PDA

View Full Version : stil staand of springende gitarist??



Nocki
16 april 2003, 19:12
vaak zie je een banje staan spelen en dan gebeurt er niks op het podium. goede muziek maar een saaie boel.
dan is het al gauw van... "maak er eens een show van" of "beweeg een beetje" maar gitaristen die rondlopen en op hun knieen gaan zitten en raar gaan lopen doen achter het drumstel enzo. wat vinden jullie daar nou van?
Ik vind het geweldig om bezig te zijn op het podium ls ik de muziek goed ken enzo maar vind het jammer dat sommige mensen dan gelij k zoiets hebben als "wat een kapsones" of "sterallures".
wat denken jullie?

Mithrandir
16 april 2003, 19:26
Ik vind het altijd wel leuk als er wat gebeurd op het podium. Als band moet je een zekere arrogantie uitstralen, daardoor val je op, en dat wil je.

Ik zou graag ook wat meer willen bewegen op het podium, maar als ik er sta lukt het gewoon niet, dan moet ik me teveel met mijn spel bezig houden. Zal wel met ervaring te maken hebben.

Nocki
16 april 2003, 19:28
ja klopt in het begin lukte het mij ookk niet en ook nu nog maak ik welleeens een timing foutje als ik rondloop maar het gaat steeds beter. vroeger had ik een grotere nody (archtop) en dan sloeg de onderkant altijd tegen mn been als ik liep dus dat gaat jniet maar met mn lp tje lukt het beter.

nocki

BLOK182
16 april 2003, 20:00
Ik vind het idd wel cool, alleen als ik er sta, heb ik toch zoiets van "lijk ik hier niet een beetje te macho?". Mja zal het volgende week nog een proberen, een of andere regionale revue hiero vanuit school, we zijn gevraagd het dak eraf te blazen :wink:

Barret Wallace
16 april 2003, 20:25
heb je dynamiet nodig?

FNaRK
16 april 2003, 20:59
bij live-optredens moet het spetteren, dus veel beweging, desnoods ten koste van de strakheid !

Bins
16 april 2003, 21:23
Ik ben dus nu ook bezig met mijn "stage-gedrag" n.a.v. mijn aankomend eerste optreden. Ik vind het dus ook superduf als zo'n bandje alleen maar staat te staan (maar je kan natuurlijk ook overdrijven).
So far heb ik het headbangen wel onder de knie (duh :smile:
Anyway....
Stilstaande band = fout
Losgaande band = goed
:grin:

Mithrandir
16 april 2003, 21:36
Maar als je als stilstaande band (/me zit in een nog stilstaande band) nou gewoon heel goed speelt, dan maakt het toch niet zoveel uit. Ik wil best wat losser zijn, maar ik kan het gewoon niet :cry:

Pete Townshend
16 april 2003, 21:38
Je moet je gewoon laten gaan op de muziek, en niet teveel forceren, wat betreft dansjes en zo. Als ik speel, loop ik ook een hoop, of ben op een andere manier in beweging. Dat komt gewoon door de muziek. Ik ga niet geforceerd head-bangen of "Spike"-springen...

Nocki
16 april 2003, 21:40
nee jij slaat je gitaar in elkaar op je mooie door meneer marshall zelf gemaakte amp en cabinet heen...

grapje.

je hoefd ook niet geforrceeerd te doen inderdaad maar lopen op de muziek is al actie en eigenlijk al genoeg.


Nocki


he je was me net voor....

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Nocki op 2003-04-16 21:42 ]</font>

Mithrandir
16 april 2003, 21:40
Ja, maar jij kan altijd nog je molenwiekslag doen en je gitaar aan gort rammen.

Pete Townshend
16 april 2003, 22:40
Nou, wel tenminste wat actie in de tent :wink:

Kan ik van een zeer beweeglijke band als Oasis niet zeggen... :grin:

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Pete Townshend op 2003-04-16 22:42 ]</font>

wietse
16 april 2003, 22:59
als de band feest maakt op het podium dan volgt het publiek meestal ook.
bewegen is zeker wel belangrijk, maar als je een gekke zanger hebt die overaktief is helpt ook.
dan kan je het zelf wat rustiger doen.
een band die stilstaat ( hebben een keer voor een band gespeeld die alleen maar beweegden om hun zonnebril af tezetten}
heeft grote problemen om het publiek aan het feesten te krijgen.
je hoeft niet kris kras over het podium te springen maar wat ouwehoeren met de mede bandleden en gek doen wordt altijd op prijs gesteld.
en het publiek erin betrekken werkt ook altijd, hebben een keer een heel optreden lang een stomdronken kerel op het podium gehad achter een dichtgedraaide mic,en meezingen die man ,kerel blij publiek lag in een deuk.

pimmetje
17 april 2003, 02:22
Stage acts die per ongeluk uit 't publiek komen zijn idd de krenten in de pap. Wij hebben een keer een avond lang bijna ieder nummer naar rock 'n roll omgebogen omdat er toevallig een volkomen zatlap in een elvis-kostuum aanwezig was... die 'zong' dan ff mee :grin:.

Verder vind ik 't belang van een stage-act nogal van de muziek en plaats afhangen. Wij spelen blues en dan zo veel mogelijk oude stijl... daar past 't niet echt bij om te gaan lopen springen en doen. 't Komt soms nog 't beste over als je gewoon op een kruk naast de drummer zit met slechts een kleine verhoging als podium.

Maar dat kan je toch vrij moeilijk maken als je op een groot podium staat. Dan doen we 't maar vooral met lopen en de gitaar (of ander instrument) wat extra bewegen bij solo's... kijken alsof je heel nodig moet poepen (terwijl je weet dat je aan de slingerschijt bent) tijdens 't opdrukken van een snaar doet 't ook vaak goed bij publiek :grin:

Je merkt vaak wel dat mensen meer kijken dan luisteren, dus dat kan je nu eenmaal niet zomaar opzij schuiven.

fenderfreak
17 april 2003, 13:11
Het moet uit jezelf komen, als je van nature niet erg beweegelijk bent, moet je dat niet forceren want dan lijkt het meteen nep.
Wees jezelf!
Zelf ben ik op het podium zo gek als een deur...eh...dus...ja..

Rutger
17 april 2003, 13:12
Op 2003-04-17 02:22, schreef pimmetje:
Wij hebben een keer een avond lang bijna ieder nummer naar rock 'n roll omgebogen omdat er toevallig een volkomen zatlap in een elvis-kostuum aanwezig was... die 'zong' dan ff mee :grin:.


Was dat toevallig in The Duke in Leiden?

pimmetje
17 april 2003, 20:37
Nee, 't was in Zaal Ima in Peer.
Hoezo? Zat jij regelmatig in Elvis kostuum in de Duke? :grin:

Neals
18 april 2003, 16:21
Mijn band trekt de laatste tijd veel zatlappen van 40ers die in hun 20er jaren zijn blijven hangen.
En dat soort volk gedraagt zich nogal gekker dan wij, een 4tal bijna 20ers.

Maar je publiek inschatten is gewoon moeilijk, en op de buhne gaat het spreekwoord gelijke monniken gelijke kappen niet op.

sash
18 april 2003, 18:40
Ik vind het een vereiste dat er wat gebeurt op het podium. Iig wat lopen en onderling contact dat je ziet dat de band echt samen muziek aan het maken is.
Ook is het wel leuk als er wat extra's gebeurt. Gitarist de gitaar in de nek, achter z'n rug of ff het publiek in lopen. Goed spelen moet, maar een show moet ook!

JV
18 april 2003, 18:46
Op 2003-04-17 13:12, schreef Rutger:


Op 2003-04-17 02:22, schreef pimmetje:
Wij hebben een keer een avond lang bijna ieder nummer naar rock 'n roll omgebogen omdat er toevallig een volkomen zatlap in een elvis-kostuum aanwezig was... die 'zong' dan ff mee :grin:.


Was dat toevallig in The Duke in Leiden?


kom jij daar welis? kkom daar zelf regelmatig namelijk

mohawk
18 april 2003, 19:16
Altijd als ik moet optreden,heb ik in et begin vette plankenkoorts...en sta ik eigelijk als een saaie lul op et podium,maar als ik eenmaal een nummer of 2 heb gespeeld komt er wel wat beweging in..maar ik ga dan ook heel snel denken van'sta ik niet voor lul'??ik denk niet dat mensen dat denken van mij,maar als je dr staat en je hebt al plankenkoort,schiet et niet op...maar ik probeer nu altijd met oefenen een beetje te springen en rondrennen on et oefenhok,en dat lukt wel aardig en ik hoop dus dat et over 2 weken voor 1000 man ook goed gaat...

Pete Townshend
18 april 2003, 22:16
Gitarist de gitaar in de nek, achter z'n rug of ff het publiek in lopen.


Da's ook weer zo cliché...

schaap
19 april 2003, 01:15
Op 2003-04-18 22:16, schreef Pete Townshend:


Gitarist de gitaar in de nek, achter z'n rug of ff het publiek in lopen.


Da's ook weer zo cliché...

maar daar houden mensen wel van :smile:
je kan ook gewoon je gitaar helemaal rondzwaaien en tegelijkertijd een slide uitvoeren (Dimebag Darrel in Walk doet dat live weleens, ziet er wreed uit, tis beetje moeilijk precies uit te leggen, zorg wel dat je straplocks hebt :razz: )

moretel
20 april 2003, 22:20
Ik ben een stilstaand gitarist en baal van die mensen in de band die maar lopen te ouwehoeren dat de performance beter moet.
Ik speel gitaar en ben amateur en heb GEEN zin om me aan te stellen of me anders te gedragen dan ik ben. Als anderen daar problemen mee hebben is dat HUN probleem.

Ik oefen liever op mijn spel dan op springen tijdens het spelen.
Ik heb niets tegen show maar ook niets tegen stilstaande gitaristen/ muzikanten.

Ik heb nu weer een stukje de TMF awards show gezien waar de muziek er niet meer toedoet.
Ik heb trouwens ook nooit goede jazzmuzikanten of klassieke muzikanten zich zien aanstellen en zien springen, nee die houden zich bezig met muziek maken en dat zouden er meer moeten doen.

moretel
20 april 2003, 22:23
Iig wat lopen


Welke podia speel jij ?
Op de meeste podia ben je blij dat je er twee voeten op kan plaatsen:-)

Rutger
29 april 2003, 11:54
Op 2003-04-18 18:46, schreef JV:

Was dat toevallig in The Duke in Leiden?

kom jij daar welis? kkom daar zelf regelmatig namelijk


Ja, af en toe. afgelopen vrijdag was ik er ff maar vond er niet veel aan. dr is weleens een leuk bandje en dan is t genieten. :smile:

en die dronkenlap kon wel lekker rock 'n rollen, dr kwam alleen geen zinnig woord uit. :grin: (en ik was het niet)

basswasp
29 april 2003, 13:34
Als band is het je voornaamste taak het publiek te vermaken. Hoe dat gaat, ligt aan het publiek. Jazzers zullen niet zitten te wachten op gespring en punkers zullen het niet leuk vinden als je een avond lang zittend gaat spelen.

Zelf beweeg ik vanzelf wel een beetje mee op de muziek, dat gebeurd zo'n beetje ieder optreden wel. Wanneer ik met een soort blues/rock gelegenheidsbandje speel, ben ik vrij rustig op het podium. Maar volgende maand komt er bij ons op school een 'popavond', waar wij ook wat rock mogen spelen en dan gaat natuurlijk het dak eraf.

Springen, grooven en swingen is allemaal te leren, de stilste mensen op het podium zijn vaak ook de stilste mensen in de oefenruimte.

vanafvandaag
1 mei 2003, 13:29
Goed punt.. Nog een gouden tip: Oefen het "gekdoen" wel... hoe meer je springt, ouwehoert etc, hoe meer fouten je maakt.. Ik kan zelf nooit stil blijven staan.. Ooit eens al solerend met mijn kop in de bassdrum gelegen, dat hoorde ik drie weken later nog :sad:

Mijn ervaring is dat als bandjes plezier uitstralen (en dus NIET zoals Radiohead als een partij heipalen op het podium staan) makkelijker het publiek meekrijgen.

moretel
1 mei 2003, 21:10
maar Radiohead staat wel op Pinkpop,

en heipalen zijn ook nodig voor het noodzakelijke fundament.

Neals
1 mei 2003, 22:39
Als zanger/gitarist van een punkband wil ik zoveel mogelijk onrust en agressie uitstralen :grin:

moretel
2 mei 2003, 12:44
Ik heb weleens een amateurband gezien met een fantastische gitarist, die sprong hup in het publiek en speelde de sterren van de hemel voor een invalide vriendin in rolstoel, dat zou ik ook wel willen maar je moet ook realistisch zijn.
Ik wil steeds beter spelen en dat gaat ten koste van mijn podium presentatie i.v.m. concentratie, maar ik ben toch niet de enige ?
Een band met een goede zanger trekt meestal die aandacht.
Ik vind dan ook dat een band een zanger/entertainer moet hebben zodat de rest van de muzikanten zich kan concentreren op het muziek maken.
Ik zing en speel gitaar en daarnaast een hoop show lukt gewoon niet.
Ik vind het ook afhgangen van de soort muziek en publiek waarvoor je speelt.

Neals
2 mei 2003, 14:24
agressie probeer ik gewoon uit te stralen..
gewoon wat kwaad zwaaien met je gitaar en er op los rammen....

springen als je een stukje hebt zonder zang en kan ik nog prima een show weggeven... zit overigens serieus aan wireless te denken voor mijn podiumprestaties

moretel
2 mei 2003, 17:26
Ja als je springt lijkt me dat ideaal.

kokeleko
3 mei 2003, 22:58
Als ik speel is het in de weekenden , en dan ben ik te moe om te springen, daar ik ook werk doordeweeks, ik moet me gewoon naar de gig slepen. Tot overmaat van ramp twee keer aan mijn knie geopereerd :sad:, dus het springen laat ik wel, dat mag de zanger doen.....ik zal in het vervolg om een stoel of zoiets vragen.

Neals
4 mei 2003, 22:53
ooit in een band gespeeld wat een podiumprestatie a la radiohead had.. en dan sta je daar tussen te springen

JV
5 mei 2003, 00:20
ik vind springen opzich nou niet echt leuk om te doen tijdens het spelen. het gaat denk ik ook niet echt om het springen.

als de show gewoon genoeg energie heeft is dat een stuk beter.

daarom kan ik ook een stuk meer genieten van een AC/DC show, dan bijvoorbeeld di-rect.

dat probeer ik op het podium (met me band) wel te uitten, zeker als bassist gaat dat een stuk makkelijker. als ik met me gitaarleraar op de open dag van de muziekschool wat zit te spelen vind ik het een stuk minder nodig

Kitaarhiero
5 mei 2003, 13:07
Ik beweeg gewoon een beetje. soms loop ik rond, doe duckwalkjes, zwaai wat met m'n gitaar, mini-pogo... Maar dat is vooral omdat ik graag op de muziek meebeweeg. ik kan niet zo goed stil zitten nl.

Stitch
5 mei 2003, 15:31
Op 2003-05-02 12:44, schreef moretel:
Ik wil steeds beter spelen en dat gaat ten koste van mijn podium presentatie i.v.m. concentratie, maar ik ben toch niet de enige ?
Een band met een goede zanger trekt meestal die aandacht.
Ik vind dan ook dat een band een zanger/entertainer moet hebben zodat de rest van de muzikanten zich kan concentreren op het muziek maken.
Ik zing en speel gitaar en daarnaast een hoop show lukt gewoon niet.
Ik vind het ook afhgangen van de soort muziek en publiek waarvoor je speelt.


In een oefenruimte oefen je en op het podium vermaak je de mensen met wat je kunt. Tenminste dat is mijn mening. Je kunt ook het beste op het podium nummers spelen dat iets onder je niveau ligt waardoor je je niet zo hoeft te concentreren op wat je speelt, dat komt al heel anders op het publiek over. Plus dan kan je ook als het ware naar de hele band luisteren alszijnde iemand uit het publiek.
Zelf spring ik ook nooit, dat laat ik over aan bands als direct...Het maakt idd wel uit welke muziek je speelt.
Ben het trouwens niet eens dat je 1 komiek voorop moet zetten en dat de rest dan serieus gaat spelen. Je zet als band een performance neer en tis niet de Helmut Lotti show met achtergrond koor.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Stitch op 2003-05-05 15:34 ]</font>

Neals
9 mei 2003, 00:30
Op 2003-05-05 00:20, schreef JV:
ik vind springen opzich nou niet echt leuk om te doen tijdens het spelen. het gaat denk ik ook niet echt om het springen.

als de show gewoon genoeg energie heeft is dat een stuk beter.

daarom kan ik ook een stuk meer genieten van een AC/DC show, dan bijvoorbeeld di-rect.

dat probeer ik op het podium (met me band) wel te uitten, zeker als bassist gaat dat een stuk makkelijker. als ik met me gitaarleraar op de open dag van de muziekschool wat zit te spelen vind ik het een stuk minder nodig


Tapdansen is niet springen, en al spelend op de grond draaien ook niet...

maarten
13 mei 2003, 12:39
als een gitarist op gaat in zijn spel, is dat altijd leuk om te zien. Sommige mensen zijn gewoon geen tiepje om helemaal met vertrokken gezicht rond te stuiteren. Er zijn ook mensen die meer rustig uhm... uitzien ofzo en die dan op hun eigen manier bewegen (stilstaan moet je nooit doen).

Myxendi
18 mei 2003, 20:37
ik speel nog niet zo lang gitaar en het lijkt me erg lastig om al stuiterend nog een beetje redelijk te spelen (ik bedoel, zelfs zonder stuiteren is dat al moeilijk :smile:

Kitaarhiero
19 mei 2003, 19:33
Emocore= in het rond springen.

casino
19 mei 2003, 21:53
Optredens van mijn band is een hele show. Het publiek vind het prachtig als ik mn gitaar in mn nek leg en dan een chuck berry solo speel.

Als een nummer écht swingt, trek ik de plug uit mn gitaar en ga ik (met gitaar om) met het publiek mee dansen :grin:

Nocki
20 mei 2003, 06:52
ooit bij een optreden van "de Bossen" heeft de gitarist zn sg neer gegooid die ging feedbacken op een bepaald ritme door een delay pedaal en nog iets. de band speelde verder op dat ritme en hij sprong het publiek in. was ecth het einde...

nocki

schaap
20 mei 2003, 10:54
Op 2003-05-05 15:31, schreef Stitch:


Op 2003-05-02 12:44, schreef moretel:
Ik wil steeds beter spelen en dat gaat ten koste van mijn podium presentatie i.v.m. concentratie, maar ik ben toch niet de enige ?
Een band met een goede zanger trekt meestal die aandacht.
Ik vind dan ook dat een band een zanger/entertainer moet hebben zodat de rest van de muzikanten zich kan concentreren op het muziek maken.
Ik zing en speel gitaar en daarnaast een hoop show lukt gewoon niet.
Ik vind het ook afhgangen van de soort muziek en publiek waarvoor je speelt.


In een oefenruimte oefen je en op het podium vermaak je de mensen met wat je kunt. Tenminste dat is mijn mening. Je kunt ook het beste op het podium nummers spelen dat iets onder je niveau ligt waardoor je je niet zo hoeft te concentreren op wat je speelt, dat komt al heel anders op het publiek over. Plus dan kan je ook als het ware naar de hele band luisteren alszijnde iemand uit het publiek.
Zelf spring ik ook nooit, dat laat ik over aan bands als direct...Het maakt idd wel uit welke muziek je speelt.
Ben het trouwens niet eens dat je 1 komiek voorop moet zetten en dat de rest dan serieus gaat spelen. Je zet als band een performance neer en tis niet de Helmut Lotti show met achtergrond koor.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Stitch op 2003-05-05 15:34 ]</font>

ik ga vaak in de oefenruimte ook uit mn dak, is gewoon leuk, je leert het beter te controleren (headbangen en spelen en springen) en het gaat me er toch om om lol te hebben. (helaas kan ik niet veel springen enz, omdat we niet echt hard zijn)

moretel
20 mei 2003, 11:51
Maar zonder als een aap in de rondte te springen kun je ook wel lol hebben hoor,
zal wel aan de leeftijd liggen.

Een veertiger die zich op die manier aanstelt neem ik niet serieus, ben er nl. zelf eentje, alhoewel we in de oefenruimte ook weleens gek doen hoor, wie niet.

el loco
22 mei 2003, 08:49
Ik ben een stilstaand gitarist en baal van die mensen in de band die maar lopen te ouwehoeren dat de performance beter moet.
Ik speel gitaar en ben amateur en heb GEEN zin om me aan te stellen of me anders te gedragen dan ik ben. Als anderen daar problemen mee hebben is dat HUN probleem.
Lekkere instelling, daar bereik je vast wat mee...

Ik vind dat je uit je pan moet gaan op het podium. Gewoon beuken, je moet uitstralen dat jij je eigen muziek te gek vindt. Want als jij het al niks vind (of dat uitstraalt) wat moet het publiek dan wel niet denken? Strak spelen en uit je plaat gaan vereist gewoon oefening en ervaring, maar die doe je vanzelf op.
Het meest heb ik een hekel aan bandjes waar alleen de zanger beweegt en de rest van de band dat als excuus gebruikt om er als zoutzakken bij te staan. Je moet er gewoon met z`n allen voor gaan!

moretel
22 mei 2003, 10:04
Ik hoef ook niks te bereiken, en als ik speel sta ik echt niet als een zoutzak stil en hebben we veel plezier, maar als je twee bandjes achter elkaar ziet, de een een stel jonge honden en de andere wat op leeftijd is er altijd wel verschil toch. De meeste bands die ik zie doen toch redelijk rusig.
Direct is zo'n springbandje bereiken veel maar worden hier op het forum uitgekotst o.a. door het gespring van ene spike.

Guitarchica
22 mei 2003, 21:39
Ik vind ook dat als je stilstaat, je letterlijk voor paal staat... Je komt er toch om het publiek te entertainen?!
Natuurlijk moet je spel ook goed blijven... Ik treed nog niet op, maar oefen wel al met spelen en bewegen samen. Ik denk dat als je t maar oefent en niet al te gek maakt, het ook voor beginnende gitaristen mogelijk is :grin:

schaap
22 mei 2003, 22:19
[quote]
Op 2003-05-20 11:51, schreef moretel:
Maar zonder als een aap in de rondte te springen kun je ook wel lol hebben hoor,
zal wel aan de leeftijd liggen.

Een veertiger die zich op die manier aanstelt neem ik niet serieus, ben er nl. zelf eentje, alhoewel we in de oefenruimte ook weleens gek doen hoor, wie niet.
[/quote
hehe, ik heb nog energie opa :razz:
iets teveel zelfs.

Nocki
22 mei 2003, 22:24
niks zo mooi als opa's die zicht nergens wat van aantrekken.

mijn gitaar leraar was 50 ofzo en moest al met een stok lopen maar op het podium stond tie te swingen als een beest. hij heeft bij mij (ik ben 25) nog nooit zoveel respect afgedwongen al toen.

Laat opa maar rocken. hij komt uit de echte oude goede tijd!


nocki

Kitaarhiero
25 mei 2003, 13:11
Bewegingen hoeven niet extreem wild en exentriek te zijn. Een beetje rustig heen en waar zwaaien met je gitaar en op de muziek meebewegen in meer of mindere maten is ook al goed.
En verder hangt het er vanaf wat voor muziek je speelt. Bij speed metal wil ik een gitarist achterover zien buigen, bij Emocore moeten ze in het rond springen. :wink:

Neals
25 mei 2003, 21:47
zo zag ik eens een band allemaal rock en pop liedjes coveren, allemaal lekker uptempo, en de band stond erbij alsof ze carnavalsmuziek speelden...
Hoe hard het is maakt ook nix uit of je springt, het moet in de dynamiek passen.

casino
27 mei 2003, 03:04
ik was een tijdje terug naar een muziekavond van Cees Hartog (die kennen jullie ongetwijfeld van zn lesboeken; hij is een kennis van me). Hij en zn band maakte prachtige shadows achtige muziek. Maar wat een zoutzakken! (vooral Cees hartog!!) Mijn band heeft ook een half uur mogen spelen... ik ben toen drie keer over mn vloermonitor gestruikeld :grin:

Negative K3 fan
27 mei 2003, 18:15
die ceees hartog, daar ken ik ogneveer 23542342 liedjes van :D

maar zittend gitaarspelen ios vaak wel tof, alleen niet bij brute metal ofzo (neit dat ik daar zon fan van ben, maar toch.

John P
29 juni 2003, 15:38
Sorry, Moretel, maar ook boven de veertig kun je echt wel laten zien, dat je plezier hebt in je muziek en met elkaar. Een lekker bewegende gitarist, die bij een solo vooraan gaat staan en lekker in z'n solo zit, is fantastisch om te zien! Je moet je niet gaan lopen aanstellen, maar gewoon enthousiasme tonen. Samen met de medegitarist of bassist naast elkaar op de maat een feestje bouwen is ook altijd fantastisch om te zien, van welke leeftijd de mensen ook zijn. Daarnaast moet de zanger ook niet alleen goed zingen, maar ook een performance maken, lol en plezier uitstralen, donderjagen met het publiek en mede-muzikanten. Dan mag er ook best eens iets verkeerd gaan; daar kun je dan ook nog eens om lachen. Plezier hebben staat voor het grootste gedeelte van het publiek toch voorop. Voor mij trouwens ook.

moretel
30 juni 2003, 09:22
Voor mij ook hoor en als de sfeer goed is gaat dat vanzelf wel,
maar de ene persoon is nou eenmaal uitbundiger dan de ander en de soort muziek heeft er ook mee te maken,
maar het overgrote deel van de bands die ik zie, zowel professioneel als amateurs hebben toch niet zo'n podiumpresentatie als de meeste hier omschrijven.

musicmaniac
1 juli 2003, 06:44
Nou, ik hoef er gelukkig niet over na te denken, ik beweeg toch wel, niet zo weinig ook, zowel op het podium als in de oefenruimte. Mensen die van nature stilstaan, zouden niet moeten proberen om show te maken, want het ziet er echt niet uit. Veel te gemaakt, ik kijk daar dwars doorheen... Er zijn genoeg voorbeelden van musici die hun publiek in extase brengen zonder dat ze van hun plaats afkomen.

Kitaarhiero
1 juli 2003, 10:50
Robert Fripp van King crimson bijvoorbeeld. Die zit gewoon op een stoeltje heel relaxed hele zware muziek te spelen.

Barret Wallace
1 juli 2003, 11:17
sjongejonge doe gewoon waar je zin in hebt

Jay-JAy
1 juli 2003, 14:11
Ach weetje,

Muziek maken is emotie en expressie.
Als rondspringen op het podium jou manier van jezelf uiten met je instument is moet niemand zeuren toch?
Zolang het maar echt is wat jij voelt komt het vaak ook echt over op het publiek
En wat is er mis met een beetje show? En lol maken op het podium?
Als iemand anders jou dan te popie jopie vindt doen zal die zelf wel een minderwaardigheids complex hebben en het " nodig " hebben jou af te zeiken..
Anyway zo denk ik er over :P

musicmaniac
1 juli 2003, 14:27
Hmmm da's ook waar .... :)

slayurrr
6 juli 2003, 18:35
tjah het is ook net wat voor stuk er gespeelt word en wat voor muziek he :P , maarja zie je het al voor je als een lekker stevig metal bandje lekker te keer gaat en snel speelt en alle bandleden staan een beetje van "bleh alweer een optreden, hmm geen zin om te headbengen ect."
Ik heb het trouwens wel één keer meegemaakt, met een lokaal bandje. Hele leuke muziek ect. hadden ze maarja die gasten stonden een beetje stok stijf daar te staan en aan het spel te horen hadden ze genoeg ervaring, achja.
ik vind het zelf ook cool om lekker uit me dak te gaan op het podium en als ik dan een relaxed solootje speel tussen door, dan der helemaal in mee gaan en bewegen :P is wel leuk.

Kitaarhiero
7 juli 2003, 21:21
Ach, metalbandjes horen ook stil te staan en chagerijnig voor zich uit te staren, terwijl ze af en toe hun lange haren laten meedeinen op de loodzware riffs en drumroffels die ze door de zaal jagen.

casino
8 juli 2003, 00:49
wie van jullie doet op een optreden welleens chuck berry's duckwalk?

John P
8 juli 2003, 09:48
Ikke!! Berelache!! Als het even kan de gitarist er achteraan! Goeie show; slaat altijd aan. Imitaties in de zaal etc.

Distance
14 oktober 2003, 19:14
Begin een optreden met een sterk en vlot nummer, begin niet gelijk als een wilde te springen... Bouw dit langzaam op. Zorg voor dynamiek in beweging op het podium en muzikaal.

Wat het altijd goed doet is als muzikanten elkaar opzoeken op het podium. Gitaartjes bijvoorbeeld bij elkaar en een tweestemmige solo ten gehore brengen!

Suc6

Kurt's Fender
15 oktober 2003, 14:21
sjongejonge doe gewoon waar je zin in hebt

hehe...eindelijk iemand die iets zinnigs zegt! http://www.nirvana2.com/smilies/tongue.gif

Nee geintje, er zijn er meer hoor :D .

Ik ook vind dat je er staat voor de entertaining, en iedereen die ik spreek of erover hoor (behalve sommige hierzo) die willen SHOW, want that's what they f*cking came for!!! (sorry hoor, dat moest op z'n engels :D )
En als jij moet gaan plannen en/of instuderen, dan moet je je zelf wel afvragen of je voor het entertainen wel geschikt bent... (afvragen zei ik, dus nie gelijk denken dah jij dan nie geschikt bent!)

Wie gaat er nou ook danspasjes instuderen??
groetjes - vooral aan Pete!!!http://www.nirvana2.com/smilies/wavey.gif

blaster
1 augustus 2004, 11:05
Gewéldig item is dit...!

Ik las in een van de reacties dat muziek over 'emoties & expressie' gaat. Helemaal mee eens. Als iets dynamisch is, is het wel muziek en dat hoor je als publiek ook te zien. Waarmee ik niet zeg dat bandleden tijdens een concert noodzakelijkerwijs over elkaar heen moeten buitelen.
Maar wel belangrijk is dat het publiek ziet dat de artiesten geraakt worden door wat ze op dat moment doen.
Iemand die vindt dat-ie op het podium voor zichzelf staat te spelen kan beter thuisblijven vind ik. Optreden is interactie en pure dynamiek. Zien laten dat het je raakt, dat je lol hebt en kontakt zoeken met jouw bandleden en je publiek. En dat kan op verschillende manieren, gewoon op de plek of je spiest jezelf op een microfoonstandaard. Maakt niet uit. :P

Het is een hot item, vooral startende artiesten/bands worstelen hiermee. Daarom is het ook zo belangrijk dat er veel meer podia komen waar beginnende bands naar hartelust kunnen experimenteren met hun houding op het podium.

RS-Rik
2 augustus 2004, 17:36
Haha,

Ik heb wel eens wat bandjes op zien treden in de buurt hiero, en ik moet zeggen dat het er supervet uitziet als de gitaristen en de zanger(es) helemaal los gaan... das veel meer show dan daar staan te staan met je pliegelapparaat... ook je gezichtsuitdrukking hoort daarbij.. trek bij een vette metalriff een vet grauwe face, en als je bleusy bezig bent mag je best een stonede-happy kop trekken.

Zelf speel ik nog nie lang gitaar dusja, een band zit er voorlopig nog niet in... kan er niet over meepraten over hoe het op het podium er aantoe gaat vanuit de ogen van een bandlid

Harry
2 augustus 2004, 20:39
en jij moet een beetje uitkijken met je RSI, Rik

casino
2 augustus 2004, 20:56
Zelf speel ik nog nie lang gitaar dusja, een band zit er voorlopig nog niet in... kan er niet over meepraten over hoe het op het podium er aantoe gaat vanuit de ogen van een bandlid

overdrijf het niet...
en ga niet op gammele versterkers staan... als je valt, doet dat pijn

thijsov
2 augustus 2004, 21:08
ervaring? :-D

casino
2 augustus 2004, 21:22
hehe ja :P (was btw ons beste optreden tot nu toe)

Svenson
6 augustus 2004, 14:54
De duckwalk!! Ja, geweldig, het liefst met z'n 4en op een rij. Ik vind wel dat je podiumpresentatie afhangt van je gig, en wat je wilt bereiken met je optreden. Natuurlijk verschilt het ook per muzieksoort :) En je moet elk optreden waar mogelijk crowdsurfen, het liefste met gitaar, en maar hopen dat je ingeplugd blijft :). Heb ook een keer staan zingen met de sologitarist op mijn nek, was ook leuk.

dejohan
30 september 2004, 20:51
Doet er wel eens iemand een Pete Townsend jump?

http://www.angel.dk/specialoffer/whooffer01/whoA24.JPG

flightcase
31 oktober 2004, 15:44
Leuk onderwerp!
Ik heb dat dus ook met de band dat ze zeggen dat ik wat meer moet bewegen volgens mij letten sommige mensen daar meer op als wat je op je plank doet. Ik heb soms ook een beetje het gevoel alsof je voor de kat zijn k*t staat te spelen.
Als ik reacties vraag over bijvoorbeeld een solo die fout of niet lekker ging zeggen de mensen vaak dat het hun niet opgevallen was.
En ik merk ook vaak dat mensen nogal letten op wat een zanger doet (die van ons krijgt nogal al eens de aandacht van mooie vrouwtjes en ik sta daar maar zo van hallo de rest is er ook nog!)
Maar ja ff terugkomend op de stage performance ik heb dus wat velen ook hebben dat ik het gevoel heb dat ik dan overdrijf als ik dit doe. Dat mensen zoiets hebben van kijk hem daar die patser.
Maar het zal wel met meer zelfvertrouwen krijgen te maken hebben. :roll: :amp:

Thom TK
31 oktober 2004, 18:47
Maar het zal wel met meer zelfvertrouwen krijgen te maken hebben. :roll: :amp:

Jah dat denk ik ook wel.
Ik heb nog geen optredens gedaan oid, maar ik kan je wel zeggen dat als ik op het podium sta, ik dan helemaal opga in de muziek en dan niet stilsta (ik heb daar zelf ook een hekel aan).
Gewoon helemaal los en opgaan in de muziek...als je dat niet geforceerd doet, dan denkt het publiek echt niet van "wat een uitslover".

In oefenruimtes ga ik al bijna helemaal los, (das wel lollig als je de enige bent dan; heb ik ook wel meegemaakt :D ), en dan maakt het me niet uit wat de anderen ervan vinden.

Lacrimosa
31 oktober 2004, 21:20
let op (gitarist):

Als je je kan bewegen op het podium,



ben je niet technisch genoeg.


LOL :lol: dit las ik ergens, 100 rules of prog rock ofzo haha!! :-D

Ik ga over een tijdje een nummer van Steve Vai spelen (Tender Surrender) en dat wordt mn 1e gitaaroptreden en nou ben ik bang dat ik de hele tijd op dezelfde plaats blijf staan ofzo. Hehe maarja ik zie wel wat er gebeurt!! :-D

bloodboiler
3 november 2004, 16:26
Als ik naar een band ga kijken wil ik wel wat zien, ik wil ge-entertained worden.
De vorige zin zegt het al, je gaat KIJKEN (en luisteren natuurlijk)
Niets is zo saai om een band te zien waarin de gitarist zijn tijd op het podium benut om zijn schoenen te bestuderen of constant naar zijn hals kijkt om te zien waar hij ergens zit.

Opzouten met die gasten!!!

Door een goede podium presentatie kunnen bands zich van de middelmaat onderscheiden, een band moet live knallen en niet alleen muzikaal. PUNT!!!

bloodboiler
3 november 2004, 16:27
Als ik naar een band ga kijken wil ik wel wat zien, ik wil ge-entertained worden.
De vorige zin zegt het al, je gaat KIJKEN (en luisteren natuurlijk)
Niets is zo saai om een band te zien waarin de gitarist zijn tijd op het podium benut om zijn schoenen te bestuderen of constant naar zijn hals kijkt om te zien waar hij ergens zit.

Opzouten met die gasten!!!

Door een goede podium presentatie kunnen bands zich van de middelmaat onderscheiden, een band moet live knallen en niet alleen muzikaal. PUNT!!!

savecracker85
3 november 2004, 20:52
ach het hangt er ook vanaf in welke stijl de gitarist speelt...Bij een ingetogen nummer hoef ik hem niet zo nodig zien te headbangen...

Maar met een naam als 'bloodboiler' denk ik ook niet dat jij dat naar ingetogen concerten gaat :D

Jax
4 november 2004, 07:12
Als iemand erg goed gitaar kan spelen, en ik ga naar het concert om dit te zien, dan zal het me echt een worst wezen of hij leuk aan het rondhupsen is of niet.

Toffe gozer
7 november 2004, 19:18
Ik heb laatst de Van Halen DVD "live without a net " gekocht uit 1988 , tjonge jonge als je eens ziet hoe Eddie daarop rond springt en danst , onvoorstelbaar en dan ook nog doodleuk superstrak spelen , ongelooflijk wat een energie en een plezier straalt daar vanuit zeg 8-) .

Ik hoop ooit nog eens een Van Halen concert mee te maken , al zal hij niet meer zo wild zijn natuurlijk ,de beste man loopt ook al weer tegen de 50.

Hoedan ook, ik vind het altijd supergaaf om een gitarist te zien die met zoveel plezier staat te spelen 8-)

FRANSVANDEGRAAF
10 november 2004, 14:15
De style van the Who is wel cool. Veel gekopieerd door andere bands.. En dan nog die zwaaiende armen. :D