig en het valt me op dat bijna iedereen een eenhandsfrees (http://www.marktplaats.nl/a/doe-het-zelf-en-verbouw/gereedschap-overige-machines/m680533822-te-koop-een-black-decker-bovenfrees-kw-780-600w.html?c=be2da871b0d84f75c3056cc6db858f31&previousPage=lr) gebruikt, maar die zijn hier op de 1 of andere manier weinig voorhanden..

Woml
6 september 2013, 09:20
Ik had inderdaad al een kruishout erbij gepakt, een gewone met een spijkertje, maar daarmee kreeg ik dus alleen een kras tot waar ik de boel moest weghalen. Maar toen ik thuis was, bedacht ik nog dat ik ooit in een vlaag van aankoopwoede zo'n echt bindingsmesje heb aangeschaft:

http://www.baptist.nl/uploads/images/producten/prod1_2700(1).jpg

Nog nooit gebruikt, dus dan is dit een mooie gelegenheid om te kijken of dat nou ergens goed voor is :D
Want het gemodder met zo'n zelfgemaakt houdertje, dat vertrouw ik toch ook niet echt. Ik kan er altijd nog eens over doorfilosoferen, maar voor je het weet heb ik iets onherroepelijk verprutst...

Woml
10 september 2013, 16:35
Die binding, ik ben er nog niet helemaal uit. Ik heb een beetje met zo'n mesje en een beitel geprobeerd. Het gaat wel, maar een stuk minder strak en een stuk minder vlot :(

Maar ik heb wel bedacht dat de binding langs de kop wél gewoon met mijn opstelling kan!

http://imageshack.us/a/img33/9638/xmyu.jpg

En dat ziet er dan zo uit:

http://imageshack.us/a/img30/1913/egv8.jpg

En als je vervolgens een beetje gaat prutsen met kleine randjes in vorm buigen, kom je al snel weer bij het hoofdstuk "The Mummy Returns!"

http://imageshack.us/a/img51/9633/b82e.jpg

En ja, de toets was inderdaad nog wat aan de grote kant. Ik heb hem iets kleiner gemaakt ;)

En toen kon ik het niet laten om even te spieken. Dit is nog uit de losse pols, de toets moet nog vastgeplakt, het geheel nog wat opgekuist, en hier en daar nog wat bijgepunt, maar voorlopig heb ik de indruk dat hier best mee te leven valt!

http://imageshack.us/a/img801/3334/4hfy.jpg

Woml
12 september 2013, 21:32
Nadat ik de kop een beetje had bijgewerkt, zag hij er inderdaad prima uit. Hier en daar nog een klein gaatje waar ik misschien nog een snippertje hout in ga proberen te passen, maar voor de rest erg netjes. Zal kijken of ik volgende keer niet vergeet om nog een foto te maken...

Verder met de toets: de fretgleufjes op de juiste diepte gezaagd, en ook meteen maar de stippen er in:

http://imageshack.us/a/img191/7743/ws3r.jpg

En nu nog de buitenste rand binding er om. Ik had al een rand langs het onderste bochtje geplakt, maar dat was iets te voortvarend. Dan kun je er natuurlijk niet meer goed bij om de fretgleufjes in te zagen! :chicken:
Nou zat hij ook niet helemaal netjes, dus ik heb hem maar weer helemaal weggeschuurd, en er een nieuwe tegenaan geplakt. Erg krappe bocht, dus gebogen op de soldeerbout :cooler:
En nu maar hopen dat hij wel goed blijft passen. Creatief met klemmen:

http://imageshack.us/a/img62/5685/s9wb.jpg

Die mag rustig drogen tot de volgende keer, en intussen heb ik nog een serie frets geknipt. Volle bak!

http://imageshack.us/a/img585/5559/vbtv.jpg

Volstrekt overbodig natuurlijk (ik verwacht nooit boven de XII te komen), maar dan ziet het er tenminste een beetje serieus uit :seriousf:

Ike57
13 september 2013, 22:36
http://imageshack.us/a/img191/7743/ws3r.jpg


Mooie toets Woml.

Wel geinig met die premature binding. Het maakt dus niet uit hoe lang je al bezig bent met gitaarbouw, je moet je kop er gewoon bij houden. Gelukkig is het te herstellen :ok:

Woml
14 september 2013, 19:44
O ja, ik maak met enige regelmaat stappen die bij nader inzien niet zo handig waren. En misschien maakt het wel uit hoe lang je er mee bezig bent hoor, zo enorm doorgewinterd vind ik mezelf nog niet...;)

Maar goed, ik mocht vandaag een extra sessie inlassen! :cheerup:
Ik had in de tussentijd een pakje besteld, met een iets compacter freesapparaat. Daarmee kom je wel wat verder in de hoekjes, maar nog steeds niet overal. Dus uiteindelijk heb ik toch nog het nodige met een mes en een beitel zitten mieren. Best aardig gelukt toch. Het ziet er nog een beetje rafelig uit, maar als er toch binding overheen komt, zie je dat straks niet meer... :sssh:

http://img580.imageshack.us/img580/6403/1dab.jpg

De binding aan de onderkant is netjes blijven zitten, dus daar heb ik de zijkanten nu toch ook aan vast geplakt. Nog zo wat kleine klusjes, een plaatje voor de truss rod, de toets glad en vlak gemaakt. De kop gaat er straks dus ongeveer zo uitzien:

http://img854.imageshack.us/img854/3619/vvim.jpg

De schroeven voor het plaatje zijn wat massief, maar ik had geen kleintjes meer. Bovendien vind ik het wel een goed idee om daar iets stevigers te hebben zitten, want de topkam komt tussen de toets en dat plaatje te zitten. Niet zoals ik wilde, tussen de toets en de kopfineer, want de dikte van de kopfineer is daar zo goed als nul... Tsja... dat was inderdaad weer zo'n minder handige actie...

Tenslotte heb ik nog een begin gemaakt met het buigen van de binding. De stukken met scherpe bochten zijn een beetje weerbarstig, die moeten volgende keer nog wat verder onder handen genomen worden. Maar het makkelijkste stukje is alvast goed. Die heb ik alvast provisorisch op zijn plek geplakt om te kijken hoe het past (het lijkt wel te gaan passen) en hoe het er uitziet (het lijkt er wel uit te gaan zien :cooler: )

http://img547.imageshack.us/img547/6479/4zcz.jpg

Cocobolo
14 september 2013, 19:58
Mooi hoor, ik ben heel erg benieuwd naar hoe de binding gaat lukken. Een zeer moeilijk klusje in die bovenste hoorn/krul. Spannend :-)

Woml
15 september 2013, 15:09
Mooi hoor, ik ben heel erg benieuwd naar hoe de binding gaat lukken.

Anders ik wel! :nervous:

Ik heb vanochtend alwéér een paar uurtjes vrij gehad, misschien kan ik zaterdag toch nog een halffabrikaat meenemen naar de Heeres Cursistendag!
De bindingsrandjes zijn nu grotendeels in vorm. Het uiteinde van de krul is zo krap, dat moest weer op de soldeerbout, en dat is toch elke keer een beetje eng. Die wordt nog een stuk heter dan het gewone buigijzer, dus dat geeft meteen brandplekken. Maar zo lang dat aan de binnenkant zit... Uiteindelijk heb ik de lange strook niet helemaal tot in de krul gebogen, en zet ik een los krulletje om het laatste eindje. Proberen om dat een beetje onzichtbaar te doen, lijkt me in ieder geval beter haalbaar dan het in één stuk te doen.

http://img59.imageshack.us/img59/7502/29ft.jpg

Af en toe wilde het spul niet goed meewerken, dus ter afleiding en ter voorkoming van al te veel frustratie heb ik tussendoor de toets afgemaakt:

http://img818.imageshack.us/img818/1293/vcmp.jpg

Ik moet de freteindjes nog even vastplakken, maar voor de rest ziet hij er best gelikt uit, vind ik.
En toen was het tijd om te proberen om de binding op zijn plek te krijgen. Of tenminste de voornaamste stukken. De laatste twee restjes doe ik de volgende keer, als al dat plakband niet zo in de weg zit.

http://img855.imageshack.us/img855/3089/6uf9.jpg

En nu maar afwachten of het een beetje fatsoenlijk onder het plakband vandaan komt... :chicken:

Cocobolo
15 september 2013, 19:55
...En nu maar afwachten of het een beetje fatsoenlijk onder het plakband vandaan komt... :chicken:

Hoe lang duurt dat? Ik zit te twijfelen of ik nu ga eten maar wil hiervan niets missen :D

Woml
15 september 2013, 20:06
O, ga rustig eten hoor! Ik verwacht pas dinsdag weer verder te kunnen... :makeup:

DaanW
15 september 2013, 21:09
Ging ie nog mee naar Richard, of ga je dat niet redden?

Woml
15 september 2013, 21:41
Ik kijk vrijdag hoe het er voor staat. Als ik dan een samenhangend geheel heb dat er een beetje fatsoenlijk uitziet, dan neem ik hem wel mee. Maar als het neerkomt op een tas met losse onderdelen, dan laat ik het toch maar zitten, denk ik.

Het lijkt nu aardig op te schieten. Als die binding een beetje wil vlotten, moet daarna de hals er aan. En als dat ook spontaan goed gaat, kan deze week misschien zelfs het achterblad er nog tegenaan! Maar dan moet er nu even niks mis gaan. En die halsaansluiting is nou ook niet bepaald iets om eventjes vlug te willen doen.
Misschien vind ik het ook zonder achterblad al goed genoeg. Het heeft ook wel wat om de binnenkant nog te kunnen zien. (Al zie je dan wel alle slordigheidjes waarvan het de bedoeling is dat niemand ze ziet omdat ze toch aan de binnenkant zitten... :sssh:)
Maar die hals moet toch op zijn minst wel vast zitten.

We gaan het zien. Ik heb een groot deel van de dinsdag overdag, en de donderdagavond, en als het dan bijna goed genoeg is, heb ik me voorgenomen om vrijdagmiddag vrij te nemen.

Ike57
15 september 2013, 23:14
http://img818.imageshack.us/img818/1293/vcmp.jpg


Sjiek :mmmm:

Mooi dat het toch is gelukt met die krappe binding. Wat voor frees heb je nu eigenlijk gekocht?

Woml
16 september 2013, 10:16
Deze (http://www.toolmax.nl/makita-rt0700c-kantenfrees-p-20797.html)

Ik zit nog te denken of ik hem ook op mijn schuifbak kan monteren, net als de bovenfrees, maar dat heb ik nog niet voor elkaar. Voor nu heb ik het uit de hand gedaan, dat wilde ook wel (voor zover ik er bij kon). Maar helemaal netjes is dat natuurlijk niet.:sssh:

Woml
17 september 2013, 16:46
Zoals ik zei: de laatste stukjes binding. Enorm gemier met plakband, en vooral met wiggetjes om de boel op zijn plek te houden:

http://img23.imageshack.us/img23/2717/6z4p.jpg

Het lijkt nog wat grof allemaal, maar ik heb goede hoop dat het wel opknapt als ik er nog eens met een schraapstaal en/of schuurpapier langs ga.
Terwijl dat lag te drogen, ben ik maar even verder gegaan met de hals: de tong er aan! (Siminoff noemt het de fretboard extender...)

http://img580.imageshack.us/img580/214/evqj.jpg

En omdat ik té nieuwsgierig was, heb ik toen ik bijna weg moest, de boel toch nog weer uitgepakt en een beetje bijgewerkt:

http://img11.imageshack.us/img11/5163/9e3c.jpg

Er moeten hier en daar nog wat rafelige randjes weg, en ik moet hier en daar even zien of ik nog wat kan opvullen met stof en secondelijm (of hele snippers hout, in een paar extreme gevallen) maar het kon wel minder!

Donderdagavond zien of ik de hals aan de body weet te krijgen, en dan zijn we toch een eind op weg! Het achterblad ga ik er voor het weekend toch niet meer op zetten, heb ik bedacht, want daar moet ik nog een boel aan bijwerken. De recurve moet er nog in, rondom, en dat doe ik liever niet als de rest er al aan vast zit. Dat zit maar in de weg...

Woml
19 september 2013, 23:27
We zijn er bijna! Vandaag allereerst de toets op de hals geplakt:

http://img28.imageshack.us/img28/9920/5zo1.jpg

En toen kwamen we bij het hoofdstuk "dappere stappen": een hap uit de body...

http://img22.imageshack.us/img22/1447/jib4.jpg

En alsof dat nog niet genoeg was:

http://img96.imageshack.us/img96/6973/asgx.jpg

En nee, dit is dus NIET zoals het hoort als je het netjes doet! Maar ik heb bij gewone gitaren al moeite met zwaluwstaarten, dus bij zo'n gek klein priegelding met veel krappe bochten zag ik dat al helemaal niet zitten. Ik was al lang blij dat meneer Siminoff voor de welwillende amateur een alternatieve methode in zijn boekje had gezet. We laten gewoon de complete hals in dit gat zakken, en zetten hem vast met twee deuvels. Van buitenaf ziet het er hetzelfde uit, en het is stevig genoeg, zegt-ie...

En het volledige plaatje gaat er dan ongeveer als volgt uit zien:

http://img33.imageshack.us/img33/7900/1mm3.jpg

Ik heb hem vanavond alleen nog net niet netjes genoeg gekregen. Snippertje hier, schuurpapiertje daar, maar helemaal naadloos is hij nog steeds niet. En dat wil ik toch eigenlijk wel. Hij moet gewoon goed passen, zonder kieren en zonder gewiebel.
Dus neem ik morgenmiddag vrij, in de hoop dat het dan nog net goed komt voor het weekend.

oigun
19 september 2013, 23:48
Wow! Ziet er echt heel goed uit!

Woml
20 september 2013, 20:19
Dat viel mee! Ik was al bang dat ik met een hele middag prutsen nog niet veel verder zou komen. Maar na een tijdje passen en meten, klooien met carbonpapier, schuurpapier en beitel, zat de hals er toch best netjes in. Ik kan geen "Kijk mama, zonder handen!"-foto maken (dat werkt niet met deze verbinding), maar het zag er uit alsof het veilig was om de boel vast te zetten:

http://img706.imageshack.us/img706/9055/0hmv.jpg

En om de boel een beetje te zekeren, doen we ook nog een paar deuvels in de onderkant:

http://img708.imageshack.us/img708/1394/zgm9.jpg

Dus ik vind dat hij morgen mee mag naar Den Haag. Er zitten hier en daar duidelijk dingen die ik nog weg wil werken, maar daar kan men hopelijk wel doorheen kijken. Gitaarbouw-cursisten onder elkaar... ;)

Woml
24 september 2013, 23:30
Goed, hij heeft de excursie naar Den Haag overleefd, en ook al heeft hij niet heel prominent op de voorgrond gestaan, hij is toch door de nodige aanwezigen bekeken en leuk bevonden ;)


Vandaag kon ik dus weer verder. Overdag vooral een boel opgeschoond, slordigheidjes hersteld, en in het achterblad gegraven. De recurve daar omheen hoeft niet zo extreem als in het bovenblad (is meer voor het oog dan voor het geluid), maar het is toch wel leuk als daar ook een randje zit.
Toen ik 's middags weer thuis was, bedacht ik dat de volgende stappen waarschijnlijk niet zo heel veel tijd in beslag zullen nemen, dus dat ik die beter vanavond nog even kon doen. En dus komen we weer op zo'n verplichte klemmenfoto:

http://img59.imageshack.us/img59/4509/pejm.jpg

Kastje dicht! En binnenin staat alvast zijn nummertje:

http://img32.imageshack.us/img32/9646/gt5w.jpg

Dan heb ik tenminste een stok achter de deur om hem toch echt dit jaar af te krijgen... :chicken:

Woml
1 oktober 2013, 23:42
Het was weer even stil op dit front, maar ik laat hem nu niet nóg een keer een jaar verstoffen!
We zijn weer wat verder. De klemmen zijn er weer af, ik heb hier en daar nog wat slordigheidjes weggewerkt (nog niet alles...) en rond de achterkant zit nu ook een bindingsgeultje:

http://img713.imageshack.us/img713/2902/dbq1.jpg

Grotendeels met de frees, maar ook hier kwam ik er niet overal bij, dus is er weer het nodige handwerk en de onnodige zelfmutilatie bij komen kijken :confused:

Ik begin toch wel benieuwd te worden hoe dit gaat uitpakken... Binding er om, en dan is het alleen nog afwerken en mooi maken, voor zover ik kan zien! Maar laat ik daar nou niet al te makkelijk over denken. Volgens mij kan ik daar best nog een tijdje zoet mee zijn, want er valt nog wel het een en ander weg te werken :soinnocent:

Ike57
2 oktober 2013, 00:12
dus is er weer het nodige handwerk en de onnodige zelfmutilatie bij komen kijken :confused:


Zorg er wel voor dat je een paar vingers overhoudt zodat je hem straks kunt bespelen :D

Ik zit er nog steeds vreemd tegenaan te kijken. Die bindingsgeul lijkt zo groot op de foto, maar dat komt waarschijnlijk omdat het instrument zo klein is. In die "punt" komt ook een binding?

Woml
2 oktober 2013, 00:16
De foto vertekent een beetje, en ik geloof dat ik hier en daar inderdaad een beetje moet uitkijken dat de geul niet te diep... breed... hoog... is geworden, maar voorlopig lijkt het nog net te kloppen.
En op de twee puntjes komen inderdaad stootblokjes van been. Dat schijnt zo te horen, dus dat doen we dan maar braaf. :D

Ike57
2 oktober 2013, 00:19
De binding is natuurlijk ook hoger dan het lijkt door dat zwart/wit/zwarte randje.

Woml
3 oktober 2013, 23:17
Het vordert gestaag... Vandaag een boel bochtjes gemaakt, maar er zit er nog maar eentje vast:

http://img62.imageshack.us/img62/5472/7fhs.jpg

Voor de oplettende kijker: er zit inderdaad meer plakband dan voor dat ene randje nodig is, want ik ben toch op een paar plekken wat te diep gegaan met het bindingsgeultje. Ik heb dus nog een stukje zijkant gebogen, en er in dezelfde richting tegenaan geplakt. Dan frees ik hem volgende keer opnieuw uit, en hoop ik dat het redelijk onzichtbaar blijft. En op soortgelijke manier heb ik ook langs de bovenbinding nog een stukje opgevuld. Ook afwachten hoe dat uitpakt. Maar slordiger dan het was, zal het vast niet worden (famous last words..? :nervous:)

Woml
10 oktober 2013, 22:51
Inmiddels weer twee sessies verder, maar het gaat kalmpjes aan. Vorige keer nog wat randjes geplakt, en vandaag eigenlijk maar één krulletje op zijn plek gezet. Boel gepruts om hem er min of meer netjes in te krijgen:

http://img818.imageshack.us/img818/4462/j0hi.jpg

Nu moet er nog één bochtje om de hiel, en dan kan het Grote Afwerken beginnen: Alles glad en strak zien te krijgen, en hopen dat de hier en daar vrij prominent aanwezige gaatjes en kiertjes een beetje netjes gecamoufleerd kunnen worden... :nervous:
En als het geheel er dan een beetje fatsoenlijk uitziet, moet ik nog eens besluiten wat ik met lakken aan moet.

In ieder geval komt hij niet af voor de meeting, dat lijkt me duidelijk. En ik heb me ook al voorgenomen dat ik het niet ga riskeren om hem ongelakt of half gelakt mee te nemen. Ik heb ook nog een andere gitaar die mee moet, en ik heb die dag de auto niet, en (nog) geen fatsoenlijke tas of koffer voor deze. Dus hij komt volgend jaar wel mee, als hij écht af is... :makeup:

grizzly
10 oktober 2013, 23:16
Donders mooi Woml,
echt gaaf.

Cocobolo
11 oktober 2013, 00:44
..... Dus hij komt volgend jaar wel mee, als hij écht af is... :makeup:

mmm....nou....vooruit dan maar...we moeten volgend jaar ook wat te smullen hebben ! :cheerup:

Woml
12 oktober 2013, 18:13
Het laatste bochtje!

http://img200.imageshack.us/img200/2224/lgfx.jpg

En nu ben ik benieuwd hoe lang ik het vol ga houden om alle rafeltjes, randjes, hobbeltjes, bobbeltjes, gaatjes, kiertjes, en andere onvolkomenheden weg te werken. En of er dan iets leuks overblijft...

Woml
15 oktober 2013, 22:29
Klieder klieder... schuur schuur... schraap schraap...

Woml
31 oktober 2013, 22:17
Pruts pruts... plak plak... piel piel...

Ik heb een paar keer moeten overslaan vanwege andere belangrijke dingen, dus het schiet nog minder hard op dan het al deed, maar het vordert gestaag. Hier een stukje glad schrapen, daar nog een gaatje opvullen...

Op de puntjes zitten nu stootblokjes van been:

http://img46.imageshack.us/img46/2405/a3ux.jpg

En verder ben ik vooral eindeloos bezig om die krul te fatsoeneren. Dat is toch best een aandachttrekker, en zo slordig als hij er uit zag (en nog steeds wel uit ziet) kan toch echt niet. Ik heb vandaag hier en daar een hééééél dun stripje esdoorn (blijven schuren tot het voelt als karton, dat je het gewoon ergens omheen kunt buigen en vastplakken) over de zijkanten heen geplakt, waar nog grote kieren zaten, en waar het dikke achterblad onder de binding door kwam kijken. Het ziet er al beter uit dan het deed, maar het is er nog lang niet. Ik ben benieuwd hoe netjes ik hem uiteindelijk weet te krijgen.
De grote ellende is vooral, dat je er gewoon niet goed bij kunt, in al die bochtjes. Nouja. Gewoon maar rustig verder frutten, en kijken waar het schip strandt... Als ik die krul eenmaal acceptabel vind, denk ik dat ik er toch wel ongeveer ben. De rest is wel min of meer op orde.

barno
31 oktober 2013, 22:42
knap, die benen hoeken.

damn dat gepruts aan die binding moet een hel zijn, veel moed gewenst!

Woml
8 november 2013, 10:38
En we prutsen dapper door... Nog steeds erg langzaam, meer uit angst dan uit voorzichtigheid, geloof ik. Gisteravond weer een paar gaatjes gevuld, en twee snippertjes in het bovenblad geplakt waar een paar gekke hapjes uit waren. Eerste indruk is dat het er in ieder geval niet lelijker op wordt.
Maar er moeten er nog wel een paar, voordat ik over de uiteindelijke afwerking kan gaan nadenken. Noujaaa... nadenken kan natuurlijk wel alvast.

Cocobolo
8 november 2013, 11:55
ik vind dat been ook super staan! Erg mooi hoor, ik hou mijn adem in voor het resultaat (niet letterlijk natuurlijk ;) )

Woml
8 november 2013, 11:59
Ik hou ook niet echt mijn adem in. Wel mijn hart vast... :nervous:

Woml
19 november 2013, 21:50
Nou goed dan. Ik denk dat ik hem niet beter meer krijg. En ik heb intussen besloten dat het toch een beetje te ver gaat om hem zo sjiek te laten lakken. Er zitten toch nog een flink aantal rare dingetjes in, die je gaat blijven zien, al gooi je er nog zo veel lak tegenaan. En dan vind ik het toch een beetje overdreven om daar een professionele lakker op los te laten. Woorden als "vlag" en "modderschuit" dringen zich op... :hide:

Dusss... vandaag de laatste hand gelegd aan schuren, schrapen, en dat soort.

http://img809.imageshack.us/img809/6652/uw3i.jpg

En ik wilde nu wel eens proberen hoe dat werkt met die nitro-lak. Geen halve maatregelen:

http://img809.imageshack.us/img809/9013/11y4.jpg

Ik moet zeggen: de eerste indruk lijkt goed! Het spul droogt als een gek, ik heb er drie dunne laagjes op zitten. En nu rustig doorgaan, en kijken of het zich ook bij de volgende lagen blijft gedragen...

Ike57
19 november 2013, 22:11
Ja, van zoiets moet je toch wel even een selfie maken :D

Ben benieuwd hoe hij uit de lakstraat komt! Heb je een complete spuitapparatuur aangeschaft?

Woml
19 november 2013, 23:24
Ja, van zoiets moet je toch wel even een selfie maken :D

Ben benieuwd hoe hij uit de lakstraat komt! Heb je een complete spuitapparatuur aangeschaft?

Nou, dat dan toch weer niet... Gewoon een paar spuitbussen, maar wel een stoer Darth-Vadermasker er bij. :satisfie:

barno
22 november 2013, 13:05
tot voor kort eigenlijk niet echt bekend met mandolinemuziek, maar onlangs Chris Thile ontdekt via YT, krijg ook langzaamaan zin om zo'n instrument te bouwen. Geweldig wat er uit zo'n klein kastje komt qua klank. (zeker in de handen van zo'n wizzard)

Ben echt benieuwd naar het eindresultaat van deze bouw.


http://www.youtube.com/watch?v=O2P1USiqzKw

Woml
22 november 2013, 13:57
Nou, ik ook! En dat was natuurlijk ook een reden om uiteindelijk toch maar af te zien van een dure lakjob: ik heb er geen rotsvast vertrouwen in dat hij het straks ook daadwerkelijk een beetje fatsoenlijk gaat doen...
En of ik er dan wat mee weet aan te vangen, dat is ook nog zoiets... :hide:

RS-Rik
22 november 2013, 22:14
Mandocello

Woml
26 november 2013, 14:56
Hmmm... weer een uitdaging...

Maar voorlopig wil ik eerst wel eens zien wat deze doet, en hoe veel ik er mee ga doen.

We zijn intussen aangeland bij de vierde lakronde, met al een paar keer voorzichtig schuren tussendoor:

http://img440.imageshack.us/img440/4240/zwmp.jpg

Vooral de nek begint er al prachtig uit te zien (vind ik nu... ik moet nog zien of mijn enthousiasme aanhoudt ;))
En nu dus stug doorgaan tot hij netjes strak is. Op zo veel mogelijk plekken... De eerste bus lak is er doorheen, de tweede komt vast een heel eind op, en hopelijk hoef ik de derde niet aan te breken. Want tegen die tijd zal het me toch wel een beetje de keel uit gaan hangen.

loose-fur
26 november 2013, 16:36
Je eigen scepsis over minder geslaagde details terzijde, Woml, lijkt me dit toch echt wel een fraai instrument te worden..



Tee.

Woml
26 november 2013, 18:52
Ik weet het, ik kan veel te negatief zijn over dingen die ik zelf heb gemaakt... Het wordt een beetje vervelend af en toe.

Daar staat tegenover dat ik de hiel intussen enorm opgeknapt vind! Dat was één van de grootste minpunten, en ik had niet heel veel vertrouwen in mijn oplossing om er dan maar wat zaagsel met titebond omheen te plamuren, maar dat blijkt nu toch behoorlijk goed te zijn uitgepakt.

DaanW
26 november 2013, 19:07
Ik weet het, ik kan veel te negatief zijn over dingen die ik zelf heb gemaakt...
Is dat niet een beetje gitaarbouwer-eigen? Ik heb er ook erg last van :)

RS-Rik
26 november 2013, 23:55
Komt omdat je er iedere dag met je neus op zit, vergelijk het eens met een willekeurig instrument uit de winkel. Zelfs duurdere (algemeen gelauwerde) merken komen weg met de meest kromme plaatsing van sidedots en fretdots en binding... Om maar ns n voorbeeld te noemen. Maar uuh, wel bekend met t gevoel heur.

Woml
3 december 2013, 14:54
Ik heb een paar lakrondes niet allemaal vermeld, vandaag nummer 7. De tweede bus lak is leeg, en het eind lijkt in zicht. De nek vind ik eigenlijk al helemaal prachtig, maar vooral het bovenblad heeft hier en daar wat diepe nerven die nog niet helemaal vol willen lopen.
Vandaag dus eens geprobeerd wat er gebeurt als ik hem niet ophang, maar horizontaal houd. Dat zou best een boel kunnen schelen. En omdat de boel met vijf minuutjes droog is, is dat nog best te doen :satisfie:
Zo leren we telkens weer bij...

Nu is de vraag alleen hoe veel lagen ik er nog achteraan ga doen. Eigenlijk had ik gehoopt dat vandaag de laatste zou zijn geweest, omdat het de komende twee (drie... vier...) weken toch even extra druk wordt, met weinig knutseltijd. Komt mooi uit, dacht ik! Maar als ik me nou kan beheersen en nog wat meer laagjes doe, wordt het toch nog een stukkie mooier. Hopelijk...

Woml
6 december 2013, 09:48
Gistermiddag op weg naar huis wilde ik toch nog even kijken hoe de vlag er bij hangt. Verder geen vorderingen, maar het lijkt inderdaad een stuk beter te werken als ik het ding een paar minuutjes vasthoud, zodat de lak rustig in de nerven kan lopen, en er niet meteen weer uit zakt. Er zit nog wel wat reliëf in, maar het is al een stuk minder!
Nou komt het er de komende week niet van om er nog wat aan te doen, maar vanaf volgend weekend kan ik hopelijk nog wel een laagje of drie proberen. En als het dán nog niet goed is, weet ik het even niet. Tegen die tijd is de laatste bus waarschijnlijk ook wel leeg. Nouja, dat zien we dan wel weer.

Woml
23 december 2013, 17:05
OK, ik laat het er nu maar bij. Nog een paar laagjes extra, de derde bus lak is zo goed als leeg, en de meeste plekken zijn nu inderdaad wel goed genoeg. Hier en daar nog een dingetje waarvan ik niet denk dat het ooit helemaal goed kan komen, dus het moet zo maar.
Vandaag kon ik het niet laten, en ben ik gewoon maar door en door en door gegaan:

http://imageshack.com/a/img706/8576/e5ag.jpg

Schuren, schuren, schuren...

http://imageshack.com/a/img802/9286/tn2e.jpg

Poetsen, poetsen, poetsen...

http://imageshack.com/a/img844/6134/uazd.jpg

En alvast de eerste dingetjes er op schroeven, voor zover dat kon. Waarschijnlijk veel te voorbarig, want ik begrijp dat je dat lakspul eindeloos moet laten liggen voor je het afwerkt, maar ik kon me weer eens niet bedwingen...

Nu alleen nog afwachten wat hij doet als er snaren op komen. Maar die heb ik nog niet binnen...:(

Cocobolo
23 december 2013, 20:17
Wow wat een plaatje is het geworden! Super zeg!! :mmmm: :crazyhappy: :lovelove: :cheerup:

barno
23 december 2013, 20:57
Ge Wel Dig!!

Ike57
23 december 2013, 21:17
Ziet er schitterend uit Woml. De achterkant komt zo ook prachtig "uit de verf".

(en je hebt zelfs ondertussen nog tijd om de vaat te doen, zie ik :D )

Woml
26 december 2013, 12:36
Jaaaaaaaaaaaa!!!

Mijn Kerstkindje!

http://imageshack.com/a/img268/33/6sl.JPG

Paar details...

http://imageshack.com/a/img194/391/v3i7.jpg

http://imageshack.com/a/img600/3398/rsy2.jpg

En, waar het allemaal om begonnen was, de familiefoto!

http://imageshack.com/a/img191/1120/0kk3.jpg

De eerste dag zijn er wel al drie hoge e's geknapt, met al het omhoog en omlaag stemmen (laatste fijnafstemmingen, beetje bijvijlen, van die dingen). Dat gaat dus wel hard. Uiteindelijk heb ik hem nu een hele toon lager gestemd dan normaal, om te wennen, en ik moet eens bedenken wat de beste oplossing is. Een hele toon lager laten is een optie, maar dan moet ik niet met iets mee proberen te spelen (voor zover ik dat al van plan was... :chicken:) Ik kan ook een setje dunnere snaren proberen, dan hebben de hoge e's het niet zo zwaar, maar klinkt hij misschien wat ieler. Of ik moet een flinke voorraad reserve-0.011's inslaan. Nou zijn losse mandolinesnaren niet zomaar te krijgen, voor zover ik heb kunnen vinden, maar ik heb ook al gezien dat je daar ook gitaarsnaren voor kunt nemen! "Ja maar!", zult u zeggen, "Dat ziet er toch niet uit, met zo'n balletje in dat staartstuk?" Maar even googelen leverde de lumineuze tip op dat je dat balletje er gewoon uit kunt wurmen, en dan hou je een keurig lusje over om aan het staartstuk te hangen! :satisfie:

Korte eerste indruk in vergelijking met mijn cheapo Chineesje (Richwood, A-style, met triplex bovenblad):
Ik vind hem leuk! (maar ik ben natuurlijk bevooroordeeld...) De mensuur is iets langer, de hals is iets breder en dikker. Tijdens de bouw was ik een beetje bang dat het te lomp zou aanvoelen, maar ik vind het eigenlijk wel prettig. Dan heb je iets om vast te houden, zeg maar ;)
En wat de klank betreft: Ik heb het idee dat hij "overtuigender" klinkt, al weet ik niet hoeveel daarvan te danken is aan de verse snaren. Zal kijken of ik binnenkort een filmpje kan maken, maar heel binnenkort wordt dat niet. We moeten eerst de grootouder-Kerst-tournee nog afmaken... :D

barno
26 december 2013, 14:02
Jaaaaaaaaaaaa!!!

Mijn Kerstkindje!

http://imageshack.com/a/img268/33/6sl.JPG

Paar details...

http://imageshack.com/a/img194/391/v3i7.jpg

http://imageshack.com/a/img600/3398/rsy2.jpg

En, waar het allemaal om begonnen was, de familiefoto!

http://imageshack.com/a/img191/1120/0kk3.jpg

..

wat een beauty !!! ook heel mooi samen met de grote broer. en van een straffe instrumentalist als jij verwachten we natuurlijk asap een filmpje!
nogmaals Congrats

Hedge
26 december 2013, 22:02
Mooi geworden. De kruk heb je er netjes in gekregen. Veel speel plezier.

pim raaijmakers
27 december 2013, 00:12
heel erg mooi en samen met jouw gitaar zie ik wel een eigen stijl.....

Ike57
27 december 2013, 11:37
Mooi ! Schitterend duo op de bank! :ok:
Qua filmpje sluit ik me aan bij Barno :D

Kim Wilson
27 december 2013, 13:23
Wat een mooi ding is dat geworden! Super afgewerkt! Mooi mooi!

Woml
28 december 2013, 14:57
Okee okee okee... Filmpje!!!


https://www.youtube.com/watch?v=SS6q1YcprQM

barno
28 december 2013, 15:35
Nondedju dat klinkt goed!!! en luid ook geloof ik.
is ie nu lager gestemd?

Woml
28 december 2013, 15:36
Nee, ik heb hem toch weer omhoog gedraaid. Intussen een voorraadje hoge e's in de aanslag, maar hij lijkt het nu te houden :D

Ike57
28 december 2013, 23:17
Klinkt écht goed! :ok:

Daan Muller
28 december 2013, 23:37
Zo hé, die klinkt goed! Mooi man!

RS-Rik
29 december 2013, 12:50
zo, daar komt die battle of evermore


Mandoline bouwen staat op de bucketlist

da Liks
29 december 2013, 13:17
super.....

Glenny
30 december 2013, 13:39
Prachtige sound!!! Chapo!

Nejra
3 januari 2014, 23:30
Ziet er mooi uit, klinkt zo mogelijk nog beter. Mijn complimenten!! :satisfie:

grizzly
15 januari 2014, 12:34
Heerlijke sound Woml, mooi gedaan.:cooler:

vulvasonic
18 januari 2014, 05:52
Okee okee okee... Filmpje!!!


https://www.youtube.com/watch?v=SS6q1YcprQM
Chapeau avec une grande plume!!! :D